abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 852 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kde hledat Creative Commons a alternativy

    23. 4. 2013 | Michal Polák | Tipy a triky | 11162×

    V předchozích článcích jsme se věnovali vyhledávání „použitelných“ fotografií na Flickr.com a Creative Commons obecně. Nyní se podíváme na další konkrétní zdroje, ve kterých čerpat ať už fotografie nebo jiný obrazový materiál. Vedle projektu známé Wikimedia Commons se podíváme v našich končinách i na méně známé webové stránky.

    Obsah

    Wikimedia Commons

    link

    Wikimedia Commons není třeba nijak zdlouhavě představovat. Zjednodušeně řečeno se jedná o úložiště volných fotografií, ilustrací, videa, zvuků a dalšího obsahu, které je přístupné a využívané všemi projekty Wikimedia Foundation. Vznik Wikimedia Commons nebo jen Commons navrhl v roce 2004 Erik Möller, současný náměstek ředitele Wikipedie. Hlavním důvodem pro vznik takového úložiště se stala potřeba použitelných materiálů pro samotnou Wikipedii.

    Na začátku roku 2013 se v úložišti nacházelo více než 15,8 milionu souborů. Wikipedia využívá tzv. Volného díla. Historicky velmi využívá známé licence typu GNU. Od června 2009 přitom Wikipedia přešla na Creative Commons, který umožňuje uživateli větší svobodu v rozhodování o využití díla a zároveň umožňuje využití velkého množství již existujících děl. Speciálním případem pak zůstává použití fotografií amerických státních institucí, protože jimi pořízené fotografie mají být veřejně dostupné všem, pokud nejsou použity ke komerčnímu účelu (ve smyslu reklamy) a je uveden autor a instituce.

    Hlavní stránka projektu se nachází na adrese commons.wikimedia.org. Obsah je rozdělen standardně na obrázky, hudbu a video. V celé databázi přitom můžete napřímo vyhledávat. Výsledky hledání se zobrazují pod sebou a uváděny jsou název, popis, velikost (případně jiné parametry) a datum nahrání. Na konkrétní stránce například s fotografií jsou pak uvedeny shrnující informace jako popis, datum, zdroj a autor (ten přitom bývá uveden ten, kdo prováděl upload). Licencování je umístěné v boxu. Obecně Volná díla se vyznačují přeškrtnutým znakem a Creative Commons schémata jsou umístěna v samostatném boxu.

    Opět tedy platí, že i přes velkou péči správců je třeba býti ostražitý. A samozřejmě i Wikimedia Commons vyžaduje (a je jako projekt) ráda za nahrávání obsahu. K tomu si stačí založit účet a nahrávat. Opět samozřejmě platí to, že by každý měl nahrávat svoje vlastní dílo nebo dílo, u kterého si je jist, že je volné a neporušuje tím autorská práva.

    Open Clip Art Library

    link

    Výborným zdrojem pro Clip Arty a podobný typ grafiky je Open Clip Art Library. Velkou výhodou je, že pokud není uvedeno jinak, je obsah vydáván jako Public Domain a nikterak není omezeno jeho použití.

    Grafiku lze přitom stáhnout do PNG, případně si jí stáhnout ve formátu SVG nebo jí rovnou v okně upravit v aplikaci www.flamingtext.com. Konkrétně u SVG se jedná o vektorový formát, který je zároveň defaultním pro výborný svobodný vektorový editor Inkscape. Staženou grafiku si tak můžete velice jednoduše upravit podle svých potřeb.

    Europeana

    link

    Hodně zajímavým projektem je www.Europeana.eu, který schraňuje obsah z evropských digitálních knihoven jako například obrazy, fotografie, knihy apod. Přestože byl iniciován Evropskou komisí, nelze jej označit vyloženě za nepovedený.

    Jakmile zadáte hledaný výraz, níže se zobrazí výsledky s piktogramy, které naznačují, zda se jedná o dokument, fotografii nebo třeba video. V levém panelu se pak nachází filtr, kde si můžete vybírat v první řadě podle typů: Text, Video, Image Sound. Dále ale máte k dispozici i takové možnosti jako filtrování podle jazyka, data, země, poskytovatele a konečně copyrightu. Konkrétně Europeana.eu rozděluje na volný vstup, placený přístup, neznámý copyright. Ten využívá verze 1.0 Creative Commons ve smyslu No Copyright, tedy věnování díla volnému užití.

    Fotopedia

    link

    Oproti tomu Fotopedia byla založena v červnu 2009 pěticí zaměstnanců společnosti Apple. Nejedná se ani o typickou encyklopedii ani databázi fotografií uživatelů, ale o spojení obou. Jakási fotografická encyklopedie funguje tak, že do vyhledávacího pole napíšete slovo, o kterém chcete něco zjistit. Následně se otevře graficky nevšední stránka, na které největší část zabírá vybraná fotografie, vlevo panel nástrojů a dole miniatury dalších fotek k hledané frázi.

    Po pravé straně si pak můžete nechat zobrazit obecné informace ke konkrétnímu hledanému slovu, například „Prague“ a níže popis k právě zobrazované fotografii jako například „Prague Astronomical Clock“. Pod každým popisem (mimochodem se přebírá z Wikipedie) jsou také známé piktogramy znázorňující jednotlivá schémata Creative Commons. Nahrát můžete i vlastní fotografie a to buď přes účet na Fotopedii nebo přes účet Facebook.

    Creative Commons Search: vše na jednom místě

    link

    Vyhledávání na svých vlastních webových stránkách nabízí také samotný Creative Commons. Čerpá přitom z: Europeana, Flickr, Fotopedia, Google, Google Images, Jamendo, Open Clip Art Library, SoinXpress, Wikimedia Commons, YouTube, Pixabay, ccMixteru a Sound Cloud. Výhodou je, že vyhledávání probíhá na jednom místě. K samotnému vyhledávání a zobrazení hledaných výsledků přitom využívá vyhledávače Google.

    Na druhou stranu je uživatel ochuzen o specifická nastavení vyhledávání a funkce jednotlivých databází. K zadání bližšího nastavení vyhledávání na Flickeru.com nebo ke stažení SVG na Open Clip Art Library stejně budete muset na oficiální stránky jednotlivých služeb.

    Samozřejmě webových stánek a databází je celá řada. Za zmínku stojí ještě výborná databáze více než 80 000 fotografií WorldImages hostovaná na California State University. Vyhledávač Wylio si zase dává za cíl zpřístupnit fotografie vhodné k ilustračním účelům do blogů. Pro vyhledávání dalších fotek pro ilustrativní účely se zase může hodit web morgueFile, který má u obsahu hodně volné podmínky použití.

    A odkud čerpáte fotografie vy?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    egg avatar 23.4.2013 23:35 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde hledat Creative Commons a alternativy
    s/Wikipedia Foundation/Wikimedia Foundation/
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.