abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:33 | Zajímavý projekt

Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | Pozvánky

Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.

včera 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

včera 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    3.5. 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

2.5. 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    2.5. 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

2.5. 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 523 hlasů
     Komentářů: 22, poslední dnes 10:06
    Rozcestník

Vložit další komentář
    25.1.2007 08:25 Marek Rychlý | skóre: 5 | Pohořelicko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 3. 1. 2007
    s/aby popatřili na diagram zobrazený vlevo/aby popatřili na diagram zobrazený vpravo/
    25.1.2007 08:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Door on your left.
    Your other left!
    25.1.2007 12:44 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    A slovo "popatřit" znamená ještě co?
    Only Sith deals in absolutes.
    25.1.2007 13:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    podívat se
    26.1.2007 05:12 HalenTech
    Nemá to být spíš pospatřit?
    26.1.2007 09:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Ne :-) Kořen slova je patřit a předpony s- nebo po-. Slovník uvádí význam pohlédnout, podívat se, slovo je knižní a zastaralé, ale pěkné :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 25.1.2007 10:01 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    ext3 (apolu s xfs :-) jsou podle meho asi nejstabilnjsi FS. (nevite zda se ta chyba tyka i xfs??) proto me prekvapuje ze ani Linus nepredpoklada, ze se ext4 opravi systematicky (bh se budou pouzivat jak maji) a v ext3 (dejme tomu) se to opravi zalatanim (bude to jednodussi a je to mene zmen - lepe se to ohlida).

notabene kdyz by to mohlo mit vliv i na vykon (smerem nahoru) tak by to preci _melo_ byt v ext4 implementovano ciste a poradne! ne?
    25.1.2007 10:21 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    No vidis. A podle mych zkusenosti jsou oba horsi nez reiserfs.
    25.1.2007 12:25 nhy | skóre: 14
    Pridavam sa. Osobne som niekolkokrat odpalil EXT3, jedenkrat kvoli chybe v jadre, druhykrat po niekolkonasobnom zapnuti a vypnuti pocitaca natvrdo za sebou(vypadky elektriny)
    25.1.2007 12:33 newman | skóre: 7
    ReiserFS je opravdu dobry souborovy system, zminena chyba mi sundala FS dvakrat, nez jsem se uracil prejit na minor update jadra 2.6.19. reiserfsck --rebuild-tree strom opravil, ztraty vicemene zadne.
    Aleshus avatar 25.1.2007 18:27 Aleshus | skóre: 7
    +1 pro reiserfs.. ještě jsem na něm data nikdy nestratil a už jse měl párkrát namále.. reiserfsck to opravil vždy.. na ntfs jsem jednou přišel o 150GB a od té doby si dávám velký pozor..;)
    zde je patička..
    25.1.2007 15:15 bk
    Z hlediska výkonu souhlasím, z hlediska spolehlivosti rozhodně nesouhlasím. Aspoň teda podle mých pozorování.
    25.1.2007 21:33 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    souhlas, reiserfs me odesel neopravitelne nekolikrat, ext3 zatim ani jednou (tuk tuk tuk na drevo)
    Mikos avatar 26.1.2007 01:06 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Já mám zas zkušenost přesně opačnou ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    26.1.2007 08:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    A já zas ne :-)

ReiserFS mě dvakrát za sebou vyšplouchl zrovna ve chvíli, kdy jsem na hraní s instalací vůbec neměl čas. Od té doby se pověrčivě držím dál.
    Mikos avatar 26.1.2007 10:48 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Mě právě obdobně několikrát "vyšplouchl" ext3 ;-)
    Mikos avatar 25.1.2007 19:27 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Ach jo, snad tu nebude zas další filesystemový flamewar ;-) Jen dodám, že dle mých dlouhodobých zkušeností je ext3 nesrovnatelně méně stabilní než reiserfs (3.6) a teď už můžu potvrdit že i než jfs. A to vubec nemluvim o té strašné pomalosti ext3 (i když člověk zapne dir_index) a její tragické práci s inody...
    25.1.2007 21:31 buma | skóre: 14
    Za nejlepsi souborovy system soucasnosti povazuju papir a tuzku. Me uz se posraly snad vsechny souborove systemy v linuxu (teda vsechny ne, jen ext3, reiserfs a xfs :) ) Zajimave pritom je, ze to vzdycky odnesl jenom korenovy oddil, a to nezavisle na 2 pocitacich na 4 ruznych discich. Oddily s daty zustaly dosud nedknute... Nicmene zalohy delam pravidelne.

Nechapu co je na mych pocitacich shnileho. Asi mam spatnou auru :)
    25.1.2007 21:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Myslím, že párset (hned v úvodu) by mělo být pár set (s mezerou). Jako jedno sto, dvě sta atd.
    25.1.2007 21:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Překlep v první větě. Pod svícnem... ;-)
    26.1.2007 11:49 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Díky za originální jména v hranatých závorkách.

Jinak si nejsem jistý, jetli není ve vysvětlení chyby určitá nepřesnost. Sám interpretuji kód patche a originální poznámky tak, že kód při nalezení stránky s nastaveným dirty bitem již nezkontroluje, že dirty bit byl nastavený v důsledku zašpinění jen některých BH. Přesto, že aplikace změnila mapovanou stránk a z PTE nelze zjistit o které části se jedná, a je nutné zašpinit všechny BH, dojde k zapsání pouze původně označených BH.

Ale je docela možné, že jsem si to vyložil špatně.
    30.1.2007 09:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Jinak si nejsem jistý, jetli není ve vysvětlení chyby určitá nepřesnost.
    Coby neprogramátorovi mi nezbývá než spoléhat na to, co napsal Jonathan Corbet na LWN. Je však možné, že a) jsem to špatně přeložil nebo b) to špatně pochopil Jonathan. V obou případech budu rád za opravu.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.