abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Jaderné noviny 251 - I

    27. 2. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4772×

    Podpora pro infračervené ovladače. KGDB. C++ moduly a kód kernelu. Diskuze o správcovství a přijímání patchů. ALSA versus OSS. Stav HPT370 v 2.4 a 2.6. Předběžná podpora AGPGART pro SiS648.

    Pozn.: Vzhledem k nadstandardnímu rozsahu Kernel Traffic 251 jsem Jaderné noviny 251 rozdělil na dvě části.

    Do konference přišlo celkem 2581 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Rusty Russell a Pavel Machek.

    Podpora pro infračervené ovladače v 2.4 a 2.6, 11 e-mailů

    15. led - 21. led

    Gerd Knorr napsal: Tento patch přidává modul s několika pomocnými funkcemi pro ovládání infračervených ovladačů pomocí linuxové vstupní vrstvy. Sám o sobě nic užitečného nedělá, ale ovladače saa7134 a bttv ho použijí k podpoře ovládačů dodávaných s některými TV kartami. Rusty Russell navrhl aktualizovat modul tak, aby používal nový kód module_param() z 2.6, ale Gerd řekl:

    Ne. Modul, o kterém mluvíme, musí být možné zkompilovat i na jádrech 2.4, které nemají module_param(). A nechci kód zaneřádit mnoha #ifdef, pokud to nebude naprosto nutné. Udělám to pro IR podporu u bttv - ta je tak jako tak pouze pro 2.6, protože používá tasklety. Rusty řekl, že by to nevadilo;

    Napíši a otestuji makra pro dopřednou kompatibilitu pro 2.4, pošlu je Marcelovi a pak budu znovu otravovat tebe 8). O pár hodin později poslal patch pro kompatibilitu a dodal: Nedělá to pole ani řetězce, ale kdyby byly potřeba, je možné je doplnit. Gerd napsal, že podpora polí bude v kódu jeho modulu, takže by bylo vhodné ji mít i v 2.4. Rustymu se moc nechtělo a diskuze se přesunula na soukromé maily.

    KGDB 2.0.3, 33 e-mailů

    16. led - 23. led

    Amit S. Kale napsal:

    KGDB 2.0.3 je k dispozici na linux-2.6.1-kgdb-2.0.3.tar.bz2

    Ethernetové rozhraní stále nefunguje. Reaguje gdb na několik paketů a "zpanikaří" [panics ;-)].

    Andi Kleen se zeptal, jestli Amit použil poslední netpoll patche a Amit odpověděl: Netpoll (zatím) nepoužívám. Můj patch nevyžaduje žádné úpravy ovladače, které potřeboval mm ethernetový patch. Pavel Machek se zeptal, jestli to znamená, že nakonec Amit netpoll používat bude, a Amit řekl:

    Ještě nevím. Nelíbí se mi představa, že by debugger používal hodně kódu jádra. Snažím se kgdboe implementovat bez netpoll a beze změn v ethernových ovladačích. Možná nakonec netpoll použít budu muset.

    Poblíž poznamenal Matt Mackall: Původně jsem šel také cestou nemodifikovaných ovladačů, ale dlouhá diskuze s Jeffem Garzikem mě přesvědčila, že to byla chyba.

    C++ moduly a kód kernelu, 25 e-mailů

    16. led - 21. led

    Někdo měl potíže s portováním C++ modulu z jádra 2.4 na 2.6 a Richard B. Johnson řekl: V kernelu není žádná runtime C++ podpora pro C++. Určitě to je modul a ne aplikace? Mnoho síťových procesů (démonů) jsou aplikace a nevyžadují znalost žádných vnitřností kernel - kromě toho, co poskytují běžné C/C++ include soubory. Bart Samwel potvrdil, že se skutečně jedná o modul a dodal:

    Součástí je patch pro kernel, který umožňuje začlenit hlavičky kernelu do C++. Například mění asm :: na asm : : (všimněte si mezery, :: je v C++ operátor) a přejmenovává "struct namespace" na něco, co obsahuje méně klíčových slov C++. Ten modul také obsahuje kód pro základní runtime podporu C++, takže C++ poběží uvnitř kernelu. Mám obavy, že zkompilovat to pro 2.6 bude dost náročné -- kernel by potřeboval spoustu patchů, a to ještě pravděpodobně úplně jiných než jaké byly potřeba v případě 2.4. Zprovoznit build systém je to nejmenší.

    Richard měl pocit, že celá záležitost je ztrátou času a že C++ v kernelu nemá místo. Příště to bude Visual BASIC a pak Java.

    Bart odpověděl s tím, že autoři daného modulu zvolili C++ asi prostě proto, že byli přesvědčení, že nejlépe splní jejich požadavky pro úkol, který si stanovili. Sice by určitě mohli totéž udělat i v C, ale protože modul už existuje od dob 2.2, obsahuje stovky souborů a portovat ho do C by bylo přinejmenším stejně pracné jako přizpůsobit kernel, aby jej akceptoval v C++ podobě, nemá cenu uvažovat o proč, ale o jak.

    Během debaty na téma C vs. C++ poznamenal Linus Torvalds:

    V Linuxu jsme už jednou C++ zkusili, dávno v roce 1992.

    Je to děs. Věřte mi, psát kernel v C++ je ZATRACENĚ BLBÝ NÁPAD.

    Faktem je, že kompilátorům C++ se nedá věřit. V roce 1992 byly ještě horší, ale některé zásadní věci se nezměnily:

    • Celé ošetření výjimek v C++ je od základu špatné. A především pak pro kernely.
    • Jakýkoliv kompilátor nebo jazyk, který rád schovává věci jako alokace paměti, prostě není dobrou volbou pro kernel.
    • V C se dá psát objektově orientovaný kód (vhodné třeba pro souborové systémy, atd.) a vyhneš se tak C++.

    Obecně bych řekl, že kdokoliv píše své jaderné moduly v C++...

    1. si říká o problémy
    2. je C++ fanatik, kterému nedochází, že vlastně stejně píše C
    3. to dostal ve škole za úkol.

    Diskuze o správcovství a přijímání patchů, 18 e-mailů

    16. led - 21. led

    Xose Vazquez Perez řekl, že ovladač aic7xxx v kernelu o hodně zaostává za ovladačem, který vydává Adaptec. Přidal: Vypadá to, že ovladač v kernelu je bez správce. Pokud ovšem někdo nezačne pracovat na tom, aby portoval opravy/funkce od Adaptecu.

    James Bottomley napsal: Takhle bych to neviděl. V současné době je správcem Adaptec - pokud se toho formálně nevzdají. Justin T. Gibbs se zeptal: Mohl by ses podělit o svou definici "správce"? Vím, že jsem správcem ovladačů distribuovaných ze své stránky, ale nemám pocit, že bych byl správcem ovladačů ve stromech 2.4.X, 2.5.X nebo 2.6.X.

    James odpověděl: Správce je osobou, která spolupracuje s kernelovou komunitou, aby udržovala ovladač (nebo subsystém, filesystém nebo cokoliv) v aktuálním stavu. Taková osoba může ale nemusí mít záznam v souboru MAINTAINERS.

    Justin řekl:

    Má správce právo vetovat změny, které mohou poškodit kód, který spravují? Jinými slovy, ty říkáš, že jsem správcem ovladačů ve stromu kernel.org. To však nestačilo k tomu, aby nebyly tyto ovladače změněny bez odpovídající kontroly. Tvoje poslední aktualizace zanechala ovladač aic79xx v horším stavu než byl předtím (podívej se na záznamy v changelogu u těch verzí, které přišly po té, co jsi importoval ty - to byl důvod, proč jsem tu konkrétní revizi neposílal). Ty ses ani neobtěžoval mě zeptat, jestli by bylo vhodné verzi 1.3.11 importovat. A proto říkám, že se necítím jako správce. Nedostává se mi adekvátní kontroly nad výsledným produktem, ale i tak bych měl být zodpovědný, pokud nefunguje.

    Linus Torvalds odpověděl, že ve skutečnosti nemá nikdo absolutní právo vetovat změny kódu. A pokračoval:

    Ani já nevetuji změny, které prosazují ti správní lidé (moje motto: "každý se někdy mýlí: když si stěžuje dost lidí, mýlím se i já").

    "Koncepčně vyšší" správci mají obyčejně přednost. Řekne-li Al Viro, že filesystém dělá něco špatně z hlediska VFS, pak je prostě filesystém špatný - ať správce souhlasí nebo ne. Protože potřeby VFS vrstvy přetrumfnou jakékoliv otázky nízkoúrovňového filesystému.

    Ale možná nejdůležitější je (a je to i důvod, proč ani já nemám to právo, nehledě na to, jak vysoko mezi správci stojím), že nikdo nemá vetovací práva nad ničím. To nutí lidi k čestnosti: nikdo by si nikdy neměl myslet, že "má kontrolu" a že je nenahraditelný.

    Jinými slovy: správcovství není vlastnictví. Je to dozor.

    Výsledkem je: správcovství je drsná a většinou nevděčná práce. Nedává moc privilegií a největší efekt je, že si vám lidi stěžují na chyby. Je v tom i dobrý pocit, ale...

    A konečně: správcovství je hlavně o práci s lidmi. Trochu programování, ale lidi bývají důležitější.

    ALSA versus OSS, 32 e-mailů

    19. led - 24. led

    Markus Hastbacka se zeptal, jaký je rozdíl mezi ALSA a OSS. A proč je ALSA výchozí volbou v 2.6. Řekl, že chápe některé šikovné vlastnosti ALSA, ale poznamenal, že mu neumožňuje otevřít dva zdroje zvuku najednou, např. XMMS a Quake 3. Raphael Rigo nedokázal odpovědět na větší z otázek, ale poskytl odkaz na instrukce k umožnění softwarového mixování s ALSA.

    Jaroslav Kysela Markusovi odpověděl: Vypadá to, že nechápeš naše cíle. Podívej se, prosím, na naše stránky - http://www.alsa-project.org. Používáš-li audio zařízení pouze spotřebně, pak si pravděpodobně nevšimneš ničeho zvláštního. Ohledně otevírání více zvukových zdrojů Jaroslav dodal:

    Neprovádíme to v kernelu. Implementovali jsme přímé mixování streamů v naší knihovně (uživ. prostor). Pokud tvoje aplikace používá ALSA API, nebo když přesměruješ OSS ioctl na ALSA knihovnu (naše aoss knihovna), můžeš si užívat více zvuků.

    Samozřejmě, že je stále lepší používat hardware, který umí mixovat hardwarově. Je to stejný rozdíl jako mezi softwarovým a hardwarovým renderováním 3D.

    Stav HPT370 v 2.4 a 2.6, 9 e-mailů

    20. led - 21. led

    Jan De Luyck se zeptal, jak použitelný je Hightpoint HPT370 ide "raid" řadič na Linuxu 2.4 a 2.6; Wilfried Weissmann odpověděl: 2.4 je v pohodě, pokud používáš ataraid kód. Mirrorování netoleruje chyby, takže to radši nepoužívej. RAID-0 a jbod jsou v pořádku. V současné době se dívám na 2.6. Asi pro nový kernel napíšu nějaký EVMS plugin. Dobré na tom je, že to bude fungovat i pro 2.4 kernely s EVMS patchi a zároveň získáme korektní řešení pro mirrorování bez námahy :).

    Brian McGroarty řekl: S 2.4 žádné problémy nemám. 2.6 rozpozná 374, který používá ovladač hpt366, jako 370. Ale nedá z něj k dispozici žádná zařízení (http://lkml.org/lkml/2004/1/16/18).. Xavier Bestel potvrdil stejné chování na svém systému; Mans Rullgard ale hlásil, že jeho hpt374-deska funguje s 2.6 dobře.

    Předběžná podpora AGPGART pro SiS648, 1 e-mail

    20. led

    Oliver Heilmann napsal:

    Předběžná 648FX agp podpora.

    Problém se zpožděním popsaný v http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/0401.1/0053.html stále existuje. Dave: jak jsi pokročil s tím data sheetem?

    agp3 specifikuje věci, které byly ponechány na implementátorech v předchozích verzích - proto ten nový soubor generic-agp3.c file. Kromě zmíněného problému to vypadá, že se chipset 648 drží specifikací.

    Je-li to pravda i o ostatních chipsetech, pak by mohlo být možné z tohoto v budoucnu udělat výchozí agp3 ovladač...

    Uživatelé ovladače fglrx by měli vypnout volbu internalagp.


    V první polovině originálu Kernel Traffic 251 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.2.2004 09:35 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše chybky

    V části Diskuze o správcovství, téměř na konci: Je v tom i dobrý pocit, ale

    Ale co?

    O kousek nad tím: Správce je osoubou

    27.2.2004 10:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše chybky
    Překlep jsem opravil, díky.

    Co se týče toho "ale" na konci věty... Linus to tak skutečně napsal. Pravděpodobně tím myslel, že to má svá "ale" -- pouze už je nespecifikoval. Resp. jsou tím myšlena ta "ale" vyjmenovaná v jeho příspěvku. Doplnil jsem tam tedy tři tečky, aby to nemátlo.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.