abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 189

    4. 11. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 2202×

    Další stabilní řada: 2.6 nebo 3.0? Paketový zápis. Souborový systém CIFS. Sdílené správcovství IDE. Linux Kernel conf 1.0.

    Do konference přišlo celkem 2948 emailů, nejvíce psali David S. Miller, Greg KH a Andrew Morton.

    Další stabilní řada: 2.6 nebo 3.0?, 209 emailů

    Během diskuse se Jeff Garzik zeptal Linuse Torvaldse, zda je už rozhodnuto, že nová řada se bude jmenovat 2.6. Jeff cítil, že spíše by se hodilo pojmenování 3.0. Linus odpověděl, že neexistuje opravdický důvod, proč jej tak nazvat. Vylepšení vláken o několik řádů je blízko Další velké věci, jenže jádro neobsahuje novou architekturu ani jiné fundamentální věci. Přechod mezi 2.2 a 2.4 byl větší než bude mezi 2.4 a 2.6.

    Ingo Molnar argumentoval, že vylepšení virtuální paměti a I/O patří mezi nejdůležitější změny za posledních pět let. Konečně máme špičkový VM a IO subsystém, takže bychom to měli uživatelům dát najevo. Pokud toto si nezaslouží změnu hlavního čísla, tak v budoucnu už nic jiného. A stejně bychom za 2-4 roky museli přejít na 3.0, protože po 2.8 jiné číslo nebude dostupné.

    J.W. Schultz poznamenal, že přechod z 1.0 na 2.0 byl zapříčiněn změnami v Application Binary Interface (ABI) [LL: podle mých vzpomínek spíše zavedením modulů]. Podle něj řada 2.5 obsahuje příšerné zrychlení, ale nepřidává žádné důležité nové vlastnosti ani neodstraňuje stará rozhraní. Takže 2.6 bude upgrade, zatímco 3.0 bude nahrazení.

    Vzápětí si Linus začal dělat legraci, že kvůli virtuální paměti klidně nazve novou řadu 5.0. Pak však vyzval veřejnost, aby se zapojila do testování řady 2.5, jinak není možné ověřit správnost změn. Někteří lidé se však ozvali, že se obávají nestability IDE. Linus a další se je snažili uklidnit, že řada 2.5 jim jede bez potíží.

    Paketový zápis, 4 emaily

    Jure Repinc se zeptal na to, zda bude nové stabilní jádro obsahovat podporu paketového zápisu. Rád by viděl podporu Mount Rainier, který usnadňuje práci s CD-RW. Nějaké patche napsal Jens Axboe a Jure chtěl vědět, zda budou použity. Jens odpověděl, že patche potřebují menší úpravy, ale blížící se zmražení (nových funkcí) kernelu není problém, neboť se jedná jen o drobnou vylepšení ovladače cdrom. To potěšilo Jureho, který urgoval o tuto práci. Andre Hedrick také reagoval:

    Zatlačil jsem na právnická oddělení v Mt-Rainer a pokud se nesnažíme provádět ne-nativní operace, je vše jasné. Přesněji žádná licence není třeba pro čtení a zápis MRW medií na MRW zařízení. Nezákonné je ale číst MRW média na CD-RW.

    Souborový systém CIFS, 4 emaily

    Steven French ohlásil, že CIFS byl upraven tak, aby reflektoval nedávné změny do struktury superbloku. Dále byl vytvořen repozitář BitKeeperu pro snadnou aplikaci na aktuální jádro (bk://cifs.bkbits.net/linux-2.5-with-cifs). Jedná se o poměrně bezpečnou změnu, neboť se téměř nedotýká hlavních jaderných souborů. Jeremy Allison odpověděl, že by hrozně rád viděl CIFS začleněný do řady 2.5m neboť se jedná o velmi hezky napsaný moderní CIFS klient, díky němuž bychom mohli začít přidávat do Samby Unixu specifická rozšíření a nakonec skončit u souborového systému s unixovou sémantikou při komunikaci se Sambou a s windowsovskou sémantikou při komunikaci s obyčejným Windows serverem. Takto by bylo možné dosáhnout stavu, kdy Linux bude univerzálním klientským lepidlem [glue], které známe a milujeme :-).

    Sdílené správcovství IDE, 2 emaily

    Andre Hedrick napsal, že se rozhodl jmenovat Bartlomieje Zolnierkiewicze svým zástupcem a že společně budou spravovat IDE. Bartlomiej je člověk, kterému Andre bezvýhradně věří. Úkolů je totiž tolik, že je skutečně třeba vytvořit tým. Bartlomiej pozvání přijal.

    Linux Kernel conf 1.0, 1 email

    Roman Zippel ohlásil verzi 1.0 konfiguračního nástroje prokompilaci jádra. Finální verze je k k dispozici ke stažení na adrese http://www.xs4all.nl/~zippel/lc/. Roman pak předal tento projekt do rukou Linuse, aby jej použil ve svém stromu a překonvertoval existující data. Projekt se ještě jmenuje kconfig, ale Linus jej může snadno změnit na cokoliv jiného.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.