abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

včera 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

30.4. 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    30.4. 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 10:44 | IT novinky

Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (21%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 506 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 30.4. 11:32
    Rozcestník

Dotaz: Jde z Javy prejit na C?

9.5.2007 12:18 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Jde z Javy prejit na C?
    Přečteno: 668×
    Zdravim, jsem rozmazleny Javar. Nikdy jsem v nicem jinem neprogramoval, pokud nepocitam Pascal. Rad bych si ale zkusil C (ne C++). Potreboval bych par knihoven se kterymi zacit:
    • Neco na zjednoduseni prace s pameti. Pokud mozno primitivni GC, bohate staci reference counting.
    • dobrou knihovnu funkci, hlavne aby mela jednotny styl, dobrou dokumentaci a siroky zaber. Proste nahradu classpath z Javy.
    • neco na rozdeleni programu do bloku, idealne primitivni implementace/interface jako je v Objective C. Musi to ale byt kompatibilni s C komplilatorem, takze asi nejaky preprocesor. Pripadne uvitam nejake tipy na praci s hlavickovimy soubory.
    Diky za rady.

Odpovědi

DjAARA avatar 9.5.2007 12:43 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jde z Javy prejit na C?
    Něco málo k GC pro C/C++ naleznete na stránkách HP http://www.hpl.hp.com/personal/Hans_Boehm/gc/.

Náhrada za classpath z Javy? O ničem nevím, ale může být. Podle mě je C tak nízko, aby si každý potřebnou funkcionalitu ušil na míru. Pro trochu vyšší věci je pak podle mě určeno C++.

Rozdělení do jednotlivých souborů, popis hlavičkových souborů a tak je docela dobrý v knize: učebnice jazyka C.
    9.5.2007 12:58 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    GC v C je celkovo problém, v podstate si môžete vybrať buď stratiť prácu s pointrami (a pointrovou aritmetikou) alebo nefunkčný GC. Osobne by som odporúčal neriešiť GC a viac sa venovať analýze dát v programe.

ad classpath: chcete Javu ale nechcete Javu? Na to zabudnite, vo svete C jednotný stýl neexistuje, dokonca prežíva aj maďarská notácia. Šírku záberu nahrádza množstvo jednoúčelových knižníc (často si konkurujúcich). Jedine s tou dokumnetáciou vám to prípad od prípadu môže vyhovovať.

Hmm, a prečo teda nie Objective C ani C++ ?

9.5.2007 13:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Nedoporučil bych dívat se na to jako na přechod z Javy na C++. Sice oba jazyky vyházejí z podobných principů a mají podobnou syntaxi, ale některé věci se v nich dělají dost odlišně. Pokud budete programovat ve stylu C/C++ ale v syntaxi Javy, bude výsledkem prasácký a neefektivní kód a občas vám za něco vynadá kompilátor, ale pokud půjde jen o jednovláknové prostředí, asi to půjde spustit a nějak to poběží. Když ale budete v javovském stylu psát program v C/C++, kompilátor pravděpodobně nebude mít nic proti (možná nějaké výjimky), ale výsledný program buď bude žrát neomezené množství paměti, nebo daleko spíš někde vypadne na segfault.

Takže doporučuji nesnažte se přejít z Javy na C/C++, ale naučte se C/C++ od začátku. Ostatně jinak to ani nedává smysl, předpokládám, že máte nějaký důvod naučit se nový jazyk, a tím důvodem bude nejspíš něco, co Java neumí – takže by bylo nesmyslné pokoušet se to psát ve stylu Javy. Pokud si myslíte, že C/C++ je taková rychlejší Java, nebo Java pro "opravdové programátory", pak se mýlíte, a naučte se nejprve raději pořádně tu Javu :-) (Nebo třeba C/C++, to je jedno, důraz kladu na to slovo pořádně.)
    9.5.2007 21:09 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Ha, tak na tomhle se určitě shodneme. :-) Bojovat proti jazyku nemá valnou cenu.
    9.5.2007 19:10 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor

To je hodně složitá otázka. Rozdílů je tolik, že jsem o tom musel napsat blogpost. Každopádně díky za zajímavý podnět. :-)

9.5.2007 20:55 iSteve
    Tvuj pristup mi prijde, bez urazky, uplne spatnej. Snazis se si z Ccka udelat takovou syntakticky trosku jinou Javu. Nauc se Ccko, jakoze opravdu Ccko a ne Ccko s takovymhle kabatkem... a pak si s timhle v klidu hraj.
    Bluebear avatar 9.5.2007 22:39 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Podle mého názoru je sám výraz přejít na jazyk hodně divný a vlastně nemá význam. Člověk přece může používat víc než jeden programovací jazyk. Pokud máte to štěstí, že si můžete vybrat, v čem budete nějaký projekt programovat, tak použijte to, co vám připadá nejvhodnější a co vám bude při práci nejlépe vyhovovat.

Knihovna funkcí: hodně univerzální je GLib, dokumentace je zde.

neco na rozdeleni programu do bloku, idealne primitivni implementace/interface jako je v Objective C. Musi to ale byt kompatibilni s C komplilatorem, takze asi nejaky preprocesor.

Možná GObject. Také se můžete inspirovat v linuxovém kernelu, kde je také hodně propracovaná (a setsakra komplikovaná) sestava maker pro seznamy, polymorfismus a podobné.

Ale obecně nevím, jestli je dobrý nápad pokoušet se psát v čistém C jako v Objective C. Tento jazyk je určen k něčemu jinému, a snažit se ho ohýbat do jiné podoby IMHO nemá moc smysl.

Jen na okraj: já jsem nedávno měl nápad, že napíšu v čistém céčku aplikaci, která spouští systémové testy, vyhodnocuje je a vytváří souhrn ve formě webové stránky (tedy velké množství práce s řetězci). To proto, "aby to bylo rychlé a nemělo to moc závislostí". Málem jsem z toho pošel a nakonec jsem to přepsal do C++, protože tam si můžu nadeklarovat typ řetězec.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.