abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    28.4.2009 23:31 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    Už se jen tak lehce nenechám uvrtat do tripu po Praze a raději se nabídku, že telefonicky zjistím stav blokování JavaScriptu v klientském Firefoxu. K tomu jsem se ale zatím nedostal, jen očekávám, že budu muset přes celou Prahu je znova.
    Jezdit po Praze je ještě pohoda, ale co takhle Ostrava, Zlín a vůbec cokoliv pár kilometrů od Prahy. Od toho tu máme přeci VNC ne? Zvlášť kvůli dvoum klikům ;-)
    steky avatar 28.4.2009 23:42 steky | skóre: 4 | blog: Zápisníček | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    VNC je dobry napad, ale abych se priznal, vic nez na lokalni siti jsem to nezkousel :/ problemem pro me tedy je, jak se pripojit na konkretni pocitac za modemem s routerem? Kdyby tam byla IPv6, tak asi no problem, ale ted? Fakt netusim :(

    29.4.2009 00:06 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    S tim JS ti moc neporadim, leda si tam nechat vypisovat nejaky debug hlasky (treba nekam na konec stranky jednotlivy pismenka) a pak se uzivatele zeptat, co tam vsechno vidi - podle toho bys snad mohl neco pochopit. Ale jestli tam vubec bude co debugovat, kdyz pises, ze to jsou jednoduchy skriptu.

    S tim VNC ti ale trosku poradit muzu. Osobne to pouzivam a osoba klidne muze mit privatni adresu a byt z venku nepristupna. Osobne bych neriskoval pripojovani klientem na server v pripade windows bez nejakyho sifrovani, takze bych spis doporucil spustit vncviewer v listen modu a pak na serveru pridat klienta. Server se pak pripoji na vncviewer, neni potreba heslo, uzivatel sam nasdili plochu na ten viewer, na ktery chce. To predpoklada verejnou IP na strane vncvieweru (tedy u tebe), pripadne pokud mas nekde na netu linux server, tak se muzes od sebe pripojit na ten server SSHckem v nem udelat remoteforward portu 5500 (to je vncviewer v listen modu) na svuj localhost:5500 a uzivatel pak prida jako klienta ten serveru v internetu.

    Jinak, pochopil jsem to spravne, ze ti zakaznik vola, ze mu to nefunguje, pritom ve stejnou chvili tobe to na jinym pocitaci funguje a kdyz prijedes a zkusis to u zakaznika, tak to taky funguje? Tohle vypada na jednu z castych chyb mezi klavesnici a zidli.

    steky avatar 29.4.2009 00:16 steky | skóre: 4 | blog: Zápisníček | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    Diky za radu, ale asi ji moc nevyuziji vzhledem k absenci verejne IP :( uz jsem o ni uvazoval, ale zatim jsem nesesbiral dostatek padnych argumentu :/ Jen se ale jeste ujistim, ty Windows by musely mit nastaveny vnc v listen modu, ktery by se zapinal pri zapnuti pocitace, je to tak? Abych odstinil vliv uzivatele :)

    A co se tyce tech hovoru, nad problemem zidle klavesnice jsem uz taky uvazoval, skoro se az bojim, ze to tak bude :/ jenze ja uz skoro ani nevim, jak jednoduseji tu aplikaci udelat a jak jednoduseji to vysvetlovat :D

    29.4.2009 09:47 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    No, pokud ani jeden stroj nema verejnou IP ani nemas moznost se na nejakej stroj s verejnou IP dostat pres ssh, tak nic.

    Klasicky VNC funguje tak, ze na PC, jehoz plocha se ma zobrazovat, se spusti vncserver (ve win je to winvnc.exe). Pak ten, kdo chce tu plochu u sebe zobrazit, spusti vncviewer s adresou toho serveru, zada heslo a zobrazi se mu obrazovka. Uzivatel s nasdilenou plochou nic nedela. Prime spojeni na vncserver neni dobry, protoze vnc protokol nema zadny sifrovani, takze heslo se posila "plain-text" (mozna nebude v protokolu videt primo, ale urcite jde rozlousknout) a navic i veskere akce se posilaji nesifrovani (takze psani na klavesnici od vncvieweru a obraz od vncserveru), takze to muze nekdo odchytavat - napr. logovat se pres vncviewer z nasdilenyho desktopu na ssh bych rozhodne nedelal. Nevyhoda nesifrovanyho spojeni se obvykle resi ssh tunelem, pripadne stunnelem.

    Pokud ale vncserver nema verejnou IP, ale klient ma; nebo pokud nechces posilat heslo, jde to udelat tak, ze se server pripoji na klienta. vncserver bezi, ale client spusti vncviewer v listen modu - nezada zadnou adresu serveru, jenom parametr -listen. Pak zacne vncviewer poslouchat (port 5500) a kdyz prijde spojeni od serveru, tak zobrazi plochu. Na strane vncserveru je vyzadovana akce od uzivatele a to zadani adresu vncvieweru, napr. ve windows se klikne pravym tlacitkem na "V" v bilem ramecku vpravo dole na liste u hodin a z nabidky se vybere Add New Client a napise se adresa. Tim se server spoji s klientem. Bohuzel spojeni je porad nesifrovani, takze sice odpadlo nebezpeci poslani hesla na vnc, odchyceni a pripojeni ciziho cloveka, ale porad se nesifrovane prenasi psani na klavesnici od vncvieweru a obraz od vncserveru. Ale na beznou praci, kdyz clovek nezadava hesla, to staci. Ukazat uzivateli, kam kliknout, co napsat, treba i jak nakonfigurovat ucet na postu, ale heslo pak zada uzivatel sam, to se pres vnc neprenasi. Pricemz se da do windows udelat BAT soubor, kam nacpes vypnuti winvnc (pro jistotu), naimportovani nejakyho random hesla do registru (aby vnc pri spusteni neotravovalo), spusteni winvnc a spusteni winvnc s parametrem -connect HOST.
    A co se tyce tech hovoru, nad problemem zidle klavesnice jsem uz taky uvazoval, skoro se az bojim, ze to tak bude :/ jenze ja uz skoro ani nevim, jak jednoduseji tu aplikaci udelat a jak jednoduseji to vysvetlovat
    Aha, no tak to je potom problem nekde jinde, nez v JS:) Na to by se ti pak hodilo opravdu to VNC - zavolaji 'nejde nam to', tak reknes, at spusti vnc a ukazes jim primo, jak to funguje.

    Ale mozna to bude tim, ze jsi neudelal dobrou dokumentaci. Ono udelat dokumentaci je neco jako vyucovat - musis si sam predstavit, ze o tom vis houby a pak musis vytvorit navod tak, aby to podle toho slo opravdu udelat:)
    Jendа avatar 29.4.2009 19:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    <ot,reklama>
    Kolik bys dal za SSH účet s povoleným forwardingem?
    </ot,reklama>
    steky avatar 30.4.2009 14:34 steky | skóre: 4 | blog: Zápisníček | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    Zeptam se zamestnavatele :p preci si to nebudu platit sam ne? ;)

    jose17 avatar 30.4.2009 15:42 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    skus nic-nac-project. je to takmer zadara (treba poslat pohladnicu). jose

    Ja vim, on vi, ty nano!
    Max avatar 29.4.2009 08:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    Já spravuji všechny mé klienty pomocí logmein a free účtu. Funguje všechno parádně a navíc i rychle i v případě, že je linka hodně slabá. Nevýhodou jsou dvě věci. Je to komerční uzavřený soft, jde vše přes jejich server (jinak se nedostaneš za NAT), druhou spatřuji v tom, že to parádně funguje v IE, ale ve FF je vzdálená plocha bídně pomalá :(.
    Výhod to má hodně :
    -klienti i pro linux
    -přehled všech možných PC
    -klient funguje přes http port, takže žádné problémy s firewally, proxy servery apod.
    -vše je šifrované
    -když máš placenou verzi, můžeš si dělat statistiky, nechávat si zasílat upozornění, když je server vytížen (monitoring proc,pam,disků apod.)
    -když klient chce, může klienta na dva kliky myší zakázat a opět povolit
    -mnoho dalšího ...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.4.2009 20:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    VNC je dobry napad, ale abych se priznal, vic nez na lokalni siti jsem to nezkousel :/ problemem pro me tedy je, jak se pripojit na konkretni pocitac za modemem s routerem? Kdyby tam byla IPv6, tak asi no problem, ale ted? Fakt netusim :(
    Buďto můžeš skusit nějaké to VPN (třeba Hamachi) nebo logmein.

    Já přes Hamachi + VNC přistupoval na svůj domácí počítač v ČR když jsem v létě pracoval v zahraničí. Vždycky jsem akorát někomu z rodiny textnul, aby mi zapnul PC, vnc+hamachi se spouštělo automaticky, takže jsem se mohl hned připojit a zas po sobě PC vypnout ;-)

    Přes logmein jsem přistupoval na PC z práce, protože v práci bez admin práv jsem nemohl nainstalovat hamachi+vnc...
    Sice free verze má nějaká ta omezení, ale funguje velmi slušně...
    Josef Kufner avatar 28.4.2009 23:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    1. Kešování -- udelas nekde nejakou blbost a vynoruje se jeste dlouho...
    2. Upgradni toho divnyho forefoxe
    3. Mas tam nekde bug co se projevuje jen obcas... firefox jakmile narazi na vaznou chybu, tak ten skript zabije.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.4.2009 08:31 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    A v chybové konzoli ti Firefox nic nepíše?

    3.5.2009 12:16 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?
    JS sa pomerne spatne debuguje, pokial s nim clovek nema zkusenosti. Celkom uzitocna vec je blackbird, cez ktory si mozes vselico zalogovat a zobrazit, netreba tieto veci vypisovat pomocou alertu alebo niekam do stranky. Dalsia dobra vec je firebug, s nim sa ale treba zoznamit a mozes si JS skripty krokovat a skontrolovat obsah premennych, chyb a podobne (v operackej dragonfly to ide, tak predpokladam, ze firebug to ma tiez, velmi som s nim nerobil). Mozno bude stacit pozriet len error konzolu, z ktorej sa clovek sice vela nedozvie, ale minimalne tam bude cislo riadku, kde vznikla chyba a od toho sa mozes odrazit.
    steky avatar 3.5.2009 16:35 steky | skóre: 4 | blog: Zápisníček | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se vlastně děje ve Firefoxu?

    Jo, Firebug používám normálně, ale problém je v tom, že ta chyba musí nastat a tehdy to musím zkontrolovat. Kde jinde jsem to zkoušel (doma stolní comp + laptop), tak tam všechno v pohodě. I proměný JS. A abych se přiznal, tak mnohem rychlejší a efektivnější bude asi na něco přijít sám než učit klienta s firebugem :) Ale ten Blackbird neznám, mrknu na to. Díky

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.