Nezisková organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) hájící občanské svobody v digitálním světě po téměř 20 letech opouští platformu X (dříve Twitter). Na platformách Bluesky, Mastodon, LinkedIn, Instagram, TikTok, Facebook, Threads a YouTube zůstává.
Terminálový textový editor GNU nano byl vydán ve verzi 9.0. Vylepšuje chování horizontálního posouvání pohledu na dlouhé řádky a chování některých klávesových zkratek. Více v seznamu změn.
Ministerstvo financí ve spolupráci s finanční správou dnes představilo beta verzi aplikace využívající umělou inteligenci pro předvyplnění daňového přiznání. Není třeba přepisovat údaje z různých potvrzení, ani hledat správné řádky, kam údaje napsat. Stačí nahrát dokumenty a využít AI.
Výrobce počítačových periferií Keychron zveřejnil repozitář se schématy šasi klávesnic a myší. Licence je restriktivní, zakazuje většinu komerčních užití a v podstatě jsou tak data vhodná pouze pro výukové účely, hlášení a opravy chyb, případně výrobu vlastního příslušenství.
Správce balíčků APT, používaný v Debianu a odvozených distribucích, byl vydán ve verzi 3.2 (seznam změn). Mezi novinkami figurují nové příkazy pro práci s historií, včetně vracení transakcí.
Společnost Anthropic oznámila Projekt Glasswing a s ní související AI model Claude Mythos Preview. Jedná se o iniciativu zaměřenou na kybernetickou bezpečnost, do které se zapojily velké technologické společnosti Amazon Web Services, Anthropic, Apple, Broadcom, Cisco, CrowdStrike, Google, JPMorganChase, Linux Foundation, Microsoft, NVIDIA a Palo Alto Networks. Anthropic věří, že nový AI model Claude Mythos Preview dokáže
… více »Firma Ojective Development vydala svůj nástroj pro monitorování a řízení odchozích síťových připojení Little Snitch i pro operační systém Linux. Linuxová verze se skládá ze tří komponent: eBPF program pro zachytávání provozu a webové rozhraní jsou uvolněny pod GNU GPLv2 a dostupné na GitHubu (převážně Rust a JavaScript), jádro backendu je proprietární pod vlastní licencí, nicméně zdarma k použití a redistribuci (cena přitom normálně … více »
Vojenské zpravodajství (VZ) se v březnu zapojilo do mezinárodní operace proti aktivitám hackerské skupiny APT28, která je spojovaná s ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU a která přes slabě zabezpečené routery prováděla kybernetické útoky na státní a další organizace v ČR i zahraničí. Operaci vedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a jejím cílem bylo odebrat útočníkům přístup k napadeným zařízením a ty následně … více »
Tvůrcem nejpopulárnější kryptoměny bitcoin, který se skrývá za pseudonymem Satoši Nakamoto (Satoshi Nakamoto), je britský kryptograf Adam Back. Na základě vlastní investigativní práce to tvrdí americký deník The New York Times (NYT). Několik indicií podle autorů jasně ukazuje na to, že Back a Nakamoto jsou stejný člověk. Jde mimo jiné o podobný odborný a osobnostní profil či totožné chyby a manýry v psaném projevu.
Google Chrome 147 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 147.0.7727.55 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře. Přehled novinek v Chrome DevTools 145 až 147 také na YouTube.
nechte si přidat jen první repozitorář, ostatní ignorujte....děti, nepijte kiselinu, rozežere vám vnitřnosti...
nemam sise Suse, ale už mi vrtá hlavou jaké tajemno se skrývá pod "ostatní"
ale celkovitě, už jenom zpnutí CF bez všech těch volovin (průhledností, zaoblování hran, atd.) zbrzdí slabší mašinu až na hranici přívětivé použitelnosti, třeba rolování textem v mozzile, to bylo první čeho jsem si všimnul. Engine kostky se netrhal za to ten text se choval jak auto na ledě, rozjezd s prokluzem, brzdná dráha... Při zaputých efektech pokulhává i psaní textu a mazání více než jednoho písmena je záležitostí prakticky naslepo...zajímala by mně vaše konfigurace a takovéhle drobné postřehy. Mohl bych si udělat obrázek o "optimu" které tak asi CF potřebuje.
).
Ani mně nenapadlo to zkontrolovat, bral jsem to jako samozřejmost! Měl jsem zafixovaný že jsem to nastavil snad ještě z Berylu, musel jsem to při nastavování CF nějak opomenout... Rychlost je okamžitě o něčem jiném, ovšem na Beryl to pořád nemá.
) praktickych dovodov (ziadne dovody ako "je to pekne" a pod. neberiem) pre pouzivanie akcelerovaneho dekstopu.
Predpokladam ale ze ich nebude ani 5 ...
Nejdřív napiš deset důvodů, proč by ti někdo měl vypisovat svoje důvody. A žádné "chci to vědět".Tak fajn. Ja len ze kazdym sa tym ohana tak som len chcel vidiet prakticke dovody tych ktori tomu prisli na chut, lebo ja medzi nich nepatrim. Urcite by som vedel vymenovat aj 20 dovodov preco nie, lebo cely ten 3D desktop je len o tom "ze sa mi to paci" a ziadne ulahcenie osobne na tom nevidim. Inak zapisok je OK.
. A teď vážně. Je to pro 2007, ale ... tady a tady.
jj, fidorka, když ji miluješ, tak neni co řešit. Málem bych zapoměl, dneska nám přivezli automat co na ní běží, musim to hodit do zpráviček...
To že jsou Beryl a Compiz okenní manažery vím také.A proto když nasadím např. Beryl, tak původní WM (např. kwin) musí pryč. Proto nechápu vaši větu
je funkční snad ve všech WM..
7.) Přetahování okna pomocí Alt + kliknutí kamkoliv do okna (to jde možná i bez akcelerace). Existuje jiný způsob jak posunout okno tak, aby nebyl vidět titulek? - při rozlišení 800x600 nutnost u některých programů.Upozornil jsem na to že jde ve všech WM které znám, tudíž to jako výhodu compizu/berylu považovat nelze. A DE s tím opravdu nemá nic společného. Už si rozumíme?
Některé z dalších bodů jsou možné i mimo kompozitní manažery.
Stačí několik otevřených oken a to další už bude černéJakto? S tím měla problém jen nVidie, pokud vím a již jej opravila.

Mne by uplne stacilo mit tu obdobu Expose z Maca (a nemuset se trapit s nejakym Compiz-Fusion).Existuje a volá sa Komposé. http://kompose.berlios.de/
, vyzkouším.
)
A teď vážně. Pusttě si konsoli (Systém - Terminál). Objevíte se u sebe v domovském adresáři. Příkazem: cd .kde/Autostart se přesuňtě do již zmíněného adresáře. Pak už jen spusttě příkaz ln -s /usr/bin/fusion-icon fusion-iconPokud máte KDE, máte hotovo. Pokud Gnome :-/ Tak vám musí poradit někdo jiný
Tiskni
Sdílej: