Cambalache, tj. RAD (rapid application development) nástroj pro GTK 4 a GTK 3, dospěl po pěti letech vývoje do verze 1.0. Instalovat jej lze i z Flathubu.
KiCad (Wikipedie), sada svobodných softwarových nástrojů pro počítačový návrh elektronických zařízení (EDA), byl vydán v nové major verzi 10.0.0 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Letošní Turingovou cenu (2025 ACM A.M. Turing Award, Nobelova cena informatiky) získali Charles H. Bennett a Gilles Brassard za základní přínosy do oboru kvantové informatiky, které převrátily pojetí bezpečné neprolomitelné komunikace a výpočetní techniky. Jejich protokol BB84 z roku 1984 umožnil fyzikálně zaručený bezpečný přenos šifrovacích klíčů, zatímco jejich práce o kvantové teleportaci položila teoretické základy pro budoucí kvantový internet. Jejich práce spojila fyziku s informatikou a ovlivnila celou generaci vědců.
Firefox 149 dostupný od 24. března přinese bezplatnou vestavěnou VPN s 50 GB přenesených dat měsíčně (s CZ a SK se zatím nepočítá) a zobrazení dvou webových stránek vedle sebe v jednom panelu (split view). Firefox Labs 149 umožní přidat poznámky k panelům (tab notes, videoukázka).
Byla vydána nová stabilní verze 7.9 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 146. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Dle plánu byla vydána Opera GX pro Linux. Ke stažení je .deb i .rpm. V plánu je flatpak. Opera GX je webový prohlížeč zaměřený na hráče počítačových her.
GNUnet (Wikipedie) byl vydán v nové major verzi 0.27.0. Jedná se o framework pro decentralizované peer-to-peer síťování, na kterém je postavena řada aplikací.
Byly publikovány informace (technické detaily) o bezpečnostním problému Snapu. Jedná se o CVE-2026-3888. Neprivilegovaný lokální uživatel může s využitím snap-confine a systemd-tmpfiles získat práva roota.
Nightingale je open-source karaoke aplikace, která z jakékoliv písničky lokálního alba (včetně videí) dokáže oddělit vokály, získat text a vše přehrát se synchronizací na úrovni jednotlivých slov a hodnocením intonace. Pro separaci vokálů využívá UVR Karaoke model s Demucs od Mety, texty písní stahuje z lrclib.net (LRCLIB), případně extrahuje pomocí whisperX, který rovněž využívá k načasování slov. V případě audiosouborů aplikace na
… více »Po půl roce vývoje od vydání verze 49 bylo vydáno GNOME 50 s kódovým názvem Tokyo (Mastodon). Podrobný přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání a v novinkách pro vývojáře.
nechte si přidat jen první repozitorář, ostatní ignorujte....děti, nepijte kiselinu, rozežere vám vnitřnosti...
nemam sise Suse, ale už mi vrtá hlavou jaké tajemno se skrývá pod "ostatní"
ale celkovitě, už jenom zpnutí CF bez všech těch volovin (průhledností, zaoblování hran, atd.) zbrzdí slabší mašinu až na hranici přívětivé použitelnosti, třeba rolování textem v mozzile, to bylo první čeho jsem si všimnul. Engine kostky se netrhal za to ten text se choval jak auto na ledě, rozjezd s prokluzem, brzdná dráha... Při zaputých efektech pokulhává i psaní textu a mazání více než jednoho písmena je záležitostí prakticky naslepo...zajímala by mně vaše konfigurace a takovéhle drobné postřehy. Mohl bych si udělat obrázek o "optimu" které tak asi CF potřebuje.
).
Ani mně nenapadlo to zkontrolovat, bral jsem to jako samozřejmost! Měl jsem zafixovaný že jsem to nastavil snad ještě z Berylu, musel jsem to při nastavování CF nějak opomenout... Rychlost je okamžitě o něčem jiném, ovšem na Beryl to pořád nemá.
) praktickych dovodov (ziadne dovody ako "je to pekne" a pod. neberiem) pre pouzivanie akcelerovaneho dekstopu.
Predpokladam ale ze ich nebude ani 5 ...
Nejdřív napiš deset důvodů, proč by ti někdo měl vypisovat svoje důvody. A žádné "chci to vědět".Tak fajn. Ja len ze kazdym sa tym ohana tak som len chcel vidiet prakticke dovody tych ktori tomu prisli na chut, lebo ja medzi nich nepatrim. Urcite by som vedel vymenovat aj 20 dovodov preco nie, lebo cely ten 3D desktop je len o tom "ze sa mi to paci" a ziadne ulahcenie osobne na tom nevidim. Inak zapisok je OK.
. A teď vážně. Je to pro 2007, ale ... tady a tady.
jj, fidorka, když ji miluješ, tak neni co řešit. Málem bych zapoměl, dneska nám přivezli automat co na ní běží, musim to hodit do zpráviček...
To že jsou Beryl a Compiz okenní manažery vím také.A proto když nasadím např. Beryl, tak původní WM (např. kwin) musí pryč. Proto nechápu vaši větu
je funkční snad ve všech WM..
7.) Přetahování okna pomocí Alt + kliknutí kamkoliv do okna (to jde možná i bez akcelerace). Existuje jiný způsob jak posunout okno tak, aby nebyl vidět titulek? - při rozlišení 800x600 nutnost u některých programů.Upozornil jsem na to že jde ve všech WM které znám, tudíž to jako výhodu compizu/berylu považovat nelze. A DE s tím opravdu nemá nic společného. Už si rozumíme?
Některé z dalších bodů jsou možné i mimo kompozitní manažery.
Stačí několik otevřených oken a to další už bude černéJakto? S tím měla problém jen nVidie, pokud vím a již jej opravila.

Mne by uplne stacilo mit tu obdobu Expose z Maca (a nemuset se trapit s nejakym Compiz-Fusion).Existuje a volá sa Komposé. http://kompose.berlios.de/
, vyzkouším.
)
A teď vážně. Pusttě si konsoli (Systém - Terminál). Objevíte se u sebe v domovském adresáři. Příkazem: cd .kde/Autostart se přesuňtě do již zmíněného adresáře. Pak už jen spusttě příkaz ln -s /usr/bin/fusion-icon fusion-iconPokud máte KDE, máte hotovo. Pokud Gnome :-/ Tak vám musí poradit někdo jiný
Tiskni
Sdílej: