abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 160

    11. 4. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1730×

    Po dlouhém čekání jsme se konečně dočkali nového ovladače pro NTFS. Dalšími tématy jsou proroctví Richarda Stallmana, maximální velikost oddílu a Cisco.
    Do konference přišlo 1584 emailů od 465 lidí, nejvíce psali Alan Cox, David S. Miller, Andre Hedrick, Andrew Morton a Jeff Garzik.
    Nový ovladač NTFS, 9 dopisů
    Anton Altaparmakov oznámil dostupnost nové verze 2.0 NTFS ovladače pro Linux (pouze read-only). Je určen pro jádro 2.5.7 a zašle jej Linusovi, jakmile se vrátí z dovolené. Ovladač byl intenzivně otestován a přežil všechny testy. Je plně kompatibilní s preemptible patchem a SMP. Měl by fungovat jak na big endian i little endian architekturách, tak i na 32bitových a 64bitových platformách.

    Nový ovladač je jasně rychlejší než původní (v mých testech o 20%), zatěžuje méně procesor a je ve všech ohledech lepší. Patch najdete na této adrese.

    Diskuse nad SSSCA, 22 dopsiů
    Paul G. Allen napsal: To je velmi zlé. Pokud jej podepíší, bude se vztahovat na všechen software. Herman Oosthuysen dodal: řešení je zřejmé - pokračovat v cestě načrtnuté Richardem Stallmanem "Distribujte všechen software ve zdrojovém kódu, žádné binárky". Tímto způsobem je autor chráněn zákonem o svobodě slova. Spousta lidí považovala Richarda za paranoidního, jenže on byl spíše prorokem.

    Itai Nahshon napsal, že by mnohem horší bylo, kdyby někdo dostal patent na technologii na ochranu proti nelegálnímu kopírování. Alan napsal: Microsoft jej má. Herman soudil, že nebudeme muset platit Microsoftu poplatky, neboť zákon říká, že ochrana proti kopírování musí být Open Source. Jenže Rik van Riel jej zmrazil konstatováním, že dostupnost zdrojového kódu neznamená právo jej používat, pokud jiná společnost vlastní patent na technologii. Ovšem Herman reagoval s tím, že pokud tě zákon nutí něco používat, není možné z toho vybírat poplatky za použití. Máme dost precedentů. Zde je odkaz na patent Microsoftu.

    Maximální velikost odílu, 2 dopisy
    Michal Jaegermann mel problémy s vytvářením diskového oddílu o velikosti kolem 2 TB a tak se zeptal na maximální velikost oddílu pro ext2 či ext3. Andreas Dilger odpověděl, že limitem pro řady 2.2 a 2.4 jsou 2 TB, což pochází z 2^32 * 512 B na sektor. Používání LVM ani MD tento problém nepřekoná.
    Status RFC 2385 pod Linuxem, 30 dopisů
    David Schwartz se zeptal, zda někdo pracuje na ochraně BGP sessions pomocí MD5 podpisů. David by totiž rád používal bezpečné přenosy pro Zebru, takže by rád přispěl patchem s touto vlastností. Alan Cox odpověděl, že mezitím bylo prokázáno, že MD5 algoritmus je zranitelný vůči útokům pomocí koliznímu vyhledávání (Dobb) [collision search attacks]. David S. Miller nebyl tak takticky: Není žádný důvod nepodporovat toto smetí v uživatelském prostoru. Pokud potřebujete šifrování, použijte ipsec. Alan dodal, že ani v uživatelském prostoru není MD5 nejlepší volbou. Lidé přes kryptografii používají SHA a vědí proč.

    Ovšem David Schwartz si stál na svém: Není žádný důvod, který by diskvalifikoval MD5 pro tuto určitou aplikaci. SHA by zvětšila každý paket a tím snížila efektivní MTU. Otázkou je, zda chceme, aby Linux dokázal spolupracovat s autentifikačním schématem Cisca. To ale nebyl solidní důvod pro Davida Millera, který napsal, že nenechá zaneřádit síťový subsystém Linuxu kvůli omylům Cisca.

    Pak se debata obrátila konstruktivnějším směrem. David S. Miller odmítl zvyšovat komplexnost TCP (už tak velkou) a Alan navrhnul směrovat [route] BGP odpad skrze netlink tap zařízení. A David dodal, že jiným řešením by mohl být modul do netfilteru. Alan odpověděl, že Davidovo řešení by bylo rychlejší. Po chvíli se David ozval, že Alanovo řešení je lepší, neboť zajišťuje nulový overhead a je možné nastavit routování BGP pouze skrze zařízení připojené k TAP.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.