abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    13.6. 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Jaderné noviny 43

    4. 10. 1999 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1123×

    Bylo zasláno celkem 1046 dopisů o celkové velikosti 3887 KB. Tyto dopisy poslalo 389 různých autorů, z nichž 168 poslalo více než jeden dopis. Nejaktivnějším pisatelem byl samozřejmě Alan Cox, tentokráte jen s 48 dopisy o délce 127 KB.
    Vřava ohledně /proc/pci, 25.10.-2.11.1999, 49 dopisů

    Prudká diskuse začala nevinně. Keith Duthie oznámil, že Linux nerozpoznal některé PCI zařízení. Dan Hollis poznamenal, že /proc/pci se v budoucích jádrech nebude používat, náhradou za něj je program lspci. Dave Jones připomněl, že Martin Mareš sice vytvořil patch, kterým by se zrušil soubor /proc/pci, ale Linus jej zamítl. Martin nyní pracuje na patchi, který by do jádra přidal tabulku lidmi čitelných PCI dat. Rozlobený Dan Hollis napsal: "Znamená to, že se už nezbavíme neustále rostoucí tabulky statických textů, která se nedá odswapovat?" David Woodhouse poznamenal, že text je označen jako __initdata a proto se po startu zruší. Bret Indrelee však řekl, že to je sice pravda, ale stejně to zbytečně prodlužuje jádro, které pak nemusí fungovat s lilem. A navíc jsou tyto texty zbytečné pro "embedded" zařízení. Obě strany si pak ještě dlouho předkládaly důkazy pro svá tvrzení a neumřeli-li, dělají to ještě podnes :-).

    Žurnálové souborové systémy, 28.10.-2.11.1999, 16 dopisů

    Josef Höök se zeptal, zda někdo pracuje na žurnálových souborových systémech. Dostal obvyklou odpověď o ext2, ReiserFS a XFS. Jako další variantu Shawn Leas zmínil DTFS, který však není skutečně žurnálový, spíše je založený na záznamech. Mezi jeho problémy patří efektivita, neboť používá "append" mod zápisu místo obvyklého přepisu. To jej však podle Shawna činí výhodným pro "embedded" zařízení, která používají Flash-ROM.

    Testy paměti při startu, 29.10.-4.11.1999, 31 dopisů

    Pavel Machek zaslal patch, který provádí jednoduchý test paměti při startu. Adrian Bridgett navrhl, že něco podobného by mohlo zjišťovat velikost RAM a uživatelé by nemuseli tento údaj zadávat ručně. Alan přišel na jeden teoretický problém, který však odstranil patch Petera Steinera. Tento patch Pavla zaujal. Peter a Pavel pak diskutovali, zda se má Linux po nalezení chyby v paměti RAM ukončit či ne.

    Změny rychlosti CPU, 29.10.-2.11.1999, 37 dopisů

    Pavel Machek zjistil, že na jeho Toshibě se mění rychlost CPU v závislosti na vybití baterií. Například při vybitých baterkách při startu procesor běží na 150MHz, po zastrčení do zásuvky se rychlost zvedne na 300MHz. Linux však tuto změnu nepostřehne a používá starou hodnotu bogomipsů. Proto je veškeré použití udelay() chybné, což může na určitém hardwaru způsobit poškození dat nebo pád systému. Dlouhá diskuse však nevedla k nalezení řešení.

    Zrcadlení versus buffer, 29.10.-8.11.1999, 81 dopisů

    Velice poučná diskuse vznikla poté, co Jeff V. Merkey oznámil podporu zrcadlení v souborovém systému Netware pro Linux. Napsal také, že bufferová cache kešovala stejná data vícekrát. Proto přepsal buffer cache a chtěl začlenit tyto změny do hlavního proudu. Později označil RAID kód za mimořádně primitivní. Proti tomu se ohradil Gadi Oxman a popsal, co všechno již softwarový RAID pro Linux umí. Gerard Roudier poznamenal, že Jeff z lenosti napsal svůj kód na špatné vrstvě. Jeff odpověděl, že současný design buffer cache patří do sedmdesátých let a on se jej snaží dostat blíže k devadesátým rokům. Stephen C. Tweedie odpověděl, že buffer cache není určena pro poskytování podpory pokrokovým I/O operacím. Zrcadlení by mělo být děláno na jiné úrovni, podobně jako to dělají žurnálové souborové systémy a softwarový RAID. Jeff nazval aktuální vztah mezi ovládači a buffer cache incestem. Linus to spíše nazval svatbou z rozumu a popsal budoucí vývoj.

    SoundBlaster Live, 1.-2.11.1999, 7 dopisů

    Jeff Garzik poslal URL na ovladače SoundBlasteru vytvářené Creativem. Chris Jones oznámil, že ovládače byly zveřejněny pod GPL a zeptal se, kdy se stanou součástí jádra. Alan odpověděl: "Už několik dní sedím nad kódem pro sblive. Prohlédl jsem si jej a poslal jsem jim [Creativu] komentář. Bude to brzy."

    Diskuse o patentu, 2.-6.11.1999, 23 dopisů

    Jeden stupidní Američan si nechal patentovat primitivní třířádkový kód, který konvertuje dvouciferný kód roku do čtyřciferného. Něco jako if(rok>80) rok += 1900 else rok += 2000. A začal požadovat peníze po komerčních firmách. Greg Maxwell napsal, že Linux používal stejný kód nejméně rok před tím, než bylo o tento patent vůbec zažádáno. A ptal se, jaký bude mít tento patent dopad na Linux. Richard Stallman odpověděl, že se na to zeptá svých právníků a požádal o další informace. Joe Acosta jako bývalý patentový úředník vysvětlil, že se tento patent týká pouze databází a proto by neměl ohrozit Linux. Gregory McLean navrhl požádat o zrušení patentu a jako důkaz uvést zdrojový kód Linuxu. Bylo mu však vysvětleno, že to není nejlepší nápad vzhledem k podivným administrativním pravidlům patentového úřadu. Richard B. Johnson napsal, že jako autor BIOSu v Analogic 2030 použil tento přístup už v roce 1991. Pak ještě H. Peter Anvin dodal, že PC-DOS verze 2.0 z roku 1981 tento přístup taky používal.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Připravil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.