abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    Jiří Svoboda avatar 30.4.2004 07:24 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Opravdu LILO?
    Sice jsem Danix nikdy nevidel, ale opravdu bootuje z CD pomoci LILO? Nepouziva spis SYSLINUX?
    Ondroid avatar 30.4.2004 07:31 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše LILO ?
    > Po vložení CD do mechaniky nás pozdraví LILO s velkým logem

    No mě zatím vždy v Danixu přivítal obrázek tučňáka a příkazový řádek isolinuxu :s)
    30.4.2004 15:32 alekibango
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    no, me vital isolinux i syslinux, dokonce premyslim do budoucna umistit na CD GRUB, ktery umoznuje snadny boot linuxu z mistniho HDD nebo ze síte, coz obcas clovek opravdu potrebuje.

    mplayer tam nemame, protoze nikdo si neni jistej, jak ho zkompilovat legalne... Ale situace se zlepsuje, mozna v lete uz tam bude.
    Ondroid avatar 30.4.2004 20:54 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    Jo Grub by na to měl jít použít a je výbornej. Sem pro :)
    2.5.2004 16:09 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    Zdravim,
    grub jde docela dobre pouzit i s isolinuxem ale ma zatracene hodne problemu s kteryma je treba pocitat (ted ani tak nemyslim nemoznost bootovat s floppy kvuli bootovatelnemu cd...). Je nejak prapodivne citlivy na geometrii disku az moc, obcas histerci na uplnych volovinach a odmita startovat. S hodne BIOSy si ani neskrtne. Jako dalsi moznost je to dobre na otestovani (jinak verzi 0.94 jedine! Ta 0.93 co ji pouziva treba rh ma hodne chyb) ale aby najizdel defaultne to durazne nedoporucuju :-). S tim bootovanim ze site to tak slavne neni, on umi bootovat jen tak ze se natahne jadro a initrd coz pro hafo siti ktere jedou nad nbi je docela nepouzitelne :-(. Navic by musel mit v sobe podporu vsech sitovek a pak by nejel uz vubec protoze ma nejake pochybne problemy s ochotou startovat kdyz je hodne velky. Kdybys tam zaroven umistil take i hodne obrazu etherbootu pro nejbeznejsi sitovky tak by to bylo mozna lepsi :-).
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    2.5.2004 16:31 mhepp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    zkousel jsi to opravdu dobre??? Mame takovou disketku a jedine sitovky, ktere to neumi jsou ty historicke kousky, co nepatri do pocitace, ale do muzea. GRUB nechceme jako defaultni zavadec (neni tak pohodlny jako isolinux/syslinux), ale jako alternativu. Dale pro 90% uzivatelu bude moznost startovat Danix jako terminalovy klient pomoci CD prinos, nebot jejich HW ze site neumi bootovat vubec. Nam nabehne nas klient terminaloveho serveru bez problemu (odzkouseno na mnoha sitovkach i ve verzi 0.93). Dale mi gub prijde mnohem stabilnejsi nez lilo. hlavne se nemusi kvuli kazde prkotine znovu instalovat. Geometrie disku je mu zcela volna, nebot cte soubory na souborovem systemu. Ne bloky, ktere obsahuji obraz jadra... LILO je naopak stabilnejsi co se tyce pozice disku (master/slave, primary/secondary, hda, sda...). Pro nase potreby je prave grub nejvhodnejsi osvedcene reseni... --mhepp
    3.5.2004 16:00 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    Jasne ze, jinak ho take hlavne zkousim na discich... Jinak s tim muzeem je to dost relativni. Osobne samozrejme nemam nic proti grubu, pouzivam ho rad a dosti ortodoxne pokud muzu :-) a o jeho vyhodach snad ani nema cenu se bavit protoze je oceni kazdy kdo ho kdy aspon jednou videl :-), ja treba take protoze mam xfs particie. Ale na tech problemech a geometrii trvam - napriklad na Gigabytce pro pentium 4 nevim presne typ, sorry, s jednou verzi BIOSu funguje bez problemu, s novejsi skonci s disk read error. Na MVP4ce takto skonci pokud je v mechanice CD ktere ale neni bootovatelne tak ho BIOS preskoci a startuje z disku kde to uz grub nerozchodi... Pokud v mechanice CDcko neni tak jede bez problemu, atd. tech prikladu je vice. Nerikam ze je to pravidlo nebo ze grub je uplne nefunkcni, ale je citlivejsi nez lilo ktere funguje fakt vsude, zatimco grub na nevychytanych masinach nemusi fungovat uplne dobre.
    Jinak pokud tam nebude default ale jako alternativa tak je to samozrejme OK. BTW bude mit nejakou sexi splash screen :-)?
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    5.5.2004 15:59 xhonzax | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
    Je tam vynikajici XINE / pusti vsechno a podpora titulku je samozrejmosti
    7.5.2004 16:10 alekibango
    Rozbalit Rozbalit vše Re: xine, mplayer?
    je tam kaffeine... tento prehravac neni na prehravani horsi nez mplayer. je to docela povedenej kousek, doporucuju zkusit.

    mplayer pro napr. CPU athlon je mozno nainstalovat prikazem

    apt-get update apt-get install mplayer-k7

    pro pentia: apt-get install mplayer-686

    Na cd se to zatim instalovat neda, je nutne jiz mit hdd instalaci.
    30.4.2004 07:36 Lada
    Rozbalit Rozbalit vše Nevim co brani pridani MPlayeru,
    ale licence to urcite neni. Viz uplne dole http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/info.html. Tam se doctete, ze licence je GPL v2.
    30.4.2004 11:56 Ondrej Drobilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevim co brani pridani MPlayeru,
    V samotnem Mplayeru myslim problem neni, zato licencni podminky nekterych kodeku pouzitych v Mplayeru, jsou trosku na stiru s GPL :-)
    3.5.2004 22:56 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevim co brani pridani MPlayeru,
    tak se tam holt nedaji dll vybrane z windows, ale jen mplayer+ffdshow, to prehraje spoustu veci samo o sobe
    30.4.2004 15:17 jirIN
    Rozbalit Rozbalit vše Joj joj
    ze bych se vymanil z tyrany velkeho Billa? :)
    30.4.2004 16:30 alekibango
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Joj joj
    Presne proto to delame...

    Ale stejne je potreba pocitat s obtizemi pri prechodu... Je to jako prejit z win 3.11 na win XP. Hodne novych veci a konceptu. Nekomu se to libi, jini se toho boji. Snazime se, aby potizi bylo co mozna nejmene.

    Diky tomu, ze systém bootuje z CD, je tato zkouzka pro zacatecniky usnadnena, protoze neni nic potreba instalovat.
    30.4.2004 15:25 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše DANIX byl první
    Ano, jsem naprostá Linuxová LAMA. A Danix byl první, u koho jsem se nechal "přemluvit" ke stažení a vypálení na CD a poté na vyzkoušení. Byl jsem trošku v šoku, když jsem zjistil, že jede i na starém notebooku Fujitsu-siemens (AMD 450 MHz, RAM 32+64 MB, 1 hard rozdělený na dva logické - přímo z výroby, apod.) A to bez žádné ruční konfigurace. Nefungoval sice touchpad, ale externí myška fungovala bez problémů. (A to říkají, že staré Siemensácké notebooky mají specifický hardware.)

    Trošku mne zklamalo, že když jsem pak CD vyndal, tak mi "zmizelo" několik MB na harddisku, ale možná jsem nevědomky uložil konfiguraci na hard (našel jsem tam pak nějaký soubor, co se tvářil jako swap od toho Danixu, tak jsem to smazal :), notebook funguje dál, byly a jsou tam WIN 98 SE).

    Jo, zkoušel jsem ještě tu předchozí verzi Danixu, co byla označena (tuším) jako 0.96
    30.4.2004 18:43 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DANIX byl první
    To je krásné: "zmizelo několig MB na hardisku". :)

    Já si dnes ani nevšimnu, že je pryč gigabajt. Co takhle za 10 let? hh
    3.5.2004 16:12 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DANIX byl první
    No jo, no jo, vždyť jsem psal, že je to historický notebook.

    Ten má 3 GB a ještě rozdělená. Jsou tam windowsi 98SE a spousta neužižtečného sofut, takže tam mám volného několik málo stovek MB, žádná giga. Takže si volné místo "žárlivě" hlídám, když mi tam zmizí asi 10 MB, je to dost.

    Kdy by mi zmizelo několik giga, tak hledám vypadlý harddisk pod stolem :))))
    Ondroid avatar 30.4.2004 21:01 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše QCAD
    Docela bych uvítal kdyby byl v Danixu taky QCAD. V Knopixu kdysi bejvával. Poslední verze QCADu jsou už dobře použitelný a v češtině. Tak kdyby zbejvalo már volnejch MB tak QCAD :-)
    1.5.2004 01:02 alekibango
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QCAD
    15 mega, co to spolkne i se zavislostmi, je docela dost. Ale zkusim na to myslet.

    Na danix dvd qcad urcite chybet nebude. Dekuju za cenne pripominky :))
    1.5.2004 10:12 me
    Rozbalit Rozbalit vše Jine vyuziti
    V posledni dobe jsem nasel velke vyuziti pro LiveCD distribuce. Pouzivam je na firemnim notebooku, kde mam defaulte nainstalovany WinXP a prakticky zadna prava (krome toho, ze mohu spoustet nainstalovane aplikace jako Excel, Word, Power point, Write a Notepad...). Tak kdyz doma potrebuji delat neco trosku nestandartniho, tak do DVD mechaniky strcim LiveCD s Linuxem a prebootuji. Nastesti administratory nenapadlo zaheslovat BIOS a zakazat bootovani s CD... ;-)
    1.5.2004 11:37 rrrr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jine vyuziti
    Aka chyba! Hned to napravim. Tvoj Admin :)
    2.5.2004 11:57 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jine vyuziti
    Na nekterych PC zaheslovat bios nepomuze. U nas ve skole jsou zaheslovane biosy, ale kdyz pri startu stisknu F8 tak su muzu vybrat z ceho bootovat. :-)
    3.5.2004 12:17 scigo
    Rozbalit Rozbalit vše Slovnik
    Aj ja by som mal zopar navrhov na Danix.Pouzivam ho uz asi mesiac a som velmi spokojny.Co mi tam vsak chyba je aspon anglicko, nemecko - cesky (slovensky este lepsie :) slovnik.Ak existuje nieco co by tam mohlo byt bolo by to super.
    7.5.2004 16:02 alekibango
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovnik
    nejake slovniky uz existuji, tak mozna v dalsi verzi nektery bude, nechcete nam nekdo pomoct a dodat debian balicek?

    prozatim je v danixu slovnik dict (prikazova radka) a pro kde KDE program kdict. Ty ale kazdeho neuspokoji, musite alespon prumerne anglicky umet -- pak je to zajimavy nastroj.
    7.5.2004 20:58 shot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovnik
    Dobre slovniky su Adict alebo Peki. Obydva pouzivaju gnu cesky slovnik. Dokazu prekladat z / do cestiny resp. anglictiny.
    4.5.2004 12:00 mato
    Rozbalit Rozbalit vše podakovanie
    chcel by som sa podakovat za danix,je to skvely soft :-) ... aj ked mam problemy s X nenabiehaju iba ak zadam xmodule=vesa,karta ati rage,v starsej distribucii to fungovalo bez problemov a pri jadre 2.6 ostane stat na detekcii sietovky,tulip,rozbehne sa bez nodhcp,ale nefunguje siet
    5.5.2004 17:41 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podakovanie
    Na ten problem s tulip jsem taky narazil. Dela to pouze s 2.6 jadrem a verze asi tak 14 dni pred LE byla v pohode. No snad se na to mhepp mrkne ;-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.7.2004 13:17 Sesijama
    Rozbalit Rozbalit vše problém při login do KDE
    nainstaloval jsem si danix na pc protože jsem ho testoval z cd a doslova mě nadchnul. když jsem se chtěl zalogovat tak to zahlásilo že to není možný a vypsalo to nějakou chybu (dhpcserver nebo tak něco - asi že se ten uživatel nemůže připojit :( Přitom da dalších graf prostředí se přihlásím v poho.

    Poraďte prosím

    (jinak sorry za popis té chyby, ale nepoznamenal jsem si to a dostanu se k tomu až večer :(
    6.8.2004 14:57 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Portabase
    Bylo by mozne pridat databazovy soft PortaBase???

    http://sourceforge.net/projects/portabase

    Je to pro Win32 i Lunux, dokonce existuje hotovy balicek DEB, cestina v instalaci, velikost nepatrna........
    J.Boy avatar 7.12.2004 14:25 J.Boy | skóre: 4 | blog: Live_Distribuce | Brno-venkov
    Rozbalit Rozbalit vše W2K a Live distribuce Danix v PC.Je to problém?
    Ve svém PC IBM požívám OS W2K,který mám optimálně vyladěný pro svou potřebu a k internetu se připojuji přes GPRS(což s Linuxem asi nelze,příp.kde sehnat ovladač pro MT Motorola?),nicméně jsem se rozhodl vyzkoušet něco "jiného" - Live distribuci Danix.Pokud mám ve svém PC nainstalovaný již systém Windows,nemůžu "rozhodit" při bootování CD DANIXu současné nastavení?Co se týče Linuxu,jsem naprostý začátečník.Máte někdo zkušenosti s používáním DANIXu na IBMku?
    Software is like sex,it's better when it's free.
    J.Boy avatar 14.12.2004 08:23 J.Boy | skóre: 4 | blog: Live_Distribuce | Brno-venkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: W2K a Live distribuce Danix v PC.Je to problém?
    Dobrý den,

    Vyžádal jsem si nastavení bootování přímo z IBM Service(přikládám jej jako přílohu),nicméně ani s tímto nastavením mé PC nespustí DaNix z CD.Chvíli to vypadá,že se CD s DaNixem spustí(CD ROM ho detekuje),v levém horním rohu bliká asi 3min. kurzor(_) a potom se začnou spouštět W2K(celkem dlouho),nakonec zamrznou a já je musím ?natvrdo? vypnout.Nejde vyndat CD s DaNixem z CD ROMky.Teprve při opětovném zapnutí mi PC dovolí vysunout CD s DaNixem z CD ROMky.Pokud ho vyndám nabíhají W2K bez problémů a jsou plně funkční,bez zamrzání.Zkoušel jsem upravit i další nastavení v BIOSu: Automatic Power On Startup Sequence [Enabled] First Startup Device [CD ROM] Second Startup Device [Hard Disk 0] Chování PC s DaNixem je opět naprosto stejné jak jsem výše popisoval. PC má konfiguraci:RAM 256MB,Procesor Intel Celeron 533MHz,CD ROM,Vypalovačka MSI,HDD 15GB,Síťová karta,Graf.Karta integrovaná na zákl.desce a OS W2K sp4.

    S dalším nastavením si již více nevím rady,ale tak lehce to vzdát nechci a rád bych si Live Distribuci DaNix(příp.jinou,bojím se však,že chování PC bude i v tomto případě stejné) vyzkoušel.

    Děkuji za rady.

    MENU START OPTIONS: Stisk F1

    Startup Options ----------------------------------------------------- Start Options Startup Sequence Keybord NumLock [On] Keybord Spead [Fast] Disketteless Operation [Disabled] Keybord Operation Mode [Disabled] Power On Self Test [Qick] Power On Logos [Enabled] Option Keys Display [Enebled] Network Boot F12 Option [Enebled] Power On Status [Disabled] Virus Detection [Disabled] ----------------------------------------------------- Startup Sequence First Startup Device [Hard Disk 0] Second S D [CD ROM] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

    Automatic Power on Startup Sequence [Enabled]

    First S D [Hard Disk 0] Second S D [Disabled] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

    Error Startup Sequence [Disabled]

    NASTAVENÍ BOOTOVÁNÍ Z CDROM DLE IBM SERVICE(NEFUNKČNÍ) Prosim pro bootovani z CD upravte menu takto:

    Startup Sequence

    First Startup Device [CD ROM] Second S D [Hard Disk 0] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

    S pozdravem / Best regards

    Michal Chaloupka IBM Czech Republic - PC Support & Service The Park, V Parku 2294/4, 148 00 Praha 4 - Chodov Tel.: +420 27213 1334 Fax: +420 27213 1348 HW HotLine: +420 27213 1316 Email: michal_chaloupka@cz.ibm.com Web: http://www.ibm.com/cz/
    Software is like sex,it's better when it's free.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.