abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 162

    22. 4. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 2016×

    Jaká práva souborům na NTFS disku. Je Linux příliš velký pro BitKeeper? Čím měřit čas strávený v jádře? To export GPL or not to export? Toť otázka, kvůli které Alan obvinil Andrea Arcangeliho z krádeže.
    Do konference přišlo 1356 emailů od 438 vývojářů, nejvíce psali Alan Cox, Andrew Morton a Robert Love.
    Top pro kernel, 3 dopisy
    Torrey Hoffman poznamenal, že nástroje jako top nedokážou změřit čas strávený v kernelu. Slyšel o nástroji, který dokáže počítat takovéto cykly, ale nemohl jej najít ani pomocí googlu. Karim Yaghmour doporučil LTT, Andrew Morton pro změnu cyclosoak.
    Statistiky BitKeepera, 1 dopis
    Larry McVoy ohlásil nějaké statistiky ohledně BitKeeperu a jeho používání. Za dva měsíce se objevilo 3177 changesetů (patchů), obsahující 55000 změn v 11832 souborech. Interní data BitKeeperu už dosáhla 7 MB a rostou tempem 3 MB za měsíc, což je problém. Trpí zvláště výkonnost update (přesněji testy integrity). Nová verze BitKeeperu obsahuje konfigurační volbu pro zjednodušení těchto testů.
    Nové fbdev API, 4 dopisy
    James Simmons zaslal patch, který začíná nahrazovat starý kód používaním nového API frame bufferu. Základním cílem je odstranit tuny redundantního kódu vytvořit mohem jednodušší rozhraní. Kód je separován od konzole a bude mít výrazný vliv na embedded zařízení.
    NTFS 2.0.1, 16 dopisů
    Anton Altaparmakov napsal během oznámení další verze NTFS, že soubory nyní automaticky mají nastaveno právo být vykonávány, jak požadovali uživatele wine. Padraig Brady však s ním nesouhlasil, programy se mohou spouštět pomocí wine /ntfs/lookout.exe a tato změna naruší chod midnight commanderu, barevné výpisy ls či doplňování názvů souborů přes klávesu Tab v shellu. Podobná debata proběhla před časem i u vfat. Padraig navrhnul práva rx pro adresáře a r pro soubory. Anton však nebyl přesvědčen. Sám tuto vlastnost považoval za užitečnou, Tab mu fungoval správně a o ls se nestaral.

    Padraig navrhnul tedy nastavit x jen pro soubory .EXE, .COM a .BAT, jenže Richard B. Johnson vysvětlil, jaké zmatky vládnou ve světě windows a že přípona nic neznamená. Navíc, pokud soubory nemají nastaveno právo spouštění, samba je nedokáže používat. Mike Fedyk tomu nechtěl věřit, ale Richard odpověděl, ať si to vyzkouší, než si stěžuje. On sám má síť s windowsy a pokud je VFAT oddíl zpřístupněn jako share samby, pouze spustitelné soubory budou viditelné pro klienty z windows.

    Debata nad licencí kernelu, 89 dopisů
    Andrea Arcangeli změnil kód funkce vmalloc tak, aby se exportovala jako EXPORT_SYMBOL a ne EXPORT_SYMBOL_GPL. Tím ale vytočil Alana Coxe, který odpověděl, že autoři kódu jej umístili pod GPL a Andrea nemá žádné právo toto změnit. Tím porušuje licenci, porušuje digital rights management system (5 let vězení v USA) a co hůře - ignoruje základní morální práva autorů.

    Andrea pochyboval o tom, zda takový export označuje, že kód je pod licencí GPL, na což Alan reagoval s tím, že každý jeho kus kódu je uvolněn pouze pod licencí GPL. Kdokoliv používá můj kód v ne-GPL kódu, dělá tak na základě vlastního právnického rozhodnutí, zda se jedná o odvozenou práci či nikoliv. Kdežto Andreova úprava měnící licenci je jiná záležitost. Jedná se o prostou krádež.

    Andrea se ohradil s tím, že pokud taková triviální změna (funkce může být nahrazena inline verzí) je nezakonná, vytvořím fork [znáte někdo český překlad?] kernelu a reimplementuji všechny takovéto funkce.

    Do hádky vstoupil razantně Linus: Dobře, všichni jste na omylu. Odstranění _GPL() je v tomto případě v pořádku, ale ne z důvodu zde uvedených, nýbrž protože i Ingo souhlasil, že ovladače nemají mít ponětí o vnitřnostech VM. Fakt, že kód byl přeportován z 2.5 a _GPL tam zůstalo, je prostě chyba, neboť jsem nedostal updaty od Inga.

    Ingo Molnar souhlasil a dodal, že metodu exportoval jako _GPL z čistě technických důvodů, neboť viděl ne-GPL ovladače ji používat a považoval ji za soukromou metodu. Nicméně, z principu je autorem Linus, takže toto je konec příběhu.

    Ne tak pro Alana: takže Linus má právo měnit licenci příspěvků ostatních? Měli bychom si to ujasnit. Tento kód je přece zkopírován z bttv a napsali jsem jej s DaveM. Do jádra jej začlenil Gerd s GPL exportem. Gerd Knorr situaci objasnil. Jediný důvod, proč použil GPL, byla snaha zachovat stejnou politiku, jakou měla tato funkce v řadě 2.5. Jinak by se lidé naštvali, kdyby ji začali používat a později zjistili, že je v řadě 2.5 exportována podstatně přísněji. Rád zašle patch odstraňující _GPL, jakmile se tak stane i v řadě 2.5. Mimochodem, ten kód v 2.5 není cut&paste z bttv.

    Tigran navrhnul přejmenovat EXPORT_SYMBOL_GPL na EXPORT_SYMBOL_INTERNAL, aby v budoucnu byl už podle názvu metody jasný její účel. Linus s ním souhlasil, neboť toto je podle něj jediný účel _GPL exportu. Alan se zeptal Keitha Owense, zda to nenaruší chod modutils, neboť stabilita 2.4 je nedotknutelná. Keith odpověděl, že taková změna je triviální a zpětně kompatibilní, ale provede ji, až se všichni shodnou. Do té doby, ať jej netahají do svých hádek.

    Debata tím však neskončila. Alan, Tigran a Ingo diskutovali na téma GPL a odvozených prací a zda chtějí povolit binárním ovladačům přístup k vntřním funkcím (šířenými pod GPL).

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.