Samsung představil svůj nejnovější chytrý telefon Galaxy Z TriFold (YouTube). Skládačka se nerozkládá jednou, ale hned dvakrát, a nabízí displej s úhlopříčkou 10 palců. V České republice nebude tento model dostupný.
Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 25.11.1. Přehled novinek v Changelogu.
Byla vydána nová verze 15.0 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch 24.04 1.1 a 20.04 OTA-11. Vedle oprav chyb a drobných vylepšení je řešen také středně závažný bezpečnostní problém.
I letos vyšla řada ajťáckých adventních kalendářů: Advent of Code 2025, Perl Advent Calendar 2025, CSS Advent Calendar 2025, Advent of A11Y 2025, Advent of AI Security 2025, Advent of Agents (in Google) 2025, Advent of Svelte 2025, …
Fedora zve na dvoudenní testování (2. a 3. prosince), během kterého si můžete vyzkoušet nové webové uživatelské rozhraní (WebUI) projektu FreeIPA. Pomozte vychytat veškeré chyby a vylepšit uživatelskou zkušenost ještě předtím, než se tato verze dostane k uživatelům Fedory a celého linuxového ekosystému.
Eben Upton oznámil zdražení počítačů Raspberry Pi, kvůli růstu cen pamětí, a představil 1GB verzi Raspberry Pi 5 za 45 dolarů.
Linus Torvalds na YouTube kanálu Linus Tech Tips staví dokonalý linuxový počítač.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.17 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.18. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a Linux Kernel Newbies. Vypíchnout lze například podporu protokolu PSP (PSP Security Protocol, PSP encryption of TCP connections).
Byla vydána nová stabilní verze 25.11 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Xantusia. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
A anketa? Ano, vařim docela dost rád.
Stačí, dík.
Nesnáším vaření, pro mně je to ztráta času. Sem tam něco uvařím, když se mi jo chce. Baví mně vaření s manželem, to je i zábavný a máme to i rychleji. Manžel vaří výborně, rád a baví ho to.
Dobrý je i když vařím pro prcka, zajímavý je to vymýšlení, jak to udělat, aby to bylo k jídlu
Dětem se nemá moc kořenit a solit vůbec.
Je velký rozdíl, když u tý plotny musíš stát denně nebo si vařit jen tak pro radost.
Já už mám vaření za sebou. V šesti letech už jsem bez problémů zvládal upéct roládu, a dotvořit ji včetně máslového krému, ještě na gymplu jsem stále něco pekl a vařil a hlavně šíleně experimentoval (nemám rád recepty), ale poslední záchvěvy jsem měl někdy před 16 lety, kdy jsem jako velitel stráže porozděloval klukům do ešusů žloutky a bílky, aby to vidličkama šlehali, a vyráběli jsme hromady piškotů - aspoň nám to rychle uběhlo a dobře jsme se nadlábli.
Teď už si tak maximálně oškrábu pár brambor, nebo nasypu do hrnce rýži a povařím. Když se mi opravdu MOC chce, tak si udělám polévku s kvasnicovými knedlíčky.
Vaření je dneska v kurzu, moderní, vaří skoro každý, v televizi to je pořád, v časopisech, knihách... Valí se to na nás ze všech stran, čím dál víc.
Navíc mam ovykle takovou porci a kvalitu, kterou bych těžko "venku" dostal. Můžu si to sníst s čim a u čeho chci.
Dle mych zkusenosti uvareni jidla obvykle zabere mene casu, nez kolik by clovek potreboval na cestu z/do restaurace a cekani v restauraci.Já ji mám před barákem a i s objednáním mám jídlo do max. 20-25 min. na stole. Za stejnou dobu doma připravit (dobré) jídlo je pro mě nadlidský úkol, který radši přenechávám jiným ;)
Pred casem me dovedl na stranku labuznik.com, coz je velmi uctyhodna sbirka inspiraci pro vareni...
Langoše Recept na rychlé a nenáročné těsto na langoše. Samotné kynutí trvá 3 hodiny Postup přípravy receptu: Mouku smícháme se solí a sodou a prosejeme ji do mísy. Kvasnice rozmícháme v troše mléka, ale nezaděláváme kvásek. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme olej, jogurt nebo smetanu, mléko a kvasnice. Vše zpracujeme v hladké těsto. Větší kastrol vymažeme olejem, těsto do něj vložíme, hrnec přikryjeme poklicí a dáme do lednice na tři hodiny vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme na pomoučněném prkénku placičky, které v ruce vytahujeme do stran. Smažíme je v oleji dozlatova. Horké langoše potřeme česnekem, posypeme sýrem a zakapneme kečupem. Dětem je můžeme namazat marmeládou nebo podávat s ovocem a šlehačkou. Těsto by mělo vydržet v lednici asi týden.
Jak to mám k čertu vědět, když to dělám poprvé (a v případě nezdaru taky možná naposledy
)?
) je třeba vajec do 1 kg nějakého těsta atd. atp. Nicméně když mám recept, dílo se daří.
) Věřím, že s ním ohromíte své drahé polovičky, přítelkyně, milenky, rodinné příslušníky
1/4 l bílků 200 g moučkového (tedy mletého) cukru 2 šlehačky (1/4litrová balení smetany na šlehání) 1 vanilinový cukr, lžíci kakaa, lžící mleté kávy, hrst mletých ořechů
Bílky s cukrem našleháme. Ale když říkám našleháme, tak tím myslím, že je opravdu pořádně našleháme, až je sníh úplně tuhý, jinak to pak vyletí nahoru a splaskne na placku. Už jsem to dlouho netvořil, ale myslím, že 10 minut vůbec není špatný čas. Opomněl jsem na předpřípravu. Na plytký plech (ten velký, který prý vleze jen do sporáků Mora a Fagor) položíme alobal a vymažeme ho. Vytvořený sníh na to rozetřeme stěrkou. Pečeme asi 3 minuty v rozehřáté troubě asi na nějakých 220 stupňů (plus mínus autobus). Jakmile sníh chytí béžový odstín, vytáhneme ho, a navlhčeným nožem rozřízneme na 4 stejně široké pruhy, oddělíme od okrajů plechu a necháme v klidu chládnout. Mezitím si připravíme šlehačku. Každý ten čtvrtlitr rozdělíme na půlku, našleháme, a do každé části přidáme jednu příchuť (takže máme 4 pláty sněhu a 4 díly šlehačky).
Na nějaký tácek si dáme pořádný kus alobalu, na který budeme pokládat vždy plát sněhu a na něj některý díl šlehačky. Šlehačku s ořechy si necháme až nahoru, ořechy do ní nenasypeme všechny, ale část si necháme na posypání shora i trochu z boků. Když to seskládáme, zvedneme okraje alobalu tak, abychom vytvořili "misku", která náš výtvor bude držet pohromadě, dokud přes noc v ledničce neztuhne. Pak už stačí servírovat plátky a dělat „mňam mňam mňam“ 
Díky!
Ignore, co se ti stalo? Ty jsi možná jediný chlap na světě, který potřebuje přesné recepty. Neříkej, že zrovna ty nemáš svou fantazii, inteligenci a chuť experimentovat a objevovat.Nejdřív je potřeba mít ty základy a pochopit jak to všechno funguje, teprve pak je možné se pouštět do nějakých větších akcí
Hlavní problém vidím v tom, že mě vaření nebaví, a k "většímu" vaření se přinutím tak jednou za čtvrt roku, to už si samozřejmě nepamatuju skoro žádné poznatky z minula (tedy pokud to nemělo trvalé následky
). Když nad tím tak přemýšlím, tak mě ani jíst nebaví, je to taková trapná nutnost. Být bohem (zdravím kyknose) řeším to jinak
Aspoň ty amarouny, kdyby byly...
Nicméně vždycky, když vařím (s receptem, který mi typicky řekne máma), tak si ten recept napíšu do počítače a už pak podle něj vařím. Někdy už ani recept nepotřebuju, protože si tu přípravu pamatuju. Třeba jak se smaží ryba na pánvi už umím skoro z hlavy.
Ale dělám i lasagne nebo vánoční perníčky.
Nicméně jíst mě baví velice. Poslední dobou to je bohužel i trochu (trochu víc, pět kilo by mělo jít dolů určitě) vidět. :-/
Tiskni
Sdílej: