Portál AbcLinuxu, 4. května 2024 00:07

Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)

4. 6. 2008 | Michal Vyskočil
Články - Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)  

Friedrich Kossebau, správce modulu KDEUtils, nabízí zájemcům převzetí správcovství opuštěných aplikací. Detlev Casanova představuje svůj Google Summer of Code projekt pro KDE: doplnění podpory Jingle video a hlasového chatu do Kopete.

Tento týden

Začátek Google Summer of Code se 47 KDE projekty. Počáteční verze kxsldbg pluginu pro Quantu. Skriptovací podpora založená na Kross v KDevelop. Karty (taby) se vrátily do framework rozhraní kdevplatform (KDevelop atd.). Databázový plugin pro Kommander, společně s podporou Kommander widgetů v (Qt) Designeru. Podpora pro souborové přílohy a zvukové anotace v Okularu. Práce na podpoře spouštěčů v JavaScriptu a vylepšení vzhledu KRunner v Plasmě. Desktopové vyhledávání se vrátilo do KRunner. A vylepšená implementace "Send Input to All" (pošli vstup všem) v Konsoli. "Close buttons on the right side of tabs" (tlačítko pro zavření tabu na pravé straně tabu) v kdelibs. Vyhledávací KIOSlave pro virtuální prohledávací složky v KDE. Get Hot New Stuff podpora pro témata uvítací obrazovky KDE a stylů chatovacích oken v Kopete. Efekt "wobbly windows" (roztřesená okna) a nelineární časové linky (timelines) v KWinu. Počátek WMI (Windows Management Instrumentation) backendu pro Solid. Přepis správce připojení v Konversation. Práce na režimech seznamů stop a tooltipech v Amaroku 2. Plugin pro přehrávání audio a video obsahu v KTorrent. Počáteční práce na podpoře diagramů/grafů a tabulek v sestavách Kexi. Začala práce na Kexi Web Forms Daemon. Počáteční import KLesson, SuperPong a KDE4 verze KNetworkManageru. KBreakout a KSirk se přesunuly z playground/games do kdereview. KSanePlugin se přesunul z playground/graphics do kdereview. printer-applet se přesunul z kdereview do kdebase. Okteta se přesunula z kdereview do kdeutils.

KDEutils

Friedrich Kossebau, koordinátor modulu kdeutils, hledá nové správce aplikací:

Modul kdeutils je momentálně pročišťován. Což otevírá příležitosti pro vás, abyste převzali zodpovědnost za nějakou část KDE a pomohli ji vylepšit!

Programy uvedené níže fungují, tudíž se stanou částí KDE 4.1, ale jsou bez správce. Byly portovány našimi hlavními "převaděči" (porters) z v3 na v4, ale od té doby už je nikdo z nich nebere jako svoje děťátko, nikdo se o ně nestará a nevymýšlí, jak je ještě vylepšit - pro KDE 4.1 byste byli omezeni pouze na pulírování existujících vlastností, protože před pár dny začalo platit zmrazení vlastností softwaru. Díky tomu se však seznámíte s kódem, takže se v KDE 4.2 budete moci vyřádit. Funkční aplikace, které potřebují nové správce, jsou:

Dále uvedené programy nefungují nebo nejsou kompatibilní a rovněž jsou bez správce/vývojáře. Byly částečně portovány na KDE4, ale nikdo se o ně doopravdy nestará, takže jsou momentálně zakázány v sestavovacím systému. Zajímalo by vás převzít vývoj některého z nich?

Jelikož jsme nyní v režimu "soft feature freeze", museli byste obnovit vývoj v playground/utils a mít tak první šanci na začlenění programu až v době příprav na KDE 4.2. Kromě toho můžete samozřejmě v mezičase vydávat nezávislé verze. Případně provést přesun do extragear, pokud chcete. Všechny, které do 2. května nenajdou správce, budou přesunuty do tags/unmauntained/4.

Předpokládám, že KSim je překonaný Solidem a několika plasmoidy. KMilo může být kandidátem na zařazení do Solid a kdebase/workspace/kcontrol/.

Pokud máte zájem o převzetí správcovství některého z těchto programů, přihlaste se prosím na vývojářském mailinglistu KDE Utils a řekněte ahoj: https://mail.kde.org/mailman/listinfo/kde-utils-devel.

Zváni jste i v případě, že se pouze zajímáte o další vývoj kdeutils obecně.

Google Summer of Code

Google Summer of Code opět začal, letos KDE získalo 47 projektů, více než kterákoli jiná organizace (stejně jako minulý rok). O stavu projektů bude v následujících týdnech tohoto léta Digest informovat.

Videochat v Kopete

Summer of Code už běží a studenti začali s implementací svých projektů. Jako první ze série představení projektů promluví Detlev Casanova o svém projektu Jingle video a hlasový chat v Kopete:

Poprvé jsem Linux nainstaloval před 4 lety, začínal jsem s Mandrake a Debianem. Zkusil jsem mnoho distribucí a teď jsem zakotvil u Gentoo. Nikdy jsem jako desktopové prostředí nepoužíval něco jiného než KDE (dobrá, mimo období, kdy jsem ještě používal Windows). Mám ho velmi rád, protože má vše, co potřebuji pro každodenní práci a je vysoce nastavitelné. Ostatní desktopová prostředí jako známé GNOME nebo Enlightenment (který je spíše správce oken než prostředí) mi tolik nevyhovují.

C++ jsem se začal učit psaním Qt aplikace. Je to XMPP klient založený na Qt4. Jeho programováním jsem získal spoustu zkušeností s C++ a objektově orientovaným programováním.

Teď, když dostatečně ovládám C++ a Qt4 a používám KDE každý den, jsem se chtěl projektu účastnit a Google Summer of Code byla nejlepší příležitost. Práce na Jabber části Kopete byla ta nejlepší volba, protože jsem se C++ učil na Jabber klientu. A tak jsem se rozhodl přidat podporu pro Jingle video a hlas do Kopete, jelikož tato podpora chybí v mnoha Jabber klientech.

Na konci léta očekávám funkční implementaci Jingle a to, že budou uživatelé schopni prostřednictvím Kopete komunikovat pomocí webkamery a hlasu. Budou implementovány dvě "transportní metody":

Díky tomu bude k dispozici plně open source, standardní a plně integrovaný (do KDE) způsob, jak komunikovat pomocí VoIP. Momentálně mnoho lidí kvůli VoIP používá Skype nebo MSN. Ekiga je dobrá možnost, ale je napsána v GTK+. Dá se použít i OpenWengo, ale ani Ekiga, ani OpenWengo nepodporují více protokolů, takže musíte používat hromadu aplikací pro komunikaci s lidmi, které máte rádi :).

Neočekávám pochopitelně, že to bude na konci léta úplně bez chyb; bude to prostě fungovat, ale budu pokračovat v práci na tom i na Kopete obecně. V budoucnu bych se rovněž rád zapojil do práce na ostatních KDE projektech jako Plasma, Amarok nebo Dolphin, které mě také moc zajímají.

O mně

Jsem devatenáctiletý student z Belgie z Univerzity v Liège, prvním rokem na fakultě počítačových věd. Od doby, kdy jsem objevil svět svobodného a otevřeného softwaru, se ho snažím co nejvíce používat. Připadá mi daleko stabilnější, a protože jsem hodně zvědavý, tak je skvělé vidět, jak to funguje! Rovněž se zabývám robotikou a dvakrát jsem se účastnil soutěže Eurobot Belgian Robotics Cup s týmy z Mons - rád bych v roce 2009 vytvořil vlastní tým.

Statistiky

Commity: 2758 od 228 vývojářů, 6267 změněných řádek, 1879 nových souborů.
Otevřené chyby: 16458
Otevřené požadavky: 13940
Otevřených chyb: 219 za posledních 7 dní.
Zavřených chyb: 239 za posledních 7 dní.

Shrnutí commitů

Modul Commitů
/trunk/KDE
1161
/trunk/l10n-kde4
495
/trunk/extragear
214
/trunk/playground
213
/trunk/www
137
/branches/stable
106
/branches/work
74
/trunk/koffice
67
/branches/KDE
66
/trunk/kdereview
43
Řádek Vývojář Commitů
191
Laurent Montel
89
191
Andreas Pakulat
78
151
Pino Toscano
62
196
David Nolden
61
130
Alexis Ménard
51
87
Daniel Molkentin
48
48
Malcolm Hunter
48
108
Albert Astals Cid
45
97
Fela Winkelmolen
44
44
Yiwen Mao
44

Stav překladů (i18n)

Jazyk Hotovo procent
portugalština
95%
řečtina
95%
ukrajinština
91%
švédština
90%
japonština
90%
nizozemština
84%
němčina
83%
tradiční čínština
82%
brazilská portugalština
82%
polština
82%

Lovci chyb

Lovec chyb Počet zavřených chyb
Peter Penz
37
Seb Ruiz
25
James Spahlinger
22
Oswald Buddenhagen
20
A. Spehr
17
Luboš Luňák
13
Olivier Goffart
13
Gilles Caulier
10
Leonardo Finetti
8
Pino Toscano
8

Program Cvrkot
Amarok
9815
K3b
4875
KMail
4840
Kopete
3320
KDevelop
2595
Plasma
2489
Kaffeine
2037
Kate
2001
Solid
1873
Kontact
1790


Osoba Cvrkot
David Faure
2110
Stephan Kulow
1749
Aaron Seigo
1390
Torsten Rahn
1367
Jonathan Riddell
1132
Laurent Montel
1030
Stephan Binner
782
Thiago Macieira
668
Zack Rusin
638
Adriaan de Groot
631

Článek je překladem č. 107 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

Seriál Co se děje v KDE (dílů: 13)

První díl: Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008), poslední díl: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008).
Předchozí díl: Co se děje v KDE - 106 (13. 4. 2008)
Následující díl: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)

Související články

Jaké je KDE 4.0.0
Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
Co přináší KDE 4 - (technologie)
Novinky v KDE 4
KDE 4.0: Plasma

Odkazy a zdroje

KDE Commit-Digest 107

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

Diskuse k tomuto článku

belisarivs avatar 4.6.2008 17:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak ten student je borec.

Az dodelam skolu, rad bych se do vyvoje nejake jednodussi Qt4 aplikace pustil.

Premyslel jsem hodne o programu, ktery by ze zacatku umel konvertovat ikony tak, aby sly pouzit minimalne v GNOME a KDE zaroven.

Predpokladam, ze to bude nejlepsi resit pomoci symlinku a Qt nebude jeste treba.

Pak bych to mohl rozsrit pomoci Qt rozsirit o frontend, ktery by umel ty ikonova tematka nacitat, zobrazovat a umoznil by jejich upravu v gui (vyber ikon).

Myslim, ze by to nemuselo byt zas tak tezke pro zacatek. Muzete doporucit nejakou dobrou literaturu o Qt na webu? Pochopitelne si muzu neco vygooglit, a taky to udelam, ale doporuceni je doporuceni.

Mozna by se hodil i nekdo, kdo by byl ochoten obcas pres jabber poradit. Ale zatim to nespecha. Za tyden mam statnice, a pak asi v Praze zacnu hledat job. Pak se uvidi.

Byl by o takovy program zajem? Ja bych rekl, ze docela jo. Minimalne o ten konvertor.

Jo, a abych nezapomnel, dekuji za preklad.
IRC is just multiplayer notepad.
Milan Lajtoš avatar 4.6.2008 19:30 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
Hmmm.. Nemá tento problém riešiť náhodou toto..?
“Every great achievement was once considered impossible.”
belisarivs avatar 4.6.2008 20:35 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
A resi?
IRC is just multiplayer notepad.
Milan Lajtoš avatar 6.6.2008 19:31 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
Zatiaľ asi ešte nie.. ;)
“Every great achievement was once considered impossible.”
belisarivs avatar 4.6.2008 17:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jo, doc balik ke Qt mam nainstalovany.
IRC is just multiplayer notepad.
5.6.2008 08:40 metyl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
no ja sa uz nemozem dockat, noveho copy dialogu v KDE4 ktory ma podporovat enqueue copy/move operacie. Vyvojari krusaderu maju tiez enqueue operacie prve v TODO liste (a za predpokladu ze ich bude mat KDE4 (ma ich ze ????) ich slubili dokodovat) tak dufam ze sa konecne dockame...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.