abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu

    12.3.2006 08:54 venca
    e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Přečteno: 782×
    Zdravím,

    na vícero discích (ext3) spouštím v noci z cronu e2fsck -f -n, disky jsou přitom připojené rw. Hlasí se chyby (různé; všude je Free blocks/inodes count wrong, někde multiply claimed blocks, zero dtime, entry has deleted/unused inode, block bitmap differences).

    Když jsem jednou disky odpojil (nebo remount ro, když to byl /) a pustil e2fsck -fpv, žádné chyby se nenašly ani neopravily. Z ro-checků se však chyby stále hlásí.

    Chápu že jsou špatně Free blocks count atp, když se během checkování na disky může zapisovat (např. přijde mail). Ale ten zbytek? Fyzické vady disků to nejsou, jednak by musely odcházet všechny a SMART tvrdí, že je vše OK.

    Je takové chování e2fsck normální? Hrozí ztráta dat (ohlašované vady nepřibývají)? Co s tím?

    Distribuce: 2 × debian sarge, 1 × Ubuntu (dapper).

    Díky za rady. Venca

    Odpovědi

    12.3.2006 10:33 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Rada cislo 1, necheckuj disky kdyz jsou rw. Viz man e2fsck, urcite tam bude neco ve smyslu .... it is strongy reccomended not ....

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Heron avatar 12.3.2006 12:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Co tě vede k tomu, kontrolovat disky v cronu???

    Disk v mountovaný jako rw není "čistý", protože se používá. Není prázdný žurnál, nejsou v pořádku metadata. Při unmountu (nebo remountu na ro) se na disk uloží všechny změny z diskové cache, provedou se zbylé operace v žurnálu a do supernode se napíše "clean". Proto pak fsck proběhně bez problémů.

    Dělat fsck.ext3 -f na namountovaný je ruská ruleta s daty.
    12.3.2006 13:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Pokud je ten check read-only (tj. jen kontrola, bez opravy), ruská ruleta to není. Ale výsledky jsou samozřejmě naprosto bezcenné.
    12.3.2006 21:45 venca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Díky za odpovědi.

    Z cronu to kontroluju proto, že ty servery běží pořád a chci to mít automaticky. Jednou se mi stalo, že filesystém byl původně, pak asi měl nějakou malou chybku kvůli výpadku UPS (i když je žurnálovaný) a na ní se předpokládám nějak nabalily další chyby, až jsem po půl roce (když to kernel remountnul kvůli chybám ro a spousta služeb se tím položila) při opravě přišel o všechna data (resp. polovina dat se octla v lost+found; obnoveno ze zálohy).

    Připadá mi, že filesystém postupně degeneruje (nebo jsem na omylu?) a proto to chci mít podchycené, abych viděl, jestli se něco neděje. Nevím, jak spolehlivý je SMART; ten v logu žádnou chybu čtení nemá, přesto se tam někde ty errory musely vzít; předpokládal jsem, že fyzická vada disku to není.

    Chápu že nahlášená nekonzistence rw namountovaného disku neznamená chybu filesystému. Ale připadalo mi, že některé ty chyby jsou takového charakteru, že ani tam by být neměly; opakují se den co den ty samé, není to tím, že se ro z žurnálu ještě nezapsalo (zero dtime stále stejných inodů atp.)

    Nějaké návrhy, jak se tomuto typu ztráty dat vyhnout (není-li to vada disku; ale ty disky zatím používám a je to bez problémů)?
    12.3.2006 22:33 Jooky (inactive) | skóre: 39 | blog: Jooky | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Sam si si odpovedal :o)
    Jednou se mi stalo, že filesystém byl původně, pak asi měl nějakou malou chybku kvůli výpadku UPS

    Kontrolovat fs ktory je rw nema ziadnu vypovednu hodnotu. Ja mam na servri nastavene ze ked system restartujem(restartuje sa), bez ohladu na to ze fs je ext3 a ze moze byt oznaceny ako clean, sa prevedie plna kontrola vsetkych particii (v init scripte 'touch /forcefsck'). Ono sice ext3 (a podobne) maju zurnal, ale aj tak tam je skoro 4-5s pocas, ktorych vytvorene zmeny nenajdes v zuranli (zrejme toto su tie drobnosti ktore nastali :o) ).
    12.3.2006 23:16 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Zero DTIME by me pri kontrole namountovaneho filesystemu nedesil. Spise to chce sledovat syslog, pripadne dmesg, protoze tam se zaloguje, pokud jsou detekovany skutecne chyby filesystemu za behu. Ty skutecne vazne vetsinou skonci na kernel panic. Ty stredne podle situace, takze je mozne disky pripojovat s option errors=remount-ro a potom se disk jen prepripoji jako RO a nejde na nej zapisovat.

    Kazdopadne pokud vznikne podezreni, ze disk je nekonzistenstni, je nutne bezpodminecne provest odstavku a disk prekontrolovovat odmountovany, nebo alespon remountnuty RO, ale ono to je v zasade provozne to same. Kazdy zapis na poskozeny filesystem situaci zhorsuje a nakonec muzete skutecne skoncit na rozsahle ztrate dat.

    SMART je spise mene spolehlivy, nicmene pokud by se jednalo o chyby typu vadny kablik nebo chyba radice, tak to na SMARTU videt nebude.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    Heron avatar 13.3.2006 00:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Jak již bylo několikrát zmíněno, výsledek fsck na rw disk má nulovou informační hodnotu.

    Filesystém ext3 postupně nedegeneruje. Žádný FS se nekazí sám od sebe (některé sice vyžadují defrag, ale pak jsou zase jako nové). Ext3 se defaultně vytváří s nastaveným intervalem úplné kontroly (při bootu) na každých 180 dnů, ale to je z důvodu možnosti vadného IDE kabelu, ramky, chyby chipsetu atd.

    Pokud máš podezření, že FS je vadný a fsck ti lže, tak jej vytvoř znovu.

    Sám se zabývám spíše tuněním FS na max. výkon (viz tady), ale možná bych zkusil nastavit žurnál na journal_data (tune2fs -o journal_data /dev/xxx). Výkon se tím sice sníží, ale je zachována konsistence dat.

    Prakticky jediný způsob, jak se vyhnout ztrátě dat (způsobené čímkoliv) je důsledné zálohování.

    SMART hlásí sám disk. Každý výrobce disků používá trochu jiný způsob výpočtu parametrů (některé disky dokonce resetují údaje při rebootu). Na SMART data bych moc nesázel.
    Heron avatar 13.3.2006 00:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Ještě jsem zapomněl, můžeš zkusit změnit chování jádra (či spíše driveru) při erroru FS. Standardně je continue (někde remount na ro), můžeš si nastavil klidně panic (k čemu je to dobré nevím).

    man tune2fs
    13.3.2006 19:00 venca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Ještě jednou díky všem za vše napsané, zkusím nějak poladit syslog-ng či metalog, aby mi posílal mailem, když se něco špatného stane.

    V tom kontextu by mě zajímalo, jak se to dělá na větších serverech, kde "o něco jde" (banky, enterprise apod). Tam přece nejde každý měsíc disky odmountit a překontrolovat nebo čekat, až zpanikaří kernel... Cluster filesystémy? Stačí odkazy někam jinam...

    Když jsem přešel na RAID, tak jsem myslel, že je vyhráno; teď bych rád věděl, co ještě musím udělat, aby _opravdu_ bylo vyhráno ;-)

    V.
    13.3.2006 20:02 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Existuji ruzne filesystemy, ale vetsinou nejsou dostupne na linuxu.

    Nicmene banky maji vetsinou geograficke clustery a proste supendnou nod na kterem chteji provest udrzbu. Protoze oracle bezi na partisnach bez filesystemu a do tech systemovych se nezapisuje, tak ono zase tech kontrol tolik neni.

    Navic banka klidne muze servery vypnout. Kriticke je akorat overovani platebnich karet a i tam jsou hlasene vypadky, jednou rocne si ve 4 rano proste penize nevyberete ;-) Backend pro prepazky se u vetsiny bank klidne odstavi od sesti vecer do osmi rano.

    Mnohem horsi je rizeni technologickych procesu.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    13.3.2006 23:27 Pavel1 | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: e2fsck hlasi chyby jen pri read-only check, ne pri pokusu o opravu
    Když to sleduji, tak banka má hodně daleko častějsí hlášené odstávky, než jednou do roku. Ale je vždy v noci, což asi moc nevadí (rozdodně ne mně).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.