abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 867 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Samba a profily

    18.2.2009 14:11 jnovacek | skóre: 22 | blog: NovLin
    Samba a profily
    Přečteno: 664×

    Potřebuji poradit na Sambě s cestovníma profilama ve windows XP. Vše se zdálo, že bude perfektní dokud profil neobsahoval obrovská data. Máme na škole cca 200 PC a když se začnou na začátku hodiny studenti přihlašovat je to 200 x 30MB = 6000MB ccs 6GB. Server se dost zarazí.

    Chci udělat to, že uživatel bude mít na serveru svůj profil - rozumné velikosti. Po přihlášení se zkopíruje na lokální stanici, ale při odhlašování se nic kopírovat nebude. Jenže jak tohoto docílit. V politikách je možné zakázat nahrávat na server profil, ale jak na ten server dostanu ten prvotní (ten pěknej a malej). Zkoušel jsem kopírování, ale tento profil se nepoužije. Jak když není nalezen.

    Řešil někdo někdy něco podobného?

    Předem děkuji.

    Odpovědi

    18.2.2009 14:59 juju
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    pouzij mandatory profily, prislusny ntuser.dat prejmenuj na ntuser.man

    18.2.2009 15:21 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Resili jsme uplne stejny problem. Shodou okolnosti take skola :-) deticky a i ucitele si ukladaly do cestovniho profilu (hlavne plocha) velke soubory.

    Takze jim to vzdy pri prihlaseni tahalo sileny kvanta a nadavali, ze to je pomale atd...

    Takze jsme jim jednou rekli, ze tady ty data nemaji co delat. Maji vysdileny home a vzdy se jim pripoji jejich home jako sitovy disk a tam ty data maji ukladat.. Pak stacilo parkrat profily promaznout a velice rychle si rozmysleli kam budou ukladat data.

    18.2.2009 15:21 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Jde to řešit pomocí tzv. povinných profilů (mandatory profile). Ideální je si takový profil připravit a pak ho lze použít pro více uživatelů najednou. Povinný prfoil z cestovního uděláte tak, že přejmenujete NTUSER.DAT na NTUSER.MAN, to je celé. Pak se takový profil kopíruje ze serveru - a může mít třeba jen 4MB - a při odhlášení jsou změny zahozeny.

    Píšete, že by se při odhlašování nic nekopírovalo zpět - pak by ale uživatel vždy při odhlášení ztratil veškeré nastavení (Plocha, Data Apliakcí). Třeba u té plochy je to i žádoucí, ale hodně programů si do profilu ukládá nastavení - třeba AutoCAD/SolidWorks rozložení panelů a další volby, a to už může uživatelům vadit nastavovat to vždy znovu.

    Mám zkušenost, dokonce z prostředí školy, že pokud se "Dokumenty" z plochy ve výchozím profilu přesměrují přímo na síťový disk, je velikost profilu i po několika měsících cca 15MB. Nejhorší je v tomhle ohledu Firefox, který do profilu instaluje všechny rozšíření (mohou to být desítky MB) nebo si udržuje soubory jako urlclassifier.sqlite nebo places.sqlite, které po čase mohou mít taky pár MB...

    Pokud chcete 1 povinný profil pro více uživatelů, udělejte ho jako speciální share (asi u něj bude potřeba nastavit volbu profile acls) a v LDAPu tu nastavte uživatelům jako profil \\servername\share_s_profilem - (pro uživatele, kteří ten parametr namají nastavený se uplatní nastavení v smb.conf).

    18.2.2009 17:21 jnovacek | skóre: 22 | blog: NovLin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    15MB je ještě dobrá velikost, já jsem našel profil, který má i 2GB. Vznikl tak, že se z lokálu na server do profilu nahrála složka "Local Settings" - jak je to možné? Toto se občas stane, pak je ten profil skutečně obrovský. Normálně se tato složka nekopíruje. proč se občas kopírování provede netuším.

    18.2.2009 17:55 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Tak já mám nastaveno, že se profily ukládají do adresáře .xpprofile v domovském adresáři každého uživatele. Uživatelé jsou samozřejmě omezeni kvótami a pokud používají víc jak 90%, tak jim logon skript zobrazí varování s informací, co s tím. Profil tak moc nenaroste a když, tak se to odhalí. Ale zas je občas problém s poškozeným profilem, který se nezkopíroval celý. V takovém případě se rozhodně nevytvoří sám od sebe čistý profil, ale Windows se začnou chovat hodně divně...

    Domovský adresář je navíc připojen jako disk H:\ na který je směrována i složka "Dokumenty" - to ušetří hodně problémů, jak už tu padlo.

    Složka "Local Settings" obsahuje třeba dočasné (TEMP) soubory, zatím se mi nestalo, že by se kopírovala na server (cca 400 přihlášení/den, přes rok provozu). Někde v registrech je nastavení je nastavení "ExcludeProfileDirs" a jako výchozí obsahuje i "Local Settings". Pokud se vám to stává častěji, tak je to možná problém na konkrétním počítači nebo v profilu toho uživatele - pak dělám to, že buď smažu celý profil, nebo jen nahradím ntuser.dat v profilu uživatele tím samým souborem z výchozího profilu.

    S cestovními profily bývají potíže - třeba na jednom PC se mi záhadně přestaly kopírovat profily při odhlášení na server a pomohla jen reinstalace...

    otula avatar 18.2.2009 15:37 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Já jsem řešil podobný problém u nás v práci výchovou uživatelů, že si na ploše mají nechávat jen odkazy, nebo maximálně 1 - 2 dokumenty, v žádném případě ne oblíbené adresáře s fotkami a podobně. A také každému uživateli přemístit složku Dokumenty do adresáře někam mimo cestovní profil. Buď jinam na disk, nebo do nasdíleného /home. Neukládat profil zpět na server je podle mne dost drastické řešení.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.2.2009 16:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Stačí změnit koncovku souboru registru na .man.

    Lepší my ale připadá přesměrovat složku Dokumenty na síťový disk, zakázat lokální keš internetového prohlížeče nebo ji přesměrovat mimo profil a vysvětlit uživatelům, že si nemají nechávat velké soubory na ploše. Pak můžete ponechat profily aktualizovatelné a třeba jen nějakým skriptem v cronu kontrolovat jejich velikost. Další varianta je nastavit na disku s profily kvóty -- když pak bude mít někdo moc velký profil, ten se při nahrávání na server nenahraje celý, poškodí se a příště se dotyčnému vytvoří nový profil. Pokud to uživateli vysvětlíte, že to bylo proto, že si nechal nějaký velký soubor na ploše, příště už si to třeba bude pamatovat :-)
    18.2.2009 16:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Lepší mi připadá, samozřejmě, kde se tam to ypsilon vzalo...
    otula avatar 18.2.2009 16:57 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Další varianta je nastavit na disku s profily kvóty… …na server nenahraje celý, poškodí se a příště se dotyčnému vytvoří nový profil.
    Tímto způsobem by se dalo splakat nad výdělkem, protože některé programy si občas vytvářejí podivuhodně obrovské datové soubory v profilu - různé cache, nebo databáze prohlížených obrázků - pak by byl admin za blbce, kdyby se takto naboural profil uživateli, který dodržuje všechna pravidla.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.2.2009 17:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Předpokládám, že administrátor ví, jaké programy se v síti používají, otestuje je, co ukládají do profilu a případně je umravní, aby ty velké objemy dat ukládal někam jinam.
    18.2.2009 18:21 jnovacek | skóre: 22 | blog: NovLin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Mám samozřejmně uděláno to, že Dokumenty jsou ukládány přimo na síť. Profil je uložen na uživatelském disku. Jenže některé programy jsou skutečně "nenažrane" (inventor, autocad ...) a při jejich spuštění vzroste profil o 10MB. Snažil jsem se přesměrovat "Data aplikací" na síť, ale to se pak nepovede ani přihlásit. Těžko říct co by to dělalo při komunikaci po síti.

    Díky tomu, že se občas překopíruje "Local Settings", tak jsem uvažoval o přesměrování na "C:\temp\Local Settings" a tuto složku pravidelně (při odhlašování nebo přihlašování ) mazat. Nevyzkoušel to někdo.

    Případně jak se dá tomu cestovnímu profilu ještě ulevit. Co se dá rozumně přesměrovat někam jinam.

    Od začátku se potýkám s tím, že namapovaný "home" se občas odpojí. Stačí spustit "net use ..." a přimontovat ho, nebo se odhlásit a znovu přihlásit, ale je to otravné a uživatelé nadávají. Co dělat proti odpojování?

    Ještě pak jeden dotaz na tu Sambu. Díky tomu, že tam není podpora AD, musím vždy když něco chci přenastavit obíhat počítače. Je nějaká možnost jak tohle obejít.

    18.2.2009 21:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Jenže některé programy jsou skutečně "nenažrane" (inventor, autocad ...) a při jejich spuštění vzroste profil o 10MB. Snažil jsem se přesměrovat "Data aplikací" na síť, ale to se pak nepovede ani přihlásit. Těžko říct co by to dělalo při komunikaci po síti.
    Můžete jedině zjistit, co tam ty programy ukládají a pokusit se to přesunout někam jinam. Přesměrovat ty „systémové“ složky na síťové disky nejde, protože přihlášení k síti a namapování disků se při přihlašování provede až jako poslední, takže v době, kdy už je třeba z těch adresářů číst, ještě nejsou k dispozici.
    19.2.2009 11:15 jnovacek | skóre: 22 | blog: NovLin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Zlatej Novell. Tam se dalo udělat takměr vše co Vás napadlo. MS to má vyřešeny hrozně. Kdyby jim aspoň fungovalo to co má fungovat.

    19.2.2009 11:31 jnovacek | skóre: 22 | blog: NovLin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily

    Je možné nějak udělat to, že se z lokálu "Data aplikací" budou do profilu kopírovat jen některé složky, hlavně Microsoft. To ostatní oželím. Vyjmenovávat to co nechci uložit považuji za nevhodné - ono tam těch složek je hodně. Je možné říct: Nekopíruj "Data aplikací" a zkopíruj "Data aplikací\Microsoft" a "Data aplikací\Autodesk"?

    Je možné nějak automaticky zjišťovat odpojení síťového disku? Jedná se o to, že když se odpojí disk "G:" chci provést jeho připojení pomocí net use...

    19.2.2009 11:35 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba a profily
    Na to už se budete muset zeptat někoho, kdo zná Windows. Já si myslím, že odpověď na obě otázky je "ne", ale třeba vám někdo poradí, jak na to. Ale asi to nebude na tomhle serveru...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.