abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vypalování CD - VI

    11. 3. 2003 | Robert Krátký | Návody | 12902×

    FAQ: Často kladené dotazy ohledně vypalování v Linuxu.

    Zajímavé dotazy sebrané v diskuzích pod jednotlivými díly seriálu. Neváhejte navrhnout lepší řešení případně další otázky. Rovnou je zařadím do seznamu.

    1. Jak pojmenovat CD
    2. Jak vypalovat v mode 2?
    3. Mám CD-ROM/DVD-ROM a vypalovačku. Jak zařídit, aby ovladač ide-cd (ATAPI zařízení) obsluhoval pouze CD/DVD a vypalovačka byla jako SCSI?
    4. Jak je to s vypalováním DVD?
    5. Chci, aby vypálené CD ukazovalo jiný obsah v Linuxu a jiný ve Windows/MacOS).
    6. Měla by být audio CD vypalována pomaleji, aby je stolní CD přehrávače dokázaly přečíst?
    7. Moje vypalovačka by měla umět (např.) 40x zápis. Přesto z ní vymáčknu maximálně (např.) 16x.
    8. Mám Yamahu, která umí zapisovat obrázky na plochu CD pomocí technologie DiskT@2. Zvládne to Linux?
    9. Existují nějaké linuxové programy zaměřené na vytváření CD bookletů/pošetek?

    1. Jak pojmenovat CD?

      Pojmenování CD je možné pomocí parametru -V při vytváření image souboru programem mkisofs. Také můžete zadat -A (application ID), -P (publisher ID), -p (preparer ID) a ještě další...

    2. Jak vypalovat v mode 2?

      Parametr -multi automaticky přepne na 'CD-ROM XA2' (a tedy mode 2 form2). Pokud chcete vypalovat běžné CD v mode 2 (násobky 2048 bytů), použijte prostě parametr -mode2. K dispozici jsou ještě parametry -xa1 a -xa2 pro rozlišení mezi form 1 (2048 b/sektor) a form 2 (2324 b/sektor).

    3. Mám CD-ROM/DVD-ROM a vypalovačku. Jak zařídit, aby ovladač ide-cd (ATAPI zařízení) obsluhoval pouze CD/DVD a vypalovačka byla jako SCSI?

      Ovladač ide-cd spusťte s parametrem, který mu řekne, kterých zařízení si nemá všímat: modprobe ide-cd ignore=hdc. Ještě lépe je zahrnout tento parametr přímo do /etc/lilo.conf. Do oblasti image začleňte např. (pokud máte CD/DVD jako secondary master a vypalovačku jako sec. slave) řádek: append="ide-cd=ignore=hdd, hdd=ide-scsi". CD/DVD pak bude v systému přístupné jako /dev/hdc, kdežto vypalovačka coby /dev/scd0.

    4. Jak je to s vypalováním DVD?

      Pokud vynecháme množství nestandardních přepisovatelných DVD formátů, lze říci, že na DVD lze vypalovat s cdrecord(-ProDVD)(a tímpádem i frontendy) úplně stejně jako na (velké) CD. Existuje samozřejmě ještě dvdrecord, což je však pouze klon cdrecordu. Při kopírování je třeba si uvědomit, že mnoho lisovaných DVD je dvouvrstvých, a proto mají dvojnásobnou kapacitu, kterou běžné zapisovatelné médium nepojme. Nestačí-li vám DVD-R/RW, pak pálením DVD+R/RW se zabývá projekt dvd+rw-tools.

    5. Chci, aby vypálené CD ukazovalo jiný obsah v Linuxu a jiný ve Windows/MacOS).

      Použijeme parametry -hide a -graft-points a využijeme toho, že Windows používají pro CD formát Joliet, Linux RockRidge a MacOS HFS. man mkisofs nabízí tento příklad, ve kterém vypalujeme soubor README a adresář cd_dir:

      mkisofs -o cd.iso -hfs -J -r graft-points \
      -hide README.hfs -hide README.joliet \
      -hide-joliet README.hfs -hide-joliet README.unix \
      -hide-hfs README.joliet -hide-hfs README.unix \
      README=README.hfs README=README.joliet \
      README=README.unix cd_dir

    6. Měla by být audio CD vypalována pomaleji, aby je stolní CD přehrávače dokázaly přečíst?

      Teoreticky ne. Pokud nemá váš počítač problém s přísunem dat (podtečení bufferu), vypalovačka pálí spolehlivě data i při vysoké rychlosti a používáte kvalitní prázdná média, která jsou certifikovaná pro danou vypalovací rychlost, pak by měla být výsledná vypálená CD identická jako při nižších rychlostech. Dokonce bývá daleko častěji problém s vypalováním menší než maximální rychlostí, protože si s tím mechanika neumí správně poradit (i když by to měla papírově podporovat).

    7. Moje vypalovačka by měla umět (např.) 40x zápis. Přesto z ní vymáčknu maximálně (např.) 16x.

      Problém bude pravděpodobně buď v médiu, které, ač by mělo, tak požadovanou rychlost nepodporuje, nebo, a to je pravděpodobnější, ve vypalovačce, která dané médium nerozpozná jako schopné tak rychlého zápisu a sama rychlost omezí. Řešením může být použití médií doporučovaných výrobcem mechaniky, případně upgrade firmware, který s sebou často přináší i podporu rozeznávání nových typů médií.

    8. Mám Yamahu, která umí zapisovat obrázky na plochu CD pomocí technologie DiskT@2. Zvládne to Linux?

      Cdrecord tuto ptákovinu podporuje od verze cdrtools-1.11a32 (ve většině distribucí). Slouží k tomu parametr tattoofile=obrázek, který je nutno použít spolu s přepínačem -checkdrive. Soubor s obrázkem musí samozřejmě splňovat určité podmínky, více viz man cdrecord.

    9. Existují nějaké linuxové programy zaměřené na vytváření CD bookletů/pošetek?

      Můžete zkusit třeba: CDox, KCDLabel, Kover (oba podporuji CDDB).

    Vesele doplňujte otázky, upřesňujte odpovědi.

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.3.2003 08:52 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typy RW medii
    Pozor na oznacovani RW medii a mechanik: Poznaji se podle loga na celnim panelu mechaniky Compact Disc Rewritable, svisly napis drobnym pismem po prave strane slova "disc". Rozlisuji se (zatim) 3 tridy RW medii: bez oznaceni (1-4x), FastRewritable (4-10x, 4-12x, 4-16x) a UltraFastRewritable (16-24x). Totez logo najdete na samotnem mediu. Pokud se pokusite palit na prilis "rychly" typ media na starsi vypalovacce, nepovede se to. (cdrecord zakrici a nevypali, Nero vypali a vyhodi "fixation failed") Priklad: Teac CD-RW W548E (48/16/48, FastRewritable) neumi palit na Verbatim UltraFastRewritable media 16-24x (640MB). Na totez medium v pohode vypalite napr. s SONY CRX215A1 (48/24/48, UltraFastRewritable).
    Stanislav Brabec avatar 11.3.2003 13:58 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typy RW medii
    Na mé vypalovačce je označení HighSpeed CD-RW. Je to totéž, co FastRewritable? (Teac CD-W540E)
    11.3.2003 15:16 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typy RW medii
    HighSpeed je obvykle 4-16x, takže asi to je to samé...
    11.3.2003 17:36 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typy RW medii
    sorry za preklep, misto speed ma byt fast.
    11.3.2003 12:46 martinu | skóre: 9 | Sobotka/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne clanky !
    Pekne clanky !
    Dira nedira furt se natira.
    11.3.2003 12:46 ondrej
    Rozbalit Rozbalit vše mount
    Celkom by ma zaujimalo ako je mozne mountovat multi session disky (cely disk, jednu session). Ked som pouzival devfs tak to bolo celkom jednoduche. Teraz ked uz od neho dlali vsetci ruky prec tak je problem :). A ako sa daju mountovat neuzavrete disky? (single, multisession). Nemam napalovacku takze si ten disk neviem uzvriet. PS. Hladanie na nete alebo v man strankach velmy nepomohlo.
    Stanislav Brabec avatar 11.3.2003 14:02 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše mount
    Standardně se mountuje záznam v poslední session. Poředchozí session se mountují např.: mount -o session=0 /dev/cdrom /media/cdrom Neuzavřené disky nemusí být vůbec vidět na ne-vypalovačkách (výjimku snad tvoří některé audio přehrávače).
    11.3.2003 16:51 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše na konci chybi sektor...
    zkousim se porvat s mechanikou plextor 40/12/40S (scsi , povesena na nejakem advansysu) , disk na IDE. Vrazim tam CD (cca 500MB firemnich dat), skopiruju na disk (dd nebo cat). Mam image, ktery jde primountovat, ma spravnou (asi) velikost, atd. Pokud ho ovsem nacpu zpet na ciste cd, ziskam medium, ktere sice JDE primountovat a vsechny soubory maji spravny obsah, ale pokud ho zkusim pomoci dd nebo cehokoliv podobneho zase precist, je necitelny posledni sektor (2kB). Pokud image chytnu, pridam mu na konec 2kB dat a vypalim, je na disku necitelnych opet jen poslendnich 2kB (ty pridane)... grrr Sranda je, ze to obcas nesnese neco na scsi a mechanika se semnou uz dal nebavi (do resetu). (cdrecord hlasi zacatek a konec dle velikosti puvodniho image) Zkousel jsem (zkazil jsem) takto nekolik medii. :-[ (a kratsi image vypaleny a znovu nacteny je zase kratsi... kdy zacnou chybet data jsem nezkousel :-} (nebo ze by komprese?) ) na mechanice je nedokumntovany jumper "unix" , ktery pokud proklemuju, zajisti chybejici data vetsi (nekdy jen stejne) velikosti... :~{ Nenapada Vas nekoho neco? (stroj: P3/350, 256MB RAM, 20GB disk, RH7.3 s updatama, 4ks Plextor 40/12/40S ,4 kanalovy advansys...)
    11.3.2003 19:23 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše na konci chybi sektor...
    media IMHO nejsou zkazena, "chyby" by se mohlo dat zbavit pomoci cdrecord -pad
    12.3.2003 17:49 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše na konci chybi sektor...
    Hm. Jestli to je ten parametr, co prida cca 15 sektoru za kazou stopu, tak ten jsem zkousel. Neuspesne. :-( ale i tak dekuji za reakci.
    14.3.2003 06:59 Olda
    Rozbalit Rozbalit vše na konci chybi sektor...
    V parametru pro dd by melo byt bs=2048. Zda se ,ze se mi projevuje ta sama chyba. Nevadi. Asi je to jedno. Pro duplikaci dat z /dev/cdrom na hd se da pouzit i jina utilita nez dd. Tusim readcd. Je to soucast Schily's USER COMANDS k cdrecord. Takze na SCSI primo delane.
    11.3.2003 19:25 it
    Rozbalit Rozbalit vše dvd a divx
    Clanky nebyly spatne. Vec, ktera se toho taky trochu tyka, je ripani DVD a prevod do DivX. Mozna by bylo dobre, kdyby o tom take neco vyslo. Zatim se na abclinuxu objevil akorat neco o prehravani, co pamatuji. Rad bych zajemce upozornil na program dvdrip (www.exit1.org/dvdrip), ktery je na velmi dobre urovni a dost rychle se zlepsuje.
    12.3.2003 12:32 Remenec Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše dvd a divx
    Hmm, takisto sa da dobre pouzit aj mplayer, ktory obsahuje aj program mencoder - skusal som ho a je super. ;-))
    23.3.2003 03:38 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše super
    super serial,skoda ze nemam vypalovacku :-)
    btw nemelo by
    append="ide-cd=ignore=hdc, hdd=ide-scsi"
    byt spise
    append="ide-cd=ignore=hdd, hdd=ide-scsi"

    doufam ze jsem to dobre pochopil
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    23.3.2003 21:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše super
    nojo, a nikdo si toho nevsiml... ;-)

    vlastne by to tam nemuselo byt vubec, do lilo.conf staci zadat 'hdX=ide-scsi' a ide-cd si toho zarizeni uz nebude vsimat. diky za upozorneni.

    23.3.2003 22:16 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše super
    vsiml jsem si toho,protoze se snazim rozchodit grabovani cd a nejak to nejde,a zrovna s timhle parametrem jsem "experimentoval"
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    23.5.2003 08:05 Miroslav BENES | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Pálení více než 700 MB na jedno CD
    Pěkný seriál. Jen mi tu ještě chybí (omlouvám se pokud jsem to přehlédnul) pálení více dat než je kapacite CD. Mám na mysli využití utility mkzftree ...
    21.6.2003 21:55 Jiri Cincura
    Rozbalit Rozbalit vše Namountovani iso a zapisovani do nej???
    Zdar, nevi nekdo jako namoutovat iso soubor a zapisvat do nej?
    10.6.2004 14:26 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Namountovani iso a zapisovani do nej???
    Mountování:
    mnt -o loop iso_soubor.iso pripojny_bod
    10.6.2004 14:27 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Namountovani iso a zapisovani do nej???
    samozřejmě "mount" a né "mnt". :-/
    17.3.2004 18:02 Buchar
    Rozbalit Rozbalit vše *** PREHOZENI DVD-ROM MECHANIKY VE STOLNIM DVD PREHRAVACI ***
    Snad Vas to vsechny bude zajimat. STRANECKU KTERA POJEDNAVA O PREHOZENI DVD-ROM MECHANIKY VE STOLNIM DVD PREHRAVACI JSEM DAL NA http://www.bigosi.com/phprs/view.php?cisloclanku=2004031701

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.