abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 764 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Český web Arch Linuxu

    13.1.2006 13:09 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Český web Arch Linuxu
    Přečteno: 169×
    Zdravim, již asi měsíc používám Arch Linux a jsem naprosto spokojen. Ať jde o rychlost, čistotu, nebo software. Ještě než jsem ho nainstaloval, tak jsem se rozhodl, že také trochu přispěji do Linuxu a tak jsem přeložil oficiální instalační příručku do češtiny. Na oficiálním webu však nereagují na maily, takže jsem ji zatím nikam neumístil.

    O co mě jde. Chtěl bych připsět trochu více a mám velké nutkání vytvořit český web k této distribuci. Má otázka zní, jestli by se našel někdo, kdo by rád obětoval svůj čas pro údržbu tohoto portálu (hlavně překlady).

    Jsem schopný napsat kvalitní stránky. Pro začátek bych chtěl hlavně překládat novinky z oficiální stránky a vytvořit české fórum. Později například vlastní repozitář a psát nějaké užitečné články.

    Co vy na to? Stojí to vůbec za to? Nebo si myslíte, že je Archerská komunita v Čechách zatím minimální.

    PS: Jinak právě teď dělám ještě na jednom projektu, takže to zatím berte spíše jako průzkum veřejného mínění.

    Odpovědi

    13.1.2006 13:28 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    No, z vlastni zkusenosti muzu rict, ze pro gentoo.cz se dostatek dlouhodobejsich vaznych zajemcu zatim nenaslo. Pricitam to take centralizaci na gentoo.org (napr. iniciativa ceskeho manualu se tam uchytila, existuje jedno ceske vlakno na forums.gentoo.org - a kdyby tam byl dostatek prispevku a dost tlaku, bylo by mozne samostatne forum jako maji ostatni jazyky). Je ale mozne, ze lidi uvitaji extra ceske diskusni forum k Archu.

    Osobne to s preklady novinek a psanim clanku extra pro cesky portal Archu nevidim moc ruzove: novinky budou asi zaostavat za centralni strankou a (kvalitnich) clanku je de facto nedostatek i na vseobecneji zamerenych portalech, proc je tedy rovnou nepsat pro ABClinuxu.

    Ja osobne pouzivam Gentoo i Arch, ale musim rict, ze kdyz uz to mam jednou nastavene, tak zapal pro reseni nejakych problemu a diskutovani o te jedne distribuci spis opada, protoze prakticky nemam co resit (uvidis za dva mesice :). A kdyz ano, tak radeji na centralnich mistech, kde je vetsi pravdepodobnost, ze na problem taky nekdo narazil a dokonce to nekdo vyresil.

    Tj. spis nez rozlozity portal bez obsahu bych ti doporucil asi nejdriv zalozit kvalitni ceske forum, to by se mohlo ujmout.
    13.1.2006 13:58 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    No u Archu je právě problém, že v Češtině toho moc není jak jistě víš. To fórum beru jako největší a hlavní tah toho webu.

    Novinky právě NEBUDOU zaostávat za centrální stránkou! Toho chci právě docílit a hodil by se mi právě alespoň jeden pomocník. Zase tak dlouhé ty jejich novinky nejsou, ale většinou mají docela důležitou informační hodnotu. Články bych viděl až později, ale jako zrovna mě nenapadá o čem. To spíš bych bral jako, co se dá např. udělat přímo na Archu. Takže nevím jestli by se to hodilo sem.

    Hlavně jde o překlad různých příruček a arch-wikipedie. A to bych umístil na web.

    Dalo by se říci, že já už mám taky 99% vyřešeno, ale stejně se mi při větších aktualizacích systém rozpadne :) A když něco vím, tak rád pomůžu ostatním.

    Jejich fórum využívám na hledání, ale se psaním příspěvků v anglině, tak na to zatím moc nejsem :) České fórum by na větší diskuse bodlo určitě.
    13.1.2006 14:13 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Novinky právě NEBUDOU zaostávat za centrální stránkou! Toho chci právě docílit a hodil by se mi právě alespoň jeden pomocník. Zase tak dlouhé ty jejich novinky nejsou, ale většinou mají docela důležitou informační hodnotu.
    Dam ti radu: Zkus si tu na abicku zalozit blog ArchLinux nebo tak podobne, sehnat si toho "pomocnika" a tak dva-tri mesice tu ty novinky udrzovat (ty vyznamejsi dodavat do zpravicek). Uvidis, co je to za praci udrzovat neco takoveho aktualni.

    Nevyhoda nebude zadna, naopak ziskas spoustu ctenaru a muzes tak udelat pripadnemu budoucimu webu dobrou reklamu.

    Tim te naprosto nechci odrazovat, ale mam zkusenost, ze tenhle prvotni elan s velkymi projekty nevydrzi moc dlouho a pak zbyde zase jen dalsi mrtvy web. Coz by byla skoda.
    13.1.2006 14:20 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Když to je právě ten problém, že to snad ani nechci. Potřebuju prostor, kam umístit dokumentace, apod..

    Btw viděl jsi jejich oficiální stránku? Aktualizace cca 2x do měsíce.

    Musím ti oponovat. Tři roky mám velkej web o kapele a udržoval jsem ho vždy a defakto sám v dobrý formě. Akorat poslední půl rok trochu zaostává, jelikož jsem neměl půl roku inet :(
    13.1.2006 14:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Když to je právě ten problém, že to snad ani nechci. Potřebuju prostor, kam umístit dokumentace, apod..
    Asi muj posledni prispevek k tomuto: mista na webu (a zadarmo) je spousta a udelat sem link taky vubec nic nestoji. Ceska dokumentace ke Gentoo taky zacala na osobnich strankach (a na gentoo.cz se fyzicky vubec nedostala). Cekat na "idealni podminky" je iluze. Kdyz nekdo neco chce delat, tak to dela a neceka, az bude mit "tu spravnou domenu", "ty spravny spolupracovniky" (BTW bude asi nejvetsi problem), "konecne dostatek casu"...

    Jen pripominam, ze ses ptal na nazory, jinak bych ti to sem asi nepsal, protoze te nechci odrazovat. Ber to treba naopak jako pobidku k tomu, abys tu svoji dokumentaci zverejnil bez cekani na "oficialni" stranky. Jedine, co se ti muze stat, muze byt, ze ti zacnou lidi posilat vylepseni. Premistit ji muzes vzdycky, i s navstevniky.
    13.1.2006 15:09 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ale tak ja to beru a jsem rád. Ono je to většina pravda to co řikáš. A neboj, že by si mě odrazil ;-) Já na tom začnu dělat tak jako tak a většinu těch "" co píšeš mám a budu mít vyřešeno v průbehu.

    Dokumentaci na osobních stránkách mám... na oficiální stránky fakt nečekám (to bych se nedočkal)... akorát jsem to ještě moc lidem nepooznamoval, protože to chci dát jinam (a poopravit, přeci jen jsem to psal dřív než instaloval).

    Hlavně bych potřeboval znát víc názorů a ne jen kritiku (myslim to v dobrém) proč to nevydržim udržovat při životě ;-) Když to tak dopadne, tak budu vědět sám, že to bude mnou...

    Jen mám prostě nutkání to dotáhnout dál, než jen překlad instalační příručky :-/
    8.3.2006 19:43 Zbyněk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Můžeš sem prosím dát odkaz na tvé stránky, kde je dokumentace umístěná? Mě osobně by to moc pomohlo, Gento jsem nainstaloval a udělal z něj desktop jen díky perfektní dokumentaci a českému překladu. Začíná mi ale vadit, že poslední stable KDE je 3.4.3. Díky
    8.3.2006 23:17 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tady je. Zrovna vcera jsem ji nekomu posilal, tak jsem tam i neco upravil.

    Ani nevim proc jsem ji sem uz predtim nedal. Aspon uz mohli byt opraveny pripadny chyby.
    8.3.2006 23:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tady je. Zrovna vcera jsem ji nekomu posilal, tak jsem tam i neco upravil.

    Ani nevim proc jsem ji sem uz predtim nedal. Aspon uz mohli byt opraveny pripadny chyby.
    no, takhle to asi nestaci, myslim ze to muzes dat do zpravicky a jeste zalozit extra blog.
    9.3.2006 00:03 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Zase ty? :-D

    No jeste nikdy jsem tu takhle nic nepridaval a do blogu zatim nevim co psat. Zkusim tu zpravicku ;-)
    stanger avatar 13.1.2006 16:32 stanger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Nevim jaky je pomer mezi poctem uzivatelu gentoo a ubuntu, ale forum na ubuntu.cz je rekl bych docela velky zajem...
    13.1.2006 13:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Btw. mam nejasny dojem, ze tu nekdo nedavno nabizel k predani domenu archlinux.cz, zkus zahledat.
    13.1.2006 13:52 Petr Dvořáček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ahoj,
    ... to jsem byl já.

    Klidně doménu archlinux.cz přenechám - pouze ale vážným zájemcům, nerad bych ji svěřil někomu, kdo se na to po měsíci vykašle jako já.

    Arch se mi líbil, ale Gentoo je prostě Gentoo.

    Petr Dvořáček
    +420 604 526 123
    13.1.2006 14:00 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Jo a já jsem ten co Vám asi před měsícem psal mail ;-) Pak jsem neměl čas a teď nemohu najít Váš mail s telefonem.

    Díky za něj, až to promyslim, tak se ozvu.
    13.1.2006 13:59 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Kdyz jsi schopen napsat kvalitni texty, nechces napsat neco o arch linuxu na abicko? Nemam na mysli obycejnou recenzi, ale nejaky hlubsi text.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    13.1.2006 14:05 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    No, zatím jsem neřekl, že dokážu napsat kvalitní texty ;-)

    Mám už několik let jeden web o kapele, ale tam jsem dá se řící pouze překládal a psal krátké zprávičky. Jak jsem teď psal výše, tak Arch články bych vyděl až později, až se do Archu já a ostatní trochu zavrtáme. A nikdy jsem vlastní články nepsal, ale to by se snad podalo :-)

    Tak jako jinak by asi nebyl problém, pokud bych něco stvořil hodit to sem i tam (když to dopadne) ne?
    13.1.2006 14:08 Petr Dvořáček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ahoj Leoši, mohl by jsi hodit někam do inzerce tady na Abíčku to, že vážnému zájemci tu doménu bezplatně přenechám a k tomu moje telefonní číslo ? Eventuelně mi někoho doporučit, aby ta doména neskončila ve špatných rukách a aby byla opravdu vyžita ? Aby ten dotyčnej neměl jenom nějakej zkrat, jako já, když jsem si tu doménu registroval ? Díky moc.
    13.1.2006 14:11 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Já tyhlety zkraty nemívám ;-) Akorát mi občas něco pro co se rozhodnu trvá :-/
    13.1.2006 15:02 Farundel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ja se uz nejakou dobu chystal, ze tu prirucku do cestiny prelozim, ale protoze jsem nemel (a zatim ani nemam, ale to se uz doufam brzy spravi) na co arch nainstalovat, nedostal jsem se k tomu (prekladat to driv, nez mam system nainstalovanej se mi nechtelo). Nejsem zadnej expert pres Linux, otukaval jsem ho s vetsimi mezerami vyplnenymi pouzivanim windows asi dva roky (slackware), ale jelikoz se mi prace s nim libila, rozhodl jsem se to co nejdrive napravit a prejit na nej naplno...ale jak uz jsem rekl, zatim nemam zadnej poradnej pocitac...

    koukam teda, ze moje prani, at tu prirucku neprelozi nekdo driv nez ja, nebyla vyslysena :o) no ale mohlo bejt hur...mohl jsem se to taky dozvedet a byt s prekladem tesne u konce :o)

    No kazdopadne jakoukoliv podobnou aktivitu vitam. Pokud se to opravdu podari a k nejakymu tomu schopnymu pocitaci se dostanu a budu mit alespon trochu volnyho casu (letos maturuju), tak se pokusim taky prispet (dokumentace k prelozeni je myslim jeste porad dost)...

    Takze pokud vsechno vyjde, urcite se ozvu...moc rad bych se s linuxem naucil pracovat a myslim, ze prekladani dokumentace, by mi spoustu veci pomohlo natlouct do hlavy :o)
    13.1.2006 15:25 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tak to jsi na tom defakto stejne jako ja... Od prvopocatku (cca 2 a pul roku) pouzivam aktivne Linux (Slackware). Win jen ze zacatku, kdyz jsem v Linuchu neco podelal a potreboval jsem delat. Ted jsem presel na Arch a naplnil naprosto moje ocekavani (skoro dvou mesicni).

    To jsi ty, co jsi sem psal, ze to chces prekladat asi v unoru 2005? :-) Tak sorry. Dal jsem ti cca rok :-)
    13.1.2006 15:51 Farundel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ne ne, to nejsem ja :o) arch jsem objevil zhruba pred maximalne par mesici, uz fakt nevim :o) vytahnul jsem v ty dobe 166ku, hodil na ni slacka ze si s tim pohraju a neco malo novyho se zase naucim. Zacal jsem pravidelne chodit sem na abclinuxu a jiny portaly a procitat si clanky a diskuse (vynahrazoval jsem si tim absenci poradnyho compa, bavi me si o linuxu cist :o) asi takova uchylka ;o)), taky jsem se zacal ucit poradne v cecku. No a jednou jsem se tak dostal na stranky arch linuxu. Linuxovy distribuce opravdu do detailu neznam, slackware mi ve vsem vyhovoval, ale to co jsem si precetl o archu se mi zamlouvalo jeste vic nez slackware. Tak jsem si rekl, ze az si poridim (respektive az mi bude porizen ;o)) nejaky slusnejsi pocitac, kopnu na neho arch a uvidim, jestli je to, co jsem si precetl pravda...

    No, pokud to teda vyjde, snad nebude vadit, ze nejsem zadnej expert jak uz jsem rekl...celou tu dobu co znam Linux, jsem byl nucenej pouzivat prevazne windows, ale prestoze, jsem slackware pouzival pouze obcasne a kratkodobe, nejaky vedomosti mam, takze kdyz sednu k linuxu, nejsem vubec ztracenej :o) opravdu bych rad nejak s tema prekladama pomohl, pokud bude jak, i klidne s necim jinym, jenom bohuzel nemuzu nic slibit. Nejvetsi starosti mi dela ta matura, protoze nedokazu odhadnout, jak moc casu mi sebere :o/

    Jinak jak jsem cetl v nejakym prispevku vyse, ze mas stranky o nejaky skupine, ja uz dva roky se svoji milou taky jedny spravuju ;o) To jen tak mimochodem ;o)
    13.1.2006 17:33 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Prekladu je zajiste az dost.... Urcite se bude hodit kazda pomocna ruka...

    Napis mi please email. Abych te mohl popripade kontaktovat... muj mam v profilu.
    13.1.2006 17:34 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Prekladu je zajiste az dost.... Urcite se bude hodit kazda pomocna ruka...

    Napis mi please email. Abych te mohl popripade kontaktovat... muj mam v profilu.
    13.1.2006 15:35 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Já si myslím, že to nemá smysl, souhlasím s xkeshem, ale budu radikálnější.

    Pokud máš energii věnovat se Linuxu, využij jí jinak. Po čase podle mě taky zjistíš (jako mnoho lidí), že Linux je jenom jeden. Arch je fajn, ale jeho výhody lze postihnout několika šikovnými články třeba na Abíčku (nebo v tištěném médiu). To je tak dvacet "speciálních procent Arch Linuxu". Těch 80% je prostě "normální Linux". Nevyplatí se kvůli tomu provozovat web. Člověk, který chce prohánět Arch, se bez angličtiny neobejde. A i když neumí, nějak si poradí - zeptá se třeba tady, kde najde pomoc.

    Dovolím si trochu, trošičku, arogantní poznámku, kterou prosím neber osobně, postihuje situaci obecně.

    Ne každý uživatel by si měl myslet, že rozjede projekt, který udělá díru do světa. Důkazem jsem já - mám pár pomníčků, které se ani na web nedostaly, umřely dřív, než se narodily, a to i přesto, že byly originální (některé stále ještě na českém webu neexistují).

    Pokud chce uživatel "něco dělat" a je unešený "tím krásným světem Linuxu", měl by se ve vlastním zájmu připojit k běžícímu projektu. Bude to výhra pro všechny. Ono je to totiž namáhavé a je to vlastně práce - pokud ji chcete dělat vážně. A za dva měsíce člověk zjistí, že nemá co do huby, přítelkyně je nevrlá, protože furt sedíš u počítače, a že nevíš, kolikátého je. A nebo opačně - jsi furt v hospodě a v kině a projekt vesele končí v kopřivách...

    Leoš nabízel prostor k publikování - proč mu nenavrhneš, jestli by ti neumožnil jakousi sekci arch.abclinuxu.cz, kde by bylo fórum k Archu a kam by šlo umístit všech pět souborů s dokumentací,které během těch prvních dvou měsíců vzniknou a stejně nebudou aktualizovány?

    Pokud chceš, nejlepší linuxový magazín může speciální články také vydávat, např. o balíčkovacícm systému. BTW, článek o Archu bude v příštím čísle...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.1.2006 18:09 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Energie pro Linux mam az dost. Jinak mam takovy pocit, ze muj zamer nebyl az tak zcela pochopen spravne. I kdyz jsi to tak nejak nakousl.
    Člověk, který chce prohánět Arch, se bez angličtiny neobejde.
    Prave, ze ja se nesnazim vytvorit web, kde bude hlavnim zamerenim psat clanky o Archu. Ale jde o to udelat ceskou podporu a defakto treba pomoci vice lokalizovat samotny system. Hlavnim duvodem teda je preklad oficialnich novinek, dokumentace a forum, kde se clovek domluvi cesky. Ty repozitare, clanky, apod. jsem psal, ze mozna pozdeji.
    Ne každý uživatel by si měl myslet, že rozjede projekt, který udělá díru do světa.
    Ja nemam sebemensi zajem udelat diru do sveta nejakym obrovskym projektem. Nebo alespon ne timhle. Pracuji na jinem. Tohle ma pomoct ceskym uzivatelum, tot vse.
    měl by se ve vlastním zájmu připojit k běžícímu projektu
    Da se rici, ze to chci udelat ;-)
    Leoš nabízel prostor k publikování - proč mu nenavrhneš, jestli by ti neumožnil jakousi sekci arch.abclinuxu.cz, kde by bylo fórum k Archu a kam by šlo umístit všech pět souborů s dokumentací,které během těch prvních dvou měsíců vzniknou a stejně nebudou aktualizovány? Pokud chceš, nejlepší linuxový magazín může speciální články také vydávat, např. o balíčkovacícm systému. BTW, článek o Archu bude v příštím čísle...
    Proc obtezovat nekoho tady, kdyz je domena pro tento ucel jiz zaregistrovana. Sice ne moje, ale je. Kdyz uz budu psat nejaky clanky, tak nebudou o balickovacim systemu, apod... To beru, ze kazdy uzivatel Archu bude znat. Clanky by meli byt vice do hloubky. A to neni problem publikovat i tady.

    Btw tenhle server je pro me nejlepsi server o Linuxu co znam.. Chodim sem jiz spokojene nekolik let.
    13.1.2006 18:26 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Prave, ze ja se nesnazim vytvorit web, kde bude hlavnim zamerenim psat clanky o Archu. Ale jde o to udelat ceskou podporu a defakto treba pomoci vice lokalizovat samotny system.

    Uživatel Archu nebude hledat s chybami přežvýkané materiály - půjde rovnou ke zdroji. Proto se bez angličtiny neobejde.

    Systém se lokalizuje několika dobře mířenými příkazy a proměnnými - jako každá trochu normální distribuce.

    Ty repozitare, clanky, apod. jsem psal, ze mozna pozdeji.

    Možná? Nebo taky ne, že. Potom to celé už teď ztrácí smysl.

    Ja nemam sebemensi zajem udelat diru do sveta nejakym obrovskym projektem. Nebo alespon ne timhle. Pracuji na jinem. Tohle ma pomoct ceskym uzivatelum, tot vse.

    Jak vypadá čeký uživatel Archu? Možná takto: vyzkoušel všechno od Fedory, Mandrivy, SUSE, přes Debian a Slackware. Anglicky už dostatečně rozumí a hledá svůj srdcový systém, ne stránky o něm.

    Proc obtezovat nekoho tady, kdyz je domena pro tento ucel jiz zaregistrovana. Sice ne moje, ale je. Kdyz uz budu psat nejaky clanky, tak nebudou o balickovacim systemu, apod... To beru, ze kazdy uzivatel Archu bude znat. Clanky by meli byt vice do hloubky. A to neni problem publikovat i tady.

    Obtěžovat? To zní zaprdle. Nevšiml jsem se tedy žádného požadavku, který by byl nevrle odmítnut. Naopak - byly odmítnuty nabídky.

    O čem tedy budou ty články? Mně se nechce ani psát množné číslo, protože první věc bude nastavení Xorg, druhá lokalizace a třetí o pacmanu. Tím to skončí. První dva najdeš tady "v deseti" exemplářích.

    Jak píšeš - co půjde do hloubky, může vyjít tady. MĚLO BY VYJÍT TADY. Jinde (=na tvém webu) to nikdo hledat nebude - a ani nenajde. Než se dostaneš do googlu...

    Tvůj idealismus spočívá v tom, že je přece logické, že lidi půjdou na tvůj web. Nepůjdou. Že seženeš spolupracovníky. Neseženeš, za dva měsíce budeš sám s fakturou za hosting. Že budeš psát články. Nebudeš - nikdo je nebude číst (protože o nich nebude nikdo vědět) a ty budeš mít jiné starosti.

    Pár příkladů na zamyšlenou ohledně tzv. komunity: Elektronická učebnice, czslug.cz, gentoo.cz, danix, openoffice.cz, svobodný slovník Bohemik, mám pokračovat?

    Nabízím ti možnost seberealizace, pokud chceš, napiš.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.1.2006 18:56 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tak to si me dostal... Ted nejak nevim ani co na to napsat. Timhle jsi ted dokazal, ze NEMUSI byt problem u me, ale JE nekde u tebe, nemyslis? Prvni prispevek beru jako objektivni kritiku, ale tohle je naprosto zaujate primo proti me a dale proti jinym webum s podobnym tematem.

    KDe beres tu jistotu, ze budou materialy chybne? Ja je prekladal a ja nainstaloval Arch behem par minut. Pokud tam budou drobne chybky v prekladu, casem se opravi (az je nekdo objevi)

    Jo, s tou lokalizaci prikazy souhlasim a tak nejak sam vubec nechapu co neni v systemu lokalizovano. Ja tu mam vse cesky. Autori tim mysli nejspis prave ty dokumentace a software, kde neni krome snad KDE lokalizace vubec zahrnuta (OO, Firefox, Thunderbird, atd...). A instalovat to pokazde z webu, kdyz tu mam pacmana a chci ho na to pouzit by bylo lepsi ne?
    Ty repozitare, clanky, apod. jsem psal, ze mozna pozdeji. - Možná? Nebo taky ne, že. Potom to celé už teď ztrácí smysl.
    Pred chvilkou jsem psal, ze jde HLAVNE o CESKOU pomoc v Archu. Takze nevim proc rejpes? A k tomu "nebo taky ne" - Opet, ty me znas? Ze to s takovou urcitosti tvrdis? Vyse jsem psal, ze mam tri roky udrzovanej web. A delam na nem sam! S tim obtezovanim jsem to myslel malinko jinak... ale to je diskuse o necem jinem a nadlouho
    O čem tedy budou ty články? Mně se nechce ani psát množné číslo, protože první věc bude nastavení Xorg, druhá lokalizace a třetí o pacmanu. Tím to skončí.
    Viz vyse.. a dodatek: O tomto ani nahodou. a uz jsem to psal.. a ani se nezkousej ptat na co nemam odpoved.
    Jak píšeš - co půjde do hloubky, může vyjít tady. MĚLO BY VYJÍT TADY. Jinde (=na tvém webu) to nikdo hledat nebude - a ani nenajde. Než se dostaneš do googlu...
    MUSI? Nic nemusi.... MUZE... Opet jsem to jiz tak nejak napsal. KDYBYCH neco napsal, tak to vydam na mem webu i tady a je...
    Tvůj idealismus spočívá v tom, že je přece logické, že lidi půjdou na tvůj web. Nepůjdou. Že seženeš spolupracovníky. Neseženeš, za dva měsíce budeš sám s fakturou za hosting. Že budeš psát články. Nebudeš - nikdo je nebude číst (protože o nich nebude nikdo vědět) a ty budeš mít jiné starosti.
    Viz vyse...
    Nabízím ti možnost seberealizace, pokud chceš, napiš.
    Mozna nekdy...
    13.1.2006 19:09 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tak to si me dostal... Ted nejak nevim ani co na to napsat. Timhle jsi ted dokazal, ze NEMUSI byt problem u me, ale JE nekde u tebe, nemyslis? Prvni prispevek beru jako objektivni kritiku, ale tohle je naprosto zaujate primo proti me a dale proti jinym webum s podobnym tematem.

    Asi ses naštval, ale nebylo proti tobě osobně, nechci tě urazit. Jenom ti to říkám popravdě, po nějakých zkušenostech.

    KDe beres tu jistotu, ze budou materialy chybne? Ja je prekladal a ja nainstaloval Arch behem par minut. Pokud tam budou drobne chybky v prekladu, casem se opravi (az je nekdo objevi)

    První dokument, druhý bude bez chyb - ale další...? Kdyby chtěl být osobní a urazit tě, jak říkáš, opravím ti tvé příspěvky. Ale nedělám to. Pochop ale, že přeložená dokumentace není nic, na co čekají davy lidí, tedy u Archu. Je to sice opět jenom můj názor, ale stojím si za ním. "Českou" dokumentaci a lokalizaci čtu a vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě.

    Jo, s tou lokalizaci prikazy souhlasim a tak nejak sam vubec nechapu co neni v systemu lokalizovano.

    :-D

    Ja tu mam vse cesky.

    Divné, co?

    Autori tim mysli nejspis prave ty dokumentace a software, kde neni krome snad KDE lokalizace vubec zahrnuta (OO, Firefox, Thunderbird, atd...).

    To si děláš srandu, ne? Kluky by to potěšilo...

    Takze nevim proc rejpes? A k tomu "nebo taky ne" - Opet, ty me znas? Ze to s takovou urcitosti tvrdis? Vyse jsem psal, ze mam tri roky udrzovanej web. A delam na nem sam! S tim obtezovanim jsem to myslel malinko jinak... ale to je diskuse o necem jinem a nadlouho

    Ani tak moc se nesnažím rejpat, jako ti to vysvětlit. Mám milión příkladů, kde bude tvé pomoci víc třeba než polozbytečný nedodělaný překlad instalační příručky. Chápeš to už konečně?

    Nemluvím o realizaci webu, ale kvalitě a smysluplnosti textů, které chceš produkovat. Takže kvalifikace "mám tři roky web" má nulovou váhu.

    Mozna nekdy...

    Proč ne teď? Naštval jsem tě? Nemáš čas? Jak to? Nezajímá tě to? Proč?
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.1.2006 19:37 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ver mi, ze nastvanej nejsem a kvuli tomuhle ani nebudu. Ale nemuzu si furt uprit pocit, ze se snazis rejpat a hlavne se povysovat.

    Btw ceskou instalacni prirucku jiz za posledni mesic chtelo hodne lidi. A co by si chtel jako opravovat na mych prispevcich? Pravopis? Jak to souvisi s kvalitou prekladu?

    Nevim jestli jsi me s tou czillou pochopil spravne. Arch linux nema v balickach ceskou lokalizaci. Mam tyhlety veci nainstalovany rucne, takze tak musim i upgradovat.

    Nechapu co mi chces vysvetlovat. Chapu ze muzu najit uplatneni i jinde v OpenSource a uz po par prispevcich tady (od tebe, apod.) nad tim premyslim, ale proc by se nemohl i uplatnit web o Archu v cestine, kdyz je vse pouze v anglictine? Rozhodne nemuzes uprit, ze do tehle diskuse pises radsi cesky a ne anglicky (i kdyz neznam tve cizojazycne kvality).

    Ze mam tri roky plne aktualizovany web ma nulovou vahu? To ty pises, ze to za par mesicu vzdam, takze myslim, ze to ma vahu velkou.

    Posledni veta je opet jen provokace nemyslis?
    13.1.2006 20:17 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Ver mi, ze nastvanej nejsem a kvuli tomuhle ani nebudu. Ale nemuzu si furt uprit pocit, ze se snazis rejpat a hlavne se povysovat.

    Ne, nesnažím. Mluvím s tebou na rovinu.

    A co by si chtel jako opravovat na mych prispevcich? Pravopis? Jak to souvisi s kvalitou prekladu?

    Zásadně.

    Nevim jestli jsi me s tou czillou pochopil spravne. Arch linux nema v balickach ceskou lokalizaci.

    A proč ty balíčky neuděláš na AUR?

    Nechapu co mi chces vysvetlovat.

    Už nic, jsme ve stádiu, kdy se začínáme hádat. To jsem nechtěl.

    Ze mam tri roky plne aktualizovany web ma nulovou vahu? To ty pises, ze to za par mesicu vzdam, takze myslim, ze to ma vahu velkou.

    Ale já nemluvím o webu jako takovém, ale o obsahu. O jeho kvalitním obsahu.

    Posledni veta je opet jen provokace nemyslis?

    Možná trošku. Chci tě dotlačit k jasnému postoji a k tomu, že se naštveš a řekneš: "Tak dívej, já ti ukážu." A taky ti nabízím ochutnat ten tvrdý chlebíček. Ale to už ostatně udělal Leoš.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    13.1.2006 20:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    No, ja si myslim, ze weby jednotlivych distribuci maji smysl, pokud jsou dobre vedeny. Ale IMNSHO by mely obsahovat jen distribucne specificke veci typu jaka je posledni verze, kde ji stahnout, jak ji nainstalovat a nakonfigurovat. Delat tam obecna diskusni fora, psat obecne navody a tutorialu apod. je jen mrhanim energie a tristenim sil.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    14.1.2006 12:26 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    S prvni polovinou souhlasim a nic jineho tu vlastne nerikam. Navody a tutorialy rikam, ze zatim neplanuji a uz vubec ne nejak obecne, ale pouze pokud by se to tykalo jen a jen Archu a co by mohlo byt opravdu prinosem. To forum uznavam, ze linux jako linux a tudiz je mnoho problemu spolecnych.

    Co takhle udelat ten web s domenou "www.archlinux.cz", kde bude ceska dokumentace s prekladem tech novinek + forum, ktere bude odkazovat sem stylem "www.abclinuxu.cz/forum/archlinux", nebo tak jak to tady mate. To by mohlo byt podle me nejprinosnejsi.
    13.1.2006 19:31 standik | skóre: 17 | blog: vsechno mozne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Hlasuji pro založení.
    14.1.2006 06:48 Pinhead
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    No já myslím, že Leoš má pravdu. Proč budu hledat odpověď na czslug.cz, když na abclinuxu.cz jí najdu určitě taky. Sekce Archlinux tady na abíčku by byla podle mě více navštěvovaná, než samotný web.
    14.1.2006 09:08 Petr Dvořáček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tak to uděláme tak, že bych zatím poslal archlinux.cz na 80.95.102.12 ?
    Petr
    14.1.2006 12:19 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Nejde jen o forum. To by tam samozrejme bylo taky. Uz pisu ponekolikate, ze by slo hlavne o preklad novinek z oficialni stranky a preklad dokumentace. Pozdeji treba repozitar s ceskou verzi softwaru, ktery v hlavnim repozitari neni a pres AUR to bude jiste trvat dlouho, nez se to tam dostane (domenka, nezkousel jsem).
    14.1.2006 12:44 Petr Dvořáček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Mluvit můžeš jak chceš, nejdřív něco předveď. Když zajdu do detailů, můžeš to zkusit zatím třeba na centrum.cz, udělat na freehostingu nějaké stránky, do nich ty překlady, novinky, atd... Pokud bude vidět, že o to máš skutečně zájem, určitě se najde spousta lidí, kteří Ti pak pomůžou a Ty tak získáš "pomocníky".
    14.1.2006 12:49 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Tahle diskuse vznikla jako pruzkum a nejake navrhy jak to skloubit dohromady. Takze zatim jsme u faze mluveni a ne tvorby. Az neco splacam, urcite to uvidis ;-)
    14.1.2006 14:32 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Nejúspěšnější český lokalizační balíček v AURu je aspell-cs s 11 hlasy. Druhý openoffice-cs jich má 9. To jen abys věděl, jaký je o to asi zájem...
    14.1.2006 17:29 Samuel Cengel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Osobne by som bol za taku stranku, no jej buducnost je asi tazko uplne predpovedatelna.

    A ze o archu nie je toho moc v neanglickom jazyku, nie je az tak pravda. Vysli tri clanky na www.linuxos.sk, co nie je taky velky portal ako abclinuxu.cz a takisto na archlinux.fecko.sk alebo tak nejak su nejake veci v slovencine.

    A tu prirucku mozno uz ani netreba prekladat, lebo navod ako nainstalovat 0.7 Wombat je uz na www.linuxos.sk a pokial niekto chce prelozit prirucku k novemu 0.7.1 Noodle, tak by uplne stacilo iba vypichnut nove veci a rozdiely oproti 0.7 Wombat, ktorych nie az tak strasne moc.

    Tie clanky som povodne chcel ponuknut na abclinuxu.cz, no mozno je to divne, ale na linuxos.sk som sa stretol s omnoho vacsim zaujmom a ustretovostou pre prvy clanok o instalacii Archu 0.7 Wombat, tak vysiel tam.

    Na abclinuxu su dokonca neni ani schopny prekonvertovat si utf8 na iso-8859-2 a tak:---)))

    Jasne je, ze pre udrziavanie portalu maju mat clanky nejaky format a podobne, ale na linuxos.sk nebol s tym absolutny problem.
    14.1.2006 18:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Na abclinuxu su dokonca neni ani schopny prekonvertovat si utf8 na iso-8859-2 a tak:---)))
    To jsi sebral kde? Vím, co se píše na stránkách pro autory, ale ty tvrdíš, že Robert neumí používat iconv? Mě se párkrát stalo, že jsem zapomněl překódovat na iso, ale nikdy s tím nebyl problém!
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.1.2006 19:07 Samuel Cengel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Český web Arch Linuxu
    Je nepodstatne sa o tom bavit, je jedno, co, kde a ako, ale hovorim, ze o archlinuxe uz nejake clanky su a ludia, co sa o ne zaujimaju si ich najdu a kto chce sa k nim urcite dopracuje, ale vravim, ak by ta stranka vznikla, urcite by som ju podporil, mozno aj nieco napisal a podobne, lebo mam toto distro rad a dost mi dalo a prispel by som k tomu, aby sme mu aj my nieco vratili a pripadne aj pomohli druhym.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.