abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 701 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 175

    26. 7. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1824×

    Šetření baterií výběrem souborového systému, diskuse nad vytvářením větví a Linux 2.5.25.

    Do konference přišlo celkem 1136 emailů, nejvíce psali Andrew Morton, Thunder from the hill a Keith Owens.

    Šetření baterií výběrem souborového systému, 18 emailů

    Miles Lane se zeptal, zda existuje nějaký způsob, jak přinutit jeho laptop připojit disky pod ext2 místo ext3, když laptop běží z baterek. Pár lidí pochybovali, že je to možné a ptali se, k čemu to potřebuje. Andrew Morton spekuloval, že důvodem je příliš časté buzení disků, které může být ovlivněno nastavením commit intervalu na vyšší hodnotu. Miles to potvrdil a zeptal se, zda je tedy možné nastavit tento interval automaticky při přepnutí na baterky. Andrew odpověděl, že pokud APM/ACPI to dokáže oznámit uživatelskému prostoru, mělo by to být možné. Pavel Machek tuto vlastnost ACPI potvrdil a přimlouval se za vytvoření tohoto patche, který by mu mohl být užitečným. Stephen C. Tweedie slíbil, že jej vytvoří, jakmile se vrátí z Otavského Linuxového Sympósia.

    Diskuse nad vytvářením větví, 19 emailů

    Bill Davidsen navrhnul, aby byla řada 2.7 vytvořena současně s řadou 2.6. Podle něj je věcí vývojářské hrdosti udržovat platformu pro "příští velkou věc". Dave Jones se ale obával, že lidé budou spíše uvažovat "spravím to pořádně ve 2.7 a pak to přenesu na 2.6", což bude brzdit vývoj 2.6. Linus se podle něj obává, že se vyvojáři vrhnou na 2.7 a stabilní řadu přenechají lidem, které zajímá stabilita. Rob Landley se zeptal, co je špatného na tom, přenechat stabilizaci lidem, které stabilizace zajímá. Prvních deset verzí řady 2.4 je důkazem, že teorie "zmrazení vývoje urychluje opravy chyb" není správná ani efektivní. Linus je podle něj úžasný architekt se schopností nalézt řešení, které jiní nevidí, ale není dobrý správce. Proč nevyzkoušet vytvoření obou větví najednou s tím, že o stabilní se bude starat Alan, Marcelo či Dave. Russell King měl však obavy o to, kdo se bude starat o stabilní řadu. Dave předpokládal, že Marcelo bude pokračovat, neboť se mu daří práce na řadě 2.4.

    Adrian Bunk byl rozhodně proti vytvoření stabilní i vývojové větve ve stejný čas, neboť se obával debianovského syndromu. Jde o to, že jen málokdo používá stabilní větev Debianu, která je zastaralá. Místo toho všichni používají nestabilní větev a mnoho vývojářů se nestará o vývoj další stabilní větve. Bill Davidsen přidal, že mnoho novinek bylo přidáno do raných jader řad 2.2 a 2.4, které nebyly stabilní. Spousta vlivných vývojářů cítí, že je čas na změnu. Linus má vždy možnost odmítnou patch do vývojové řady, dokud vývojář neopraví něco jiného ve stabilní řadě. Diskuse se později sama rozplynula.

    Linux 2.5.25, 11 emailů

    Linus Torvalds oznámil jádro 2.5.25. Mezi hlavní změny patří začlenění patchů pro PPC, SCSI, USB, kbuild a ovladačů vstupních zařízení [input drivers]. Dále toto jádro obsahuje podporu pro vnitřní časovač [internal kernel times] neběžící na 100 Hz na platformě x86. Nyní je frekvence nastavena na 1KHz, ale pokud by to někdo potřeboval, mohlo by se to nastavit při konfiguraci jádra. Otevřeným úkolem je sjednocení pojmenování diskových zařízení, když teď oba IDE i SCSI začínají používat DriverFS. Cílem je mít čistý způsob přístupu k disku, při kterém se nemusíme starat, zda je to IDE či SCSI nebo cokoliv jiného.

    Matthias Andree se zeptal, zda se chystají hoši od LVM opravit jeho nefunkčnost [breakage] v řadě 2.5. Nebo zda EVMS funguje v 2.5 místo něj. Joe Thornber odpověděl, že Heinz Mauelshagen udržuje LVM 1.0 v řadě 2.4. Jedná se jen o opravy, nové funkce nejsou přidávány. lasdair Kergon, Patrick Caulfield a Joe pracují na mnohem obecnějším ovladači mapujícím zařízení pro řady 2.4 a 2.5. Ovladač je podle něj již velmi stabilní. Vývojáři nemají zájem o udržovaní LVM1 v řadě 2.5 kvůli jeho špatnému designu - a nechtějí plýtvat svými zdroji. Alexander Viro tedy navrhnul, ať je LVM1 kompletně odstraněno z řady 2.5, když nefunguje a nikdo se o něj nestará. Žádná odpověď však nepřišla.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.