abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (80%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 446 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 59

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1042×

    V tomto čísle se dočtete o tom, zda mají Windows NT lepší odezvu než Linux při velké zátěži, jaké existují porty Linuxu a také něco o privilegiích. Do konference linux-kernel přišlo tentokráte 1558 dopisů, nejaktivnějšími autory byli Jamie Lokier, Andrea Arcangeli a Alan Cox.
    Capabilities, 182 dopisů

    Velmi dlouhá debata se rozplynula nad capabilities. Capabilities je projekt, který se snaží zvýšit bezpečnost Linuxu pomocí změny přístupových privilegií. Podobným, ale známějším projektem je ACL - accces control list. Diskuse nejdříve začala na téma jedné chyby a způsobu, jak ji obejít. Postupně se ale téma změnilo na určení velikosti datové složky u každého souboru (32, 64 nebo 128 bitů anebo speciální soubor) a co má tato složka obsahovat. Jestli budou bity přímo určovat jednotlivé capability nebo to bude odkaz do nějaké globální tabulky. Také se řešilo, zda capabilities budou fungovat i jinde než na ext2. Hans Reiser ve své odpovědi vysvětlil, že vzhledem k použitému konceptu je velmi jednoduché dynamicky rozšířit reiserfs o potřebné položky. Jesse Pollard napsal, že používá capabilities k tomu, že zakáže webovému serveru spouštět aplikace. Příjde sice o možnosti cgi, ale cítí se bezpečněji. Dále navrhl rozšíření o další funkce. Jenže Andreas Gruenbacher napsal, že tato rozšíření porušují normu POSIX.

    64 bitový Linux, 39 dopisů

    Někdo se zeptal, zda existuje 64 bitový Linux. Bylo mu odpovězeno, že již delší dobu existují porty na Sparc a Alphy, nově přibyl Merced. V další diskusi se vypisovaly nejrůznější stroje, na které je Linux portován. Jsou to 32 bitové i386, Sparc, MIPS, PowerPC, Motorola m68k, ARM, SH (Hitachi H8), 64 bitový Sparc, Alpha, Merced, MIPS, PowerPC. Mimoto existují ještě porty na HP-PA a IBM S/390.

    BSD licence v jádře?, 33 dopisů

    Darren Reed se zeptal, jak je možné, že některé soubory v jádře mají BSD licenci. Podle něj je to porušení GPL. Alan však odvětil, že podle právníků je možné kombinovat GPL s BSD, pokud druhá jmenovaná nepoužívá "advertising clause". A protože Kalifornská univerzita vypustila tuto podmínku ze zdrojových textů, je možné použít tento soubor. Linus také odpověděl, podle něj jádro používá spoustu souboru s duální licencí [LL: často Mozilla Public License]. O zmíněném souboru Linus ví a právě z legálních důvodů se tento soubor vždy kompiluje jako modul a není tedy přímo linkován do jádra.

    Odezva Linuxu při velkém zatížení, 26 dopisů

    Nicolas MONNET napsal, že odezva Linuxu při velkém zatížení není dobrá. Slyšel, že odezva BSD je v tomto případě mnohem lepší a zeptal se, jestli je to pravda. Rik van Riel to potvrdil, ale dodal, že se pracuje na zlepšení. Victor Khimenko odpověděl že problém je v tom, že jádro není vícevláknové a není možné mu omezit čas CPU. Jeff V. Merkey poznamenal, že tento problém mají i Windows NT, ty ale podvádějí zvýšením priority pro GUI operace. Výsledkem je pak mylné zdání, že NT dobře zvládají velkou zátěž. Theodore Y. Ts'o s ním ale nesouhlasil. Podle něj je to věc politiky, kterou částečně používá i Linux. Ten ale odměňuje jen IO operace, kdežto NT jdou dále a preferují uživatele. Řešením by bylo například spustit XWindow s prioritou -4.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.