abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: CIFS + windows clienti

    28.6.2006 15:18 majk
    CIFS + windows clienti
    Přečteno: 1985×
    Ahoj,

    doted jsme mneli v skolni siti jako fileserver novell netware a uvazujeme nad tim, ze bychom presli na linux. Problem je, ze nechceme uz nasazovat SAMBU, jelikoz jak se zda pomalu umira (hlavne podpora v jadre). Chteli bychom teda pouzit CIFS a tim padem bych se chtel zeptat, jestli s tim mate nekdo nejake zkusenosti. Ocekavali bychom od toho to, ze studenti by se mohli prihlasit do windows pres login/password (s overenim proti linuxu - nejlip oldap-u) a mneli by k dispozici vyzdilene ze serveru jak svuj home katalog s pristupem jenom pro sebe, tak nejakej spolecnej sharovany disk pro aplikace a pod. Resili jste to uz nekdo ? Dik za jakekoliv info... /klienti jsou winXP/

    Odpovědi

    28.6.2006 15:37 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    Pleteš si pojmy a dojmy.

    samba je serverový soft

    cifs a smbfs jsou síťové souborové systémy na straně linuxového klienta
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    28.6.2006 16:12 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    pokud tomu ale dobre rozumim, tak je mozne delat autentizaci pomoci SAMBY a vysdilet ty data pomoci CIFS. Anebo pokud pouzivam sambu k prihlasovani a sdileni dat, tak to sdileni se automaticky dela pomoci smbfs ?
    29.6.2006 12:26 meki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    otestujte si, jestli muzete vyzdilet adresar z linuxu pres sambu bez zakompilovane podpory smbfs v jadre...pokud jo,tak je jasne,ze smbfs/cifs jsou jenom zalezitosti klienta, nikoliv serveru.
    29.6.2006 14:44 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    pokud tomu ale dobre rozumim, tak je mozne delat autentizaci pomoci SAMBY a vysdilet ty data pomoci CIFS. Anebo pokud pouzivam sambu k prihlasovani a sdileni dat, tak to sdileni se automaticky dela pomoci smbfs ?
    Aha, takže stručně to nestačilo, je nutné to vysvětlit polopaticky:

    samba je server, zajišťuje autentizaci i distribuovaný fileystém ("sdílení") protokolem SMB=CIFS. Ke stroji kde běží samba se mohou připojovat různí klienti, například stroje s windows.

    smbfs a cifs jsou dvě různé implementace SMB/CIFS klienta, tedy slouží k připojení k SMB serveru. Tedy jinými slovy, slouží jen k tomu aby se linux pripojil k "sdílenému disku" na nějakém jiném stroji. Na serveru vůbec být nemusí.
    29.6.2006 17:20 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    ok, diky za vysvetleni, jenom nechapu te casti SMB=CIFS. To je prave to, proc tady tuhle diskusi vedu. Kolega mi totiz rikal, ze pri sambe mnel nekdy problemy s velkymi soubory (resp. to delalo kraviny,kdyz bylo k serveru pripojenych vice klientu a delali se vsetsi datove pristupy). Tak mi doporucil, abych se podival po CIFS a zkusil to pouzit na tom samba serveru, ze by to mnelo fungovat lepe...takze proto jsem tak trochu zmaten - a zacinam mit pocit, ze mixuju hrusky s jabkama. Takze se zkusim zeptat jinak: da se pouzit neco jineho nez apt-get install samba a klasicke vyexportovani adresaru pres smb.conf tak, aby to videli winXP klienti (tzn. misto protokolu SMB pouzit protokol CIFS, nebo ze strany serveru je to jedno a to same?). Sorry, pokud je to blby dotaz, ale jsem ted mirne zmaten (hlavne z toho SMB=CIFS). Diky moc.
    29.6.2006 17:48 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    CIFS je protokol vychazejici ze SMB. Na rozdil od SMB umi pracovat se soubory vetsimi jak 2 GiB, nema problemy s neanglictinou (protoze UNICODE) a umi spoustu dalsich veci, ci je implementuje jinak (napr. zamykani).

    Lidi od windows tohle ale nerozlisuji, protoze tam je OS chytrejsi nez uzivatel a protokol vybira sam (ja napr. nevim, kde se to da nastavit, nevim ani jak definovat cilovy TCP port).

    V linuxu klienti implementovany v jadre jsou oddelene (smbfs, cifs) a muzes si vybrat, ktery pouzijes. Pak existuje userspace klient smbclient ktery umi oba dva protokoly (vyber protokolu taky neumim).

    smbd (unixova implementace serveru) umi oba dva protokoly a z hlediska konfigurace mezi nimi taky nerozlisuje (mam ale dojem, ze podporu jednotlivych protokolu lze vybrat pri kompilaci).
    30.6.2006 12:20 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    To je prave to co mne zajima. Jak rict smbd, ze jakej protokol ma pouzit - jestli SMB nebo CIFS (protoze mi prijde, ze pri defaultni balickove instalaci tam je natvrdo SMB). Takze pokud mate nekdo nejake zkusenosti se smbd s protokolem CIFS, tak dekuju za kazdou radu.
    30.6.2006 13:09 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    proc byste chtel neco takoveho delat? z vaseho prvniho prispevku je patrne, ze si pletete klientskou a serverouvou cast protokolu (navic dohromady s jejich implementacemi).

    to o umirani a postupnem nahrazovani smbfs za cifs se tyka jen linuxovych klientu. vy mate klienty na windows, takze to proste vubec nemusite resit.

    samba jako server rozhodne neumira.
    30.6.2006 14:14 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    Já bych to řekl trochu jinak: CIFS je prostě nová verze SMB. Má spoustu nových feature, ale v jádru je to pořád stejný protokol. Takřka všechny existující implementace (klientské i serverové) nejsou příliš vybíravé s kým komunikují, proto nemá smysl vybírat protokol (prostě se použije to, co obě strany umí).
    30.6.2006 16:18 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    Jak kdy. V linuxu musis jadru explicitne rict, ktery protokol ma pouzit. To se hodi zvlaste kdyz vis, ze obe implmentace trpi rozdilnymi chybami.

    Napr. v 2.6.15 jsem mel proble prenest pres CIFS vice jak nekolik 100 MB. Pak se jaderny vlakno dostalo do divneho stavu, kdy sebralo veskery procesorovy cas a data se neprenasela zadna. cifs/mount.cifs taky neumelo/neumi resolvovat domenova jmena, takze pokud windows server vyzadoval spravne UN v pozadavky, tak jste nic nepripojili (bad network name).

    SMB zase melo problemy se zamykanim (i kdyz to je asi chyba v smbd): jaderny vlakno smb.lockd si zamky u sebe kesovalo, takze na klientovi se ten soubor jevil zamknuty, ale server ho klidne dal jinemu klientovi.

    Konkretne tenhle posledni problem jsem tady resil. Pak jsme si jeste vymenili kupu mailu. Na konec se ukazalo, ze ja mam jeste chybu s tim lokalnim smb.lockd a on to udajne nejak rozchodil.

    Jinak SMB a CIFS ma spoustu rozdilu uz i ve "specifikaci". Take kratke shrnuti jak na tom jsou linuxovi klienti a servery je tady.
    30.6.2006 15:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    CIFS/SMB jsou názvy protokolů, v linuxovém kernelu je to pak označení pro klienty těchto protokolů.

    Samba je server (Linuxová alternativa k Windows NT serveru). S klienty SMB/CIFS v jádře nemá vůbec nic společného (Samba bude IMHO běhat i na strojích, kde tento klient není do jádra zkompilován). Jaký protokol Samba použije závisí IMHO na dohodě klienta se serverem.

    Samba se neustále aktivně vyvíjí, v pre-alfa verzích Samba 4 už je dokonce i plná podpora AD. Toho, čeho chcete docílit, dosáhnete právě se Sambou, není se čeho bát, Samba se přesně takhle používá na spoustě míst.
    30.6.2006 16:25 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    Diky za detailnejsi objasneni. Bojime se jenom toho, ze jak jiz bylo spomenuto v diskuzi (a cetl jsem o tom na nekolika forech + nekteri kolegove mi to rikali uz taky), ze kdyz se z windows pripoji na sambu a pracuji s velkymi soubory (nad 2GB) a hlavne vice lidi najednou, tak se to zacne chovat divne (pada, mrzne atd => ztraci to hlavne vykon). Podle toho, co jsem doted cetl, tak tohle by se mnelo vyresit pouzitim CIFS. Jenomze vsude se o tom jenom mluvi, ale nikde se nemuzu nic poradneho docist:( Proto mne tedy zajima, ze co musim udelat pro to, aby komunikace mezi samba serverem a windows XP klientem probihala pomoci CIFS anebo pokud to mozne neni, tak v tom pripade asi skutecne linuxove sdileni pomoci samby s windows klienty ma omezene moznosti a nejlepsi bude zustat u netwaru. Diky za napady.
    30.6.2006 16:46 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    muzete poslat odkazy na clanky/fora, kde se pise o tech problemech samby? ja jen ze sam sambu pouzivam s win98/winxp klienty, prenasim i trochu vetsi soubory (jednotky GB) a nikdy jsem problem nepozoroval. take jsem nikdy ani neslysel/necetl o podobnych problemech.
    30.6.2006 16:48 majk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    jeden priklad uz byl i s odkazem uveden "nahore" http://www.abclinuxu.cz/forum/show/91221
    30.6.2006 17:20 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    precteno. pochopil jsem to tak, ze OpenOffice si nezamykala soubory. prepli nejaky magicky parametr ve skriptu, ktery oo spousti a uz to fungovalo. nevidim souvislost se sambou ani velikosti prenasenych souboru (mluvi tam o doc a xls - radove desitky az tisice kb?)
    30.6.2006 16:52 jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=samba+large+files+problem
    30.6.2006 17:16 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    ehm, takze co tu mame:
    1x problem se sata diskem
    2x problem se smbfs, ne se sambou
    1x spatna sitova karta
    1x problem nekde jinde, protoze krome samby blbl i rsync apod
    1x nevyreseny problem se zasekavanim stroje pri kopirovani ze samba servru
    ...
    
    co z toho me ma presvedcit, ze samba ma problemy s velkymi soubory? nebo jsem neco prehledl? cetl jste vubec ty vysledky?
    30.6.2006 17:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    O problémech s velkými soubory je v konferenci Samby zmínka z roku 2003, což je z hlediska Samby dávná historie. Některé zmínky z Google jsou pak vyřešené tím, že to byl HW problém…

    Zrovna včera jsem kopíroval 2 dvouvrstvá DVD na Sambu, bohužel ne jako .iso, takže tam je "pouze" několik 1 GB souborů, ale vše proběhlo vpořádku. Zkusím 3 ty soubory spojit a udělám z nich checksum na Linuxu i na Windows, uvidíme, co to udělá…
    30.6.2006 18:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIFS + windows clienti
    Nakonec jsem našel na serveru pěkných 6 iso obrazů DVD. Nasdílel jsem příslušný adresář přes Sambu a ve Windows nechal spočítat md5sum těchto souborů. Ten jsem pak nechal porovnat s md5sumem vytvořeným přímo na Linuxu:
    >ls -hl dvd?.iso                                                
    -rw-r--r--  1 filip users 4.2G May 23 09:22 dvd1.iso
    -rw-r--r--  1 filip users 3.8G May 23 18:56 dvd2.iso
    -rw-r--r--  1 filip users 4.1G May 23 21:53 dvd3.iso
    -rw-r--r--  1 filip users 4.1G May 23 23:13 dvd4.iso
    -rw-r--r--  1 filip users 4.2G May 24 08:07 dvd5.iso
    -rw-r--r--  1 filip users 4.3G Jun  1 14:29 dvd6.iso
    >md5sum --check dvd.md5
    dvd1.iso: OK
    dvd2.iso: OK
    dvd3.iso: OK
    dvd4.iso: OK
    dvd5.iso: OK
    dvd6.iso: OK
    
    Stačí? ;-)

    Zápis jsem netestoval, ale tak divný protokol, aby uměl číst 4gigové soubory a neuměl do nich zapisovat zase SMB ani CIFS nebude.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.