Americký výrobce čipů Intel propustí 15 procent zaměstnanců (en), do konce roku by jich v podniku mělo pracovat zhruba 75.000. Firma se potýká s výrobními problémy a opouští také miliardový plán na výstavbu továrny v Německu a Polsku.
MDN (Wikipedie), dnes MDN Web Docs, původně Mozilla Developer Network, slaví 20 let. V říjnu 2004 byl ukončen provoz serveru Netscape DevEdge, který byl hlavním zdrojem dokumentace k webovým prohlížečům Netscape a k webovým technologiím obecně. Mozille se po jednáních s AOL povedlo dokumenty z Netscape DevEdge zachránit a 23. července 2005 byl spuštěn MDC (Mozilla Developer Center). Ten byl v roce 2010 přejmenován na MDN.
Wayback byl vydán ve verzi 0.1. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.
Byla vydána nová verze 6.18 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Nově se lze k síti Tor připojit pomocí mostu WebTunnel. Tor Browser byl povýšen na verzi 14.5.5. Thunderbird na verzi 128.12.0. Další změny v příslušném seznamu.
Meta představila prototyp náramku, který snímá elektrickou aktivity svalů (povrchová elektromyografie, EMG) a umožňuje jemnými gesty ruky a prstů ovládat počítač nebo různá zařízení. Získané datové sady emg2qwerty a emg2pose jsou open source.
Byla vydána (𝕏) nová verze 25.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 25.7 je Visionary Viper. Přehled novinek v příspěvku na fóru.
Před 40 lety, 23. července 1985, společnost Commodore představila první počítač Amiga. Jednalo se o počítač "Amiga od Commodore", jenž byl později pojmenován Amiga 1000. Mělo se jednat o přímou konkurenci počítače Apple Macintosh uvedeného na trh v lednu 1984.
T‑Mobile USA ve spolupráci se Starlinkem spustil službu T-Satellite. Uživatelé služby mohou v odlehlých oblastech bez mobilního signálu aktuálně využívat satelitní síť s více než 650 satelity pro posílání a příjem zpráv, sdílení polohy, posílání zpráv na 911 a příjem upozornění, posílání obrázků a krátkých hlasových zpráv pomocí aplikace Zprávy Google. V plánu jsou také satelitní data.
Společnost Proxmox Server Solutions stojící za virtualizační platformou Proxmox Virtual Environment věnovala 10 000 eur nadaci The Perl and Raku Foundation (TPRF).
Byla vydána nová verze 2.4.65 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešena je bezpečnostní chyba CVE-2025-54090.
Mám SUSE10,0 + nový ADSL přes telecom + Eth Microcom ADSL router DeskPorte400 - samozřejmě nefunkční a nyní dotaz :
Dá se nějak zjistit, že je chyba na straně Telecomu? Router hlásí chybu synchronizace, chyba 0. Protokol PPPoE, síťovka plně funkční, ale nevím jak zjistit, jestli odchází data, případně přichází. Nemám návod na router v češtině - nemá někdo link?
Myslím, že je chyba na straně telecomu, ale jak to dokázat?
Manuál "User guide" jsem už studoval, ale je v EN a není tam popis diod
Když vypnu počítač, svítí power a blikají (úplně stejně jako při zapnutém či vypnutém kabelu na rozbočovači k telefonu) DSLLNK a DSLACT
JE TO DŮKAZ PROTI TELECOMU?
Funkčnost routeru opravdu nezávisí na OS pripojenych pocitacu, ale musi byt tento router schopen si zapamatovat nastaveni. Vetsina levnejsich ADSL routru predpoklada OD MS Windows a ridi se podle toho, a kdyz tam pripojite PC s OS GNU/Linux nebo FreeBSD tak je treba tam aktivovat rozhrani PPPoE atd.Sorry, ale to je pěkná blbost. Já jsem instaloval za poslední rok desítky ADSL připojení a nikdy jsem nepotřeboval víc, než nastavit parametry modemu přes www rozhraní (z mého notebooku s linuxem). Že by si modem a windows posílali přes ethernet nějaké tajné zednářské povely, to je opravdu k smíchu. Zapamatování nastavení v modemu je snad naprostá samozřejmost, bez toho by byl modem úplně k ničemu. Jinak samozřejmě je *možné* a často i výhodné přepnout modem tak, aby dělal jenom bridge a PPPoE si obsloužit až v počítači (pokud to umí modem a linka využívá PPPoE), ale to je pak složitější nastavování v jakémkoliv OS.
Nedaří se a nedaří??!!!
na Telecomu chyba není, přes sagem840 (typ FUJ) a windy se připojím, DeskPorte ale nejsem schopen rozjet, dioda označující stav DSL stále bliká a stále bliká
Prostudoval jsem všechny návody, protokoly a standardy od Telecomu a nic a nic a nic
Začínám si myslet, že je vadný modem - už mně nic jiného nenapadá
Nemohl by mi někdo poslat funkční nastavení pro tento modem, telecom a protokol PPPoE-LLC?
Už píšu další díl z řady BANÁNOVÝCH TUČŇÁKŮ, určitě se zasmějete na můj účet
Protokol se z PPPoA měnil asi v březnu 2005 na PPPoE-LLC.
K nastavení : VPI-8; VCI-48; Interní IP adresy jsem nenastavoval. Od telekomu nemám pevnou IP a tak jsem zapnul na auto. Jenže v řádku nastavení VPI a VCI (podmínka funkčnosti) je IP adresa a tam mám samé nuly. Nad tímto řádkem jsem zapochyboval včera asi o půlnoci. Vypnout ho nemůžu, protože tam je VPI a VCI - zapnout asi taky ne, protože tam je ta IP adresa na stejném řádku. Jakou tam máte nastavenou hodnotu a máte pevnou IP nebo ne? Dávalo by mi to smysl, proč nefunguje ale co tam nastavit, když se hodnota mění?
Diagnostika hlásí chybu synchronizace
ke stavu connect jsem se ještě nedopracoval - stále bliká DSL a to znamená Disconnect!!
OPĚT NIC - BLIKÁ, BLIKÁ, BLIKÁ!!!! - PPPoA ani PPPoE (což je nastaveno Telekomem)!!!!
Ná stránkách mého hlavního dodavatele (Alfacomp) jsem si přečetl diskusi k tomu modemu a mám už jen jeden dotaz - JAK TEN MODEM HOŘÍ?
Předtím jsem studoval dokumentaci a něco dělal, teď už jenom vyloženě zkouším - POKUS/OMYL - teda spíš OMYL/OMYL
Dal jsem do pořádku kabely, telekom to přeměřil, stáhnul nastavení od telecomu a vše nastavil
ÚVAHA : signál jde do modemu (=100%) a z CPU se do něj taky dostanu (=100%), LAN je nastaveno na auto, WAN podle dokumentace od telecomu - NEMÁ DŮVOD BLIKAT!!!!.
Dneska v noci mu dám poslední šanci na záchranu a pak .....
Spliter jsem měnil za telecomácký (od kamaráda, ale ten můj mu jede) a navíc se měřil signál i za ním, takže v signálu je jistota. Navíc u kamaráda modem nejede taky. Napiš mi prosím do mailu adresu a já Ti ho zašlu. Můžeš si ho nechat, už ho nepotřebuju, mám jen jednu podmínku a tou je zpětná informace, jestli byla chyba ve mně nebo v něm - teď už mně nic jiného nezajímá. V záruce je, ale nemám doklad, stěhování a rekonstrukce baráku se podepsala na spoustě věcí.
Musím se zasmát sám sobě - nejdřív jsem hledal chybu na straně telecomu, teď ho hledám v modemu. V sobě jsem chybu ještě nehledal, ale mám aspoň čisté svědomí - vyzkoušel jsem víc, než bylo třeba
No, natrápil jsem se s tím pěkně, ale pal to čert
Mrzí mně jen dvě věci a to že jsem se nechal "ojebat" v E-Obchodě (v těchto normách se nevyznám) a pak ty telefony na telecom (nechtěl bych být tou slečnou či paní s tím příjemným hlasem na druhé straně, která musí být pořád příjemná)
Tiskni
Sdílej: