abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 168

    3. 6. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1769×

    Status VM a IDE v řadě 2.5 a podpora velkých souborů.
    Do konference přišlo 1608 emailů od 416 pisatelů, nejvíce emailů zaslali Alan Cox, Martin Dalecki a Andrew Morton.
    Status VM a IDE v řadě 2.5, 283

    Linus Torvalds oznámil:

    Nedávno se v řadě 2.5 událo spoustu věcí, o čemž svědčí slavné detaily v Changelogu, ale chtěl bych vyzdvihnout 2.5.14, protože se v ní zásadně změnil způsob správy dirty stavu ve správě virtuální paměti. Zásluhu na tom má Andrew Morton. Kód byl nejen výrazně vyčištěn, ale za určitých okolností běhá podstatně rychleji. V řadě 2.5 je spousta jiných změn, ale žádná není tak zásadní. Prosím otestujte ji (ale buďte opatrní a udržujte zálohy).

    Bert Hubert se zeptal, čí verze virtuální paměti je použita: ta od Rika van Riela nebo od Andrea Arcangeliho? Andrew vysvětlil, že VM je široký pojem. Aktuálně je použita verze od Andrea začleněná do hlavního jádra ve 2.4. Andrew jen naučil alokátor stránek, že všechny dirty paměti se zapisují skrze stránky a ne někdy přes stránky, jindy přes buffer. Přidal navíc clustering writeback.

    V řadě 2.4 jsou dirty data skrze systémovou funkci write(2) zaobalena do buffer_heads a umístěna do globální bufferu, kde čekají na zapsání. A dirty data ze sdíleného mapování [shared mappings] jsou připojená ke svému inodu. Kdežto v 2.5 byl buffer odstraněn a dirty data z write(2) jsou zpracovávána stejně jako dirty data z mmap(). Dále byly upraveny kupdate a bdflush. Vše je nyní stránkově orientováno.

    Martin Dalecki zaslal tunu patchů do IDE kódu a vývojáři začali debatovat nad technickými body. Najednou Anton Altaparmakov vypěnil: Od té doby, co jsi novým správcem IDE, jsme tě viděli pouze odstraňovat jednu funkci za druhou ve jménu vyčištění kódu bez toho, aby jsi za ně uvedl nějakou adekvátní náhradu. Všechny kritické opravy zaslali jiní lidé, což nevzbuzuje v tebe důvěru. Dokonce i Alan Cox před časem napsal, že ti nedůvěřuje.

    Ale Linus se Martina zastal:

    Koho to zajímá? Našel jsi cokoliv, co Martin odstranil a mělo nějakou cenu? Určitě ne. Pánové, měli byste si uvědomit, že IDE vrstva má v sobě OSM LET naprostých zmetků. Nikdy to nebylo pročištěno. Má to v sobě tak odporné věci, až je to příšerné. Podle mně je mnohem jednodušší přidávat novou funkčnost do čistého kódu.

    Veškeré informace z /proc/ide jsou dostupné přes hdparm a pro vaše drahé embedded systémy zřejmě zabírají méně prostoru, když jsou v uživatelském prostoru. Tak kde je problém?

    Alan Cox ale poznamenal, že /proc/ide obsahuje užitečné informace, které jinde nejsou dostupné. Například jaký řadič řídí disky, které disky jsou dostupné apod. Ale Linus napsal, že by raději viděl někoho přidat tato zařízení do skutečného stromu zařízení, kde by tento typ informací byl velmi viditelný. Zatím devicefs není automaticky připojen, ale jedná se o jediný skutečně univerzální způsob prezentace takovýchto informací.

    Podpora velkých souborů, 41

    Peter Chubb oznámil: V současnosti je linux omezen 2TB souborovým systémem a to dokonce i na 64-bit systems, protože je zde spousta různých míst, kde je blokový ofset nastaven na unsigned nebo int (32-bit proměnné). Zaslal link na patch , který implementuje nový typ sector_t, který má držet hodnotu ofsetu u sektorů a bloků. Dodal, že na svém starém pentiu dokázal vytvořit 15TB velký souborový systém připojený jako JFS skrze loop zařízení - a zdá se, že vše funguje. Existuje pár programů z uživatelského prostoru, které je třeba opravit (parted, mkfs).

    Andrew Morton odpověděl: Hlasuji pro začlenění. 2TB zabraňuje některým lidem používat řadu 2.4. Zřejmě 2.6 bude potřebovat 64-bit čísla. Další překážkou budou indexy stránkové cache. Tam bude limit buď 8TB nebo 16TB, v závislosti na znaménku.

    Různým lidem se patch také líbil a Martin Dalecki napsal, že jeho části začlení. Později Peter oznámil novou verzi pro kernel 2.5.15 a Christoph Hellwig napsal, že patch vypadá velmi dobře a že doufá, že bude brzy začleněn.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.