abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 840 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 275

    6. 10. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3702×

    Nový nástroj blktool nahrazující hdparm. Doplnění dokumentace ext3. Rozšíření možností při připojování VFS. Linux 2.6.8.1-mm2; obsahuje Reiser4. Vyhazování #include z 2.6; stabilita není největší prioritou.

    Nový nástroj blktool nahrazující hdparm, 20 e-mailů

    15. srp - 19. srp

    Jeff Garzik napsal:

    Právě jsem dal "blktool" na svoji SF stránku: http://sourceforge.net/projects/gkernel/. V BitKeeperu je v bk://gkernel.bkbits.net/blktool.

    blktool se snaží být snadněji použitelnou a více obecnou verzí již existující utility 'hdparm'. Například:

            $ hdparm -c1 /dev/hda
                    bude
            $ blktool /dev/hda pio-data 32-bit
    
            a
    
            $ hdparm -L0 /dev/hda
                    bude
            $ blktool /dev/hda media unlock

    Nástroj je zatím dost zaměřený na IDE zařízení (stejně jako hdparm), ale to by se v nadcházejících týdnech mělo změnit, protože bude přidáno ovládání SCSI, I2O a možná hardwarového RAID.

    Uživatelská obec této aplikace je, podobně jako u hdparm, poměrně malá. Omezuje se na lidi, kteří ladí svá úložná zařízení a _vědí, co dělají_. Stejně jako u hdparm může nesprávné použití tohoto nástroje udělat z vašeho disku zarážku na dveře.

    Alanu Coxovi se nelíbil formát parametrů: Takže jsi nahradil podivný, avšak unixovský, formát parametrů hdparm ještě dementnějším, nelinuxovým formátem, který neumí regulární výrazy pro názvy disků? Alan navrhl formát '--parametr=hodnota'. Jeff odpověděl, že upřednostňuje svůj původní mechanismus, protože má podle něj lepší strukturu. Zvláště když počet potenciálních příkazů roste. Ale doplnil, že může implementovat i Alanův návrh.

    Vypadalo to, že lidem se Jeffův přístup líbí a začali na tom pracovat.

    Doplnění dokumentace ext3, 8 e-mailů

    17. srp - 19. srp

    Diego Calleja napsal: Dost lidí si myslí, že ext3 je velmi pomalý. Sice netvrdím, že ext3 je ten nejrychlejší filesystém na světě, ale řekl jsem několika lidem, aby se před hodnocením rychlosti podívali do Documentation/filesystem/ext3.txt a zkusili ext3 lépe nastavit. K mému překvapení není několik ext3 parametrů vůbec dokumentováno (ani ve zdrojovém kódu) - kromě na pár stránkách na internetu. Takže se ani nedivím, že mnoho lidí při testování výkonu ignoruje některé parametry pro mount. Například interval zápisu [commit interval].

    Poslal patch pro dokumentaci, ke kterému řekl: Přidává dokumentaci ke commit, seskupí parametry týkající se žurnálu na jedno místo v dokumentu a ještě bez popisu doplňuje další parametry pro mount (například k acl, xattr, změnám velikosti, rezervacím, bariérám). Několik lidí navrhlo zařazení dalších údajů. Diego je sesbíral a převedl na novou verzi dokumentu.

    Rozšíření možností při připojování VFS, 7 e-mailů

    18. srp - 20. srp

    Herbert Poetzl napsal: Následující patch umožňuje využití parametrů 'noatime', 'nodiratime' a v neposlední řadě 'ro' (read only) při připojování pomocí vfs --bind. Tím pádem se mohou chovat jako jakýkoliv jiný připojený oddíl, protože ty přepínače berou v potaz (současné implementace v 2.4.x a 2.6.x je tiše ignorují).. Několik lidí projevilo zájem, aby se patch dostal do hlavního jádra; ale Christoph Hellwig řekl, že patch má problémy se svým rozhraním a ve stávající podobě nemůže být přijat. Potvrdil, že funkce je to dobrá; a že ji v hlavním jádře očekává do jednoho roku; i když možná ne v rámci 2.6.

    Linux 2.6.8.1-mm2; obsahuje Reiser4, 47 e-mailů

    19. srp - 25. srp

    Andrew Morton oznámil kernel 2.6.8.1-mm2:

    ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/akpm/patches/2.6/2.6.8.1/2.6.8.1-mm2/

    • K externím -mm stromům jsem přidal ia64 vývojový strom Tonyho Lucka.
    • Obrovský únik paměti, na který někteří narazili při zapisování audio CD, by měl být opraven.
    • Pokud zmizí vaše disketové jednotky, zkuste nabootovat s floppy=no_acpi a pošlete zprávu.
    • Přidal jsem souborový systém reiser4. Otestujte, prosím. Zprávy o problémech adresujte i na reiserfs-dev@namesys.com. (Při kompilaci na 64 bitových strojích vyplivne nějaká varování - to bude opraveno.)

      Tady je krátký dotazník, který pro mě vyplnil Hans, aby se vám s tím lépe začínalo:

      • Opravdu rychlý návod pro zprovoznění souborového systému.

        Reiser4 je filesystém založený na algoritmech tančících stromů [dancing tree algorithms]. Popsaný je na http://www.namesys.com. Mělo by se vám podařit jej začít používat jako kterýkoliv jiný souborový systém podporovaný v Linuxu. Můžete nastavit kompilaci jako modul nebo vestavěný. Reiser4 filesystém vytvoříte pomocí mkfs.reiser4, pak jen připojíte a používáte. Podrobnější informace najdete v http://thebsh. namesys.com/snapshots/LATEST/READ.ME.

      • Přímá adresa, kterou mohou lidi použít pro získání nástroje mkfs. Také fsck a jakékoliv další.

        Uživatelské nástroje pro Reiser4 naleznete na ftp://ftp.namesys.com/pub/ reiser4progs. ftp://ftp.namesys.com/ pub/reiser4progs/README obsahuje podrobné informace o kompilaci a instalaci těchto nástrojů. Všechny reiser4 programy mají také manuálové stránky.

      • Známé problémy, nedotaženosti atd.

        Reiser4 byl zatím testován pouze na i386. Není hotová podpora kvót. Ale brzy by měla. Reiser4 byl rozsáhle testován a dostali jsme se k bodu, kdy lidé v konferenci už nenacházeli žádné chyby. Když jsme to ale řekli ostatním, začalo reiser4 používat o řád více uživatelů a ti nalezli chyby, na kterých teď pracujeme.

        Je funkční pouze úplný základ. Exotické pluginy, API pro transakce s více operacemi a přístup k více malým souborům v jednom systémovém volání, komprimace, dědičnost - všechno bylo odloženo na dobu po vydání hlavních funkcí. Komprimační plugin by potřeboval revizi kódu před tím, než jej někdo začne používat.

      • Prohlášení o kompatibilitě s reiserfs3.

        Chcete-li upgradovat z V3 na V4, použijte tar nebo nás zasponzorujte, abychom napsali convertfs.

      • Měj na paměti, že lidi ten filesystém začnou okamžitě testovat na výkonnost a první dojem přetrvává. Teď máš šanci dát k dobru návod na vyladění, parametry pro mount nebo cokoliv jiného, co bys chtěl, aby lidi pochopili PŘEDTÍM, než začnou s vydáváním výsledků testů.

        Reiser4 tím není vyladěný pro fsync/sync/O_SYNC výkon.

        Uvidíte-li výsledky výrazně odlišné od těch na www.namesys.com/benchmarks.html, dejte nám vědět. Všimnete-li si charakteristik výkonu, které nebudou tak docela dávat smysl, pošlete email na reiserfs-list@namesys.com. Takové věci nás vždycky zajímají.

        Vezměte také při testech v úvahu, jak šetří místem.

    Ryan Cumming se pohoršil nad tónem textu nápovědy k ReiserFS. Citoval: "ReiserFS V3 je nejstabilnější linuxový souborový systém, V4 je nejrychlejší. Co se týče tvrzení, že ext2 je na Linuxu de facto standardním filesystémem, nejslušnější, co se k tomu dá říci je, že mnoho lidí by nesouhlasilo. A je zajímavé, že mezi těmi, kteří nesouhlasí, jsou distribuce, jejichž tržní podíl roste. Viz http://www.namesys.com/benchmarks.html, kde najdete důvody, proč by mnozí nesouhlasili."

    Ryan k tomu řekl: Taková prohlášení jsou přinejmenším provokativní. Navíc je to zbytečná vata v již tak obsáhlém textu nápovědy. Vypadá to, že by si to zasloužilo trochu editorské práce. Chris Wedgwood odpověděl, že to je prostě 'Hans-speak' (Hansův styl), a že ti, kterým se nelíbí, to mají ignorovat.

    Vyhazování #include z 2.6; stabilita není největší prioritou, 16 e-mailů

    19. srp - 25. srp

    Dave Jones napsal:

    Všiml jsem si, že každý soubor, který je možné zkompilovat jako modul, natahuje sched.h (a tím pádem i všechny další include soubory pod sluncem).

    Tento patch

    • Odstraňuje sched.h z module.h.
    • Přesouvá definici capable() ze sched.h do capability.h.
    • Vyčleňuje wake_up_* věci do linux/wakeup.h.
    • Odstraňuje sched.h #includes z několika ovladačů, které to díky předchozím změnám nepotřebují.
    • Opravuje všechny problémy na x86, na které jsem narazil. Opravení dalších architektur je jednoduché, musí teď pouze zařadit sched.h na pár místech explicitně (nebo jiffies.h, capability.h nebo wakeup.h).

    Neprováděl jsem žádná měření, jestli se to projeví při kompilaci, protože očekávám, že se to stejně většinou ztratí v okolním šumu (i když naposledy jsem to dělal někdy počátkem 2.5 a srazilo to skoro minutu). Ale když trochu porozmotáme include špagety, aspoň bude gcc používat při kompilaci méně paměti.

    William Lee Irwin III poznamenal: sched.h je tak nechutný odpadkový koš hlavičkových souborů, že by mi nevadilo, kdyby se celé úplně roztrhalo. Každé malé oříznutí je dobré =). O několik dní později si sám odpověděl:

    Tímto vyhlašuji loveckou sezónu a hon na linux/sched.h!

    V rámci přípravy na přesun všech uživatelských kousků ze sched.h a kvůli znásilnění linux/user.h pro tento účel, převádí tento patch všechna začlenění linux/user.h na asm/user.h

    Tim Schmielau se do toho pustil a poslal obrovský patch:

    OK, jdeme na to! ;-)

    Schválně jak často můžeme ty include vyřadit. Abych začal načisto, podíval jsem se nejprve na vanilla 2.6.8.1 před aplikováním tvých patchů.

    Rozbor byl jen na i386; můj osobní config se zkompiluje, allyesconfig ne (což se nepodaří ani s neopatchovaným jádrem).

    Během zbytku vlákna neprobíhala žádná velká diskuze. William poslal několik dalších patchů, všechny poměrně dost závažné. Tim pak prohodil: Odložil jsem svou práci z pozdního 2.5 na 2.7, ale s novým vývojovým modelem to vypadá, že po nás chtějí, abychom 2.6 spíš destabilizovali ;-).


    V originálu Kernel Traffic 275 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.