abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Jaderné noviny 276

    18. 10. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3823×

    Nový správce I2O; začlenění I2O kódu do hlavního jádra. Linux 2.6.9-rc1; diskuze o pravidlech vydávání patchů. Linux 2.4.28-pre2; stav podpory různých verzí GCC. Debata vývojářů o správcovství a háčcích pro binární ovladače; konkrétně pro ovladač PWC. Více o ovladači PWC. Stav ovladačů Intel PRO/Wireless.

    Do konference přišlo celkem 2398 emailů, nejvíce jich poslali Lee Revell, Ingo Molnar a William Lee Irwin III.

    Nový správce I2O; začlenění I2O kódu do hlavního jádra, 24 e-mailů

    15. srp - 28. srp

    Warren Togami napsal:

    Tímto žádám o začlenění I2O patchů, které jsou teď v Andrewově -mm stromu, do hlavního jádra. Patche řeší všechny známé nahlášené problémy s I2O RAID zařízeními. Pokud by byly brzy zařazeny, bylo by možné implementovat a testovat přímou instalaci před zmrazením kódu pro FC3 Test2.

    Protože on sám by si o to nikdy neřekl, nominuji také Markuse Lidela na správce obecné I2O vrstvy v 2.6. Markus na této jinak opomíjené části jádra odvedl obrovský kus práce. Díky jeho úsilí je I2O dnes použitelné a stabilní na mnoha architekturách a všech známých podporovaných kartách.

    Andrew Morton odpověděl, že patche budou začleněny brzy, a souhlasil s tím, aby se Markus stal správcem I2O - i když jen s jeho souhlasem. Markus v odpovědi roli správce přijal a následovala technická diskuze o patchích.

    Linux 2.6.9-rc1; diskuze o pravidlech vydávání patchů, 53 e-mailů

    23. srp - 31. srp

    Linus Torvalds oznámil kernel 2.6.9-rc1, vyjmenoval oblasti, na kterých se patch projeví, a poděkoval Andrew Mortonovi za neúnavné začlenování patchů. Ohledně situace s nestandardním opravným vydáním stabilního jádra 2.6.8.1 poznamenal:

    Administrativní hloupůstka, nad kterou jsem se trápil: měl bych patche dělat vůči 2.6.8 nebo 2.6.8.1? Protože neexistuje důvod, proč bychom nemohli udělat "základní opravné vydání" předchozího vydání po -rc verzi, nemohu patche logicky dělat vůči opravnému vydání.

    Takže patch 2.6.9-rc1 je oproti 2.6.8. Máte-li 2.6.8.1, musíte odstranit patch s .1 a aplikovat ten velký. Uživatelů BK a tar-ballů se tohle zmatení samozřejmě netýká ;).

    V souvislosti s rozhodnutím udělat patch oproti 2.6.8 napsal Matt Mackall: Fíha, toho jsem se bál. Mohl bych ještě vědět, jak hodláš řešit přechod z x.y.z.1 na x.y.z.2? Mám nástroj, který bych rád opět uvedl do provozu. Dával bych přednost tomu, aby všechny x.y.z.n patche byly vůči x.y.z.

    Linus odpověděl: Hmm... Je mi to docela jedno. Pochopitelně existuje zřejmá posloupnost x.y.z.1 -> x.y.z.2 (narozdíl od -rcX verzí, které s ohledem na opravná vydání žádné pořadí nemají), takže jak mezidiffy, tak plné nové diffy jsou naprosto "logické". Musíme si prostě vybrat jeden způsob a mně ani moc nezáleží na tom, který to bude.

    Vyzval lidi k diskuzi, ale ačkoliv se několik názorů objevilo, finální rozhodnutí nepadlo. Situace s x.y.z.n je tak výjimečná, že bude možná chvíli trvat než se dozvíme, jaká budou v tomto případě pravidla.

    Linux 2.4.28-pre2; stav podpory různých verzí GCC, 6 e-mailů

    25. srp - 27. srp

    Marcelo Tosatti oznámil kernel 2.4.28-pre2 slovy:

    Tady je druhá -pre verze 2.4.28.

    Obsahuje mimo jiné další opravy SATA, aktualizaci S390, několik oprav PCI hotplug, aktualizaci NFS a IDE PCI Triflex.

    Také několik oprav pro GCC 3.4, snad už jsme s tím hotovi.

    Ozkan Sezer poukázal na několik dalších oprav pro GCC 3.4 a Adrian Bunk nahlásil další chyby při kompilaci jádra s tímto překladačem. Také si všiml spousty varování, ale napsal: U GCC 3.4 nepředstavují moc velký problém. A jestli bude jako překladač pro 2.4 podporován i GCC 3.5, to je otázka hodně do budoucnosti.

    Ozkan napsal, že by byl velmi rád, kdyby byl GCC 3.5 podporován, ale Willy Tarreau odpověděl: To řekni vývojářům GCC, kteří mezi verzemi neustále porušují kompatibilitu. Mám dokonce i uživatelské programy, které se nezkompilují s GCC 3.3, a které ani nevím jak 'opravit' (obejít chyby?).

    A Marcelo reagoval:

    Teď zrovna mě moc nezajímá, jak bude 2.4 fungovat s GCC 3.5. Řekl bych, že nás to nikdy nebude zajímat.

    GCC 3.4 je aktuální, protože to lidi chtějí - Mikael po nějakou dobu udržoval patche mimo strom a dost lidí se na ně ptalo (tj. záleží na tom).

    Ale vzhledem ke stavu 2.4 (pouze opravování chyb) mě tyhle patche už dost otravují. Nejvíce mě štve převod inline funkcí na ne-inline.

    Z hlediska 2.4 nedává smysl pracovat na podpoře nablýskané nové verze GCC. Od toho tu je 2.6/2.7.

    Debata vývojářů o správcovství a háčcích pro binární ovladače; konkrétně pro ovladač PWC, 39 e-mailů

    26. srp - 30. srp

    Craig Milo Rogers napsal:

    V konferenci linux-usb-devel se objevil spor mezi správcem USB v Linuxu 2.6, Gregem K-H, a Nemosoftem, autorem ovladače (drivers/usb/media/pwc*) pro určité typy webových kamerek založených na Philipsu. Výsledkem je, že Nemosoft požádal o odstranění ovladače z jádra.

    Ovladač je ve formě dvou modulů: open source modul obsažený v jádře už několik let, který ovládá základní operace čipu kamerky, a modul s uzavřeným kódem distribuovaný v objektovém formátu nezávisle na linuxovém jádře, který obstarává dekomprimaci proprietárních kodeků používaných v režimech s vyšším rozlišením. Háček [hook] v open source ovladači umožňuje registraci dekomprimačních modulů (modulů s kodeky) (které mohou být konec konců jak proprietární, tak open source) v hlavním ovladači.

    Protože současným využitím háčku byla registrace proprietárního modulu a s ohledem na pravidlo, které stanovil Linus Torvalds (podrobnosti v diskuzi na linux-usb-devel), odstranil Greg K-H háček z ovladače v jádře a Nemosoft stáhnul z jádra celý ovladač.

    Coby zainteresovaný přihlížející (právě jsem investoval svých $200 do Logitech kamerky kvůli kvalitě ovladače pwc - před pouhými dvěma dny jsem to zjišťoval na webu) prosím o rozhodnutí tohoto problému na vyšší úrovni. Já osobně bych dal přednost čistě open source jádru. A Nemosoft vlastně dal na vědomí, že má v tuto chvíli možnost s Philipsem diskutovat o možnosti otevření kódu kodeků. Jenže jednostranné rozhodnutí Grega K-H Nemosoft tak rozčílilo, že - pokud se nepřihlásí jiný správce - možná skončíme úplně bez podpory této populární rodiny webových kamerek.

    Christoph Hellwig poukázal na to, že autor nemá žádné zákonné právo požadovat odstranění ovladače. Protože se jedná o svobodný software, může se jako správce přihlásit kdokoliv - za předpokladu, že dodrží podmínky licence. Linus Torvalds odpověděl:

    Ano i ne. Z právního hlediska máš pravdu. Měli bychom však být slušní. Je-li jediným autorem a požádá-li o to, měli bychom se myslím jeho přáním řídit.

    Samozřejmě, že pokud se objeví nový správce a rozhodne se přijít na to, jak zařízení funguje prozkoumáním původního open source kódu, tak by to také bylo zjevně v pořádku.

    Nechci, aby si lidé hráli na právníky. Zachování úcty k právům autora ke kódu je důležitější než zákony.

    Lidi střídavě souhlasili a nesouhlasili a v jednu chvíli Linus dodal:

    Greg má pravdu - v jádru neponecháváme háčky, které jsou čistě pro binární ovladače. Pokud někdo chce binární ovladač, měla by to celé být nezávislá věc - a nebude to distribuováno s jádrem.

    Na jiném místě diskuze Alan Cox nesouhlasil s Linusovým tvrzením, že je správné odstranit kód, žádá-li o to autor. Alan řekl: V tom případě to neměl vydat pod GPL. Je to ten samý autor, který dal desítkám tisíců uživatelů neodvolatelná práva. A později dodal: Není jediným autorem. Velké části kódu jsou založeny na práci jiných lidí a úplně obyčejně zkopírovány ze standardního frameworku. Vraťte, prosím, verzi bez háčku zpět. V té formě je pro mnoho lidí užitečná. Když to autor vydal pod GPL, vzdal se práva na odstranění. Očekávat, že budou lidi z nuly hádat GPL kód je k smíchu [reverse engineer GPL source].

    Linus odpověděl: Jsem otrávený, kolik lidí si stěžuje, ale přitom když požádám, aby se toho někdo ujal a něco udělal, najednou je ticho; nebo pokračuje stěžování, zatímco ignorují to zásadní.

    Přímo se zeptal, jestli je Alan ochoten být správcem, a Alan dpověděl, že ano. Craig se také přihlásil a řekl, že se jako správce již také nabízel.

    Více o ovladači PWC, 32 e-mailů

    27. srp - 30. srp

    Greg KH napsal:

    Dostal jsem k této záležitosti spoustu emailů, takže na všechny odpovím veřejně a příště sem lidi nasměruji, zeptají-li se znovu:

    Zaprvé, zde je první velký mail od Nemosoftu o tomto ovladači. To si přečtěte nejdříve, včetně reakcí ve vlákně: http://thread.gmane.org/gmane.linux.usb.devel/26310

    A tady je Linusova reakce po té, co jsem ovladač na žádost Nemosoftu odstranil: http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/229968

    Jo, a na lwn je o tom teď také vlákno: http://lwn.net/Articles/99615/

    OK, teď k těm otázkám:

    Otázka: Proč jsi z ovladače pwc odstranil ten háček?
    Odpověď: Byl tam pouze kvůli podpoře binárního modulu. To je proti zdokumentovaným pravidlům kernelu, takže jsem jej musel dát pryč.

    Otázka: Ten háček tam byl roky! Proč ses jej najednou rozhodl odstranit?
    Odpověď: Já o tom háčku nevěděl. Ani o tom, že byl určen pouze pro binární modul. Omlouvám se, měl jsem si to uvědomit dříve, nestalo se. Nedávno mě někdo upozornil na ten háček i na skutečnost, že podle pravidel jádra by tam neměl být. Takže když jsem se o něm dozvěděl, neměl jsem jinou možnost než ho odstranit.

    Otázka: Proč jsi z jádra vymazal celý pwc ovladač?
    Odpověď: Původní autor (Nemosoft) si to přál. Bylo to jeho přání a já jej splnil. Pokud vám to vadí, zeptejte se na to jeho. Já pouze přijal jeho rozhodnutí coby aktuálního správce a autora kódu.

    Otázka: Ale ty jsi mi sebral moji svobodu! Copak není Linux o svobodě?
    Odpověď: Znovu, bylo to rozhodnutí Nemosoftu. Kernel se také musí řídit svými pravidly, takže proto musel být háček odstraněn. Nezapomínejte, že původní ovladač byl vydán pod GPL, takže vám nic nebrání jej vzít a stát se jeho správcem. Rád podpořím kohokoliv, kdo by si ten kód chtěl vzít a znovu jej poslat k začlenění do jádra. To je svoboda, kterou Linux poskytuje. Žádný OS s uzavřeným kódem by to nedovolil, kdyby se nějaká společnost rozhodla stáhnout podporu svého produktu (což se děje každou chvíli).

    Otázka: Ty zmetku, já jsem dal za tuhle kamerku hodně peněz a ty jsi teď odstranil ovladač. Měl by ses stydět!
    Odpověď: Viz předchozí otázka o svobodě. Pokud to pro tebe tolik znamená, nabídni se, že budeš spravovat kód, není nic snazšího.

    Otázka: Kvůli tobě nebudou chtít firmy psát pro Linux binární ovladače.
    Odpověď: Uf! A co myslíš říkají vývojáři jádra veřejně už tolik let? Binární ovladače si z Linuxu pouze berou, nedávají nic zpět. Více informací a pozadí této otázky v hlavní řeči Andrew Mortona na OLS 2004.

    Otázka: Jsi [následuje seznam šťavnatých a vynalézavých nadávek, který nejenže překládat nechci, ale asi by se mi to ani nepovedlo dostatečně výstižně] fundamentalist turd / jerk / pompous ass / GNU-freebeer-biased-idiot-fundamentalist fucktard / ignorant slut!
    Odpověď: Už mi lepší lidi řekli horší věci. Dej si pohov.

    Stav ovladačů Intel PRO/Wireless, 2 e-maily

    31. srp

    James Ketrenos napsal:

    Už je to chvíli, co jsem se naposledy s lkml a netdev podělil o informace o vývoji ipw projektů. Vzhledem k nedávnému oznámení od Intelu, ve kterém je představen Intel PRO/Wireless 2915 ABG Network Connection miniPCI adaptér, jsem si řekl, že je ta správná chvíle...

    Nejprve chci poděkovat všem, kteří přispívali, používali, testovali a psali zprávy o projektech zmíněných níže. Podpora lidí z komunity je skvělá - ovladače by dnes nebyly zdaleka tak bohaté na funkce a tak stabilní, nebýt přispění všech těch lidí.

    Projekt ipw2100 (802.11b) velmi pokročil. Právě teď ovladač pročišťujeme, aby mohl být poslán do netdev k případnému začlenění do jádra. Ovladač nyní podporuje wep, 802.1x, monitorovací režim, ad hoc funkce, infrastrukturu atd. Uspání/probuzení ještě tak úplně nefunguje, ale brzy bude hotovo. Tento projekt je na http://ipw2100.sf.net.

    Projekt ipw2200 (802.11bg), který byl spuštěn v květnu, ve funkčnosti ipw2100 rychle dohání. V současné době se spojí pouze rychlostí B; zavádění G právě probíhá. Chystáme se na ad hoc funkce a další mezery. Návrh na začlenění do jádra jsme chtěli pozdržet dokud nebudou fungovat všechny funkce, ale dost lidí požadovalo, abychom to urychlili a dostali to tam spíš dříve než později. Proto se snažíme pracovat na tom, abychom mohli vše poslat k začlenění společně s projektem ipw2100. Projekt je na http://ipw2200.sf.net.

    Tím se dostávám k oznámení linuxové podpory pro Intel PRO/Wireless 2915 ABG Network Connection adaptér. Počínaje příštím týdnem bude projekt ipw2200 podporovat i adaptér ABG. Z pohledu ovladače je jediná změna mezi těmi dvěma kartami v přidání A radia na 2915. Takže přidání podpory ABG je pouze otázkou aktualizace firmware používaného v projektu ipw2200, přidání PCI id a doplnění podpory pro A. Práce na tom bude postupovat společně s doplňováním plné podpory v projektu ipw2200.

    Někdy v blízké budoucnosti přejmenujeme projekt ipw2200 vhodněji tak, aby bylo patrné, že podporuje jak adaptéry 2200, tak 2915.

    Na Arjana van de Vena to udělalo dojem a poděkoval Jamesovi a dalším vývojářům ipw za dobrou práci.


    V originálu Kernel Traffic 276 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.