abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1071 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Jaderné noviny 250

    19. 2. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4440×

    Srovnání devfs a udev. Vydána ALSA 1.0.1. Problémy s vývojem framebufferu. Ovladač megaraid 2.10.1. Laptop-mode patch verze 7. Reorganizace patchů s experimentálními síťovými ovladači.

    Do konference přišlo celkem 2517 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Greg KH a Mike Fedyk.

    Srovnání devfs a udev, 172 e-mailů

    30. pro - 11. led

    Greg KH napsal:

    (Tento text najdete na hotplug/udev_vs_devfs. Budu ho aktualizovat na základě informací, které určitě vzejdou z této diskuze...)

    Výtažek toho hlavního pro ty, kdo jsou líní to celé číst:

    Devfs mě nezajímá, už o tom vůbec nechci mluvit. Pokud máte devfs rádi vy, fajn, nesnažím se nikomu říkat, co by měl dělat. Ale skutečně byste měli zkusit udev. Věechny další emaily o devfs, které dostanu, budou s potěšením ignorovány.

    Greg do mailu vložil celý odkazovaný text.

    Hodně lidí napsalo Gregovi soukromě to, co Prakash K. Cheemplavam poslal do konference: Jsem jeden z těch ošklivých uživatelů Gentoo a stále používám devfs. Ale rád bych co nejdříve přešel na udev, protože jsem o tom našel vlákno v gentoo fórech a navíc mám sklony k experimentování se svou instalací. Takže ne všichni uživatelé Gentoo jsou ti špatní ;-). Skutečně si cením tvé práce a doufám, že si najdeš více času na vývoj udev na úkor jeho prosazování (ačkoliv číst tvůj text bylo docela zábavné). Takže doufám, že můj přechod proběhne hladce, ale i kdyby ne, nebudu si stěžovat tobě ;-). Na tento - a podobný soukromý mail - Greg odpověděl: Rozhodně jsem neměl v úmyslu shazovat všechny uživatele Gentoo - jen ty, kteří mě otravují zbytečnými hádkami. Kromě toho, když teď vím, že Gentoo funguje i bez devfs, uvažuji o tom, že si ho dám na jeden starší laptop, který tu mám...

    Vydána ALSA 1.0.1, 6 e-mailů

    8. led - 13. led

    Jaroslav Kysela oznámil:

    Kód ALSA 1.0.1 pro kernely 2.6 je k dispozici. Myslím, že tato aktualizace bude začleněna do kernelů -mm a standardních 2.6.

    Joshua Kwan hlásil: Zkusil jsem tento kód s 2.6.1-mm1 a výsledkem je vysoký tón, který reproduktory vydávají, když nehraje žádné audio - používám ovladač intel8x0 pro zvukovku na nForce2 desce. O pár zpráv dodal:

    Při vysoké zátěži CPU ten zvuk zmizí.
    Když něco používá /dev/dsp, zvuk zmizí.
    Když nabootuji do 2.6.1-rc1-mm1, zvuk zmizí ;).

    Problémy s vývojem framebufferu, 37 e-mailů

    9. led - 15. led

    Andrew Morton oznámil kernel 2.6.1-mm1 a Adrian Bunk nahlásil několik chyb v linkování sisfb. Thomas Winischhofer odpověděl: Verze sisfb ve vanilla 2.6 je z doby kamenné. V mé vývojové verzi je to už dlouho opraveno (a ve 2.4 to bude, jen co Marcelo začlení patch, který jsem mu poslal před týdnem). U 2.6 je pro používání mé aktuální verze kvůli nízkoúrovňovým změnám v fbdev rozhraní potřeba fb-dev-patch od Jamese Simmonse. Všechny fbdev věci ve 2.6 jsou zastaralé (podívej se data souborů). Adrian navrhl označit ve 2.6 volbu FB_SIS jako "BROKEN" dokud nebude řádně aktualizována. Linus Torvalds také odpověděl:

    Fb věci nejsou aktualizovány proto, že z mého pohledu vlastně nemají správce.

    Čas od času mi přijde obrovský patch od Jamese, ale ten spolehlivě způsobí, že věci přestanou fungovat. Což znamená, že se často rozhodnu (hlavně když se snažím o stabilizaci) ty zatracené patche nezačlenit, protože si to nemohu dovolit. Předchozí zkušenosti se začleňováním těchto velkých patchů, které všechno mění, ukazují, že více věcí zlikvidují než opraví.

    Je mi líto, ale je to tak. Lidi kolem fbcon mění rozhraní rychleji než stíhají opravovat chyby v kódu. Vzhledem k tomu, že většina vývoje se děje v externích stromech, a nikdo mi neposílá opravy oproti oficiálním vydáním, je situace docela špatná.

    Skutečně si myslím, že vývoj by se měl odehrávat v běžném stromě - nebo by alespoň měl být synchronizován po rozumných dávkách, které NEZRUŠÍ VŠECHNO OSTATNÍ.

    Jsem si vědom toho, že někteří vývojáři fb se mnou nesouhlasí, ale faktem je, že bude-li to pokračovat dál stejně, bude fb pořád nefunkční. Většina lidí, kterým funguje standardní kernel, nikdy vývojové fb stromy nevyzkouší, takže se jim nikdy nedostane dostatečného testování. Z toho vyplývá, že BUDOU chybové a synchronizace s nimi bude zatraceně nepříjemná.

    Několik lidí se vyjádřilo, že doufají v začlenění framebuffer patchů do hlavního stromu, ale nikdo nereagoval na konkrétní problémy, které Linus zmínil.

    Ovladač megaraid 2.10.1, 4 e-maily

    9. led - 14. led

    Atul Mukker napsal:

    Byla vydána verze 2.10.1 megaraid ovladače, stahovat můžete odsud: linux-megaraid/drivers/version-2.10.1/

    Najdete tam i následující komponenty:

    1. Patche pro distribuční jádra Red Hat a SuSE.
    2. Disky pro aktualizaci ovladače pro Red Hat a SuSE
    3. RPM balíčky pro aktualizaci ovladačů

    O několik zpráv dále přidal i odkaz na patch pro oficiální strom 2.4.

    Laptop-mode patch verze 7, 29 e-mailů

    10. led - 13. led

    Bart Samwel napsal:

    Vydal jsem novou verzi laptop-mode patche, tentokrát oproti jádru 2.6.1. Najdete ji zde:

    laptop-mode-2.6.1-7.patch

    Nejsou v tom změny kódu kernelu, pouze v dokumentaci a skriptech:

    • ACPI integrační skript od Daxa Kelsona.
    • Opraveno chybějící "esac" v ovládacím skriptu.
    • Menší vylepšení dokumentace.

    Především Daxův příspěvek by měl velmi pomoci. Sice jsem to ještě nestačil otestovat, protože nemám laptop, ale Dax pravděpodobně ano, takže mu věřím, že to testoval on ;).

    Dax Kelson potvrdil, že patch na jeho laptopu funguje již pár dní. Několik lidí nahlásilo pronlémy, například s diskem, který se nechtěl přestat točit; společně se pak snažili chyby vyřešit.

    Reorganizace patchů s experimentálními síťovými ovladači, 3 e-maily

    10. led - 12. led

    Jeff Garzik napsal:

    Ta fronta více než 250 patchů už začínala být obtížně zvladatelná, takže jsem to s pomocí BK lokálně rozdělil na několik částí. To mi umožnilo daleko snadněji vstřebat poslední záplavu patchů od Al Vira a také dát věci do pořádku tak, aby šly začlenit do hlavního stromu (jakmile bude znovu otevřen). Některé změny jsou určitě více experimentální než jiné a nepůjdou k Andrewovi nebo do hlavního stromu, dokud nebudou vyřešeny chyby a otázky rozhraní.

    Díky tomu rozdělení jsem mohl vytvořit sady patchů, které najdete na adresách níže.

    Patch:
    2.6/2.6.1-bk1-netdev2.patch.bz2

    Kompletní seznam změn:
    2.6/2.6.1-bk1-netdev2.log

    Rozdělené patche (rozdělené do "částí", n changesetů):
    jgarzik/patchkits/2.6/broken-out/

    BK repo:
    bk://gkernel.bkbits.net/netdev-2.6
    or
    http://gkernel.bkbits.net/netdev-2.6


    V originálu Kernel Traffic 250 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.2.2004 07:24 Antonín Kolísek | skóre: 33 | blog: PDA | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše alsa
    Používám linux-2.6.3 a nějak mne ta alsa zlobí. Aby to vůbec hrálo musel jsem spustit znovu alsaconf. Po ukončení alsa konfu ze začalo ozývat silné pískání v reprácích. Až jsem si pohrál trochu s alsamixer tak to zmizelo. Deska s nforce2 a zvukovka SoundBlaster Live 1024!.Alsa driver mám jaderné, alsa-lib,utils a oss-lib mám verze 1.0.2.
    19.2.2004 21:17 obrys
    Rozbalit Rozbalit vše alsa
    Myslím, že to je stejný problém, který je popisován ve článku...
    20.2.2004 08:16 Coolman | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše SiS framebuffer
    Diskuze k tematu je z ledna a proto bych jen chtel upozornit, ze fb-dev-patch od Jamese Simmonse uz v teto chvili neni potreba pro pouziti sisfb od Thomase Winischhofera. Aktualni kod je na jeho strance.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.