abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    13.6. 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Jaderné noviny 42

    4. 10. 1999 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 2243×

    Bylo zasláno celkem 1045 dopisů o souhrné délce 4148 KB. Tyto dopisy poslalo 416 různých autorů, z nichž 190 poslalo více než jeden dopis. Největším grafomanem byl jako obvykle Alan Cox s 61 dopisy o celkové délce 163 KB.
    Poškození systému souborů ve stabilní řadě, 21.-29.10.1999, 34 dopisů

    Bouřlivá diskuse vznikla při hledání chyby, která způsobuje poškození systému souborů. Tato chyba se objevuje ve stabilní řadě už od verze 2.2.5 a nikdo ji není schopen najít. Alan Cox prohlásil: "Lidé mi důvěřují. Ta malá *** zemře, jakmile bude nalezena". Spousta lidí se snažila popsat podmínky, za kterých se chyba projevila, bohužel stále tento obvyklý postup k cíli nevedl. Někteří vývojáři podezřívali vadný hardware uživatelů, ale Martin Schulz tuto možnost vyvrátil. K tomu, že je problém způsoben hardwarem, Alan napsal: "Ve většině případů ano. Bohužel si nejsem jist, že vždy. O to je situace složitější". Bohužel, řešení nebylo nalezeno. Zatím.

    Ochrana jádra před rootem, 26.-28.10.1999, 16 dopisů

    John Langford a Dimitris Margaritis převzali nápad z phrack-55 a začali vytvářet modul, kterým by zapečetili kernel a tak jej ochranili před svévolnými zásahy roota a trojskými koni. Napsali již část kódu, ale chtěli jej udělat ještě lstivějším. Jejich cílem bylo, aby se daly nahrávat jen určité předem zvolené moduly. Rozhodli se považovat kernelový mód za bezpečný a mód uživatelského prostoru za nebezpečný. Proto přesunuli md5sum do jádra. Jejich největším problémem se však stal příkaz insmod, který běží v uživatelském prostoru. Navrhli čtyři kličky, jak obejít toto nebezpečné místo a zeptali se, které mají použít. Aaron Sethman poznamenal, že jejich nápad je sice zajímavý, ale root stejně může překompilovat jádro a zrušit tak jejich ochranu, pokud by jádro nebylo umístěno na disketě chráněné proti zápisu. Navíc se zeptal, zda to má vůbec smysl, protože root stejně může provádět ošklivé věci. Dimitris tedy dodal, že jádro, moduly a rc skripty budou umístěny na médiu chráněném proti zápisu. Na otázku odpověděl, že takhle aspoň nebude root moci provádět škaredé věci v jádře. Jesse Pollard zaslal odkaz na stránku Ovládání přístupu založené na pravidlech (http://www.rsbac.de/rsbac/) a podotkl, že nejlepším řešením by bylo udělat roota neprivilegovaným uživatelem, s čímž se plně ztotožňuji.

    Návrh na podporu half duplex, 27.10.1999, 9 dopisů

    Riley Williams zaslal revizi svého návrhu na podporu poloduplexního protokolu pro sériový port. Návrhl přidat proměnnou k sériovému kódu, která by označovala aktuální stav portu. Těchto stavů by bylo osm, pro zajímavost například "neexistuje", "plně duplexní", "přijímající" a "duplexní do vysílacího". Dále popsal funkce a IOCTL, které je potřeba naimplementovat.

    Strukura i-uzlu ve VFS, 27.10.1999, 6 dopisů

    T. V. Govind napsal, že ve struktuře i-uzlu VFS je udržována již velká spousta informací, které jsou specifické určitým souborovým systémům. A protože vrstva VFS byla zamýšlena jako obecná, navrhl přesunout tyto informace jinam a do VFS i-uzlu umístit ukazatel na tato data. Podotkl, že díky tomuto přístupu by již nebylo nutné předělávat VFS po každém přidaném souborovém systému. Alexander Viro odpověděl, že tato změna bude provedena po stabilizaci kešování stránek ve vývojové řadě. Malcolm Beattie podal zajímavé vysvětlení z Digital Unixu, kde provedli změnu opačným směrem z optimalizačních důvodů. V jejich i-uzlu byl ukazatel v-data na soukromou strukturu se specifickými údaji. Nakonec byli přinuceni kvůli výkonnosti spojit obě struktury do jednoho paměťového bloku, kde obecná část byla umístěna na začátku a specifická část ji okamžitě následovala.

    Porušená zpětná kompatibilita, 28.-30.10.1999, 5 dopisů

    Soren Leiden oznámil, že gnome-terminal neběží od 2.3.23, zatímco rxvt a xterm běží. Jeremy Katz napsal, že ve verzi 2.3.24 byla změněna struktura rlimit, což může být důvodem nefunkčnosti gnome-terminalu. Alan odpověděl, že už poslal Linusovi patch, který zajistí zpětnou kompatibilitu. Soren se zeptal, zda je to problém je gnome-terminalu nebo je více postižených programů a Alan odpověděl: "Poruší to gnome-terminal a pár dalších aplikací, které si testují setuid prostředí. Kdo se o to nestará, toho se to netýká. Je to chyba syscallu. Nyní opravena chyba :-)".

    Nová hashovací funkce pro buffer, 29.-30.10.1999, 5 dopisů

    Andrea Arcangeli oznámil, že ve verzi 2.2.14pre12 byla přidána nová hashovací funkce pro buffer od Davida S. Millera. Andrea požádal o analýzu. David nejdříve upravil existující kernel a přidal do něj podporu o dump bufferu. Pak připojil kombinaci IDE a SCSI disky a RAID. Následně spustil dva testy, které naplnily buffer metadaty a po jedné sekundě provedl dump bufferu. Použitím získaných dat vytvořil simulátor bufferu pro různé hashovací funkce. Pak spustil několik simulací pro původní hashovací funkci a jednu novou. Pak porovnal výsledky a vytvořil třetí funkci, která svými výsledky překonala obě funkce z minulého testu. Dokonce průměrně dosahovala 92% ideálu. Andrea poděkoval a podotkl, že David nevzal v úvahu čas výpočtu. David odpověděl: "Ale ano, vzal. Ten, kdo mě zná, ti poví, že jsem kompletně předělal kus kódu na Ultra Sparcu, abych ušetřil dva cykly procesoru".

    Tento článek je vychází z informací serveru Kernel traffic a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 17 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.