abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (60%)
     (11%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 85 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    28.4.2006 00:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    ja sdilim /boot /tmp a /home, krome jeste extra spolecneho oddilu jako skladu pro data.

    U /home asi staci dbat na to, aby nebyli ve vsech distribucich stejni uzivatele a nemuze se nic moc stat.

    Stejne... tezko nekdo bude pouzivat vsechny distribuce na jednom disku rovnocenne, zpravidla je jedna hlavni a ostatni vicemene experimentalni - proto taky zridkakdy stojim o to, abych mel ve vsech distribucich uplne stejne nastaveni. Rozstristene /home pro 4-5 distribuci pak zbytecne blokuje prazdne misto.
    Josef Kufner avatar 28.4.2006 08:17 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Zdá se mi to, nebo ta tabulka na začátku je nějaká pomatená? Teda konkrétně poslední dva řádky.

    Pohodlí při práci - máme k dispozici všechna svá data. – tohle s dělením disků nijak nesouvisí.

    Úspora diskového prostoru. &ndash a tohle si tak trochu úplně odporuje s tím jediným důvodem proti.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.4.2006 08:39 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    mozna ty dva uvedene duvody vypadaji, ze si protireci, zkusim upresnit ideu:

    uspora mista = nemam N partition s /tmp, nybrz jednu sdilenou plytvani mistem = delime disk na partitions, tzn. na kazde vznika jakysi nevyuzitelny prostor

    i kdyz je pravda, ze pri pouhem rozdeleni bez sdileni k uspore mista nedojde. v tomto smyslu to mam nespravne.
    A slow biker.
    28.4.2006 13:11 JaR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi

    My 2 cents: Doporucuji vynechat uplne /tmp a pouzit pro nej tmpfs. Napr radkou do /etc/fstab :

    none /tmp tmpfs defaults ,size=1500m 0 0

    nebo date link do /dev/shm, ale ja mam lepsi zkusenosti s timhle. Defaultni velikost tmpfs je pulka fyzicke pameti, coz casto staci pro normalni provoz, ale pro napr. kompilace na gentoo ne :-).

    Dokud mate aspon nejakou volnou pamet, tak ctete a ukladate primo z ni, jinak se to, co se zrovna neuziva dava do swapu a ani to neni o moc pomalejsi, nez normalni disk. Ze zkusenosti na gentoo mohu potvrdit, ze prumerne velke preklady uz jen preklad uvnitr tmpfs docela dost urychli. Pak uz vam staci sdilet jen swap odpovidajici velikosti, nebo muzete mit jen zakladni maly swap a tmpfs a pokud potrebujete vetsi tmpfs, tak si ho na tu chvili rozsirite (dejme tomu, ze mate dost mista na /data a jen zakladni velikost tmpfs, napr 256MB, chcete pridat tolik, abyste meli pres 1GB v /tmp).

    root> dd if=/dev/zero of=/data/swapfile001.swp bs=1024 count=524288
    root> dd if=/dev/zero of=/data/swapfile002.swp bs=1024 count=524288
    root> mkswap -L swap001 /data/swapfile001.swp && swapon /data/swapfile001.swp
    root> mkswap -L swap002 /data/swapfile002.swp && swapon /data/swapfile002.swp
    root> mount -o remount,size=1024m /tmp

    Pochopitelne je lepsi to udelat skriptem a spojovani vice mensich swapsouboru mam ve zvyku kvuli kratsi dobe jejich znovuvytvareni, kdyz jeden z nich smazu a lepsimu chovani, krom toho nemusim mazat vsechno, pokud zrovna na /data potrebuji o pul GB vic mista na neco, co pozdeji zase zrusim. Vytvorit swapsoubory potrebujete pochopitelne jen jednou a slouzit mohou, dokud je nesmazete. Za beznych okolnosti si system dal vesele swapuje na partition, jen pokud se rozsoupnete v /tmp, tak pouzije i soubory. A pokud se rozsupujete stale, tak uz je stejne lepsi mit radeji vetsi tu swap partition a hratky s pridavnymi soubory vam odpadnou. Obecne ale na vasem desktopu staci tohle, a na serveru na swapu setrit vlastne nemusite a nechcete :-).

    Jako dodatecny benefit pak pouziti tmpfs pro /tmp je to, ze po rebootu je v /tmp vzdycky cisto :-). Vlaste je to ucinne proti uzivatelum a programum, kteri ignoruji rozdily v urceni mezi /tmp, /var/tmp a dlouhodobym datovym ulozistem.

    28.4.2006 13:30 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Ach bóže. Jak mi tmpfs může cokoli urychlit, když zápis kamkoli (dokud neudělám sync) je vlatně zápis do paměti (buffer, cache)? Tím, že budu vlastně obcházet mechanizmus jádra přidělující paměť pro buffer a cache a budu ho nutit to ukládat do swapu (a tedy na disk) si fakt moc pomůžu. Vlastně si tak ukrajuju množství paměti obsazené neodswapovanými aplikacemi. Co kdybych radši používal věci k tomu, k čemu jsou určené?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.4.2006 14:57 JaR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi

    Tmpfs je jen v pameti. Takze nikdy zadne disky, nikdy zadne cekani na hlavicky, nikdy zadne zapisy do logu metadat, nikdy nic takoveho. BTW, sync se dela tusim kazdych 30 sekund. Vytvareni a opetovne ruseni tisicu malych souboru poruznu ve filesystemu je skutecne radikalne rychlejsi v tmpfs. Jak spravne rikate, veci se maji uzivat k tomu, k cemu jsou. Vsimnete si, ze nenavrhuju si tam zridit ftp uloziste nebo tam umistit databazi :-).

    Proc to prosim nezkusite, nez me smetete ze stolu kategorickym tvrzenim zalozenym na predpokladu, ze "se to preci takhle ma chovat" a na predpokladu, ze snad mam na mysli uziti /tmp k necemu jinemu, nez je, to jest k docasnym souborum, ktere vetsinou byvaji kratkodobe a znacne male, za to jich ale byva mraky. Zkusil jste treba u sendmailu (na hodne zatizenem stroji, samozrejme) dat nekdy xf subfrontu do tmpfs a porovnat to se stavem, kdy je xf na disku? Ja fakt nemohu za to, ze temporary filesystem je vytecna vec prave pro temporary filesystemy :-). Hadat se nebudu a nechci, neni to zapotrebi. Kdo chce, zkusi nebo aspon zagoogli a uvidi sam. Kdo nechce, toho nepresvedci nic. Hezky den. :-)

    28.4.2006 15:57 JaR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi

    Jeste male upresneni, mozna to vyznelo jinak, nez jsem chtel: tmpfs NENI ramdisk. Tedy melo byt nikoli pouze "je jen v pameti", ale "je jen ve virtualni pameti". Procesum misto nijak zvlast neubira, a pokud skutecne pocitate kazdy byte fyzicke pameti pro procesy, tak opravdu neni pro vas nic, co pameti jakkoli plytva, ale o extremech se snad nebavime (a i tehdy vam tmpfs pomuze, jen v nem asi nebudete nic prekladat ;-). Pokud nekdo chce odkazy na zkusenosti, at zagoogli a hlavne zkusi.

    Namatkou treba http://www-128.ibm.com/developerworks/linux/library/l-fs3.html, nebo gentoo wiki nebo... (Vlastni zkusenost je nejlepsi, doporucuje sest z peti psychiatru :o).
    Adrin avatar 29.4.2006 10:10 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Myslíte že, ale je to jen takový nápad, by mohlo urychlit běh systému, kdyby swap byl umístěn v ramdisku? Měl bych k dispozici třeba 2BG ram a jeden GB (který skoro stále zahálí) bych si vyhradil na ramdisk.
    29.4.2006 11:26 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Nebude lepší ten swap potom úplně vypnout ;-)? Pokud máš 2GB RAM, z toho zaplněnou jenom polovinu, tak stejně neswapuješ.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    29.4.2006 12:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Možná ne. Viz "How to Use RAM as Swap":

    http://kerneltrap.org/node/3660

    (a mrkni i do diskuze pod článkem)
    30.4.2006 10:18 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Ani ten článek mě nepřesvědčil :-). Navíc tam v diskusi byla spousta argumentů o swapovacích algoritmech jádra. Ale pokud se swap vypne, tak ty vůbec nepřijdou ke slovu.

    Swap má za úkol levně rozšířit dostupné množství paměti tak, že se část dat odloží na disk, který je levnější, než paměť. Pokud udělám swap v RAM, tak tím nezískám žádnou paměť navíc a tím i padá hlavní důvod, proč swap dělat. Navíc, pokud se příliš nepletu, při odswapování stránek se data vždy kopírují. Přestože v našem případě jen v rámci paměti, je to zbytečné. Navíc se data ve swapu nedají přímo adresovat, musí se řešit výpadek stránky a přemapování (sice tu nejvíce práce "odře" MMU v procesoru, ale i tak). Pokud by ta data byla v klasické RAM, nic z toho se dělat nemusí.

    Takže pokud mám 256MB RAM a udělám 512MB swap, získám 256+512MB virtuální paměti. Pokud mám 2GB a z jednoho GB udělám swap, dostanu rovněž 2GB paměti + zvýšenou režii při zbytečném swapování.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.4.2006 12:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Nesnažil jsem se tě přesvědčit. Spíš ukázat, že kolega v této diskuzi nebyl první, koho něco takového napadlo - a že to dokonce někdo i realizoval.
    30.4.2006 13:22 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Aha, tak to potom jo :-) Já teď řeším jiný problém, potřebuji si přikoupit RAMku, nějak mě začíná docházet.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Adrin avatar 30.4.2006 14:36 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    A nedělá swapování ještě navíc to, že pomáhá při defragmentaci paměti?
    2.5.2006 11:30 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    BTW, sync se dela tusim kazdych 30 sekund.

    Pán je na první pohled odborník :-) No zbytek nemá asi ani cenu číst. Ta doba je mnohem delší. Doporučuji si ji zjistit. To vaše řešení může některé operaci zrychlit jen a pouze při splnění několika podmínek. 1) Ty soubory musí být uloženy déle než je sync interval jádra, protože jen tehdy se skutečně fyzicky uloží na disk. Pokud je totiž smažete dřív, tak se na disk nezapíšou ani nesmažou. Prostě se to celé odehraje v paměti. A ta doba je rozhodně víc než 30s. 2) Jejich objem musí být menší než velikost dostupné RAM pro tmpfs, protože jinak by se musely stejně uložit na disk tak jako tak. Prostě by se odswapovaly. Akorát si tak domršíte memmory management jak už jsem popsal v předchozím přízpěvku.

    OK. Takže pokud máte hodně nevyužité RAM při běžném provozu a potřebujete do /tmp uložit data, která jsou menší než tato nevyužitá RAM (aby se neodswapovaly) na dobu delší než je sync interval (jinak by se to stejně nezapsalo), tak si skutečně pomůžete. Pak jste šťastný muž. Z toho my vyplývá, že jste hodně bohatý, nebo provádíte nějakou hodně časově náročnou operaci s relativně malým objemem dat.

    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.4.2006 08:22 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Sdileni /home (presneji dat, ne nutne oddilu) je vetsinou duvodem proc se cela takova saskarna provadi.

    Muze to ale byt problem. Stava se mi ze dokonce i na 2 Slackware-current kde jsou nainstalovane ruzne programy (na tom druhem je jich mene) mi to pokazi spodni listu s ikonama.

    Osobne bych to asi resil nesdilenim /home a pak vytvorenim symlinku /mnt/datadisk/uzivatel -> /home/uzivatel/data.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    28.4.2006 22:26 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Nebyl tu zmíněn problém s kódováním. Nechceme-li přepínat z preferovaného locale v různých distribucích, máme s kódováním v ext2/3 neřešitelný problém. VFAT to umí, do ext2/3 říct info o kódování nelze.

    Nechci vyhrožovat, ale až se jednou naš***, napíšu si do jádra patch. :-)
    29.4.2006 16:20 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    To by se hodilo - kdyby to umělo UTF-16, pak by to jelo správně i ve widlích.
    30.4.2006 11:25 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Mluvil jsem tu o možnosti přepočítávání kódování v ovladačí souborového systému (nebo v nějaké obecné mezivrstvě, kódování většinou filesystémy, resp. specifikace jejich formátu, neřeší).

    U CDROM to máme v zrovna pohodě. Za prvé tu máme nějaké standardy (joilet není standard, ale pochází z Vidlí, které tam používají vždy UTF16, rock ridge by asi měl používat UTF-8, ale pokud ne, tak máme možnost si nastavit při mountování nějaké to latin2 ručně).

    Já jsem měl na mysli hlavně tu možnost specifikovat si kódování pro ext oddíl. A je to nutné, na disku by mělo být něco z rodiny UNICODE a prostředí by na dané kódování vázané být nemělo.
    30.4.2006 21:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Já jsem měl na mysli hlavně tu možnost specifikovat si kódování pro ext oddíl.
    To já taky, s joliet sice sem-tam problémy jsou, ale pokud používám ext3 jako datovou partišnu pro W i L, tak prostě diakritiku použít nesmím. Sám sebe ohlídám, ale to přejmenovávání všeho, co mi dojde, mě nebaví.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.5.2006 16:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Widle nepoužívají UTF-16, ale UCS-2.
    8.5.2006 17:11 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Pravda, trochu jsem poplet kódování. Díky za opravu.

    U UTF-16 může mít znak více jak dva bajty, takže se doň vejde celý Unicode. Do UCS-2 ne.
    29.4.2006 08:42 Jiří Daněk | skóre: 12 | blog: muj_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Je možné nastavit kvótu pro adresář?

    Díky
    Byl jeden pán a ten měl psa. HAFUŠA se jmenoval.
    30.4.2006 12:36 Honza Houštěk | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Obvykle ne a obecně není mnoho unixových systémů/filesystémů, které by to podporovaly. Jednou z mála výjimek je XFS (je potřeba dost nová verze, pravděpodobně ještě není součástí hlavního stromu).
    2.5.2006 12:27 Grumpa | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Kvoty se obecne nastavuji pro uzvatele, nebo skupiny. Kvota pro adresar by tedy sla, kdyby se adresar pridelil nejake skupine a te skupine pak kvota. Jinak viz treba tady.
    30.4.2006 10:22 Václav Pávek | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Jak mam nastavit aby pri startu distra byl vymazan adresar /tmp.

    Pouzivam suse, ubuntu, slackware

    moc dik
    30.4.2006 13:17 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    v suse sa mi zda ze to je /etc/init.d/boot.local a tam mozes zapisat, co sa ma pustit po starte

    v red-hat like distrach to je /etc/rc.d/rc.local

    v slackwari neviem(jedine ak to ma ako gentoo, tak to zapis do /etc/conf.d/local.start)
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    30.4.2006 13:21 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Slack má něco ve stylu /etc/rc.d/rc.local (pokud se moc nepletu).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.4.2006 21:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    Ať už mají ty distribuce cokoliv, tak bych to natvrdo nacpal do /etc/rcS.d (v SysV initu) hned za mount věcí z fstabu - potom tam už mohou být soubory běžících programů a ty není záhodno mazat...
    30.4.2006 21:18 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílení diskových oddílů mezi distribucemi
    to je pravda, ale tam uz muze byt pozde. kdyz se mrknete do /etc/rc.d/rc.M (nejsem si jist), najdete tam mazani vseho mozneho. je to okomentovane. :-) tak me napada, ze se podivam na nejaky slack, to bude momentik. :-)

    takze v tom souboru je komentar:

    # Remove stale locks and junk files

    tak tam staci doplnit adresare, ktere chcete vymazat ;-)
    A slow biker.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.