abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Udalosť 201

    1.2.2020 02:48 | Přečteno: 2530× | m3dicin3 | poslední úprava: 1.2.2020 02:48

    In politics, nothing happens by accident. If it happens, you bet it was planned that way. - Franklin D. Roosevelt
    Tento zápisok by sa mohol označiť aj ako voľné pokračovanie môjho predchádzajúceho blogového zápisku. Chcem tu trošku priblížiť cvičenie s názvom Udalosť 201 (Event 201) hosťovaný The Johns Hopkins Center for Health Security (univerzita na ktorej pôde (The Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)) beží aj online monitorovanie rozšírenia nákazdy 2019-nCoV) v partnerskej spolupráci so Svetovým ekonomickým fórom a Nadáciou Billa a Melindy Gatesových konanej 18. októbra 2019 v New Yorku (šesť týždňov predtým, než sa novy koronavírus 2019-nCoV objavil zhodou okolností v jedinom čínskom meste vybavenom BSL-4 laboratóriom). Toto cvičenie ilustrovalo úsilie a pripravenosť na pandémiu a potrebné kroky na zmiernenie rozsiahlych hospodárskych a spoločenských dôsledkov závažnej pandémie.


    Proroctvo

    Milióny mŕtvych, hospodárska kríza, značný pokles svetového HDP. Tak vyzerali výsledky simulácie svetovej pandémie koronavírusu, ktorá sa odohrala v októbri minulého roku. Výskumné centrum Johna Hopkinsa však vo vyjadrení dodáva, že podobnosť tejto simulácie so súčasnou epidémiou koronavírusu z čínskeho mesta Wuhan je čisto náhodná.

    Metodika cvičenia

    Na projekte sa zúčastnilo 15 osôb, ktoré pochádzali z vysokých pozícií vo svetových vládach, obchodu alebo verejného zdravia. Títo ‚hráči‘ mali za úlohu v priebehu niekoľko hodinovej simulácie reagovať na podnety, ktoré pre nich pripravili tvorcovia, a snažiť sa zmierniť dopady svetovej pandémie. Vedúci simulácie mali pre hráčov predpripravené televízne spravodajstvá, stretnutia s ‚pracovníkmi,‘ a rôzne diskusie na špecifické témy, ktoré sa týkali prejedávaných problémov.

    Priebeh cvičenia

    Svet zasiahlo rozšírenie koronavírusu CAPS, ktorý pochádzal z chovu ošípaných v Brazílii. Vírusom sa najprv nakazil miestny farmár, ktorý sa následne dostal do kontaktu s inými osobami. Samotný vírus mal začínať nenápadne. Nakazení ľudia sprvu vykazovali príznaky podobné chrípke alebo zápalu pľúc. Infekcia sa následne rozšírila po husto obývaných predmestiach brazílskych veľkomiest a čoskoro aj do okolitých krajín.

    Výsledky cvičenia

    V priebehu šiestich mesiacov sa vírus dostal prakticky do všetkých krajín sveta. Jeho rozšírenie nezastavilo ani zastavenie leteckej dopravy a obmedzenie turizmu. O ďalších 12 mesiacov malo byť na celom svete už 65 miliónov obetí koronavírusu CAPS. Bližšie sledované však boli najmä ekonomické ukazovatele. Vďaka pandémii CAPSu by vypukla celosvetová hospodárska kríza, v rámci ktorej sa svetové burzy prepadli približne o 20 až 40 percent. HDP celého sveta poklesol o 11 percent.

    Dôsledok

    S vypuknutím infekcie koronavírusu (2019-nCoV) v čínskom meste Wuhan a jeho následnom šírení bolo výskumné centrum Johna Hopkinsa nútené vydať vyhlásenie. V ňom špecifikuje, že táto simulácia nebola predpoveďou vypuknutia koronavírusu v Číne a podobnosť je čisto náhodná. Centrum tiež dodáva, že čínsky koronavírus teda nutne nezabije 65 miliónov ľudí a nespôsobí ekonomický kolaps. Samotný vymyslený koronavírus CAPS nie je ani podobný koronavírusu nCoV. Avšak, výsledky tejto simulácie sú vraj súčasťou niektorých analýz týkajúcich sa epidémie z Wuhanu.

    Nové proroctvo

    Španielskou chrípkou sa v rokoch 1916-1918 nakazilo celosvetovo asi 500 miliónov ľudí a zhruba 20 miliónov jej podľahlo - čo je fatality rate (case fatality ratio or CFR) asi 4 percentá. Pokiaľ Čínska vláda nezahmlieva, robí screening každého pacienta na nový koronavírus a nezamlčuje nakazených a mrtvých je predpokladaný vývoj CFR pri 2019-nCoV koronavíruse celosvetovo do roka cca 4 - 8 %.        

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Udalosť 201, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2020 03:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Dnes máme narozdíl od doby španělské chřipky molekulární biologii a virologii, z čehož vyplývá:

    - dokážeme správně odhadnout možná rizika - viz toto cvičení a realita

    - dokážeme za několik měsíců vyrobit vakcínu

    not great, not terrible
    1.2.2020 07:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Vývoj vakcíny běžným způsobem trvá půl roku. Číňané prý mají nový způsob, stačí jim pár týdnů. Uvidíme. Jenže dnes na rozdíl od roku 1918

    - máme globalizovanou dopravu

    takže do té doby může být nakažených miliarda. A jak dlouho od vyvinutí vakcíny potrvá rozjet její masovou výrobu? Tedy za předpokladu že se to podaří, a že do té doby virus nezmutuje natolik, že jí vysměje.

    A to samozřejmě s vědomím, že šíření Španělské chřipky velmi pomohly válečné transporty.
    1.2.2020 12:11 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201

    Číňané mají prd, v samostatném vývoji zrovna nevynikají. Nestíhají dělat ani testy. A je rozdíl ve standardním komerčním vývoji (zdržuje byrokracie) a ve vývoji v režimu hnědý poplach. Za tři měsíce, pokud bude pandemie a umírat tisíce lidí na západě, vakcína bude.

    1.2.2020 12:16 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Takže ještě jednou:
    ... které pomůže s testy na lidech. První by mohly proběhnout už v létě.

    Inovio dodalo, že pokud by byly první testy na lidech úspěšné, následovaly by „na konci roku“ větší testy nejlépe v místě epidemie v Číně.
    Inovio Pharmaceuticals v San Diegu. Až to uvidím, tak tomu uvěřím. Do té doby si nedělej marné naděje.
    1.2.2020 12:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Tak ještě jednou,

    komerční farma vývoj svázaný předpisy vs krizovy vyvoj

    až budou umírat tisíce američanů a evropanů, bude vakcína velmi rychle, protože se prostě přeskočí polovina testů, které jsou za běžných okolností nastaveny velmi paranoidně (což je za běžných okolností dobře)
    1.2.2020 12:58 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    To by sebou měli hodit, protože USA už hnědý poplach mají: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/pocet-nakazenych-koronavirem-raketove-roste-40311798.

    Tedy minimálně co se stavu spodního prádla týká :-D
    1.2.2020 13:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201

    nebud hysterik, na zapade jeste nikdo neumrel

    1.2.2020 13:16 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Hysterici jsou tu úplně jiní, pročti si moje předchozí reakce na tuhle "morovou ránu", a uvidíš sám :-)
    1.2.2020 13:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Jo četl jsem, HIV, zbraň a podobný Jolandiny kecy
    1.2.2020 13:54 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Hnedý poplach poznáš podle svého spodního prádla? Už jsi přešel na Pampers?
    4.2.2020 06:24 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Udalosť 201
    Hej ako to, nie je to čudné? Je to ozaj udalosť a nie udialosť?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.