abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Instalace předem připravených openSource aplikací

    14. 6. 2012 | Redakce | Reklama | 1769×

    Placená inzerce: Pokud se pohybujete ve světě www stránek, jistě jste již zaznamenali existenci tzv. openSource CMS aplikací (největší seznam jich zřejmě najdete na opensourcehosting.cz). Projděte si průvodce instalací s technikem banan.cz webhosting.

    Nejdříve co je to openSource:

    Otevřený software (anglicky open-source software nebo open software, zkratka OSS) je počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem. Otevřenost zde znamená jak technickou dostupnost kódu, tak legální dostupnost - licenci software, která umožňuje, při dodržení jistých podmínek, uživatelům zdrojový kód využívat, například prohlížet a upravovat (na rozdíl od proprietárního software). [wikipedie.cz]

    Co to tedy znamená pro běžného uživatele?

    Většinou se věc má tak, že sice produkt není tak kvalitní jako proprietární software a jeho součástí není nutná podpora ze strany výrobce, na druhou stranu je zdarma a podporu zde zastupuje početná komunita vývojářů. Občas je tedy nutné si při správě software “ušpinit ruce” a sáhnout do kvůli vyřešení nějakého problému do zdrojového kódu aplikace.

    Zkratka CMS reprezentuje Content Management System: Systém pro správu obsahu. Takováto aplikace umožňuje uživateli snadno oddělit obsah od formy. Tedy vložit do stránek svůj vlastní text, obrázky apod. a nezabývat se tím jak aplikace funguje na pozadí.

    Instalace CMS

    Návodů jak určitý CMS nainstalovat je všude spousta (většinou přímo na stránkách výrobce), ale pro člověka který s tímto systémem nikdy nepracoval to může být celkem složitá procedura. V našem příkladu budeme používat dedikovaný prostor poskytovaný webhostingem www.banan.cz. Máme k dispozici ftp prostor a možnost vytvořit si databázi. Běžně je postup následující:

    1. Vytvoříme si databázi přes administrační rozhraní poskytovatele webhostingu www.banan.cz.
    2. Stáhneme ze stránek výrobce archiv obsahující aplikaci.
    3. Archiv rozbalíme a nahrajeme na ftp prostor.
    4. Otevřeme v prohlížeči adresu, kam jsme nahráli náš rozbalený archiv.
    5. Postupujeme dle pokynů instalačního programu. Ten se nás zeptá na název webu, přístup do databáze a administrační e-mail - na obrázku je postup zadávání přístupových údajů do databáze pro wordpress

    6. Pokud šlo všechno dobře, máme na konci procesu funkční instalaci zvoleného CMS.

    Co kdybychom ale zákazníkovi našeho webhostingu www.banan.cz tuto činnost znatelně ulehčili a instalaci mu předem připravili? Získali bychom následující výhody:

    • Jedna instalace při několika úpravách může sloužit opakovaně
    • V připravené instalaci můžou být provedeny optimalizace pro konkrétní hosting www.banan.cz
    • V připravené instalaci můžou být nainstalovány odzkoušené a užitečné pluginy, bezpečnostní záplaty
    • Na ftp je možné nastavit vhodná práva (spousta uživatelů nastaví málo restriktivní, čímž usnadňuje případnou bezpečnostní kompromitaci webu)
    • A hlavně: Uživateli by se hodně zjednodušila instalace.
    • Uživatel si může vybrat z více takto připravených instalací tu, co mu nejvíce vyhovuje.

    Instalace připraveného CMS

    Jak tedy postupovat? Vezmeme jako základ původní postup instalace a trochu jej upravíme od bodu 4 dále:

    1. Postupujeme dle pokynů instalačního programu. Ten se nás zeptá na název webu, přístup do databáze a administrační e-mail - Volíme takové hodnoty, které budou dostatečně unikátní a snadno půjdou nahrazovat pomocí automatizovaných skriptů (např. XMAILX@YDOMENAY.XYZ, …)
    2. Heslo do adminstrace vybereme nějaké jednoduché (např. “frantisek”). Uživatel bude po instalaci vyzván k jeho změně.
    3. Vyzkoušíme, zda všechny součásti aplikace fungují
    4. Provedeme instalace pluginů, aktualizací, záplat, …
    5. Uděláme dump databáze (pomocí příkazu mysqldump) a uložíme si obsah ftp (můžeme použít např. příkaz tar) Nyní již můžeme vytvořit automatizovaný software pro instalaci. Budoucí uživatel pomocí webového rozhraní zadá, jaký openSource si přeje nainstalovat a na jaké umístění. Příklad rozhraní je na následujícím obrázku (screenshot vytvořen v administraci webhostingu www.banan.cz).

    Hodnoty jsou uloženy do databáze a systém samotný už se postará o následující kroky:

    1. Načte údaje klienta z databáze
    2. Vytvoří databázi příslušnou k opensource s jedinečným jménem a heslem
    3. E-mail, doména, cesta k instalaci, jméno databáze a heslo se nahradí v připravené instalaci za hodnoty od uživatele - náhrada se provede v konfiguračních souborech a dumpu databáze. Můžeme například opakovaně použít příkaz sed
    4. Instalace se nahraje do požadovaného umístění
    5. Dump databáze se nahraje do připravené databáze
    6. Uživateli se předá kompletní adresa, kde se instalace nachází a heslo do administrace. Také je sděleno, že heslo je třeba co nejdříve změnit.
    7. Instalace CMS kompletní.

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.