Portál AbcLinuxu, 1. května 2025 23:10
Jste baňky plné chemie!
V dnešní době je velká móda cpát do potravin různé látky. Záměrně neuvádím umělé, protože některá tzv. éčka jsou živočišného původu. Ale těch níže se to rozhodně netýká. To je čistá chemie :). A proč že se to dělá? Aby šunka byla růžovější, Margotka kokosovější, hořčiče žlutější a párečky co nejvíc masovější.
Nejsem nějaký potravinový fanatik, který by jedl jen a pouze BIO, klíčky nebo žížaly. Ale čím dál víc se začínám dívat na etikety výrobků, co to vlastně do svého těla cpu.. A zrovna dnes jsem se při tvorbě oběda rozhodl prošacovat společnou lednici a nafotit pár exemplárních příkladů, jak rozhodně NE!
-Nejhorším kouskem byla horčice značky Malva, plnotučná ve 400g balení (Pravděpodobně zakoupeno v řetězci Globus).
Obsahovala:
E211 - což je jiným názvem Benzoan sodný. Stejně jako jeho kolegové níže způsobuje alergie a je zdraví škodlivý.
E102 - Tartrazin. Opět zdraví škodlivý
E110 - Žluť SY. Jedno z velkých "svinstev"
-Těsně za horčicí máme mražené hamburgery od výrobce Vodňanské kuře
Obsahovala:
E621 - L-glutaman sodný Nic moc zdravého a opět zdraví škodlivého
E250 - Dusitan sodný. Asi největší prohřešek výrobců masných pochutin.
-Další lahůdkou je paštika s pečeným masem od výrobce Seliko
Obsahovala:
E621 - L-glutaman sodný Nic moc zdravého a opět zdraví škodlivého
E250 - Dusitan sodný. Asi největší prohřešek výrobců masných pochutin.
-Poslední máme mandlovou paštiku
Obsahovala:
E250 - Dusitan sodný. Ten už známe z paštiky a hamburgrů
Někteří výrobci instantních hostinců se nás spotřebitele snaží i zmást.. Místo E621, napíší na obal "Glutamát sodný" a čert se pak v tom vyznej. Přitom to jde i jinak.. Třeba zmíněná hořčice by místo E110 klidně mohla použít přírodní barvivo, jako to má jiná hořčice, kterou jsem našel stát vedle ní.
Obecně mám vyzjištěno, že nejhůře na tom bývají "firemní výrobky" řetězců. Lákají na svojí nízkou cenu, ne na kvalitu že?
Takže všem přeju dobrou chuť!
Čerpáno: emulgatory.cz
BTW: Pro platformu Android se právě vytváří aplikace na zjištění éček v potravinách
UPOZORNĚNÍ: Pokud vás předchozí článek vůbec nezajímal, zkuste si přečíst alespoň následující vtip: Jeden klášter v Japonsku stojí na vysokém útesu a jediný způsob dopravy nahoru je primitivní lanovka - velký proutěný koš s kladkou, který tahá na laně jeden z mnichů. Jednou se právě tohohle mnicha zrovna v půlce cesty ptá jeden turista, který si všiml, jak je nosné lano staré a roztřepené: "Prosím vás, jak často měníte to lano?" Mnich se zarazil a po chvilce povídá: "Pokaždé, když praskne!"
Tiskni
Sdílej:
Mě se spíš zdá, že v dnešní době je hrozná móda řešit "ečka". A říkat že jídla jsou plná chemie - jsou, protože každá (úplně každá) složka jakéhokoliv jídla je chemická látka :D
Ale klasika, když lidem řekneš že kyselina L-askorbová je toxická, způsobuje rakovinu a kdesi cosi, budou tomu věřit. Nedej bože, když zaměníš kyselinu L-askorbovou za (R)-3,4-dihydroxy-5-((S)-1,2-dihydroxyethyl)furan-2(5H)-one. Ono také jde o použití - pokud si dáš denně pár mg kyseliny L-askorbové, budeš zdravý. Když si dáš půl kila, rozhodně Tě to dřív nebo později zabije. Což ale udělá i kyslík jelikož je toxický. Stejně tak je blbost tvrdit paušálné, že chemická látka X (momentálně nemyslím vodu) v horčici je toxická a může to způsobit alergie. Jasně, může... ale v jakém množství, jak rychle se takové množství musí sníst? Kolik té horčice člověk sní? (ja asi tak půl kila za pět let)
Takže bych dodal kritické množstvi a přepočítat to na kritické množství dané potraviny. Přirozeně aby to mělo smysl by to chtělo uvést v jakém případě to co způsobí a zda to vůbec někdy někdo vyzkoumal nebo viděl. Pamatuji si, jak před deseti patnácti lety bylo hrozně moderní nejíst vejce, protože prý byly nezdravé. Dva roky po téhle epidemii se zase ukázalo, že jsou zdravé a všichni se mohli utlouct.
IMHO nic se nesmí přehánět (ani to hrotit ani se tím přežírat).
To je jako s radiací že? Všichni víme že škodlivá je, ale dalo by se oponovat, že v malém neškodí, je všude kolem apod... Ale ta látka sama o sobě škodlivá je a není moc dobře se jí vystavovat Jak vysvětlíš velké procento rakoviny tlustého střeva proti ostatním státům EU? Já bych i věděl :) Stačí si koupit jogurt v Rakousku a ten samý u nás. Vsadím se, že poznáš rozdíl. A jestli ne, jeden jogurt ti pošlu poštou až do Rakous zase pojedu. To samé uzeniny. U těch je dokonce prokázáno, že jedna chemická složka se ve střevech přetvráří na jinou a ta může být původcem rakoviny.
Jak říkám, nejsem ten co by to přehnaně řešil, ale když si ráno namažu Krajanku s E250, k obědu dám hamburger s E250 a kj večeři pečené maso s E250, už to moc dobře nebude.. A když si éčka nehlídáš, klidně se ti to může stát :-P
Tak se jí vyhni... když je všude. Vyhýbat se škodlivým věcem úplně je stejně vážná chyba, jako je přijímat ve velkém množství. Dobrým důkazem budiž alergické děti, které velmi často pochází z rodin, které až patologicky dbají na čistotu. Lidský organismus bez nutnosti se bránit zakrní a zkolabuje ještě rychleji než normálně. A nechtěl jsem psát, že se to nemá řešit. Ale že se mi zdá, že lidi to zbytečně moc hrotí - místo toho aby něco snědli, tak se stresují s tím co je co a ve výsledku si uškodí více. Vezmu-li to u sebe, je nesmysl abych se tím vůbec zabýval - vím já co je jaké Ečko? Mají sice názvy ale dost často to je jiný název pro věc, která tam už dávno byla a je i v přírodních potravinách. Některé "chemie" jsou také přírodní, jen se těží. Některé "chemie" lidskému organismu navíc velmi prospívají. Jenže to normální člověk nezjistí - to chce potrevinové chemiky, lékaře a tak. A číst na internetu? To je k ničemu - většina zdrojů na tohle téma je naprosto bezcenná, zaujatá a pokud ne, stejně - co Ti řekne "může způsobit alergii"? Nic, to můžou i stromy v lese...
Rozdíl nepoznám. Nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci, takže kupuji ty dražší... zpravidla z Německa nebo Rakouska dovezené. Ono je to i o lidech. Je celkem jasné, že pokud si koupím jogurt za 90 haléřů, bude mít s mléčným výrobkem pramálo společného. Jenže abych si koupil slušný jogurt, nemusím řešit jeho složení... stačí selský rozum a trocha zkoušení (koupím si tři a ten nejlepší budu žrát dál). Pokud někdo chce za každou cenu šetřit na jídle, je celkem jasné, že to odnese jeho organismus. Ale to jsou lidi, kteří chtějí šetřit a pokud napíšeš "hele Éčko", nebude je to zajímat... nepochopí že přírodní suroviny jsou ty nejdražší.
Abych to shrnul. Neříkám, že nemáš pravdu. Do značné míry máš. Ale myslím že je lepší se řídit zdravým rozumem a neřešit blbosti jako jednotlivé složky jídla.
"... střevech přetvráří na jinou a ta může být původcem rakoviny." -> To je ovšem "informace" úplně k prdu. Tak je, nebo není ?
Je řada látek, které se v těle mění na látky mnohem toxičtější (například dusičnany na dusitany)Ale prd! Uh ...
To je jako s radiací že? Všichni víme že škodlivá je, ale dalo by se oponovat, že v malém neškodí, je všude kolem apod...Radiace může být v malém množství dokonce prospěšná. Například i tak, kterou emituje obávaný radon. Způsobuje totiž ionizaci vzduchu, ionizovaný vzduch působí stimulačně na sliznici dýchacícho ústrojí a zrychluje se tak odstraňování škodlivých látek z plic. Podobně radiace pomáhá i přímo, proto se například používají radioaktivní lázně.
Jak vysvětlíš velké procento rakoviny tlustého střeva proti ostatním státům EU? Já bych i věděl :)Já také. U nás je konzumace ovoce, zeleniny a dalších potravin s velkým množstvím balastních látek pořád mnohem nižší než v jiných státech. Proto už také vznikly projekty typu Ovoce do škol, které sice považuji za nesmysl, ale vycházejí právě z toho, že se toho ovoce spotřebuje málo. Jinak hodně se omílají éčka, ale přitom na příjem škodlivých látek (hlavně karcinogenů) má zásadní vliv způsob úpravy potravin. Takové maso pečené nad ohněm obsahuje tak masivní dávky benzo(a)pyrenu a dalších "lahůdek", že se slavná éčka mohou zahrabat. Podobně třeba smažené hranolky (pokud možno smažené na pořádném "vyjeťáku") se svými dávkami akrylamidu. To ale říkám jen tak, sám se nehodlám vzdát svých oblíbených jídel, která se vyznačují právě tím, že jsou velmi nezdravá (naopak když slyším "jogurt" nebo "cereálie", zvedá se mi žaludek).
> když lidem řekneš že kyselina L-askorbová je toxická, způsobuje rakovinu a kdesi cosi, budou tomu věřit.
Neni treba vytahovat ani kyselinu askorbovou, uplne staci dihydrogen monoxid ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxide ).
Sakra, předběhl jsi mne.
Přesně tak - nedávno jsem četl o člověku, kterého bolely zuby a zjistil, že mu pomáhá, když pije studenou vodu. Takže vypil asi 10 litrů vody během dopoledne, osmotická reakce mu roztrhala buňky a zemřel. Stejně tak je nebezpečná sůl - i když je to strašně zdravá horská "Bad Raichenhaler" s jódem a fluórem, stačí cca půl kila a zabije to průměrného jednice. Takto se dá pokračovat s prakticky každou potravinou, včetně takových zdravých věcí, jako jsou rajčata (pozor - ve větším množství jedovatá).
U jídla není potřeba dívat se na počet Eček, pokud člověk jí střídmě, kombinuje různá jídla (resp. nejí pořád to samé) a má přísun všech základních látek. (To mi říkal můj doktor, když mi kontroloval moje poničená játra.) Jinak ke zdraví patří i přiměřená porce pohybu, ale to asi taky není nic nového.
Jenze pivo neni cista voda - ma dostatek iontu.
Navyše je silno močopudné, takže priemerný obsah tekutín v tele sa po saturácii už nezvyšuje ani pri dlhšom pobyte v krčme
Ano, v malé množstí jsou ty látky třeba neškodné. Problém je v tom, že dnes se to cpe prakticky do všeho. To že nejíš na snídani kilo hořčice neznamená, že jsi uchráněn. Pěkně se to střádá jedno k druhému a pak se lidé diví, proč je např. tak velký výskyt rakoviny. A netýká se to jen potravin.
A cesta z toho ven je v nedohlednu. V okamžiku, kdy se s tím pokusí někdo něco udělat, tak nastoupí loby chemického průmyslu a zatne tipec. Pro obyčejného občana je to příliš složité téma, takže bulvár typu Nova do toho nerýpe (raději ukážou jak soused týral pejska, to pochopí i uklízečka Anča na mateřské).
Mě se spíš zdá,...Něco se tě zdá...?
... že v dnešní době je hrozná móda řešit "ečka".Mně se zdá, že je hrozná móda říkat, že něco je hrozná móda...
No, dík. Mandlovou paštiku od Krajánky jsem dneska dopoledne posvačil ...
Denn du bist was du isst und ihr wisst was es ist
Rammstein: Mein Teil
A to ti padouši zamlčují, že tam je i DHMO:)
To se trošku pleteš Podívej se na konzervu fazolí (sakra teď mi vypadlo to jméno výrobce). Tam neni ani jedno éčko.. A nechápu co máš těma hambáčema??? Pokud vím, tak je to MASO. A éčko by v tom teda bejt nemuselo.. A hořčice? Asi nevíš z čeho se dělá :) NORMÁLNÍ hořčice nemá potřebu obsahovat éčka.. A skutečnou šunku sem neviděl tak 15 let.
A nechápu co máš těma hambáčema??? Pokud vím, tak je to MASOTak tohle me polozilo.. Myslis tim tu pomletou kuzi, kosti, soju a mouku?
Čímž je vlastně zodpovězeno, k čemu tam jsou potřeba ty éčka Každopádně občas už je to fakt přehnaný a začínám se taky trochu dívat, co v čem je. Ale uzeniny mám rád
Spíš mi vadí ty umělý sladidla, to jsou mnohem větší sr*čky.
přesně tá mouka, co se dává i do párků a proto jich sežereme pomalu kilo a nic moc z nich nemáme na rozdíl od kvalitní masité (domácí) klobásy A ve výsledku ta klobása vyjde levněji (jak již tu někdo řekl a má naprosou pravdu, že nejsme tak bohatí, aby jsme kupovali levné věci...)
Mluvil tady někdo o masu?
hoj, MaSo
přesně tak! A čímpak to zvíře krmili... Spousta lidí si to neuvědomí, že i touto cestou dostaneme do těla spousty hnusů a "jedů"
Dyd se staci mrknout na pivo, mliko, a ostatni potraviny ktere mely skladovatelnost radove dny az tak 2 tydny.
Dnes ? pivo i mliko bezne pul roku !!! A kazdymu to prijde uplne skvely ze si v akci nakoupi nekolik kastlu lahvacu pripadne kartonu mlika ci jogurtu.
U mlíka je to normální. Pasterováním a další úpravou se zničí zárodky, takže díky balení klidně takhle dlouho vydrží..
Nejchutnější mléko, které jsem kdy pil, bylo čerstvě nadojené , ještě teplé od krávy. Ale ne všem lidem chutná. Pravidelně jsem upíjel z bandasky, když jsem se vracel od sousedů. Cca před 25 lety.
Ovšem vím, že kdybych to zkusil já, tak bych příští týden z oné místnůstky nevylezl.Proč? Vždyť to má jen cca 6 % tuku. Taková šlehačka má obvykle 33 % a dá se vcelku bezproblémově konzumovat i v poměrně velkých dávkách. A pokud jde o laktózu (která také může způsobovat střevní potíže), ta tam zůstane i po odstředění.
A nie sú v tom aj nejaké mikroorganizmy, ktoré sú už v bežnom mlieku vyhubené?
Z toho článku jde skoro větší strach jak z globálního oteplování...
No osobne si myslím, že je celý ten článok poriadne mimo. Navyše som čítal, že škodlivosť glutamanu sodného nebola zatiaľ dokázaná, existujú len nejaké zmätočné publikácie staršieho dáta, vďaka ktorým sa stalo zvykom dávať na každé druhé jedlo nálepku "Bez glutamanu sodného", zrejme hlavne ako marketingový ťah na ľudí ako ste vy.
Uff, co to do sebe tlačíš za sračky? A hamburgr že je maso? Odkud jsi spadl? Z Měsíce?
Předpokládám, že v hospodách, když du na oběd, tak to tam vaří z těch nejlevnějších surovin. Z těch největších Ečko shitů. Tak sakra co mám jíst? V zeleninách dusičnany apod. Asi chcípnu co nevidet. Potřebuju v Jihlavě najít BIO obchod.
ono je potřeba to brát s rezervou, jak už kdosi výše zmínil, chce to taky brát v úvahu jak často a v jakém množství se potravina požívá a jaké množství éčka obsahuje. Ale je fakt že u některých potravin je například přibarvování zbytečné. Například nápoje v plechovkách, typicky takzvané energydrinky. Kolik lidí ví jakou má to svinstvo barvu? Myslím že mizivé procento, všichni to lábou rovnou z piksly. Byla zmíněna hořčice, před nějakým časem jsem kupoval v nejmenovaném řetězci levnou obyčejnou hořčici bez barviv a konzervantů. Byla skvělá, jen trochu šedivá. Všichni jsme zvyklí na růžovoučké salámy a párečky. Tu barvu to má díky dusitanovým solím. Ale pochutiny z domácí zabíjačky jsou šedivé a řek bych že to celkem ničemu nevadí. Pravda, domácí uzené je taky růžové i bez dusitanů ale tam je to přípravou. Musí být naložené ve škopíku několik týdnů a to v tovární výrobě moc neklapne.
si děláš srandu? pokud to maso už je chytlé, tak je nepoužitelné jako celek, a to platí i o ovoci, ...
Celé to musíte brát s rezervou.. Článek jsem rozhodně nepsal jako dogma, po kterém všichni přestanem jíst hořčice, mandlovky a hambáče Jenom to mělo poukázat na zbytečnost některých éček ve stravě.. Proto jsem třeba nevyfotil "Dobrý hostinec" a nepsal jak je to děsně nezdravý. U toho produktu je to přece jasné když je to z prášku
Samozřejmě jsem mohl vzít i nuidlovku od číňanů a vyhrabat v tom ty éčka. Ale při ceně 3,50 Kč za kus musí být opět všem jasně, že cena musí jít na úkor "něčeho."
Navíc nechápu, proč některým přijde divné mít hamburger z masa.... recepty.vareni.cz/hamburger-po-americku-aneb-zadny-karbanatek/ dyť to přece maso BÝT má!
Éčka sú hocikde, ale netvrdil by som, že sú škodlivé, to by tie látky neboli značené ako farbivá, konzervanty, atď, ale ako toxické látky a potravinársky úrad (alebo nejaká zodpovedná komisia) by rozhodne nedovolil, aby sa bežne vyskytovali v každej druhej potravine. Navyše, kde máte záruku, že látky značené ako "prírodné", sú, čo sa týka vplyvu na organizmus, menej škodlivé, ako tie syntetické? Život na Zemi nebol dizajnovaný, len sa vyvinul a všetky organizmy sa živia tým, čo nájdu. Kedysi dávno by istým argumentom bola prirodzená selekcia, kde populácie živiace sa škodlivými látkami proste vymrú, ale každému je jasné, že tento argument v ľudskej civilizácii dávno neplatí
Mäso v jedle máte len keď si to spravíte doma a sám viete, čo do toho dávate, alebo ak si objednáte v drahej reštaurácii, kde by si nedovolili dať zákazníkom mleté kosti a kožu namiesto mäsa (aj keď už som počul o rôznych praktikách aj v jednej drahej reštaurácii...). Všade inde na vás proste budú šetriť
Pokud si mám vybrat, tak raději konzervanty než bakteriální toxiny. Jestli nechcete mít v potravě konzervanty, zcela logicky musíte jíst čerstvou stravu.
Omlouvám se za osobní otázku na závěr, ale nedá mi to: Jakého chemického vzdělání se vám dostalo?
+1
A P.S.: skutočne milujem ľudí, ktorí používajú ako argument proti syntetickým látkam slovo "chémia" v každej druhej vete a pritom si neuvedomujú, že celý svet okolo nás nie je nič iné ako chémia
Tieto fakty som netušil, ale až tak veľmi ma neprekvapujú, pretože organická chémia (metanol, formaldehyd, atď) nemá zrejme svoj pôvod nikde inde ako v organizmoch
Málokdo ví, že například z pektinu obsaženého v ovoci vzniká působením enzymů (ve střevních mikroorganismech) prudce jedovatý methanol, který se v játrech přeměňuje na neméně jedovatý (a navíc karcinogenní) formaldehyd a ten následně na kyselinu mravenčí.Ja z teba začnem mať komplexy. Nie si tu náhodou pasovaný za odborníka na autá? A teraz ešte aj biochémia
+1
na druhou stranu - jedna vec jsou konzervanty, a druha vec jsou barviva. Zatimco konzervanty jsou dulezite, tak pridavat do potravin barviva me prijde jako naprosta zbytecnost a bezduvodne riziko (preci jen je rozdil mezi neprokazanou skodlivosti a prokazanou neskodnosti).
Kouř je náhodou geniálny film
E621 - L-glutaman sodný Nic moc zdravého a opět zdraví škodlivéhoNeříkám, že glutaman sodný je zdravý, ale že by byl škodlivý? Imho prakticky ne...
Vo vlastnostiach soli a kyseliny je ale dosť významný rozdiel, takže argumentovať spôsobom "kyselina je OK => soľ je OK" nie je korektné. Ničmenej závery vo vašom komentári sú AFAIK správne.
Záleží od prostredia (katalyzátorov) a ostatných reaktantov, ktoré prichádzajú do úvahy. Takže podľa mňa to väčšinou naopak dôležité je.
Mne to pripadá, že v prvej vete so mnou nesúhlasíte (nezáleží na tom) a v druhej áno (záleží na tom). Asi som niečo nepochopil. Podľa mňa je zrejmé, že na tom záleží. Ak napríklad dáte organizmu určitú kyselinu, tam kde očakáva soľ, tak na nu nemusí vôbec reagovať, alebo môže reagovať nežiadúco. A naopak, ak mu dáte soľ namiesto kyseliny. Mýlim sa?
Aha, dík za ozrejmenie; nevedel som, že organizmus je až takto univerzálny.
No tak jasné, ale čo presne znamená splnenie tých podmienok? Sú splnené vždy? Zvlášť v živom organizme, kde je tých reakcií obrovské množstvo a prebiehaju na rôznych miestach (vnútrobunkovo -- mimo a vnútri jadra, medzibunkovo, atď), kde predpokladám, je v každom prípade trochu iné prostredie s rôznymi vlastnosťami a katalyzátormi. Budú zasa vždy splnené pre každú možnú kombináciu kyselín a soli? Veľmi zrejmé mi to nepríde, ale nie som chemik ani biológ...
Veľmi zrejmé mi to nepríde, ale nie som chemik ani biológ...Já se zase trochu o fyzikální chemii zajímám.
Tohle není mysterium živého organismu, ale takhle se chová i obyčejná kádinka.To ano, ale jednak je to v živých systémech ještě o kus dál díky tomu, že za přítomnosti katalyzátorů mohou probíhat i reakce, které by jinak neproběhly. Navíc se od počátku bavíme o tom, co to udělá v těle člověka.
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.