abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (81%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 454 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 55

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 901×

    Do konference přišlo 882 dopisů od 581 lidí. Na první místo se vrátil Alan Cox s 39 dopisy, následován Andrea Arcangelim, Jeffem Garzikem, Stephenem Tweediem a Jeffem Merkeyem.
    Zamrzlá klávesnice, 56 dopisů

    Miles Lane oznámil, že v jádrech 2.3.4x mu zamrzává klávesnice. Navíc oznámil problémy s ovládači Yenta. Linus odpověděl, že z jeho konfiguračních souborů usuzuje, že za problémy je schována USB. Pokud ji totiž měl v jádře zapnutou, počítač měl problémy, v opačném případě jel v pořádku. Michael Neuffer ale oznámil podobné problémy, ale USB v nich nehrálo žádnou roli. Nicméně zjistil, že mu klávesnice zamrzne v okamžiku, kdy gpm nebo Xy začnou používat speciální soubor /dev/psaux. Pokud z jiného počítače zabil příslušný proces, klávesnice opět začala fungovat. Linus se zeptal, odkdy se problémy začaly projevovat. Michael odpověděl, že asi od 2.3.39pre a dodal, že zrušení modulu Yenta eliminuje problém. Linus navrhnul smazat jeden řádek z ovládače klávesnice. Někomu to částečně pomohlo, jiným ne. Chyba nebyla nalezena.

    Debata nad soukromými hlavičkovými soubory, 7 dopisů

    Adam J. Richter napsal, že není možné zkompilovat mxser.c, protože tento soubor spoléhá na definice ze soukromého hlavičkového souboru linux/serialP.h. Alan odpověděl: "Prostě vrať zpátky ty části, které se Ted Y. Ts'o snaží přesunout do soukromých hlaviček. Stalo se to již po několikáté a začíná mě to obtěžovat." Ted napsal, že existují dvě řešení - prvním z nich je používat obecný modul generic-serial. Druhou možností je implementovat abstraktní tty vrstvu v jádrech 2.4.

    Šifrování v jádře, 23 dopisů

    Někdo se zeptal, zda se bude do jádra přidávat nějaký kryptovaný souborový systém. Michael H. Warfield odpověděl, že Linux je nyní ve 120 denní lhůtě na komentování. Dále napsal, že z jeho rozhovoru s Linusem vyplynulo, že žádný takový souborový systém nebude přidán do prvních 2.4 jader. Hans Reiser napsal, že pokud bude zájem, je ochoten začlenit takovéto vlastnosti do budoucí verze ReiserFS.

    Ext2 komprese?, 46 dopisů

    Během diskuse o nových vlastnostech řady 2.4 se Riley Williams zeptal, zda bude začleněna podpora komprese ext2. Bohužel, pro 2.4 je už pozdě. Kód má fungovat velmi spolehlivě pro řadu 2.2, ale neexistuje port na 2.3. Důvodem byla změna práce s bufferem a nedostatek času autora. Stephen vysvětlil tyto změny, autor mu poděkoval, ale napsal, že by rád předal své dílo někomu jinému. Riley se rozhodl podílet se na tomto vývoji. Adresa produktu je http://opensource.captech.com/e2compr.

    Problémy se znakovými IO při SMP, 11 dopisů

    Oleg Drokin měl pocit, že PPP není bezpečné při SMP operacích a zaslal oops. Mitchell Blank Jr odpověděl, že z oops vyplývá, že Oleg má pravdu. V následující diskusi Rik van Riel napsal, že tty kód v 2.2 i ve 2.3 není SMP-safe. Alan odpověděl, že právě zpracovává patch pro 2.2.15, který ošetřuje všechny vážné známé chyby tty.

    Vývojový proces a velké korporace, 42 dopisů

    Jeff V. Merkey napsal velmi urážlivý, sprostý a osočující dopis. V něm obvinil Pavla Machka, Ingo Mollnara a jiné, že ignorují jeho dopisy a nápady. Dále napsal, že spousta kariéristů skončila v SuSe a RedHatu, což prý jsou partyzánské podniky. Jeff Garzik odpověděl, že redhat.com v jeho emailu neznamená, že v jeho smlouvě je klauzule, podle které má poskytovat technickou podporu Jeffovi. A ohledně neodpovídání na dopisy - spousta vývojářů má přeplněné mailboxy. Erik Andersen odpověděl, že některé jeho patche byly zamítnuty, protože byly špatné nebo používaly špatnou filozofii. Nikdy však nebyly zamítnuty z důvodu rasy, náboženství nebo firmy, ve které pracuje. Alan také odpověděl. Že nemůže nikde najít smlouvu mezi ním a Jeffem o poskytování podpory. A že po těchto urážkách už s ním nechce spolupracovat na NWFS. Jeffova reakce byla řekněme přehnaná. Obvinil RedHat ze spiknutí, napsal, že Windows NT jsou a vždy budou lepší než Linux a že linuxoví vývojáři jsou nedostudovaní programátoři druhé jakosti. Pavel Machek se také zapojil do debaty. Napsal, že každý druhý jeho dopis je nesmyslný. Nejdříve chce vyvíjet stripping bez znalosti RAID. Pak chce někoho stíhat za jeho dopis, útočí na Alana a všechny okolo. Jeff mu ironicky poděkoval za to, že mu konečně Pavel odpověděl. Dále napsal, že nikdo na nikoho neútočil, že prý to je bussiness a lidé si to k jeho překvapení vzali osobně. Pak napsal, že kdyby mu Pavel v listopadu odpověděl, nemusel by napsat vlastní buffer-cache, což ho stálo čtvrt miliónu dolarů na výplatách. Rik van Riel napsal, že Jeffův kód řeší některé problémy, které ještě nejsou v Linuxu vyřešeny. A tak jej, požádal, jestli by nemohl spolupracovat s RAID týmem. A to nejen na bázi výměny kódu, ale i v plánování budoucnosti. Tím by se vyvaroval nepříjemných překvapení. A mohl by příště ušetřit čtvrt miliónů za duplicitní práci. Jeff odpověděl, že Pavlův kód z 98% obsahuje to, co potřebuje pro svou práci. Příště ale bude raději komunikovat s Rikem.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 8 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.