abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 14:00 | Zajímavý článek

Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.

včera 18:44 | Zajímavý článek

Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Komunita

Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    16.7. 21:22 | IT novinky

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako první orgán státní správy v Česku spustilo takzvaný „bug bounty“ program pro odhalování bezpečnostních rizik a zranitelných míst ve svých informačních systémech. Za nalezení kritické zranitelnosti nabízí veřejnosti odměnu 1000 eur, v případě vysoké závažnosti je to 500 eur. Program se inspiruje přístupy běžnými v komerčním sektoru nebo ve veřejné sféře v zahraničí.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    16.7. 16:22 | IT novinky

Vláda dne 16. července 2025 schválila návrh nového jednotného vizuálního stylu státní správy. Vytvořilo jej na základě veřejné soutěže studio Najbrt. Náklady na přípravu návrhu a metodiky činily tři miliony korun. Modernizovaný dvouocasý lev vychází z malého státního znaku. Vizuální styl doprovází originální písmo Czechia Sans.

Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    16.7. 15:33 | Upozornění

Vyhledávač DuckDuckGo je podle webu DownDetector od 2:15 SELČ nedostupný. Opět fungovat začal na několik minut zhruba v 15:15. Další služby nesouvisející přímo s vyhledáváním, jako mapyAI asistent jsou dostupné. Pro některé dotazy během výpadku stále funguje zobrazování například textu z Wikipedie.

bindiff | Komentářů: 8
    16.7. 13:33 | Bezpečnostní upozornění

Více než 600 aplikací postavených na PHP frameworku Laravel je zranitelných vůči vzdálenému spuštění libovolného kódu. Útočníci mohou zneužít veřejně uniklé konfigurační klíče APP_KEY (např. z GitHubu). Z více než 260 000 APP_KEY získaných z GitHubu bylo ověřeno, že přes 600 aplikací je zranitelných. Zhruba 63 % úniků pochází z .env souborů, které často obsahují i další citlivé údaje (např. přístupové údaje k databázím nebo cloudovým službám).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    16.7. 00:11 | Nová verze

Open source modální textový editor Helix, inspirovaný editory Vim, Neovim či Kakoune, byl vydán ve verzi 25.07. Přehled novinek se záznamy terminálových sezení v asciinema v oznámení na webu. Detailně v CHANGELOGu na GitHubu.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (59%)
     (27%)
     (7%)
     (3%)
     (0%)
     (1%)
     (4%)
    Celkem 410 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Vložit další komentář
    Jiří Svoboda avatar 9.11.2004 14:10 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Drobna chybicka v prekladu :-)
    "v naději, že sestavíme fyzicky velké nedefragmentované oblasti paměti."
    To je ovsem pravy opak toho, ceho chceme dosahnout. :-) V originale se pise:
    "in the hope to build large physically contiguous memory areas.",
    takze by tam melo byt bud "nefragmentovane" nebo mozna "fyzicky souvisle".

Jinak opet pochvala. :-)
    9.11.2004 16:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobna chybicka v prekladu :-)
    Díky. Hloupé přehlédnutí. Opraveno.
    10.11.2004 07:47 coolio
    Rozbalit Rozbalit vše Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Jsem linuxlama, proto tento dotaz: při kernel panic nefunguje známý trojhmat pro restart - je nějaký jiný krom HW resetu?
    10.11.2004 08:26 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Aha, Ctrl+Alt+Del je známý trojhmat? Mně už moc známý nepřijde. Alt_R+SysRq+B. Výpis všech SysRq akcí Alt_R+SysRq+H. Kernel ale musí být skompilován s příslušnou volbou (Magic SysRq Y). Podrobněji již letitý článek na rootu.
    11.11.2004 07:43 Petr Jakubec
      Jako "linuxlama" se ti tezko stane ze privedes linuxovy kernel k panice, protoze jiste pouzivas nejakou standardni linux-distro, kde by se toto nemelo stat.
      Leda ze by si poskodil zaznam o poloze / pri bootu - to je tak jedine co me napada.
      Ctrl+alt+del je vsak uplne neco jineho.
      A nehledej zadnou podobnost s blue-death ve W. W. Na panic reaguji okamzitym restartem (proste slitnou a s nikym se o tom nebavi!).
    -- Petr
    11.11.2004 08:14 coolio
    Na to blikani vsech diod na klavesnici a napis "kernel panic" jsem narazil kdyz jsem si stahnul Zipslack co jede pod FAT32. Resp. mne nejede, pri startu se zadrhne, nepostoupi do dalsich runlevelu. Vzdy jsem musel notebook vypnout a zapnout. Ovsem pricinu jsem stejne nenasel, snad podle jednoho zdroje co jsem vygoogloval jde o bordel v CR a CR+LF v konfiguracich, rozdil mezi Win Linuxem. Nez abych to opravoval, tak jsem to smaznul.

Ale diky za rady, budou se jeste hodit.
    11.11.2004 23:48 Michal Kubeček
    I u "standardní distribuce" se to může stát. Třeba zrovna včera jsem po dlouhé době na takový případ narazil. Stačilo k tomu nainstalovat do distribuce pro AMD64 Firefox 1.0 (dělal to jak přeložený pro x86_64, tak standardní 32-bitový build), povolit v konfiguraci Javu a chvíli prohlížet stránky. Vyrobil jsem jich asi deset, než jsem přišel na to, že to souvisí s tou Javou. Ještě zkusím příčinu trochu izolovat, aby mělo smysl to reportovat.

Automatický restart při kernel panic není tak úplně a priori špatná myšlenka. Třeba u serverů, které mají běžet pokud možno nepřetržitě, je to dokonce žádoucí. Proto také existuje /proc/sys/kernel/panic
    egg avatar 11.11.2004 22:38 egg | skóre: 20 | Praha
    Znáš trojhmat Ctrl+Alt+Reset? Ten funguje. ;-)
    12.11.2004 00:55 coolio
    Bohužel na notebooku ne :-(

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.