V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
$ glxinfo | grep "OpenGL version" OpenGL version string: 2.0.0 NVIDIA 76.76Podívejte se třeba do poznámek u Cedegy...vše se rozděluje na hry, co fungují a na hry, co fungují pod ATI.
Výkon binárních modulů nVidia je stejný jako ve Windows.Porovnával jsem FPS v Enemy Territory a neřekl bych. Tam, kde mám ve Windows 50FPS, tam mám pod Linuxem 30FPS nebo míň. Na některých místech jsou i horší barvy. Mám ale dost starou kartu, která už něco zažila, takže to možná bude tím.
Nasledoval upgrade (RADEON X700 AGP (X4.3.0-8.19.10)) a po emerge ati-drivers fungovalo uplne vse. Quake4 a Unreal Tournament 2004 bezi s identickym fps jako ve windows.
The ATI Proprietary Linux driver is available in both RPM format and through an Installer executable. The packages are available for XFree86 versions 4.1, 4.2, and 4.3, as well as X.org 6.8. One of these four versions must be installed before installing the ATI Proprietary Linux driver.
To ze to obcas ide a vacsinou nie pri forcenuti:
# X_VERSION=x690 ./ati-driver-inst.... za podporu xorg 7 nepovazujem.
ATI X 1300 jsem prostě nerozchodil a nikdo nevěděl - taky odzkoušené.A proč vůbec něco takového zkoušíš, když u těch ovladačů je jasně napsáno, že tuhle kartu nepodporují?
Pokud se horko-těžko rozchodí staré už nevyráběné typy, to za podporu seriózního výrobce nepovažuji.FUD!
ATI X 1300 jsem prostě nerozchodil a nikdo nevěděl - taky odzkoušené.A proč vůbec něco takového zkoušíš, když u těch ovladačů je jasně napsáno, že tuhle kartu nepodporují?
Pokud se horko-těžko rozchodí staré už nevyráběné typy, to za podporu seriózního výrobce nepovažuji.FUD!
Pokial ide o graficku kartu na zaklade mojich skusenosti jednoznacne doporucujem NVIDIA. Grafiku ATI brat len ako nudzove riesenie.
Zdovodnenie:
S grafikami NVIDIA (od Riva TNT2 az po radu 7xxx) som NIKDY!!!! nemal ziadny problem, ovladace (binarne) sa dali VZDY nainstalovat (nesmie sa podcenit precitat si README), vykon bol zakazdym na urovni ocakavatelnej od danej karty.
Graficke karty ATI su v Linuxe dobre podporovane len tie starsie (uz sa nevyrabaju). Open ovladace funguju aj s novymi kartami, ale vykonovo su tie karty slabsie ako NVIDIA v porovnatelnej cene. Instalacia ovladacov od ATI je strach a hroza (prisiel som pri tom o isté mnozstvo vlasov a to som si precital spustu navodov, ktore fungovali, problem je vsak ten, ze to co u niekoho funguje u ineho nemusi... staci si precitat forum na ABC...)
Co sa tyka vyuzitia len free driverov tak asi bude treba ozeliet 3D akceleraciu v oboch pripadoch (v oboch pripadoch sa na tom vraj pracuje, ale ....), ale aj tak je vykonovo karta NVIDIA o nieco vyssie ako ATI (cenovo porovnatelne modely). Ja osobne ted trpim s Radeonem 9200PRO. Presne ta verze, se kterou nefunguje Kororaa XGL demo. A nefunguje toho tedy vic. Odhlasovani z KDEcek je loterie, pri ktery se velmi casto stava, ze zatuhne pocitac. Pri prepnuti do konzole zase obraz zhasne a rozjede ho jenom restart pocitace. Tedy ani pri restartu nevidim, co to v konzoli pise. A to s ATI ovladacema od verze vyssi nez tusim nez 8.16.20, ale tyhle posledni funkcni uz snad ani do svyho jadra nenacpu.
Naproti tomu, DRI projekt jede fajn. Sice ma na celou obrazovku glxgears FPS misto 133 s ATI asi jen 86 a jeste to neni pouzitelny na UT2004 a CS:Source, protoze to zatim nepodporuje nejaky akcelerace ohledne pocitani se Z-bufferem a podobny nezdokumentovany vychytavky, ale alespon CSko 1.5ka s tim bezi bezva.
Ja osobne jsem tak trochu sadomaso, mozna i tak trochu kapanek naivni - ATI nezatracuju a slepe verim, ze jeste alespon jednou zectyrnasobi pocet svych linuxovych programatoru (ctyri mi prije malo ), aby byly vysledky taky nekde videt. A taky verim, ze az do tri mesicu nasetrim na X1300, ze uz bude podporovana (ted kdyz uz pridali X850, tak by snad mohla byt po tech asi peti mesicich na rade).
Presne ta verze, se kterou nefunguje Kororaa XGL demo.Kororaa XGL nejede skoro s ničím, ani s intelem, ani s matroxem, asi s S3 ani s většinou ostatních karet podporovaných DRI ovladači. Prostě totální bastl. Jestli tohle má být budoucnost linuxového desktopu, tak to radši zůstanu u 2D (ne)akcelerace :(
A nefunguje toho tedy vic. Odhlasovani z KDEcek je loterie, pri ktery se velmi casto stava, ze zatuhne pocitac. Pri prepnuti do konzole zase obraz zhasne a rozjede ho jenom restart pocitace. Tedy ani pri restartu nevidim, co to v konzoli pise.V tom případě bych vyhodil z okna celou distribuci, protože tohle nebude vina ATI, ale spíš nějaké haluze mezi kernelem ovladači a xorg. Já mám v práci samé ATI od 9250 po X8xxx a nikdy nebyl s žádnou sestavou sebemenší problém.
Svoje vypiplany gentoo zahazovat nehodlam... Beru to jako dan za pokrok a protoze ted hrajeme jenom Source a s tou integrovanou zvukovkoku mi stejne nechodi ve wine akcelerace zvuku a FPS i tak ve spouste map diky uzasnymu vykonu ATI ovladacu pod linuxem taky nic-moc, tak holt na hrani jsem si nainstalil Windoze. Nevim, osobne bych si kousani tipnul na nejakej obdobnej bug, nebo na spatnou soucinnost s jadrem 2.6.15-rx. Problemy se zacaly objevovat po prechodu na tuto radu, bohuzel jsem prechazel pri ty prilezitosti i na novy ATI ovladace a problem jsem hned nezaregistroval. Mozna jsem v ty dobe taky pouzival opensource, to se hrala jeste 1.5ka...
Co jsem tak koukal, tak verzi 2 nepodporujou ani ty nejnovejsi typy.OpenGL 2.0 je IIRC podporováno od řady 7xxx.
Tiskni
Sdílej: