abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 411 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GnuCash - domácí účetnictví na úrovni - V

    2. 3. 2004 | Petr Bravenec | Recenze | 12149×

    Výstupy, sestavy, grafy, přehled účtů.

    Výstupy

    GnuCash má jednu velikou slabinu - tou je podpora českých znaků v sestavách. Po celou dobu, co GnuCash používám, jsem jej nedokázal ukecat k tomu, aby přestal ignorovat písmenka s háčky a čárky. Psaní tohoto seriálu mě inspirovalo k tomu, abych začal opět experimentovat. Prohledal jsem internet, konferenci linux@linux.cz, uživatelskou a vývojařskou konferenci GnuCash, zeptal jsem se všech lidí, kteří narazili na stejný problém; písmenka se stále nezobrazují, stále nezobrazují...

    Podobným problémem je tisk. GnuCash generuje sestavy pro tiskárnu v postscriptovém tvaru, bohužel uřezává obrázky. Hotový postscript je pro mě natolik nečitelný, že jsem nedovedl obrázek posunout na stránce o cosi níž. Nikdy se mi nepodařilo vytisknout některý z grafů celý.

    V GnuCash je veliké množství sestav a grafů. Nicméně mi občas některé výstupy chybí, především z oblasti dlouhodobějších přehledů a tabulek. GnuCash řeší uložení dat po svém a jazyk scheme, kterým se píší sestavy, vypadá neuvěřitelně krypticky. Při pokusech něco v tomto jazyce vytvořit si připadám ztracený ve stupidních závorkách (TM). Na to, co se v SQL řeší jedním dotazem (je-li připravené vhodné view), je v GnuCash potřeba odhadem pětisetřádkový program.

    Přesto obsahuje GnuCash mnoho výstupů užitečných především při operativní práci s účetnictvím a velmi vhodných na plánovaní finančních strategií.

    Přehled účtů

    Nejdůležitější informace vám v celém systému podvojného účetnictví poskytne dobře navržená hierarchie účtů. Budete-li používat GnuCash delší dobu, uvidíte, jak se vám utěšeně načítají částky na jednotlivých účtech. Na výdajových a příjmových účtech částky pouze porostou - zde zjistíte, kolik jste vydělali a utratili v době vedení účetnictví (případně od vynulování příjmových - výdajových účtů při finanční uzávěrce pro daňové účely). Souhrnná informace o příjmech a výdajích je zajímavá pro finanční úřad. Protože máte jistě dobře navrženou hierarchii účtů, najdete v účetnictví pro své potřeby další zajímavé informace - kde a za co jste peníze utráceli a kde a jak jste peníze vydělali (tedy v případě, že nemáte strach si své výdělky evidovat byť i jen pro vlastní účely - potom doporučuji prostudovat http://www.kerneli.org).

    Dalšími zajímavými údaji jsou výše aktiv a pasiv. Tyto údaje jsou u malého živnostníka nezajímavé pro finanční úřad. Pro vás ale mohou být údaje v těchto účtech důležitější, než informace o příjmech a výdajích. V účtu Aktiva jsou všechny prostředky, které máte k dispozici a nějakým způsobem je můžete utratit. V některých případech může být jejich utracení jednoduché (běžný účet v bance, hotovost), v některých případech to může být na dlouhé lokte (stavební spoření, půjčka sousedovi). Některá aktiva mají proměnlivou cenu (akcie, cizí měna) a zisk či případná ztráta se projeví až z rozdílu ceny při nákupu a prodeji.

    Na účtech pasiv jsou všechny vaše dluhy - peníze, o kterých víte, že je v budoucnu budete muset zaplatit (nyní mlčky předpokládám, že počáteční účty, majetek a základní jmění účtujete na oddělených účtech). Převyšují-li pasiva nad aktivami a vyschnou-li zdroje na příjmových účtech, máte problém. GnuCash vám může pomoci, abyste nikdy nemuseli čelit exekutorovi, případně se nepotkali se dvěma komisními, česky špatně hovořícími pány, jedním velkým a jedním malým: "Těgo vjelíkego něbojtě se. On vas prišjol dněska toľko pasmatrjiť... ééé... podiváť."

    Celkový přehled o účtech lze získat v sestavě "Shrnutí účtů". Sestavu lze různě modifikovat (kliknutím na tlačítko "Nastavení"). Lze vytisknout údaje k určitému datu, zvolit pouze vybrané účty, případně zvolit měnu, ve které se budou částky zobrazovat.

    Přehled účtů je nejobecnější a nejjednodušší sestavou. Většina dalších sestav v GnuCash poskytuje detailnější pohled na některou část účtů a s lepšími možnostmi časového rozlišení nebo grafického zobrazení.

    Příjmy & výdaje

    Předpokládám, že cílem domácího hospodaření u většiny lidí je minimalizace výdajů (podprůměrné příjmy má většina lidí) - o příjmech rozhoduje vyšší moc. Z celkového přehledu účtů si můžete udělat obrázek, kolik jste utráceli celkově. Ale pro tvorbu dobrého finančního plánu potřebujete přesnější informace.

    V kterémsi z předchozích dílů jsem popisoval, jakým způsobem lze rozdělit bankovní účet a jak v něm vytvořit podúčty pro různá předem známá vydání. Nájem obvykle platíme všichni ve stejné vyši. Ale kolik odložit třeba na potraviny? To lze zjistit ze sestav zhotovených z dat předchozích období.

    Obrázek: Koláčový graf lednových výdajů

    Vidíme, že výdaje za potraviny v lednu činí téměř tři tisíce. Na dalším grafu se můžu přesvědčit, že zmíněný měsíc je v posledním období naprosto typický (vánoce, během nichž jsem přibral pět kilo, nelze považovat za normál). Výdaje za oběd takřka neovlivním a ostatní potraviny mě stojí v průměru kolem šestnácti stovek. Už vím, kolik musím odložit z výplaty, abych nehladověl.

    Podobně lze analyzovat jakoukoliv nákladovou či příjmovou položku.

    Obrázek: Sloupcový graf - výdaje v čase

    Sestavy a grafy lze různě modifikovat. Ve sloupcovém grafu s výdaji za potraviny jsou vybrané pouze některé účty a zvýšená standardní hodnota úrovně účtů pro zobrazování. Do nastavení vlastností grafu se dostanete kliknutím na tlačítko "Nastavení" v hlavním okně programu. Ve většině grafů a sestav lze vybrat zobrazované účty, zvolit období, velikost kroku (týdenní, mesíční, čtvrtletní graf a tak podobně), velikost zobrazení a různé další hodnoty.

    Obrázek: Nastavení grafu

    Z grafů a sestav z oblasti příjmů a výdajů zmíním ještě "Graf příjmů/výdajů". V jednom grafu dostanete srovnání vydělaných a utracených peněz a graficky vyjádřený čistý zisk nebo ztrátu. Sloupec trčící do záporných čísel není příjemný.

    Obrázek: Graf příjmů/výdajů, čistý zisk a ztráta

    Aktiva & Pasiva

    Z grafů aktiv & pasiv se mi zdá jako nejzajímavější graf "Průměrný zůstatek". I na něm figuruje zisk stejně jako u předchozího grafu. Je však daný do souvislosti s celkovými aktivy a pasivy. Kvůli lepšímu měřítku zobrazení jsem přestěhoval počáteční zůstatky z účtu "Jmění" do účtu "Pasiva". V grafu je hezky vidět, jakým způsobem se zisk či ztráta odráží na celkových aktivech (úsporách).

    Obrázek: Graf příjmů/výdajů, čistý zisk a ztráta

    Psaní tohoto seriálu mě vyprovokovalo vyzkoušet také účtování cenných papírů. Na sestavě "Pokročilé portfolio" můžete sledovat aktuální hodnotu svých investic a ziskovost případných obchodů. Znamená to samozřejmě, že musíte poctivě vyplnit v editoru ceny každé komodity, která vás zrovna zajímá.

    Skvělý úspěch (výnos téměř 90 %) při virtuálním obchodování s akciemi vymyšlené společnosti "Moravské strojírny & pekárny" mě možná vyprovokuje i praktickému vyzkoušení na nějakém dostatečně likvidním titulu...

    Obrázek: Pokročilé portfolio

    Závěrem

    Velkou většinu sestav jsem vůbec nezmínil (cashflow - toky hotovosti, rozvaha, obchodní sestavy). Vzpomenul jsem skutečně jen ty sestavy, které se mi zdají nejzajímavější, a které nejčastěji používám.

    Příště

    V dalším, posledním díle seriálu si povíme něco málo o konfiguraci.

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.3.2004 08:24 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Jak jsem psal v reakci k prvnímu dílu, po troše testování a patchování už se mi čeština v sestavách zobrazí. Je to špinavé, nepodporované a možná i špatně, ale funguje to.

    Známé problémy:
    • separátor tisíců se zobrazuje blbě. Já to doma řeším dalším patchem, který jej nastaví bez ohledu na locales na mezeru. Tohle evidentně není čisté řešení. (Problém je v tom, že gnucash jej ukládá a vypisuje jako osmibitový znak. Pokud to je první znak utf-8 sekvence, pak...)
    • lidé okolo gnucashe odmítají myšlénku, že by verze 1.8 jakkoliv podporovala utf-8. Popravdě, pár chybových hlášení to na konzoli píše, ale já jsem s funkčností problémy neměl
    • funguje to pouze pro utf-8 locales. Asi by bylo lepší to přepsat, aby to fungovalo i pro defaultní češtinu (latin-2) - prováděl by se překlad do utf-8 před posláním widgetu co to zobrazuje (ten nic než latin-2 a utf pro změnu neumí). To by zřejmě vyřešilo i předchozí problémy.
    2.3.2004 08:25 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    nic než latin-1 a utf, samozřejmě
    Stanislav Brabec avatar 2.3.2004 11:54 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Pokud se nepletu, probíhá portování GnuCash pro GNOME2. A s tím by měla přijít i podpora češtiny (v GNOME2 se musí program pořádně zprasit, aby tam UTF-8 nechodilo :-)).

    Pokud je to tak, pak se nedivím, že se jim do větších úprav stávající verze nechce.
    2.3.2004 15:20 Ivo Panacek
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Kde se o tom portovani da dozvedet vice, prosim? Je tam cvs access ?
    3.3.2004 08:41 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Vice info: Asi gnucash-devel mailing list, archiv tehoz, google.

    Cvs access: asi ano - cvs update -r gnucash-gnome2-dev

    Umisteni cvs serveru viz GnuCash stranky

    Nezkouseno :)

    Jinak je to zrejme presne tak, oni nechteji slozite upravovat neco, co za chvili stejne bude zbytecne - ale do te doby jeste trocha casu uplyne.
    2.3.2004 17:28 Jozef
    Rozbalit Rozbalit vše Problem s grafom
    Graf z Aktiv&Pasiv "Priemerny zostatok" sa mi neviem preco uz nezobrazuje spravne. Najprv to islo no ako som s tym pracoval dalej, mi to uz teraz zobrazi len suradnice grafu bez hodnot (stlpcov). Viete mi poradit?
    8.3.2004 15:58 Pavel Jacko
    Rozbalit Rozbalit vše GnuCash jen anglicky
    Prosím o radu:Mám SuSE 8.1 a nainstaloval jsem si tento progran z instalačních CD.Mluví se mnou ale jen anglicky a neumím to nijak přepnout.Přítom všude se píše,že GnuCash je přeložen do řady jazyků. Jak je to,prosím,s těmi lokalizacemi a jak to udělat,abych ho měl hezky česky (příp.slovensky). Předem díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.