abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozšiřujeme OpenOffice.org

    14. 8. 2007 | Milan Bárta | Tipy a triky | 184571×

    Málokdo ví, že známý kancelářský balík OpenOffice.org je možné rozšířit podobně jako Firefox. Podíváme se na to, jak relativně snadno rozšířit jeho výchozí možnosti, přidat nové funkce a usnadnit si tak práci.

    Kdo by dnes neznal stále populárnější webový prohlížeč Firefox. V základní instalaci nejsou jeho možnosti použití zrovna rozsáhlé, stačí jen na běžné brouzdání po webu. Proto dali vývojáři uživatelům možnost doinstalovat si některá z obrovského množství různých rozšíření a doplňků, které jsou na Internetu k dispozici volně ke stažení.

    Co jsou to rozšíření?

    Rozšíření (anglicky extensions) jsou vlastně programové moduly, které samy o sobě nemohou fungovat. Pokud se ale spojí s aplikací, pro kterou byly naprogramovány, vylepší tím její současné funkce nebo přibudou nové funkce.

    OpenOffice.org umožňuje instalaci rozšíření již dlouhou dobu, přesto jich pro něj existuje jen několik desítek. Je tomu pravděpodobně tak, protože OpenOffice.org neposkytuje pro potenciální vývojáře těchto rozšíření tak dobré zázemí jako např. už dříve zmiňovaný Firefox. Nefunguje zde žádný oficiální seznam všech dostupných rozšíření, který by bylo možné z prostředí OpenOffice.org prohlížet. Při troše hledání objevíme pouze krátký a neúplný seznam na wiki stránkách projektu. Z toho vyplývá, že nelze od aplikace čekat ani žádná upozornění na aktualizaci těchto doplňků. Správce balíčků sice nabízí tlačítko Aktualizovat, ale ani u jednoho rozšíření, které jsem zkoušel, tato volba nefungovala tak, jak bychom očekávali. Další rozšíření můžete najít také na stránce OOoMacros. Pokud chcete pomoct vylepšit tento "mizerný" stav a naprogramovat nějaké nové rozšíření, odkáži vás na stránky pro vývojáře. Rozšíření lze vytvářet v několika různých programovacích jazycích: Java, C++, Python, aj.

    Instalace rozšíření

    Nejjednodušší způsob, jak si nainstalovat rozšíření do OpenOffice.org, je vybrat si ze seznamu z webových stránek výše. Pokud chcete, můžete zkusit najít jiná, třeba pomocí Googlu. Když se dostanete na webové stránky daného rozšíření, hledejte v sekci download archiv s koncovkou zip nebo oxt. Některé doplňky mohou být také obsaženy v balíčku vaší distribuce. Archiv ze stránek stáhněte někam na disk. Spusťte OpenOffice.org a z hlavní nabídky vyberte Nástroje -> Správce rozšíření .... Zobrazí se dialogové okno podobné tomu na obrázku níže. Po kliknutí na tlačítko Přidat vyberte stažený archiv. Pokud rozšíření vaši verze OpenOffice.org podporuje, seznam se rozroste o jedno novou položku. Jak vidíte, OpenOffice.org nenabízí mnoho možností pro manipulaci s rozšířeními. Lze je jen přídávat, odstraňovat, povolovat, zakazovat nebo exportovat některé soubory z aktuálního rozšíření.

    instalacerozsireni

    Rozšíření

    Nyní se trochu blíže podíváme na několik vybraných rozšíření. Následující rozšíření fungovala na mém systému bez problémů.

    Calendrier

    První rozšíření, které si podrobněji popíšeme, má název Calendrier. Ke stažení je na sf.net, nejnovější verze má označení 1.0.1. Po instalaci nalezneme rozšíření v hlavním menu v položce Nástroje -> Přídavky. Lze s ním snadno vytvářet měsíční a roční kalendáře. Dále je možné vložit kalendář aktuálního měsíce přímo do jiného dokumentu. Do kolonek vygenerovaných měsíčních kalendářů je možné vepsat naplánované události, svátky nebo narozeniny přátel a členů rodiny, atd. Pokud se vám vzhled kalendářů poskytovaných tímto rozšířením zda příliš strohý, lze je také mírně upravit podle vlastního vkusu: různě je vybarvit, měnit ohraničení, atd. Jediná nevýhoda Calendrieru je v tom, že pokud chcete české názvy měsíců a dnů, budete je muset ručně přepisovat, standardně jsou totiž v angličtině.

    calendrier

    Multisave

    Velmi užitečné rozšíření, které dokáže uložit dokument naráz ve třech formátech, je ke stažení na openoffice.org. Existuje v různých jazykových verzích - francouzské, německé, anglické, aj. Čeština chybí, ale to u takto malé aplikace nevadí, rozumět jí budou určitě všichni. Její použití je snadné: po instalaci rozšíření a znovuspuštění OpenOffice.org se na nástrojové liště objeví nová ikonka. Po kliknutí na ni se zobrazí dialogové okno s možnostmi uložení. Musíte zadat adresář, kam budou soubory uloženy, název dokumentu a formáty, do kterých hodláte ukládat. Na výběr je z formátu OpenOffice.org, Microsoft Office a PDF. Toto rozšíření je jedno z těch praktičtějších, které si jistě najde mnoho příznivců.

    multisave

    TestFonts

    Už se vám také někdy stalo, že jste otevřeli nějaký dokument, kde neseděly fonty nebo formátování? Určitě ano. Alespoň jednu z těchto situací umí vyřešit nástroj TestFonts, který je k dispozici ke stažení na sf.net. TestFonts se po instalaci usídlí jako nová ikonka na nástrojové liště. Po kliknutí na ni se zobrazí zpráva podobná té na obrázku níže. Toto rozšíření detekuje fonty použité v momentálně otevřeném dokumentu a případně vás informuje o fontech, které nebyly ve vašem systému nalezeny. Navíc ke každé zprávě přidává seznam všech dostupných fontů v systému. Zprávy jsou kompletně v češtině, protože vývojářem tohoto rozšíření je Čech Tomáš Bílek.

    testfonts

    Impress Photo Album Creator

    Podle názvu tohoto rozšíření můžete bezpečně odhadnout, k čemu asi bude sloužit. Ano, umožňuje vytvářet prezentace v OpenOffice.org Impress z vámi zadaných fotografií. Ke stažení je na sf.net. Po instalaci se objeví nová položka v menu Nástroje -> Přídavky s názvem Create Photo Album. Po spuštění se rozšíření zeptá na složku, ze které má snímky brát. Pokud vyberete adresář, který obsahuje hodně velkých obrázků, budete pravděpodobně několik minut muset čekat, než je program zpracuje. Po úspěšném vložení všech snímků se spustí prezentace s grafickými přechody mezi snímky. Tu můžete standardně ukončit a dát se do ručního upravování jednotlivých snímků, pokud chcete. Na závěr můžete toto fotoalbum exportovat do všech různých formátů, které OpenOffice.org Impress podporuje.

    To, co dělá toto rozšíření, dokáže každý druhý prohlížeč obrázků. Navíc práce s velkým množstvím vložených snímků je zdlouhavá; Impress jen velmi neochotně a pomalu reaguje na uživatelské akce. Jediná výhoda Impress Photo Album Creatoru je pravděpodobně v širokých možnostech exportu vytvořeného fotoalba.

    Writer's tools

    Nakonec se podíváme pravděpodobně na nejpropracovanější rozšíření s největším množstvím funkcí. Je to balíček rozšíření s názvem Writer's tools, který je k dispozici ke stažení na webové stránce projektu. V archivu, který si ze stránek stáhnete, najdete také PDF dokument, který názorně a jasně vysvětluje, jak rozšíření nainstalovat a používat. Po instalaci se v hlavním menu zobrazí nová položka s názvem Writer's Tools, přes kterou jsou dostupné všechny součásti tohoto rozšíření.

    writerstools

    První součást s názvem Lookup Tool je určena pro vyhledávání významu označených slov v aktuálním dokumentu na různých serverech (anglická Wikipedia, Cambridge Dictionaries, WordNet, Ask Oxford, Google Define a BEOLINGUS). Bohužel, předpokládá se pouze vyhledávání anglických slov, české servery nejsou na výběr. Podobnou podporu češtiny má i další součást - Google Translate. Ta umožňuje překládat označená slova v dokumentu pomocí služby, kterou nabízí Google. Mezi podporované jazyky patří samozřejmě angličtina, němčina, čínština, francouzština, italština, aj. Jiná součást rozšíření - Show on the map umožňuje vyhledávat místa na mapách dostupných na internetové adrese multimap.com.

    Položka Email Backup rychle odešle na zadanou e-mailovou adresu kopii aktuálního dokumentu, Multi-format Backup jej uloží do několika různých formátů (Word, RTF, TXT) a Remote Backup umožní nahrání dokumentu na zadaný FTP server. Další funkce už nejsou tak užitečné. Je to hra se slovy, stopky, atd.

    Závěr

    Testování probíhalo na verzi 2.2.1 na systému Gentoo 2007.0 (OOo kompilované bez podpory Javy). Je také nutné poznamenat, že asi polovina rozšíření, která jsem zkoušel, buď nefungovala vůbec, nebo skončila nějakou chybou, takže nebyla použitelná. Je škoda, že vývojový tým OpenOffice.org více nepodporuje vytváření nových rozšíření. Určitě by se časem objevily velice zajímavé doplňky, které by možnosti použití tohoto kancelářského balíku posunuly na vyšší úroveň.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.8.2007 01:15 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Mám pocit, že stejným způsobem je řešen modul od Novellu nabízející vývoz a dovoz MSOXML dokumentů.

    Vzhledem k tomu, že ten je oficiálně řešen jako RPM balíček, zajímalo by mě, zda existuje dokumentovaná cesta, jak (od)instalovat rozšíření OOo pomocí souborových operací bez účasti OOo?
    14.8.2007 07:37 Milan Bárta | skóre: 30 | Brno, Velké Meziříčí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org

    Máte pravdu, Novell dodává tento modul jako rozšíření OOo. Je k dispozici jako RPM balíček i jako standardní rozšíření OOo, které lze snadno nainstalovat a odinstalovat.

    Pokud si stáhnete a rozbalíte RPM balíček tohoto modulu, zjistíte, že v organizaci souborů je určitý systém. Takto by se dala rozšíření de/instalovat také, ale kdo by to takto dělal, když máme mnohem jednodušší cesty, že? :)

    14.8.2007 07:54 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Pokud budete chtít automatizovat instalaci a odinstalaci na více stanicích, změníte názor na to, co je jednodušší cestou.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    14.8.2007 13:51 Nicco | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    windows je cely robeny pre 1 stroj a 90% uzivatelov pc ho pouziva. To ze ho nemaju radi pocitacovi admini (ktorych je z toho poctu asi 1%) je uz ina vec.
    14.8.2007 14:28 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    To máte všechny stroje stejné? Šťastlivci... Ale pravda, hromadný nákup má i přednosti.
    15.8.2007 17:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Vůbec nebavím o windows. Já bych rád rozšíření instaloval pomocí balíčkovacího systému distribuce. A těmi rozšířeními nemyslím jen pro OOo, ale i pro FF apod. Od čeho sakra máme balíčky, když si stejně musím ručně řešit doplňky do aplikací?!
    14.8.2007 07:57 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Treba ten, kdo by automaticky instaloval na vice pocitacu?
    14.8.2007 07:58 L.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Užitečné rozšíření je vlnka.
    14.8.2007 09:20 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Pokud se nepletu, vlnka se už bohužel nevyvíjí a v nových verzích (2.0+) mi nefungovala. Rád bych se mýlil.

    Nicméně znám ještě lepší řešení: http://www.volny.cz/macrojtb/typoJTB.html

    A to je teprve mazec...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Cohen avatar 14.8.2007 10:24 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org

    Bomba! Díky za tip. Tohle je skvělé rozšíření.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    21.8.2007 13:01 Hanato | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    +1
    Nikdo učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali. PS: proto jsem tady dole :-)
    14.8.2007 12:53 Vít profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Je pravda, že Vlnka se už od května 2005 nevyvíjí, mně přesto bez problémů funguje jak na verzích 2.0+ jak Woknech v práci, tak na Gentoo doma. Přesto, rozšíření Tomáše Bílka považuji za geniální počin.
    Valoun avatar 20.4.2008 20:47 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Vím, že je to staré vlákno - jen chci upozornit případné hledající, že Vlnka mi v OpenOffice 2.4 nefunguje a dokonce zablokovala Extension Manager, takže už nešel ani otevřít. Vlnku bylo nutné odstranit pomocí unopkg.
    14.8.2007 10:09 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Škoda, že se o tom opravdu neví. Chtělo by to něco jako https://addons.mozilla.org/ včetně české verze.
    MaT avatar 14.8.2007 10:43 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Testování probíhalo na verzi 2.2.1 na systému Gentoo 2007.0 (OOo kompilované bez podpory Javy). Je také nutné poznamenat, že asi polovina rozšíření, která jsem zkoušel, buď nefungovala vůbec, nebo skončila nějakou chybou, takže nebyla použitelná.

    No nevím, nenapadlo Vás, že tyhle dvě věty spolu můžou dost úzce souviset? Třeba ta "nepoužitelná rozšíření" jsou v Javě a za to, že Vám nefungují, pak nemůžou ta rozšíření, ale Vy, že jste si OpenOffice nezkompiloval i s podporou Javy... :-)

    Open source software for open minded people. :-)
    14.8.2007 11:00 Milan Bárta | skóre: 30 | Brno, Velké Meziříčí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Ne, při testování těch několika rozšíření jsem na žádné v Javě nenarazil, většinou se objevovaly spíš chyby při běhu.
    14.8.2007 13:02 Vít Profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    "Lookup Tool ... Bohužel, předpokládá se pouze vyhledávání anglických slov, české servery nejsou na výběr." České servery hlavně nejsou na Webu k dispozici, protože tuzemská lexikografická obec stojí za dvě věci. To i Slováci mají na Webu nejméně dva on-line slovníky. Tuto absenci on-line nástrojů jsem se pokoušel kdysi napravit open-source projektem, nicméně pro katastrofální nedostatek zájmu jsem ho byl nucen opustit.
    14.8.2007 13:12 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    vsechna ta rozsireni rozsiruji bohuzl jenom debilitu lidi. Moje babicka(mela 4-tridku) dokazala pred 60 lety napsat dopis relativny bez chyb. Dnes to nedokaze bez pravopisne korektury v nejakem nastroji ani maturant. To ma za nasledek, ze lide prestali myslet a mini, ze to za ne bude delat nejaky robot.

    Pred lety se na nejake konferenci nekdo vytahoval, ze meli v excelu za pomoci rozsireni udelan cely informacni system - ocekavam tedy, ze brzy nekdo nepise v te office nejakou novou office ...
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    14.8.2007 15:17 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Ano. Dneska už lidi sami ani neumí psát s diakritikou.
    Bob Bobovich avatar 14.8.2007 21:38 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Calendrier
    "Jediná nevýhoda Calendrieru je v tom, že pokud chcete české názvy měsíců a dnů, budete je muset ručně přepisovat, standardně jsou totiž v angličtině."

    Nainstalovat Calendrier -> spustit OOo Writer -> Nástroje -> Makra -> Správce dialogů -> Moduly -> Moje makra -> Calendrier -> Functions -> Upravit.

    Dny a měsíce přeložit na řádku 54 a 55. Uložit, ukončit a restartovat Writer. Vložit kalendář.

    Nevím jestli je to optimální řešení (makra jsem nikdy nedělal, OOo neznám; asi by to šlo i editovat přímo v komprimovaném balíčku před instalací), ale přijde mi to lepší než furt něco přepisovat. Na úpravu 1. dne týdne (Po/Ne) nemám hlavu (nebo že bych to svedl na čas? ;).
    21.8.2007 09:55 walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Calendrier
    na úpravu 1.dne v týdnu stačí napsat neděli na konec, tedy začít pondělím :-D
    21.8.2007 10:37 walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Calendrier
    no byl to úklep, názvu by byly v pořádku, ale potom by neseděly dny v týdnu, takže se omlouvám za ukvapené řešení
    21.8.2007 16:18 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Import SVG
    Import obrázků SVG do OOo, ale pozor vyžaduje javu http://wiki.services.openoffice.org/wiki/SVG_Import_Filter (teď nějak nejde stáhnout, ale je také na stránkách 602: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/SVG_Import_Filter )
    17.9.2007 21:23 Colinauer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšiřujeme OpenOffice.org
    Dobrý den. Mám windows XP a ooo2.x. Mohli byste mi prosím napsat jednoduchý návod pro Debila z Jedličkova ústavu, jak zprovoznit a nainstalovat rozšíření Multisave. Budu Vám mnohokrát vděčný a pošlu dokonce plyšovou opičku ručně dělanou k Vánocům.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.