UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch OTA-9 Focal, tj. deváté stabilní vydání založené na Ubuntu 20.04 Focal Fossa.
Firma Murena představila (PeerTube, YouTube) novou verzi 3.0 mobilního operačního systému /e/OS (Wikipedie) založeného na Androidu a LineageOS bez aplikací a služeb od Googlu.
Byla vydána nová verze 5.12 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi a zpracování digitálních fotografií primárně ve formátů RAW RawTherapee (Wikipedie). Vedle zdrojových kódů je k dispozici také balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za květen (YouTube).
Byly publikovány informace (txt) o zranitelnostech CVE-2025-5054 v Apport a CVE-2025-4598 v systemd-coredump. Lokální uživatel se může dostat k výpisu paměti programu (core dump) s SUID a přečíst si tak například /etc/shadow.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,69 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 30,95 %. Procesor AMD používá 68,77 % hráčů na Linuxu.
Byla vydána verze 4.0 open source programu na kreslení grafů Veusz (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proběhla portace na Qt 6.
Dibuja je jednoduchý kreslící program inspirovaný programy Paintbrush pro macOS a Malování pro Windows. Vydána byla verze 0.26.0.
Byla vydána nová verze 9.13 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
A co zkusit qmmp?heh, předběhl jsi mě, a taky spoustu ostatních, co to sem kdovíproč píšou znova :)
Pro nás závislé na xmms je to nastupující spása a už je to v docela použitelném stavupoužitelné je to už dlouho, nicméně verze 0.2 (aktuální svn, která snad velmi brzy vyjde) je ještě mnohem víc cool a růžovější
(Pravda, uzurpovat si možná 5% Sempronu64 3000 na přehrávání MP3 je docela dost, ale přežít se to dá...)tento problém jsem nepozoroval ... zkus to nareportovat, autor celkem reaguje
Jinak má ho v repozitářích Packman.a Fedora a má to českej překlad, a když v něm najdete chybu, tak mi ji můžete jít omlátit o hlavu
Play Time: 14 days, 19:47:25 Uptime: 113 days, 20:31:54 DB Updated: Fri Jun 6 06:00:23 2008 DB Play Time: 45 days, 6:58:42Verze: 0.12.1-1.1 z Debianu (Etch) Jak je na tom initscript nevím, démona to spustí, dál jsem to nezkoumal -- nepotřebuju ho ukončovat.
Kdyz se clovek uci na zkousky, tak si proste jednou profrci skripta, pak si vyznaci podstatne veci, a pak uz jenom prochazi znacky. Proste super.Jo, tak to je presne to, co nedelam. A duvod? Jakmile se ucim z pocitace, vzdycky se drive nebo pozdeji pristihnu, ze se neucim, ale treba sjizdim Abicko
XPS a DejaVu jsou podporovany.Zajimave, myslel jsem, ze mezi open source programy je zatim XPS celkem ignorovany.
mkfifo /tmp/mplayercmd mplayer -input file=/tmp/mplayercmd /cesta/k/souboru.mp3A nepotřebuju MPD.
echo "loadfile /cesta/k/jinemu/souboru.mp3" >/tmp/mplayercmd echo "pause" >/tmp/mplayercmdSeznam příkazů viz
mplayer -input cmdlist
.
když se nudíte, dovede veverka takřka plně zastoupit v našich končinách těžko dostupného mývala?vole :)))
Ovšemže je tu pár věciček, které bych ještě rád zažil opravené, popřípadě viděl naimplementované:Přidal bych ještě možnost udělat si na nějaké ploše tile-desktop - něco ala Ion/wmii, aby se o okna staral comp a ne já. Divím se, že to nikomu nechybí. Jenom tenhle nedostatek mě nutí čas od času KDE opouštět.
Tiskni
Sdílej: