abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 44

    4. 10. 1999 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1086×

    Bylo zasláno celkem 1165 dopisů o celkové velikosti 4839 KB. Tyto dopisy poslalo 382 různých autorů, z nichž 171 poslalo více než jeden dopis. Pomyslnou hitparádu vyhrál Alan Cox se 79 dopisy o celkové délce 58 KB.
    Symbolické linky na hlavičkové soubory, 4.-15.11.1999, 35 dopisů

    Paul Schroeder zaslal jednořádkovou záplatu na Makefile, díky níž se při kompilaci jádra budou používat hlavičkové soubory z aktuálního adresáře, pokud chybí /usr/src/linux. Peter Samuelson poznamenal, že Paul má asi špatné symbolické linky a že Linus souhlasil s kopírováním celých hlavičkových adresářů místo dosud běžnějšího vytváření linků. Paul argumentoval tím, jak by bylo obtížné kompilovat dvě různá jádra. Následovala dlouhá diskuse zastánců a odpůrců obou řešení.

    Ext3 status, 8.-10.11.1999, 8 dopisů

    Stephen C. Tweedie napsal: "Ext3 funguje pěkně, ale stále je tu ještě pár věciček, které chci napsat před první skutečně veřejnou verzí. Už to má žurnálovací schopnosti a zasílám oznámení o testovacích verzích do konference linux-fsdevel".

    Zastavování real time hodin, 8.-10.11.1999, 6 dopisů

    Tim Walberg oznámil, že na 2.2.13ac2 se mu asi zastavují rtc hodiny. Systémový čas byl v pořádku, ale ve /var/log messages nacházel zprávy o ztracených přerušeních a zprávu "set_rtc_mmss: can't update from 52 to 3". Andrea Arcangeli podezříval démona xntpd. Tim potvrdil, že po jeho vypnutí se problém vytratil. Druhým řešením byl překlad jádra s vynutou podporou rtc.

    Možný konflikt s GPL v licenci Reiserfs, 8.-14.11.1999, 41 dopisů

    Mike A. Harris napsal, že GPL nepřipouští vyjímky zmiňované v licenci reiserfs. Mike dále uvedl, že licence je nejednoznačná a mělo by se to vyjasnit. Matthew Kirkwood odpověděl, že použitá licence je ještě více restriktivní než GPL a proto reiserfs nemůže být začleněn do jádra. Hans Reiser nakonec dopsal do licence dodatek, ve kterém popisuje, za co se musí platit a za co ne a dále vysvětlit, že jeho licence je kompatibilní s GPL verze 2.

    Problémy se StarOffice, 9.-12.11.1999, 24 dopisů

    Někdo oznámil, že StarOffice padá pod nejnovějšími stabilními kernely. Alan napsal: "Je to vadná aplikace, otevírá soubory, které neexistují. Nyní dostane chybu indikující, že soubor neexistuje". Alexander Viro naštvaně napsal: "Snaží se to otevřít CO?" .. "Zpětná kompatibilita je pěkná, ale uchovávání každé nedokumentované kličky, kterou by nikdo normální nepoužíval ... Promiň, ale my opravdu potřebujeme přidat do errno.h EBITEME. Přesně pro tyto účely". Dmitri Pogosian argumentoval, že SO je důležitý pro spoustu uživatelů a mělo by se to vzít v potaz. Mike A. Harris ale odpověděl: "Microsoft Windows padá tak často - častečně kvůli chybám v kódu. Vědí o spoustě nebo většině z nich, ale neopraví je, snad kvůli tisícům aplikacím, které by to porušilo" a kousek dále "Vývoj Linuxu je zaměřen na opravu chyb a technicky správný postup. Ani Linus ani ostatní významní vývojáři se nestarají o kompatibilitu pouze binárních modulů nebo pouze binárních aplikací spoléhajících na chybu v jádře. Proto je Linux tak stabilní a pokračuje v tom".

    Rozdělení jádra do více balíků, 14.11.1999, 11 dopisů

    Enrico Weigelt napsal, že zdrojáky jádra jsou již příliš veliké (> 10 MB) a navrhl je rozdělit do čtyř částí. Richard Gooch odpověděl: "Mohli bychom vynechat toto téma? Pokaždé, když nějaký začátečník napíše email na toto téma, obdržíme chór 'já taky' ohlasů a několik 'to nebude fungovat' od těch, kteří se v tom vyznají. Lidé, to už opravdu obtěžuje. Je to jedno z nejneužitečnějších a zbytečných vláken v této konferenci."

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Připravil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 7 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.