abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 853 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Postoj ISP k zavedení IPv6

    16.10.2020 11:14 Zm
    Postoj ISP k zavedení IPv6
    Přečteno: 1239×
    Zdravím, zkusil jsem se svého ISP zeptat jak je na tom s IPv6, když už je ten rok 2020. Argumentoval jsem tím, že O2 a T-mobile to nabízejí i koncovým zákazníkům přes ADSL. Dostal jsem tuto odpověď

    Dobrý den pane .... ,

    V síti .... IPv6 není nasazená a ani jí zatím nasazovat neuvažujeme. Její využití je v tuto chvíli na úrovni datacenter a zákazníci o ní nejeví zájem. Z vlastní zkušenosti vím, že na ADSL/VDSL modemech technici (i já) podporu IPv6 vypínají z důvodu častých problému s komunikací s koncovými zařízeními.

    S pozdravem .....

    Bohužel nemám na výběr, pokuď nechci spadnout z optiky na ADSL nebo WiFi. Tak přemýšlím co na to odpovědět. Je nějaká alespoň hypotetická možnost, že by podporu IPv6 začalo vymáhat ČTÚ, třeba v rámci síťové neutrality, nebo jiné právní kličky?

    Odpovědi

    16.10.2020 12:24 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    zákazníci o ní nejeví zájem.

    ??

    Javíš záujem? Si zákazník? Musia byť aspoň dvaja, či čo?
    16.10.2020 12:29 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    zákazníci o ní nejeví zájem.

    ??

    Javíš záujem? Si zákazník? Podmienka splnená, nie? Či musíte byť aspoň dvaja?

    https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html

    A napadá ma ešte jeden bonmot
    If the question is "Why don't they ...?" The answer is "Money".

    16.10.2020 13:01 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6

    S mým dnešním /48 rozsahem se té minulosti už jenom směju, ale tohle jsem bohužel zažil taky hodněkrát. Nedalo se nic dělat. Časem se IPv6 najednou objevil poté, co se změnil majitel toho poskytovatele nebo se něco jiného významného stalo.

    Pokud "technici" (no to jsou ale technici, to by jeden blil) opravdu na modemech rutinně vypínají podporu IPv6, měli by za to jít sedět. Na to se asi nedá nic slušného říct. Kvůli takovým hlupákům ("technikům") potom vzniká ten mylný dojem, že o IPv6 vlastně není zájem, že IPv6 skoro nikdo nechce používat atd. Stačilo by nejspíš přestat s tím vypínáním. Vypínat by se měl tak leda IPv4, ne IPv6. Kocourkov.

    Zažil jsem i horší situace, kdy jsem roky používal 6to4 (a občas jsem prskal nad problémy s MTU, kdykoliv nějaký "chytrý" správce serveru nechápal, jak má/nemá fungovat firewall, a filtroval ICMPv6) a po letech tohoto skoro-IPv6 přišla zpráva od poskytovatele, že zásadním způsobem zlepšil bezpečnost své sítě — tím, že všem sebral veřejné IPv4 adresy a že mají odteď úžasný pseudo-internet zkurvený NATem.

    Trochu nechápu tu úvahu kolem optiky versus ADSL. Doma to mám tak, že optický kabel je prostě zavedený a můžu si vybrat jednoho z cca 20 operátorů, kteří na něm něco nabízejí. Někteří mají jenom 1 Gb/s, někteří mají 10 Gb/s, nakteří dávají /48 rozsahy, někteří jenom /56 atd. atp. Ale změna operátora je možná bez přechodu z optiky na něco jiného. Tohle se asi liší město od města, stát od státu.

    16.10.2020 13:48 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Toho ISP spoluvlastní město (nevím jak velký podíl přesně má), je to vpodstatě kabelovka, ale nepatří pod UPC nebo jiného dinosaura (naštěstí - nikoliv vzhledem k IPv6). Na svoji síť nikoho jiného nepouští. Pak je tu CETIN se svojí mědí (takže O2, T, Vodafone a možná další čučkaři) a WiFin hromada.

    Můžu napsat že jsem taky zákazník a tím alespoň jeden má zájem, ale to bude málo na to, aby zvedly prdel a nakonfigurovali si to, leda bych platil desetitisíce / měsíc.

    Myslím, že by se do IPv6 měl nějak vložit stát víc to tlačit, jinak tu nebude funkční IPv6 ani za deset let.
    16.10.2020 14:28 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    No, já moc nevěřím v tvrdou ruku státu, pokud jde o technologie (a možná i o většinu všeho ostatního). Stát by měl podle mě fungovat minimalisticky, pečovat dobře o infrastrukturu, bezpečnost a vymahatelnost práva a neplést se do věcí, kterým většinou příliš nerozumí (protože odborná kvalifikace a šance uspět ve volbách jsou tak diametrálně odlišné vlastnosti).

    Spíš než stát by mohla pomoct různá sdružení typu CZ.NIC (nebo klidně třeba CZ.NĚCO). Například by stačilo dohodnout, aby se při routingu / peeringu všeho druhu začal výrazněji preferovat IPv6 před IPv4. (Což je u spousty sítí těžko realizovatelné, vzhledem k jejich struktuře i k přebytkům kapacity, ale to je jiné téma.) Preference IPv6 a klacky pod nohy IPv4 by se mohly nastavovat postupně, dejme tomu během jednoho desetiletí. Tím by se objevila jasná motivace pro poskytovatele i pro koncové uživatele.

    K tvrdé ruce státu jsem skeptický taky třeba proto, že stát s povinným IPv6 je například Bělorusko. Když to opatření zaváděli, přišlo mi to rozumné a říkal jsem si "tak třeba jim ta totalita přece jen k něčemu je". Ve světle posledních událostí je vidět, že volání po zásahu státu může být dvojsečné. :-D
    16.10.2020 14:52 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    IPv6 je vpodstatě infrastruktura. Tak jako neviditelná ruka trhu nepostaví dálnice, tak nezavede ani IPv6, není pro to ekonomická motivace. Stejným způsobem můžete namítat, že minimalistický stát se nemá zabývat síťovou neutralitou, zneužitím dominantního postavení na trhu atd...
    16.10.2020 18:02 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6

    Vymahatelnost práva jsem zmiňoval jako jeden z účelů státu. Přijde mi, že zneužití dominantního postavení i síťová neutralita s vymahatelností práva souvisí.

    Že pro IPv6 (dnes) není ekonomická motivace, s tím vcelku souhlasím. Problém je (jako asi tak tisíc jiných problémů) úzce spjatý se vzděláním. Bez základního vzdělání v oblasti informačních technologií se ta ekonomická motivace nemá kde vzít.

    Vzdělávací systém si neklade za cíl, aby absolventi základní školy používali počítač, nýbrž aby se nechali používat počítačem a aby se stali platícími zákazníky jediného správného dodavatele software. (To zajistil například korupční projekt Internet do škol z konce divokých 90. let.) Rozhodně nebylo a není cílem vychovat uživatele s aspoň základním povědomím o fungování internetu nebo (dokonce!) o bezpečnosti a soukromí na internetu.

    Jo, kdyby třeba 90% koncových uživatelů internetových připojení řeklo "my nechceme sprostý NAT, který vyžaduje velkého bratra pro běžnou komunikaci, my chceme Internet v té podobě, v jaké měl fungovat" (tj. s veřejnými adresami, end-to-end komunikací, snadným end-to-end šifrováním bez sci-fi berliček typu double ratchet atd.) — jo, pak by najednou byla ekonomická motivace zavádět IPv6.

    Lidem, kteří v těch divokých 90. letech chodili do školy, je dnes přes 30. Generace a něco času je úplně promarněná a nevypadá to na zlepšení. No, nedá se nic dělat. Pozdě plakat nad vyblitou šavlí.

    16.10.2020 18:50 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6

    Jo, kdyby třeba 90% koncových uživatelů internetových připojení řeklo "my nechceme sprostý NAT, který vyžaduje velkého bratra pro běžnou komunikaci, my chceme Internet v té podobě, v jaké měl fungovat" (tj. s veřejnými adresami, end-to-end komunikací, snadným end-to-end šifrováním bez sci-fi berliček typu double ratchet atd.) — jo, pak by najednou byla ekonomická motivace zavádět IPv6.

    Ako to chceš realizovať. Je jedno aký system použiješ aj tak to ide cez jeden či viacej centrálných prvkov. Chceš aby mal každí užívateľ priamu linku do každého servera ?

    Ak chceš toto zrealizovať, tak najprv zační u jednoúčelových zariadení. Tam je problém s vhodným firmvérom. Je tu veľke riziko ešte väčšieho povrchu pre útok.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    17.10.2020 00:04 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Chceš aby mal každí užívateľ priamu linku do každého servera ?

    Ale houby. Narážel jsem jenom na to, že:

    • když mám NAT, potřebuju ke komunikaci (a) Velkého Bratra, který veškerou komunikaci vidí v plaintextu, nebo double ratchet, což většina Velkých Bratrů záměrně nepodporuje.
    • když mám prostě Internet, jak má být, tedy normální veřejnou IP adresu, můžu s někým navázat end-to-end spojení bez Velkého Bratra i bez double ratchet, prostě s normálními staromódními eliptickými křivkami nebo RSA a s nějakou rozumnou (dle uvážení) výměnou veřejných klíčů (osobní nebo skrz uznávanou autoritu).

    Přímá komunikace je prostě z principu jednodušší a bezpečnější než spojení skrz Velkého Bratra. Nemluvě o tom, kolik těch velkých bráchů je rutinně odposlouchávaných a zcela pod vlivem tajných služeb, nejčastěji cizích. Tomáše Pitra zatkli na základě Skype hovorů (!) (nemají být šifrované? jasně, že jo, ale je to na hovno, když Skype vidí plain text!) ve Švýcarsku (!!!). Tím nechci tvrdit, že bych schvaloval finanční kriminalitu v jakékoliv podobě. Ale zároveň chci říct, že si nepřeju, aby kdokoliv mohl odposlouchávat, jak se s rodiči bavím o počasí. Protože jsem prostě rozhodl, že ta komunikace má být soukromá.

    16.10.2020 20:19 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    A co si pořídit druhé přípojení do Internetu s omezenou průchodností(cenou) ještě ke stávajícímu "IPv4"? Nepochopil jsem z dotazu jestli je cílem mít IPv6(např. pro seznámení s jeho fungováním), nebo zda si to nárokuje potřeba konkrétní aplikace/workflow/atd?

    Jako bonus tím člověk získá sekundární IPv4 konnektivitu pro případ výpadku primárního připojení.
    16.10.2020 17:41 Karlosek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    A jak bys řešil padání, odpojování a jiné blbnutí u některých webových služeb, konkrétně webmail? Po zakázání ip6 vše ok. Já nemůžu za to, že mají třeba špatně nastavený server, nebo já nevim co to shazovalo. Já potřebuju, aby zákazník za tím modemem mohl pracovat, za to mi platí. A nechtějí slyšet "kupte si nový router, tenhle nepodporuje moderní technologie i když to běží i bez toho". Když to neudělám já, najmou si někoho jinýho, kdo ano.
    Heron avatar 16.10.2020 17:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Ve slušné společnosti na to ty identifikované provozovatele chybně nastavených serverů upozorníte (postmaster; hostmaster apod).

    Jinak IPv6 mám od cca 2010 nebo kdy a žádné problémy jsem nezaznamenal. Možná tedy bude problém jinde.
    Jendа avatar 17.10.2020 04:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Jinak IPv6 mám od cca 2010 nebo kdy a žádné problémy jsem nezaznamenal. Možná tedy bude problém jinde.
    Tehdy bylo populární blokovat „z bezpečnostních důvodů“ veškeré ICMP, samozřejmě včetně fragmentation needed. Takže pokud jsi posílal pakety s velkým MTU, tak nefungoval třeba web Sazky. Omezit ho u sebe to vyřešilo.
    20.10.2020 15:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Pokud si to za posledních pár měsíců neopravili, tak naprosto stejný problém má VDSL od O2. Pakety s velkým MTU mají 1500B z interní sítě, ale ppp jen 1480.
    Quando omni flunkus moritati
    20.10.2020 17:07 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    To je ovšem samozřejmé. VDSL (a ADSL) jede protokol PPPoE tedy point-to-point-over-Ethernet a do Ethernet paketu, který má MTU 1500 bytů, musíš dostat i PPP hlavičku, která má 8 bytů, a pak máš pro data jen 1492 bytů. Jediná oprava by byla mít zcela jiný protokol na fyzické vrstvě. A to ti zase nepřijmou klientské modemy.
    20.10.2020 20:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Nepochopil jste pointu - vizte příspěvek, na který jsem reagoval.
    Quando omni flunkus moritati
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 16.10.2020 19:24 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Víš Andreji, ono také záleží, co to je za modemy. Už jsem viděl kousky, které neuměli současně pracovat s IPv4 a IPv6. A jelikož IPv6 nebyla podporována, tak se vypnula a zařízení začalo pracovat korektně. To je tak, když provider draze prodává levně nakoupená zařízení.
    17.10.2020 00:06 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6

    Dobře, tak provider by měl taky dostat důtkami. (Hlavně jestli to pak ještě zkombinuje s techniky, které špatně platí.)

    17.10.2020 09:48 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Nezlob se ale když nějaké zařízení neumí IPv6 v dnešní době tak ho třeba urychleně vrátit a pořídit zařízení které IPv6 umí.

    Jsem si koupil ASUS modem a po zjištění že celá podpora IPv6 je pouze v tom že to jde zapnout a vypnout a firewall na IPv6 nic ale kolem IPv4 firewall a další s prominutím p***ny které jsou založené a fungují pouze na veřejné IPv4 kterou dnes pomalu nikdo nedostane a nebo chtějí nehorázný měsíční poplatek atd.....

    Takže proč bych kupoval ASUS modem za 2000,- kč když nic nevyužiji protože bez IPv4 je to nevyužitelné?

    Prostě jsem ho vrátil prodejci a napsal (stěžoval jsem si) výrobci.

    A místo toho jsem koupil TP-LINK za 990,- Kč a ten dělá tu stejnou práci sice tam taky nevyužiji některé věci co potřebují IPv4 ale IPv6 jde nastavit a má i firewall na IPv6 takže nežádoucí spojení z internetu můžu blokovat atd....

    PS. Teď i ten tp-link mám pouze v bridge režimu a za ním mám jako router mikrotik.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 19.10.2020 10:48 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Problém je v tom, že koncový zákazník nemá páru o nějaké IPvX a chce pouze funkční internet. Zařízení řeší, až když mu z nějakého důvodu blbne. Pak já přijedu, většinou řeknu, že dostal pěkný krám, který mu i špatně nastavili, nastavím a jedu pryč. Já začínám řvát až v době, kdy provider požaduje přesný typ zařízení a nejlépe přímo od nich s tvrzením, že jinak to nemůže správně fungovat.
    19.10.2020 12:21 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Jasně ale zákazníkům třeba říct že je to zařízení na .....

    A pokud jim ho vnutil ISP tak třeba jim vysvětlit ať to vrátí a řvou po ISP atd.....

    Já vím že každý chce to nejlevnější a berou routery které mají 100M porty atd.....a pak říkají však to má 2,4 Ghz co má psaných 300M :-) atd.....
    19.10.2020 16:28 Krusader
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Přesně!! Takovou mám zkušenost taky!!! Pak mě bombardoval ISP jak je to možné že je tam jiný router,a nějaký čičmoň na callcentru křičel doslova že nepůjde internet,poslal jsem ho do pr***. Všechno funguje přes 7 měsíců, to je ale kouzlo? To je zázrak.. Nebudu se raději dál vyjadřovat.. Mějte se všichni moc fajn :-)
    16.10.2020 19:54 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    A čo sa ozvať s petíciou na CZNIC keď sa o IPv6 ČTU nestará?
    16.10.2020 22:22 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Já peticím všeho druhu moc nevěřím. To už by bylo lepší mít IPv6 v nějaké vládní strategii jako je digitální česko na předním místě, sice se tím nikdo neřídí, alespoň by se bylo na co odvolat.
    17.10.2020 10:13 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Tak sa schúľ do klbka, a tíško plač. Aby si náhodou nedosiahol svojho, keď na to sám nemáš.
    22.10.2020 08:38 l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    lol ... statni sprava ma IPv6 narizeno rozhodnutim vlady ... v tuhle chvili by uz davno nemel existovat statni urad, jehoz vsechny sluzby (jak weby tak maily atd) by nebezely na IPv6.

    Vis jak to vyresili? Maji ipv6 v DNS, a ve firewallu to ti curaci maji zablokovany. Vis jak to pak vypada? Mno tvuj spravne se chovajici browser prece da prednost tomu IPv6, kdyz v tom DNS je, ale protoze je server nedostupny, tak zcela spravne uzivateli sdeli, ze ten web ministerstva financi je nedostupny nebo nebezi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    22.10.2020 10:03 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Mužeš uvést konkrétní web státní zprávy, který má AAAA a má blokované HTTP nebo HTTPS? Já jsem teď vyzkoušel web www.mfcr.cz a je dostupný i přes IPv6, mají sice blokované ICMP (minimálně echo) ale jinak funguje.

    To třeba web www.abclinuxu.cz nemá ani AAAA, což je skandál, protože jsem celou tuhle anabázi podstupoval kvůli tomu, abych si mohl přečíst abíčko po IPv6.
    22.10.2020 10:08 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Omlovám se, má být státní správy, nikoliv zprávy.
    22.10.2020 17:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Zcela konkretne? Zadnej problem .... jo a neni to v tomhle pripade web, to se mi nechce hledat, ale tohle mam zrovna pod rukou. Jinak pokud mi skleroza slouzi, slo o nejaky ty rejstriky, tusim ze neco kolem dph atd.
     [postfix/smtp] connect to mail-gw.mfcr.cz[2a03:ddc0:0:ec02::19]:25: No route to host
     [postfix/smtp] connect to mail-gw2.mfcr.cz[2a03:ddc0:0:ec02::1a]:25: Connection refused
    
    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 22.10.2020 17:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    LOL, a potvrzuju.

    Jinak kdysi se řešilo na Rootu tohle.
    17.10.2020 10:01 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    S tímto moc neuděláš, jedině toho ISP bombardovat jednou za čas kdy bude pro uživatele zavedené IPv6.

    V jedné lokalitě mám stejný problém a není to o tom že by to ISP neuměl pro firemní taryfy IPv6 poskytuje pro obyčejné uživatele ne!!!

    Ještě že mám dynamickou veřejnou IPv6 takže mám tunel na https://tunnelbroker.net/ odkud mám IPv6 sice to není optimální ale dostanu se tím pádem na všechny PC.

    A další problém je mobily které nemají IPv6 takže se do své sítě nedostanu tak to musím řešit VPN kou na té veřejné IPv4.

    Prostě řešení je vypnout IPv4 a bude klid.....

    Tak stejně jak u TV tam se tě taky nikdo neptá že televize neumí DVB-T2 HEVC prostě si musíš koupit nové zařízení....

    A takové kecy že o IPv6 není zájem jsou jenom kecy, nemá o to zájem pouze BFU který chce internet a který tomu nerozumí a když něco nefunguje tak si stěžuje ale nemá páru kde je problém zda v tom že nemá veřejnou IPv4 nebo nefunguje IPv6.
    17.10.2020 10:03 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    EDIT má být "Ještě že mám dynamickou veřejnou IPv4"

    Prosím admina o opravu a tento příspěvek pak smazat....
    22.10.2020 10:17 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    V čem je výhoda mít dynamickou veřejnou IPv4, když musíš do tunnel brokeru zadat svoji IPv4? Není lepší statická veřejná IPv4? V nastavení HE jsem viděl nějaké API a myslím že i dyndns.
    23.10.2020 01:49 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Já nepíši že je to výhoda, ale nebudu jim platit měsíční výpalné za veřejnou IPv4 kterou bych nepotřeboval kdyby mi daly IPv6 :-)

    Výhoda je že mám aspoň dynamickou veřejnou IPv4 (v ceně připojení) takže můžu sprovoznit ten tunel pro IPv6, někteří ISP nedají IPv6 a ani nedají veřejnou IPv4 a pak jseš víš kde......

    Chápeme se?
    18.10.2020 14:38 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Rozchodil jsem si 6to4 tunel od HE, tak už mám svoji /48, sic dočasně. Chodí to na tunel celkem rychle, ale maximální velikost paketů co proleze je 1232B.

    Nemile mě překvapilo, že abclinuxu.cz není přístupné přes IPv6. Možná by mohla být první petice věnovaná zdejším adminům :)
    18.10.2020 16:39 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Nastav mtu=1280 to je nejmenší paket jaký musí u IPv6 projít, a je to u toho tunelu nastavené úmyslně aby to prolezlo všude dál....
    18.10.2020 17:29 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    MTU = 1280 bylo jako defaultni hodnota u 6to4 a nechal jsem to tak. Dále mám dont_fragment = no a Clamp_TCP_MSS = yes (nevim co to přesně dělá, ale myslím, že to nějak souvisí s maximální velikostí TCP paketů.
    18.10.2020 19:03 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Clamp_TCP_MSS se u IPv6 neuplatní protože už máš nastaven nejmenší možný paket pro IPv6 ale pro IPv4 to nech nastavené.

    Skoukni: Velké trable s malým MTU
    19.10.2020 10:12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Zajímalo by mě, jaký je rozdíl v rychlosti 6in4 tunelu od HE proti tunelu 6to4. Protože když si dám traceroute na 192.88.99.1, tak mi to končí právě někde na stroji Hurricane. Ačkoliv dříve to zřejmě končilo v cz.nic. Zkoušel jsem to od pěti providerů a ve čtyřech případech končím právě v Hurricane.

    Doma používám IPv6 přes 6to4. Dřív to mělo rychlost srovnatelnou s IPv4. Dneska je to rychlostně dost tragédie, takže uvažuji o tom, že si udělám vlastní tunel na VPSku s nativní IPV6kou.
    19.10.2020 13:19 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Ani mě nenapadlo, že 6to4 a 6in4 jsou rozdílné technologie. Podle wiki používájí oba protokol 41.
    The 6to4 method makes use of proto-41 too, but instead of static configuration of the endpoints, the endpoint IPv4 address information is derived from the IPv6 addresses within the IPv6 packet header.
    Pokud to správně chápu, tak 6in4 potřebuje na obou koncích veřejnou unicastovou IPv4, je to ta varianta s tunel brokerem. Zatímco v případě 6to4 má klient IPv4 unicast a jako cílová se používá global 6to4 relay anycast 192.88.99.1 a IPv6 konec tunelu má speciální tvar 2002 + < IPv4 address in hex> + < custom id>. 6to4 možná potřebuje podporu od ISP.
    20.10.2020 12:07 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Pokud to chápu já tak 6to4 upadá a servery které překládají 2002 + < IPv4 address in hex> + < custom id> se začínají rušit, aspoň tak jsem o tom četl.

    21.10.2020 18:48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Taky jsem četl. A proto jsem se zeptal, jestli někdo nemá rychlostní srovnání mezi 6in4 tunelem a tunelem 6to4. Nikdo se nějak nehlásí, takže si to asi budu muset vyzkoušet sám.
    21.10.2020 23:56 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    On bude problém kde ten 6to4 server bude - takže to bude spíš individuální dle ISP a kam je napojen...
    22.10.2020 01:21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    No a o tom jsem psal v prvním příspěvku. Vypadá to, že většinou to končí v HE.
    22.10.2020 09:42 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Jestli to nebude tím že HE je už jediným poskytovatelem co IPv6 tunel poskytuje :-)

    Protože ostatní už to přestaly provozovat.

    Koho jiného znáte co poskytuje IPv6 tunel?
    22.10.2020 13:55
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Ano, a proto jsem se zeptal, jestli někdo nemá rychlostní srovnání mezi 6in4 tunelem a tunelem 6to4. Protože se mi nechce poskytovat HE svoje osobní údaje kvůli tomu, abych pak zjistil, že 6in4 stojí za houby stejně jako 6to4.
    22.10.2020 16:41 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    lol ...

    HE ma endpoint v praglu, takze asi takhle nejak. 6to4 se ti bude pripojovat do pekel horoucich, a prakticky nemuzes moc ovlivnit kam.

    HE ma ale i jednu vyhodu. Nepripojis se z toho na weby statni spravy, teda na ty, ktery nahodou ipv6 maji. Prej se jim z toho rozsahu ... pripojuje moc lidi. Megalol.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    22.10.2020 17:37 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Mají toho dost. Dubai, Sydney, Ashburn, Calgary, Chicago, Dallas, Denver, Fremont, Honolulu, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, New York, Palo Alto, Phoenix, San Jose, Seattle, Toronto, Winnipeg, Amsterdam, Berlin, Budapest, Düsseldorf, Frankfurt, Lisbon, London, Paris, Prague, Stockholm, Warsaw, Zurich, Hong Kong, Singapore, Tokyo, Bogota, Djibouti City, and Johannesburg
    22.10.2020 18:39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Ty vado, to je na palici. Takže 6to4 je pomalé, protože cz.nic se na to v rámci podpory ipv6 už vybodlo, 6in4 bude nejspíš trochu rychlejší, ale ne na státní správu. A když si nechám přepnout svoji přípojku u UPC z ipv4 na ipv6, tak přijdu o bridge mód, o veřejnou ipv4 adresu a budu řešit, jak se nezbláznit ze síťování, protože nejspíš dostanu jen /64.
    22.10.2020 19:31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Tak on je vlastně můj problém popsaný zde. Tomu se říká radostné vyhlídky.
    22.10.2020 08:25 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Posli ho dopice a vymen ISP, to je naprosto easy. Zadny problemy neexistujou a zadny jiny reseni taky neexistuje. Proste dokud jim nebudou odchazet zakaznici s tim, ze chteji internet a ne zasranejma natama zmrveny pripojeni k nejaky soukromy siti, tak se nic nezmeni.

    Jinak s tou ipv6 od tech co jmenujes to zas neni tak zhavy, ktrebas kkti od vodafounu (als UPC) ... pry ... umej /64. Podotykam, ze se to snazili vnutit korporatnimu zakaznikovi. Tak sem se jim vysmal.

    Velmi hypoteticky bys je moh ubit na tom, ze predpokaldam, ze ti inzerujou prodej pripojeni k internetu, coz je lez pokud nemas verejny adresy. Chces se snima 20 let soudit?

    A znova, zadny problemy neexistujou, specielne ne u veci, ktery pouzivaji lidi v domacnostech. Problemy zpusobujou tak maximalne neschopni trotlove jako ten tvuj pseudoisp.

    BTW: Kdyz si des koupit auto, tak predpokladam, ze jim vyslovne na objednavku pises, ze chces motor, kola, volant ... protoze zakaznici o kola, volanty a motory nemaji zajem. Za tenhle kec, bych dotycnymu sel prokopnout rit a to zcela osobne.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    22.10.2020 09:48 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Jenže problém je že kolikrát nemáš kam utéct....

    Ano u DSL jde změnit ISP, ale pokud máš zavedenou optiku tak do bytu vede jeden kabel od jednoho ISP.

    A nebo nějaké WiFi od někoho jiného kde není nic garantované.....

    Například já přece nebudu platit za internet 5000,- Kč jenom že si vyberu tarif pro podniky kde IPv6 nabízí, ale lidem ne! Já přece nepotřebuji rozsah IPv6 jak pro kontinent.....
    22.10.2020 12:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Co je podle vás rozsah jako pro kontinent? Už jenom ve chvíli, kdy nechci mít wifinu pro hosty spojenou s interní drátovou sítí, mi jeden /64 nestačí.
    Quando omni flunkus moritati
    22.10.2020 17:20 Zm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    ISP který u práce přemýšlí dává alespoň /56. ISP který dokonce čte RFC dává /48.
    22.10.2020 15:20 reb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Chápu, že IPv6 je future-proof, až dojdou IPv4 adresy, atd, atd; ale je pro to nějaký reálný usecase dnes, myslím cokoliv, co by se normálních uživatelů alespoň okrajově dotýkalo? Já sám pro to nemám aktuálně jakékoliv využití, a to dělám spoustu věcí, co normální lidi ne (kteří fungujou systémem router <-> notebook <-> prohlížeč, max. spotify, netflix, příp. dneska teams).
    22.10.2020 16:31 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Krome toho ze ipv4 uz davno dosly?

    Tak normalni uzivatel se samozrejme nechce pripojit domu, trebas ke svymu kotli, protoze mu ho zapne velkej bracha(teda uprostred leta, v zime nikoli). Normalni user nepotrebuje domaci nas, protoze svoje fotky posle M$ nebo guuglu. A uz vubec se normalni uzivatel nepotrebuje (specielne dnes) dostat do prace po netu, takze ip (ani v4) fakt nepotrebuje ...

    Natoz ze by chtel trebas nekomu zatelefonovat, no to uz vubec nanic nepotrebuje.

    Jo a predevsim normalni zakaznici ipv6 nechteji (stejne jako ty kola a volanty), a proto si neustale stezujou, ze jim vlastne vubec nic nefunguje. Totiz normalni lidi hry nehrajou, a tudiz ani neresej, ze se nemuzou k nikomu pripojit, pripadne, ze se jim ta gamesa patchuje hodiny, protoze normalni lidi uz vubec nestahujou z p2p siti, a tudiz vubec neresej, ze jim nic stahnout od nikoho nejde.

    Mimochodem, jak uzasne to (ne)funguje je videt prave dneska kazdej den v milionech provedeni. Protoze vsechny ty uzasny videokonference co prej naprosto bez problemu vyresej vsechny problemy sveta ... uplne jednoduse 99% lidi proste nefungujou, protoze tech 99% nema internet. A taky proto, ze holt milion streamu zadnej velkej bracha neprenese.

    Jo ale prej je treba omezit 4k ... aby se nam prej henten internet nepolozil ... lol.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 22.10.2020 17:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Sdílení fotek z mobilu na počítač, ovládání domácí automatizace či settopboxu a koukání na bezpečnostní kamery doma, telefonování.
    příp. dneska teams
    No ale vždyť to je přesně ono, videohovory mezi počítači. Zatímco teď to jde přes centrální server v Tramtárii, řeší se jeho přetížení a jeho placení.
    22.10.2020 18:14 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postoj ISP k zavedení IPv6
    Prave ze ono to nefunguje ani v pripade, ze mas server vlastni a konektivity dost. Ve 100% pripadu si nabijes hubu prave na vsemoznych zmrvenych NATech. Takovej krasnej priklad je, kdyz se snazej do ty confery pripojit dva lidi ze stejnyho NATu. A takova typicka reakce je, ze prece tam uz ten user je, tak toho co tam je to teda odpoji a pripoji toho novyho nebo to tomu novejsimu nareportuje, ze uz je prihlasenej a ze se ma nejdriv odhlasit ...

    Jindy je to jeste veselejsi, nektery appky jsou postaveny tak, ze prozmenu reportujou interni IP ... takze tam samo pak mas 10x 192.168.1.1 ...

    Kvuliva opakovanym pozadavku na tyhle vopicarny sem za posledni rok otestoval snad vsechno co kde kdo nabizi, a realne nefunguje nic. Horko tezko 1:1, ale jakmile se ma ucastnit vic lidi, jde to dorite vsechno. V nejlepsim pripade se nam povedlo docilit cca 50% uspesnosti, a to sme to nejdriv s kazdym extra otestovali.

    Samo, demo na LANce funguje vzdy naprosto vpohode ... ostane, nedavno se jeden z dodavatelu prsil tim, ze teda nahradi kazdorocni osobni PR akci prave conferou. Vis jak to skoncilo? Hodinu pred zahajenim rozesilali mail, at vsichni zapomenou ... ze to udelaji jako stream na yt. V tomhle pripade to melo bezet na M$ teams. Jednoduse dosli k tomu, ze je naprosto nerealny tech +- 50 lidi ktery se prihlasili do toho dostat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.