abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu

    7.9.2019 11:47 Karel
    Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Přečteno: 537×
    Sháním nějaký stereo mixer, který má dva vypínatelné vstupy (3,5" jack), pro každý z nich zvlášť regulaci hlasitosti (tj. pro vyvážeí hlasitosti prvního a druhého vstupu). Tyto dva vstupy dokáže smíchat a vyvést na výstup (nyní s celkovou regulací hlasitosti) a to buď do reproduktorů nebo do sluchátek (každý by měl mít svou regulaci hlasitosti). Typ výstupu by měl být přepínatelný, protože sluchátka chci nechat trvale připojená a byl bych nerad, kdyby byl "chytrý" a při připojených sluchátek by vždy dával výstup do sluchátek. Byl bych rád, kdyby měl i výstup pro mikrofon, který bych připojil do PC a do něho posílal (třeba i bez regulace a jiné úpravy) vstup z mikrofonu sluchátek/headsetu, ale není to úpně nutné (mohu připojit přes redukci mimo mixer). Dá se u nás něco takového sehnat? Jediné, co jsem našel, jsou drahé stereo receivery, které ani nevím, jestli umí míchat, nebo jen přepínat vstupy, nikde sem nenašel přepínatelný výstup na sluchátka. Byl bych rád za malé rozměry, nesmí mít pískací trafo, nejlépe s potenciometry bez nějakých dálkových ovladačů, a tedy s pamatováním úrovně hlasitosti i při výpadku/odpojení napájení. Přestavoval bych si něco v tomto stylu, ale s přepínatelným výstupem a jejich zvláštní regulací hlasitosti. A aby to šlou zakoupit v ČR e-shopu na dobírku, nebo v nějakém kamenném obchodě kolem Prahy, ze zahraničí nemám jak objednat. Děkuji.

    Odpovědi

    7.9.2019 13:03 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu

    Sice netuším co znamená mikrofonní výstup, ale to co scháníš se jmenuje mixpult. Na různých eshopech s hudebními nástroji typu kytary.cz jich najdeš plno od levných domácích s pár vstupy až po profi zařízení za statisíce. Analogovou klasiku i moderní s digitálními vstupy/výstupy apod.

    7.9.2019 16:41 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Mikrofoní výstup myslím to, že to připojím do pc vstupu pro mikrofon a z toho mixéru mi tam půjde zvuk z mikrofonu, který bude připojen přes sluchátkový výstup/vstup (tj. né ten 3, ale čtyř kontaktový jack konektor, co mají headsety).
    7.9.2019 17:19 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Jsem prošel ten web kytary.cz a nic moc jsem tam nenašel. U žádného nevidím přepínač line out / sluchátka a bojím se, že tam bude automatika podle zapojení sluchátek.
    Heron avatar 7.9.2019 17:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Takový přepínač nebo automatika u mixpultů není, protože lineout výstup je nezávislý od monitorovacího výstupu (kam si můžete zapojit sluchátka).

    Když to uvedu konkrétně, tak malý mix Xenix X1204 má 4 mono vstupy + 2 stereo vstupy (+další 4 vstupy pro efekty). Každý z nich lze ovládat nezávisle (hlasitost, výšky, basy apod), a posílat na jednu ze dvou sběrnic (MAIN a ALT).

    Tyto sběrnice mají samostatné řízení hlasitosti.

    Tyto sběrnice si můžeme přivést do monitorovacího výstupu (jednu z nich nebo obě), kam si připojíte sluchátka. Hlasitost výstupu do sluchátek se opět řídí zcela nezávisle a neovlivňuje to hlavní sběrnice. Pomíjím to, že do monitorovacího výstupu si můžete zavést i libovolný samotný vstup (solo) ale výstup MAIN zůstane beze změny (takto lze odposlechout konkrétní nástroj na konkrétním vstupu).

    Takže, máte 12 vstupů, dva hlavní výstupy (MAIN a ALT), monitorovací výstup a efektový výstup. MAIN a ALT jsou zcela nezávislé, v monitoringu se monitorují tyto sběrnice, třeba i obě současně a efekty nechám stranou.
    7.9.2019 18:53 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Zní to strašně složitě a složitě vypadá i ten mixér. Bylo by možné nakreslit přes obrázek produktu kam bych připojil

    1) výstup z PC (3,5mm jack, klidně přes redukci, jakou?)

    2) sluchátkový výstup z TV (která tam směřuje buď zvuk z dvb nebo zvuk z konzole připojené přes HDMI)

    3) Kde můžu zapnout/vypnout dané vstupy, aniž bych je vypojoval (nebo se vypnou (né jenom hodně ztiší) při otočení potenciometru na min?)

    4) Kam připojím výstupní kabel 3,5mm jack (a přes jakou případnou redukci), který povede do reproduktorů (z vlastním zesilovačem)

    5) Kam připojím výstupní kabel 3,5mm jack s 4 kontakty (headset s mikrofonem) a odkud bude vyveden výstup (passthrough?) mikrofonu, abych ho mohl připojit přes 3,5mm jack do PC, nebo je potřeba nejprve použít rozbočku mikrofon+sluchátka a připojit pouze sluchátka a druhý konec do pc přímo

    6) Kde si zvolím, aby šel výstup pouze do repro, nebo pouze do sluchátek (obě současně nevyužiji)

    7) Dá se pak někde vypnout ten display a LEDky? Nebo alespoň jsou nějak rozumně slabé, aby mě v noci nerušily, třeba oslňováním z boku, pokud bude mixér vedle PC monitoru.

    Omlouvám se, že se ptám asi na blbosti, ale před tím, než to koupím za 3,5 tisíce, tak si chci být jistý, že to funguje, jak si představuji.
    Heron avatar 7.9.2019 19:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Obávám se, že nebude existovat žádné hotové zařízení, které bude umět vše, co jste tady napsal. Budete si to muset poskládat z více komponent.

    1) Profi audio technika používá XLR nebo 6.3mm jacky (většinou ještě symetrický signál). Na 3.5mm existují redukce.

    2) Do jakéhokoliv stereo vstupu. Nebo do dvou mono.

    3) Stačí je stáhnout na minimum a mixy mají ještě tlačítko mute pro jednotlivé vstupy.

    4) Viz bod 1.

    5) Nikam. Mikrofon a sluchátka jsou dvě nezávislá zařízení.

    6) Variant je víc. Varianta u toho xenixu je mít na MAIN repro a na ALT něco jihéno. Takže přehozením vstupů z main na alt. Každopádně ale mixák není určen pro ovládání hlasitosti zesilovače, takže na výkonovém zesilovači je potřeba si pořešit vypínání výstupů do beden. (Mixák main mám přiveden do zesilovače jako aux a zesilovač umí vypnout výstupy do dvou skupin beden, takže si to řeším na něm.)

    7) Nedá. Nejsou jinak silné, jenže některé jsou modré, což není úplně vhodné na noční relaxaci. Takže by to rušilo.

    V pohodě. Z dotazu to vypadá, že chcete ve skutečnosti něco jiného a mixák vám neposkytne vše co chcete a nějaké více uživatelsky přívětivé zařízení pro vás bude vhodnější. Neznám ale žádné, které by to vyřešilo kompletně samo. Existují receivery s hafo vstupy a výstupy (ale stále přes to neprotáhnete ten váš mikrofon). Jenže ty jsou řádově dražší. Třeba vám poradí v nějaké prodejně AV techniky.
    7.9.2019 22:36 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Nebo si to postavit sám. Co jsem tak pochopil, mohlo by to klidně být jen pasivní, s přepínači a příslušnými konektory. Chtělo by to nákres, slovní popisy jsou nepřehledné.
    8.9.2019 08:22 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Příloha:
    Dávám tedy obrázek, jak nějak bych si to představoval. Postavit sám, to nevím. Já jsem hrozný nešika a ani nevím, kde bych měl začít, nikdy jsem to nedělal.
    8.9.2019 08:26 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    A ještě jsem tam zapomněl přikreslit vypínače pro ty vstupy 1 a 2.
    8.9.2019 08:59 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Jednu vec nechapu, kdyz podle obrazku zapojim 'mic out' do 'mic in' na pc, kde jsou sluchatka?
    8.9.2019 09:32 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Sluchátka jsou připojeny vpravo dole, společně s mikrofonem (headset) přes 4 kontakt 3,5mm jack, z něho je mikrofon vyveden přímo na microphone out toho mixéru beze změny a pak do PC. Do sluchátek jde mix z PC a TV, pokud je zapnutý přepínač, pokud né, do sluchátek nic nejde a jde to do výstupu nahoře a pak do repro.
    9.9.2019 21:55 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Vyberte si sluchátka s mikrofonem, která mají zvlášť jack pro mikrák a zvlášť jack pro sluchátka. Čím míň redukcí, tím líp. Souhlasím s Heronem, že nějaký malý mix je luxusní zařízení. Otravné ostré LEDky s oblibou řešíme tím, že je přelepíme čtverečkem elektrikářské černé izolačky (pokud je nechceme v záruce řešit páječkou).

    Přestože jsem schopen vyrábět si audiokabely sám (odmala běžně 3.5mm stereo prodlužovačky) tak musím říct, že jsem čím dál znechucen krátkou výdrží běžné stereo stíněné dvoulinky (láme se těsně u konektoru) a taky nejlevnější konektory bývají dost šunt - nepřesná výroba, měkký materiál kontaktů apod. Vůbec se nedivím, že profíci používají 6.3mm nebo ještě líp XLR, a do toho nějaký bytelnější kabel, nikoli nejlevnější 3mm koax. Kabely pro profi audio nejsou levné.

    Ideálně bych viděl, postavit to všecko tak, aby se na šňůry nemuselo sahat / hýbat s nimi. Třeba redukci 3.5" stereo samice na 2x 6.3 mono samec asi nezbyde než vyrobit. Totéž reverzní redukce 4pól na 3pól 3.5 mm. Nejlíp si to všecko předem rozmyslet a vyrobit redukce na míru pro vzájemné propojení těch pár krabiček, co máte na stole. Ke sluchátkům bych možná vyrobil krabičku s panelovým konektorem (nebo dvěma) která by šla přilepit ke stolu, nebo prostě nějak pevně přidělat, aby se samotná krabička a co je za ní nepoškodilo neustálým pohybem. Aby se jako první ukroutily kdyžtak ty sluchátka :-)

    Koukám se dá koupit slušná panelová zásuvka 3.5mm 4pól:

    https://www.tme.eu/cz/details/1502-02/konektory-jack/lumberg/1502-02/

    A nějakou krabičku na to:

    https://www.tme.eu/cz/details/km-201_b/univerzalni-krabicky/maszczyk/km-201-bk/

    https://www.tme.eu/cz/details/hm-1551mflbk/univerzalni-krabicky/hammond/1551mflbk/

    ...atd.
    [:wq]
    Heron avatar 10.9.2019 09:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Otravné ostré LEDky s oblibou řešíme tím, že je přelepíme čtverečkem elektrikářské černé izolačky (pokud je nechceme v záruce řešit páječkou).
    Jenže ony ty ledky jsou pro obsluhu toho mixu docela důležité. Přelepené mám všechny PC case, protože tam dávají 121GW modrou ledku (jasně, dalo by se to odpojit od desky, ale někdy se hodí vidět, v jakém je to stavu) a to mi teda vadí. Stejně jako oslňující ledky na monitorech.
    Přestože jsem schopen vyrábět si audiokabely sám (odmala běžně 3.5mm stereo prodlužovačky) tak musím říct, že jsem čím dál znechucen krátkou výdrží běžné stereo stíněné dvoulinky (láme se těsně u konektoru) a taky nejlevnější konektory bývají dost šunt - nepřesná výroba, měkký materiál kontaktů apod. Vůbec se nedivím, že profíci používají 6.3mm nebo ještě líp XLR, a do toho nějaký bytelnější kabel, nikoli nejlevnější 3mm koax. Kabely pro profi audio nejsou levné.
    Si nevybereš. Mám tady mnoho profi kabelů, které jsou rozlámané i po běžném používání. Důležité je používat pozlacené konektory (běžně se používá tuším nikl a ten koroduje, i když to nemusí být vždy na první pohled vidět). Tj pokud člověk narazí na dobré konektory a dobrý kabel, tak je skoro lepší zůstat u domácí výroby. Smršťovací bužírka a horkovzdušná pistole a výsledek vypadá často profesionálněji, než z obchodu. (Je dobrý sledovat profíky a učit se techniky od nich. Co se týče mechaniky různých připojení a kabelů, tak mi dost pomohl tento kanál.)
    Heron avatar 8.9.2019 10:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Nedělejte přepínač výstupů. Nedělejte výstup buď do repro nebo do sluchátek. Nechte si ve svém konceptu možnost nezávislého vypnutí výstupů. Možná to pro vás teď zní divně, ale výstup do repro a současně i do sluchátek má smysl.

    Jinak na tomto schémátku není až tak nic zvláštního. Pokud si úplně odmyslíme ten mic, tak to zvládne kdejaký pasivní mixáček. K tomu doplnit zesilovač nebo spliter na sluchátka (a nejen).

    Proč tam ten mic vůbec je? Původně jsem si myslel, že chcete přepínat mic mezi PC a mezi třeba herní konzolí pro hraní online her, ale tady v tom schémátku se s tím mic vlastně nic nedělá. On by to byl obecně problém, protože signál z mikrofonu se nedá tahat příliš daleko (je velmi slabý) a navíc elektretové mic vyžadují napájení, které do něj posílá ta zvukovka, ale třeba klasické mix pulty (viz diskuse výše) elektretový mic napájet (přímo) vůbec neumí (možná existují redukce z 48V phantom XLR).
    Heron avatar 7.9.2019 13:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    To co hledáte je klasický mixážní pult. Vyberte si podle počtu vstupů a podle počtu nezávislých výstupních sběrnic. I levné mixy mají dvě nezávislé sběrnice pro linkové výstupy + třetí pro odposlech ve sluchátkách (lze použít jako další polonezávislý výstup). Některé mají možnost i další sběrnice v podobě výstupu a vstupu do efektového procesoru. Mám dobrou zkušenost s Behringer Xenix, ale jistě vám v prodejně (třeba ty kytary.cz) poradí něco přesně na míru.
    10.9.2019 08:51 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stereo mixer se sluchátkovým i line out výstupem a výstupem mikrofonu
    Pokud to PC pobezi porad, tak to zvladne i lepsi zvukovka.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.