abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (9%)
     (16%)
     (12%)
    Celkem 105 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Dotaz: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    22.3.2009 12:49 Squeak
    Záloha ntfs disku pomocí live linux
    Přečteno: 757×

    Zdravím,

    bohužel před 3 dny mi totálně lehly windows jak už to tak bývá a díky mojí blbosti neni nic zazálohováno. Chtěl bych tedy vědět jestli je možné přes nějaký live linux nasdílet tento disk abych ho mohl pomocí jiného počítače zkopírovat. Jediné co jsem zatím zkoušel je SLAX na flash disku a vypálit si data ale bohužel nevím proč ale tato distribuce některá data na disku prostě nevidí. Budu vděčný za každou radu která by mi pomohla tenhle problem vyřešit. Díky

    Odpovědi

    22.3.2009 13:01 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    Není to sice přesně to, na co se ptáte, ale možná by se Vám mohla hodit Clonezilla. Je to live distro pro zálohování disku skrz ntfsclone, což (pokud se nepletu) nevyužívá SLAXový ntfs-3g. Možná by se tak daly vytáhnout i data, která nevidíte.

    22.3.2009 14:29 Squeak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    Bohužel ta Clonezilla mi zaboha nejde nabootovat z flashky. Jde alespon nějak přiřadit tomu ntfs disku práva rw abych s těmy daty mohl nějak manipulovat? Našel jsem na to pár rad ale ty bohužel vyžadují instalaci nějakého doplnku což u tý live distribuce asi nejde...

    22.3.2009 15:04 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    Pokud Vám Clonezilla nejde bootovat z flashky, je to pro Vás pasé.

    Ohledně zápisových práv je to složitější. Při použití ntfs-3g (jakékoli standardní a aktuální LiveCD) by zápis měl fungovat od přírody. U Clonezilly bych o tom pochyboval, protože k tomu není primárně určena.

    22.3.2009 14:48 linuxik | skóre: 32 | Milovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    Ahoj, zkus pouzit SystemRescueCD, zatim se mi osvedcilo. Co se tyce sdileni disku, bude jednodussi udelat to obracene. Nekde na PC nasdilej adresar a  po  nabootovani rescuecd ho pripoj.

    22.3.2009 20:57 PeliNa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záloha ntfs disku pomocí live linux

    Podle vlastních zkušeností odhaduju, že nevidíte data, která mají v názvu diakritiku, nebo které jsou v adresáři s diakritikou. Asi jste si stáhnul nějakou aktuální verzi Slaxu a nedoplnil ji o moduly s češtinou. Zkuste z ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/slax/SLAX-czech/ stáhnout  některou šestkovou českou verzi Slaxu a zkusit to s ní. Mělo by to bez problémů fungovat, alespoň u mě to tak vždycky bylo. Jiná otázka je, v jakém stavu jsou skutečně ta data a jestli je ještě co zachraňovat.

    Jinak poslední veze Hiren's boot CD obsahuje "live" verzi WinXP spouštěnou přímo z CD a k tomu spoustu diagnostických a opravných nástrojů. Ale není to úplně "legální" sbírka software :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.