abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Český IT profík – víc než 67 tisíc měsíčně

    16. 11. 2021 | Reklama | Reklama | 2961×

    Třetina českých IT profesionálů vydělává víc než 67 000 korun čistého měsíčně. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu společnosti No Fluff Jobs, kterého se účastnilo 4 185 IT profesionálů, z toho téměř 800 Čechů. Region střední a východní Evropy je proto podle společnosti No Fluff Jobs pro místní IT odborníky velmi lukrativní.

    Česká republika jako preferovaná země

    Drtivá většina Čechů udává za svou vysněnou pracovní destinaci právě Česko. Důvodem jsou technologická vyspělost, dostatek pracovních nabídek a vysoce nadprůměrné finanční ohodnocení. Čeští profesionálové v IT odvětví uvádějí, že jejich vytouženým místem k práci je Česká republika. Tvrdí to 96 % respondentů, což je výsledek nesrovnatelný s výsledky dalších zemí (Slovensko, Polsko, Maďarsko a Ukrajina). Jako druhou vysněnou destinaci Češi uvádějí Slovensko (9,5 % respondentů) a na místě třetím Polsko (4,2 %).

    Proč tomu tak je?

    Důvodů, proč jsou Češi spokojení doma, je několik. Nadprůměrně vysoké mzdy, vysoká technologická vybavenost firem, velké množství pracovních nabídek. Dále 56 % Čechů uvedlo jako překážky formality a náležitosti potřebné při přesunu do jiné země a 41 % respondentů řeklo, že nechtějí přetrhat své rodinné a přátelské vazby.

    Nejvyšší výdělky v regionu a nedostatek IT profesionálů

    IT odborníci v Česku jsou zvyklí na jedny z nejvyšších výdělků ve sledovaném regionu. Z průzkumu vyplývá, že celých 33 % jich dosahuje na mzdy vyšší než 67 tisíc korun čistého. Částky vyšší než 90 000 korun čistého si vydělá víc než 17 % IT profesionálů. Česká republika je zároveň zemí s nejnižším podílem (10 %) IT specialistů s příjmy nižšími než 22 000 Kč. Vyšší finanční ohodnocení způsobuje převis nabídky pozic nad poptávkou. Za něj zase může jednak dlouhodobý nedostatek IT expertů a také vlna IT a digitalizačních projektů, mnohé z nich urychlené koronavirovou pandemií. Zajímavostí českého trhu jsou výsledky průzkumu dosaženého vzdělání mezi profesionály IT.

    Vysokoškoláků méně než v ostatních zemích

    V České republice jako jediné je nejvyšší podíl zastoupení středoškolsky vzdělaných IT odborníků (40,8 %), následovaný vysokoškoláky s magisterským titulem (34,6 %). Na Slovensku, Polsku, a Ukrajině převládá počet odborníků s magisterským titulem následovaný těmi s bakalářským stupněm vzdělání. Vysokoškolsky vzdělaných IT specialistů je v Česku celkem 55 %, což je v porovnání s ostatními zeměmi nízké číslo. V Polsku dosahuje vysokoškolského vzdělání 80 % respondentů, na Slovensku 66 %, v Maďarsku 77 % a na Ukrajině 85 %.

    Vede zájem o backend

    Podle průzkumu No Fluff Jobs je v regionu střední a východní Evropy nejoblíbenější kategorií v oboru backend. Specialisté, kteří se jím zabývají, jsou zodpovědní za procesy na webu či v aplikacích, které se dějí „za oponou“. V Česku se mu věnuje 30,7 % pracovníků v oboru, což je nejvíc ze zkoumaných zemí. Následuje práce ve fullstack se 14,7 % a frontend (11,24 %).

    „Pandemie změnila přístup zaměstnavatelů k práci na dálku. Zatímco v roce 2019 jen 9 % nabídek práce na nofluffjobs.comobsahovalo informace o práci na dálku, už v roce 2020, který je pandemickým rokem, se toto procento zvýšilo na 31 %,“ říká Tomek Bujok, zakladatel a CEO No Fluff Jobs, a dodává: „Trend práce na dálku, vzdělávání IT specialistů z našeho regionu v kombinaci s jejich pílí a motivaci k individuálnímu učení znamená, že je vyhledávají firmy po celém světě. Vzhledem k jejich nedostatku je nutné vytvořit jim co nejlepší podmínky, aby chtěli pracovat pro firmy na jejich domácích trzích.“

    Koronavirová pandemie změnila způsob práce a docházení do zaměstnání. Před pandemií pracovalo 62 % specialistů v kanceláři, 20,9 % pár dní v týdnu z domova a zbytek v kanceláři a pouze 17 % pracovalo na dálku. Během pandemie se tyto poměry otočily a z kanceláře pracuje 14,5 % pracovníků, 22,2 % hybridně a 63,3 % na dálku. Téměř 80 % dotázaných zhodnotilo práci na dálku jako komfortní a rádi by v ní pokračovali, byť třeba částečně.

    Vstupní údaje průzkumu

    Na průzkumu se podílelo 4 185 IT specialistů z 5 zemí střední a východní Evropy (Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Ukrajina). Každou zemi zastupuje příslušný výzkumný vzorek, který byl určen na základě procenta IT specialistů. Mezi možnými typy smluv poskytl průzkum místní ekvivalent smluv známých v Polsku. Částky pro jednotlivé země jsou ekvivalentem uvedené úrovně mezd v místní měně (kurzový přepočet dle kurzu v říjnu 2021, zaokrouhleno na tisíce). Tabulka výdělků v přehledu zobrazuje celkové čisté mzdy bez ohledu na typ smlouvy.

    Středoevropský pracovní portál No Fluff Jobs

    No Fluff Jobs – pracovní portál působící v oblasti IT ve střední a východní Evropě, který je prvním a jediným, který vyžaduje zveřejnění platových rozsahů v každé pracovní nabídce. Po intenzivním vývoji od roku 2014 otevřel No Fluff Jobs v září 2019 pobočku v Budapešti a krátce poté, v roce 2020, spustil českou. V roce 2021 přišly ukrajinská, běloruská a slovenská verze webové stránky. Během roku 2020 navštívilo portál 1,9 milionu unikátních uživatelů, kteří vygenerovali přes 24 milionů zobrazení portálu.

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.