Vyšlo Pharo 13 s vylepšenou podporou HiDPI či objektovým Transcriptem. Pharo je programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností.
Java má dnes 30. narozeniny. Veřejnosti byla představena 23. května 1995.
1. července Mozilla vypne službu Fakespot pro detekci podvodných recenzí v internetových obchodech. Mozilla koupila Fakespot v květnu 2023.
8. července Mozilla vypne službu Pocket (Wikipedie) pro ukládání článků z webu na později. Do 8. října si uživatelé mohou vyexportovat data. Mozilla koupila Pocket v únoru 2017. Několik měsíců byl Pocket integrovanou součástí Firefoxu.
Turris OS má aktuálně problém s aktualizací související s ukončením podpory protokolu OCSP u certifikační autority Let's Encrypt.
Nevidomý uživatel Linuxu v blogu upozornil na tristní stav přístupnosti na linuxovém desktopu (část první, druhá, závěr), přičemž stížnosti jsou podobné jako v roce 2022. Vyvolal bouřlivou odezvu. Následně např. Georges Stavracas shrnul situaci v GNOME. Debata o jiném aspektu přístupnosti, emulaci vstupu pod Waylandem, také proběhla na Redditu.
DevConf.CZ 2025, tj. open source komunitní konference sponzorovaná společností Red Hat, proběhne od 12. do 14. června v Brně na FIT VUT. Publikován byl program a spuštěna byla registrace.
Byla vydána nová major verze 28.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Český telekomunikační úřad zveřejnil Výroční zprávu za rok 2024 (pdf), kde shrnuje své aktivity v loňském roce a přináší i základní popis situace na trhu. Celkový objem přenesených mobilních dat za rok 2024 dosáhl dle odhadu hodnoty přibližně 1,73 tis. PB a jeho meziroční nárůst činí zhruba 30 %. Průměrná měsíční spotřeba dat na datovou SIM kartu odhadem dosáhla 12,5 GB – v předchozím roce šlo o 9,8 GB.
Z novinek představených na Google I/O 2025: Přehledy od AI (AI Overviews) se rozšiřují do dalších zemí. Užitečné, syntetizované přehledy od generativní AI jsou nově k dispozici i českým uživatelům Vyhledávače.
A anketa? Ano, vařim docela dost rád.
Stačí, dík.
Nesnáším vaření, pro mně je to ztráta času. Sem tam něco uvařím, když se mi jo chce. Baví mně vaření s manželem, to je i zábavný a máme to i rychleji. Manžel vaří výborně, rád a baví ho to.
Dobrý je i když vařím pro prcka, zajímavý je to vymýšlení, jak to udělat, aby to bylo k jídlu Dětem se nemá moc kořenit a solit vůbec.
Je velký rozdíl, když u tý plotny musíš stát denně nebo si vařit jen tak pro radost.
Já už mám vaření za sebou. V šesti letech už jsem bez problémů zvládal upéct roládu, a dotvořit ji včetně máslového krému, ještě na gymplu jsem stále něco pekl a vařil a hlavně šíleně experimentoval (nemám rád recepty), ale poslední záchvěvy jsem měl někdy před 16 lety, kdy jsem jako velitel stráže porozděloval klukům do ešusů žloutky a bílky, aby to vidličkama šlehali, a vyráběli jsme hromady piškotů - aspoň nám to rychle uběhlo a dobře jsme se nadlábli.
Teď už si tak maximálně oškrábu pár brambor, nebo nasypu do hrnce rýži a povařím. Když se mi opravdu MOC chce, tak si udělám polévku s kvasnicovými knedlíčky.
Navíc mam ovykle takovou porci a kvalitu, kterou bych těžko "venku" dostal. Můžu si to sníst s čim a u čeho chci.
Dle mych zkusenosti uvareni jidla obvykle zabere mene casu, nez kolik by clovek potreboval na cestu z/do restaurace a cekani v restauraci.Já ji mám před barákem a i s objednáním mám jídlo do max. 20-25 min. na stole. Za stejnou dobu doma připravit (dobré) jídlo je pro mě nadlidský úkol, který radši přenechávám jiným ;)
Langoše Recept na rychlé a nenáročné těsto na langoše. Samotné kynutí trvá 3 hodiny Postup přípravy receptu: Mouku smícháme se solí a sodou a prosejeme ji do mísy. Kvasnice rozmícháme v troše mléka, ale nezaděláváme kvásek. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme olej, jogurt nebo smetanu, mléko a kvasnice. Vše zpracujeme v hladké těsto. Větší kastrol vymažeme olejem, těsto do něj vložíme, hrnec přikryjeme poklicí a dáme do lednice na tři hodiny vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme na pomoučněném prkénku placičky, které v ruce vytahujeme do stran. Smažíme je v oleji dozlatova. Horké langoše potřeme česnekem, posypeme sýrem a zakapneme kečupem. Dětem je můžeme namazat marmeládou nebo podávat s ovocem a šlehačkou. Těsto by mělo vydržet v lednici asi týden.
1/4 l bílků 200 g moučkového (tedy mletého) cukru 2 šlehačky (1/4litrová balení smetany na šlehání) 1 vanilinový cukr, lžíci kakaa, lžící mleté kávy, hrst mletých ořechů
Bílky s cukrem našleháme. Ale když říkám našleháme, tak tím myslím, že je opravdu pořádně našleháme, až je sníh úplně tuhý, jinak to pak vyletí nahoru a splaskne na placku. Už jsem to dlouho netvořil, ale myslím, že 10 minut vůbec není špatný čas. Opomněl jsem na předpřípravu. Na plytký plech (ten velký, který prý vleze jen do sporáků Mora a Fagor) položíme alobal a vymažeme ho. Vytvořený sníh na to rozetřeme stěrkou. Pečeme asi 3 minuty v rozehřáté troubě asi na nějakých 220 stupňů (plus mínus autobus). Jakmile sníh chytí béžový odstín, vytáhneme ho, a navlhčeným nožem rozřízneme na 4 stejně široké pruhy, oddělíme od okrajů plechu a necháme v klidu chládnout. Mezitím si připravíme šlehačku. Každý ten čtvrtlitr rozdělíme na půlku, našleháme, a do každé části přidáme jednu příchuť (takže máme 4 pláty sněhu a 4 díly šlehačky).
Na nějaký tácek si dáme pořádný kus alobalu, na který budeme pokládat vždy plát sněhu a na něj některý díl šlehačky. Šlehačku s ořechy si necháme až nahoru, ořechy do ní nenasypeme všechny, ale část si necháme na posypání shora i trochu z boků. Když to seskládáme, zvedneme okraje alobalu tak, abychom vytvořili "misku", která náš výtvor bude držet pohromadě, dokud přes noc v ledničce neztuhne. Pak už stačí servírovat plátky a dělat „mňam mňam mňam“
Ignore, co se ti stalo? Ty jsi možná jediný chlap na světě, který potřebuje přesné recepty. Neříkej, že zrovna ty nemáš svou fantazii, inteligenci a chuť experimentovat a objevovat.Nejdřív je potřeba mít ty základy a pochopit jak to všechno funguje, teprve pak je možné se pouštět do nějakých větších akcí
Tiskni
Sdílej: