abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (80%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 439 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 52

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 886×

    V dnešním čísle se dočtete o tom, co je třeba dodělat před vypuštěním řady 2.4, změně rozhraní blokových zařízení a bezpečnostní díře ve stabilních jádrech. Nejaktivnějším pisatelem se stal tradičně Alan Cox, následoval jej Tigran Aivazian a Andrea Arcangeli.
    Dodělávky před 2.4, 4.-13.1.2000, 125 dopisů

    Alan poslal 42 položek dlouhý seznam úkolů, které je třeba udělat před vypuštěním verze 2.4. Celý seznam najdete na serveru Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com). Mezi úkoly je třeba začlenění oprav síťového kódu, opravy DMA, začlenění změn z řady 2.2, RAID 0.9 a kódu využívajícího výhod Athlonu, Pentia III a MMX. A také začlenění ovládače zvukové karty Sound Blaster Live. Někdo se ptal na to, zda bude řada 2.4 obsahovat žurnálový kód. Linus odpověděl, že ext3 ještě není připraveno, ale ReiserFS by to mohlo stihnout. V diskusi bylo také poznamenáno, že Donaldovy ovládače tulip, eepro100 a epic100 jsou špatné a na internetu existují alternativní, které fungují bez problémů. Alan napsal, že je chce začlenit do 2.2. Na internetu také existuje petice žádající začlenění LVM do jádra. Alan odpověděl, že ten kód je sice funkční, ale nepřehledný a jeho autor se odmítá přizpůsobit programovacímu stylu ostatních hackerů.

    procfs nebo sysctl, 6.-12.1.2000, 43 dopisů

    Benjamin Reed napsal nový ovládač pro bezdrátový ethernet a chtěl vědět, kde má pro něj vytvořit prostor jmén (namespace). Jestli jej má dát do /proc a nebo má použít sysctl, o kterých však slyšel, že se nemají používat pro tyto účely. Linus mu ve své odpovědi doporučil vytvořit si podadresář adresáře /proc/drivers. Marcin Dalecki se však naštval a napsal hodně dlouhý dopis, ve kterém kritizoval tento přístup: "Opravdu jsi tak slepý a nevidíš problémy s formátem, kompatibilitou, parsováním a výkonem, které vytváří myšlenka procfs?" Linus však nereagoval. Později v diskusi Linus vysvětlil své důvody, proč preferuje procfs před sysctl.

    Změna interface blokových zařízení, 7.-11.1.2000, 52 dopisů

    Alexander Viro oznámil, že se změnil interface blokových zařízení v jádře 2.3.38. Struktura block_device_operations obsahuje metody open, release, ioctl, revalidate a check_media_change. Poslední dvě jmenované metody byly odstraněny ze struktury file_operations. Bloková zařízení se díky tomu stanou nezávislými na změnách ve file_operations. Richard B. Johnson napsal, že už poslední změna pro něj znamenala dva týdny práce, kterou musel tajit před vedením, aby nezdiskretoval Linux. A teď je změna ještě větší. Podle jeho názoru takové drastické změny rozhraní zabraňují Linuxu stát se profesionálním operačním systémem. Alexander vysvětlil, že tato změna byla nutná a v budoucnu ušetří i Richardovi spoustu práce. Několik lidí poznamenalo, že rozhraní se v stabilní řadě nemění, změny jsou jen ve vývojové řadě, kterou by nikdo rozumný nenasadil do "výroby". Richard ale vysvětlil své důvody. Napsal, že pracuje pro firmu, která vyrábí mimo jiné lékařské přístroje. Dosud používali Sun, ale z finančních důvodů se rozhodli přejít na platformu x86 a Linux. A jeho prací je vytvářet všechny ovládače pro CAT scanner. Z jeho dopisu dále vyplynulo, že firemní právnici si špatně vyložili GPL. Mysleli si totiž, že podle GPL musí poskytovat zdrojový kód ovládačů pro aktuální verzi Linuxu a proto je portovali i pro vývojovou řadu.

    Poplach od skupiny TESO, 9.-11.1.2000, 10 dopisů

    Sebastian Krahmer ze skupiny TESO oznámil novou díru v 2.0 a 2.2. Pokud uživatelé nemají nastaveny limity na systémové zdroje [LL - viz ulimit], mohou shodit jakýkoliv proces, dokonce i pokud jej vlastní root. Byly zaznamenány dokonce i pády systémů. Victor Khimenko napsal, že o tomto problému se diskutuje už více než rok, zatím bezúspěšně. Alexey Kuznetsov napsal, že se o problému ví dokonce pět let. Sebastian odpověděl, že nemá čas sledovat soukromé debaty vývojářů a že podobné probémy by měly být diskutovány veřejně. Alan s ním souhlasil.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.