abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)

    4. 6. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 2762×

    Friedrich Kossebau, správce modulu KDEUtils, nabízí zájemcům převzetí správcovství opuštěných aplikací. Detlev Casanova představuje svůj Google Summer of Code projekt pro KDE: doplnění podpory Jingle video a hlasového chatu do Kopete.

    Tento týden

    Začátek Google Summer of Code se 47 KDE projekty. Počáteční verze kxsldbg pluginu pro Quantu. Skriptovací podpora založená na Kross v KDevelop. Karty (taby) se vrátily do framework rozhraní kdevplatform (KDevelop atd.). Databázový plugin pro Kommander, společně s podporou Kommander widgetů v (Qt) Designeru. Podpora pro souborové přílohy a zvukové anotace v Okularu. Práce na podpoře spouštěčů v JavaScriptu a vylepšení vzhledu KRunner v Plasmě. Desktopové vyhledávání se vrátilo do KRunner. A vylepšená implementace "Send Input to All" (pošli vstup všem) v Konsoli. "Close buttons on the right side of tabs" (tlačítko pro zavření tabu na pravé straně tabu) v kdelibs. Vyhledávací KIOSlave pro virtuální prohledávací složky v KDE. Get Hot New Stuff podpora pro témata uvítací obrazovky KDE a stylů chatovacích oken v Kopete. Efekt "wobbly windows" (roztřesená okna) a nelineární časové linky (timelines) v KWinu. Počátek WMI (Windows Management Instrumentation) backendu pro Solid. Přepis správce připojení v Konversation. Práce na režimech seznamů stop a tooltipech v Amaroku 2. Plugin pro přehrávání audio a video obsahu v KTorrent. Počáteční práce na podpoře diagramů/grafů a tabulek v sestavách Kexi. Začala práce na Kexi Web Forms Daemon. Počáteční import KLesson, SuperPong a KDE4 verze KNetworkManageru. KBreakout a KSirk se přesunuly z playground/games do kdereview. KSanePlugin se přesunul z playground/graphics do kdereview. printer-applet se přesunul z kdereview do kdebase. Okteta se přesunula z kdereview do kdeutils.

    KDEutils

    Friedrich Kossebau, koordinátor modulu kdeutils, hledá nové správce aplikací:

    Modul kdeutils je momentálně pročišťován. Což otevírá příležitosti pro vás, abyste převzali zodpovědnost za nějakou část KDE a pomohli ji vylepšit!

    Programy uvedené níže fungují, tudíž se stanou částí KDE 4.1, ale jsou bez správce. Byly portovány našimi hlavními "převaděči" (porters) z v3 na v4, ale od té doby už je nikdo z nich nebere jako svoje děťátko, nikdo se o ně nestará a nevymýšlí, jak je ještě vylepšit - pro KDE 4.1 byste byli omezeni pouze na pulírování existujících vlastností, protože před pár dny začalo platit zmrazení vlastností softwaru. Díky tomu se však seznámíte s kódem, takže se v KDE 4.2 budete moci vyřádit. Funkční aplikace, které potřebují nové správce, jsou:

    • KDESSH - rozhraní k SSH
    • KFloppy - formátování disket
    • KTimer - spusť program po nějakém čase

    Dále uvedené programy nefungují nebo nejsou kompatibilní a rovněž jsou bez správce/vývojáře. Byly částečně portovány na KDE4, ale nikdo se o ně doopravdy nestará, takže jsou momentálně zakázány v sestavovacím systému. Zajímalo by vás převzít vývoj některého z nich?

    Jelikož jsme nyní v režimu "soft feature freeze", museli byste obnovit vývoj v playground/utils a mít tak první šanci na začlenění programu až v době příprav na KDE 4.2. Kromě toho můžete samozřejmě v mezičase vydávat nezávislé verze. Případně provést přesun do extragear, pokud chcete. Všechny, které do 2. května nenajdou správce, budou přesunuty do tags/unmauntained/4.

    • KMilo - KDED modul pro podporu různých hardwarových vstupních zařízení
    • KSim - pluginový monitor systému

    Předpokládám, že KSim je překonaný Solidem a několika plasmoidy. KMilo může být kandidátem na zařazení do Solid a kdebase/workspace/kcontrol/.

    Pokud máte zájem o převzetí správcovství některého z těchto programů, přihlaste se prosím na vývojářském mailinglistu KDE Utils a řekněte ahoj: https://mail.kde.org/mailman/listinfo/kde-utils-devel.

    Zváni jste i v případě, že se pouze zajímáte o další vývoj kdeutils obecně.

    Google Summer of Code

    Google Summer of Code opět začal, letos KDE získalo 47 projektů, více než kterákoli jiná organizace (stejně jako minulý rok). O stavu projektů bude v následujících týdnech tohoto léta Digest informovat.

    Videochat v Kopete

    Summer of Code už běží a studenti začali s implementací svých projektů. Jako první ze série představení projektů promluví Detlev Casanova o svém projektu Jingle video a hlasový chat v Kopete:

    Poprvé jsem Linux nainstaloval před 4 lety, začínal jsem s Mandrake a Debianem. Zkusil jsem mnoho distribucí a teď jsem zakotvil u Gentoo. Nikdy jsem jako desktopové prostředí nepoužíval něco jiného než KDE (dobrá, mimo období, kdy jsem ještě používal Windows). Mám ho velmi rád, protože má vše, co potřebuji pro každodenní práci a je vysoce nastavitelné. Ostatní desktopová prostředí jako známé GNOME nebo Enlightenment (který je spíše správce oken než prostředí) mi tolik nevyhovují.

    C++ jsem se začal učit psaním Qt aplikace. Je to XMPP klient založený na Qt4. Jeho programováním jsem získal spoustu zkušeností s C++ a objektově orientovaným programováním.

    Teď, když dostatečně ovládám C++ a Qt4 a používám KDE každý den, jsem se chtěl projektu účastnit a Google Summer of Code byla nejlepší příležitost. Práce na Jabber části Kopete byla ta nejlepší volba, protože jsem se C++ učil na Jabber klientu. A tak jsem se rozhodl přidat podporu pro Jingle video a hlas do Kopete, jelikož tato podpora chybí v mnoha Jabber klientech.

    Na konci léta očekávám funkční implementaci Jingle a to, že budou uživatelé schopni prostřednictvím Kopete komunikovat pomocí webkamery a hlasu. Budou implementovány dvě "transportní metody":

    • Prostá UDP metoda, která bude používána pro přímou komunikaci (bez NATu).
    • ICE-UDP metoda, která bude sloužit lidem za NATem.

    Díky tomu bude k dispozici plně open source, standardní a plně integrovaný (do KDE) způsob, jak komunikovat pomocí VoIP. Momentálně mnoho lidí kvůli VoIP používá Skype nebo MSN. Ekiga je dobrá možnost, ale je napsána v GTK+. Dá se použít i OpenWengo, ale ani Ekiga, ani OpenWengo nepodporují více protokolů, takže musíte používat hromadu aplikací pro komunikaci s lidmi, které máte rádi :).

    Neočekávám pochopitelně, že to bude na konci léta úplně bez chyb; bude to prostě fungovat, ale budu pokračovat v práci na tom i na Kopete obecně. V budoucnu bych se rovněž rád zapojil do práce na ostatních KDE projektech jako Plasma, Amarok nebo Dolphin, které mě také moc zajímají.

    O mně

    Jsem devatenáctiletý student z Belgie z Univerzity v Liège, prvním rokem na fakultě počítačových věd. Od doby, kdy jsem objevil svět svobodného a otevřeného softwaru, se ho snažím co nejvíce používat. Připadá mi daleko stabilnější, a protože jsem hodně zvědavý, tak je skvělé vidět, jak to funguje! Rovněž se zabývám robotikou a dvakrát jsem se účastnil soutěže Eurobot Belgian Robotics Cup s týmy z Mons - rád bych v roce 2009 vytvořil vlastní tým.

    Statistiky

    Commity: 2758 od 228 vývojářů, 6267 změněných řádek, 1879 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16458
    Otevřené požadavky: 13940
    Otevřených chyb: 219 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 239 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    1161
    /trunk/l10n-kde4
    495
    /trunk/extragear
    214
    /trunk/playground
    213
    /trunk/www
    137
    /branches/stable
    106
    /branches/work
    74
    /trunk/koffice
    67
    /branches/KDE
    66
    /trunk/kdereview
    43
    Řádek Vývojář Commitů
    191
    Laurent Montel
    89
    191
    Andreas Pakulat
    78
    151
    Pino Toscano
    62
    196
    David Nolden
    61
    130
    Alexis Ménard
    51
    87
    Daniel Molkentin
    48
    48
    Malcolm Hunter
    48
    108
    Albert Astals Cid
    45
    97
    Fela Winkelmolen
    44
    44
    Yiwen Mao
    44

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    95%
    řečtina
    95%
    ukrajinština
    91%
    švédština
    90%
    japonština
    90%
    nizozemština
    84%
    němčina
    83%
    tradiční čínština
    82%
    brazilská portugalština
    82%
    polština
    82%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Peter Penz
    37
    Seb Ruiz
    25
    James Spahlinger
    22
    Oswald Buddenhagen
    20
    A. Spehr
    17
    Luboš Luňák
    13
    Olivier Goffart
    13
    Gilles Caulier
    10
    Leonardo Finetti
    8
    Pino Toscano
    8

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631

    Článek je překladem č. 107 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 4.6.2008 17:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    Tak ten student je borec.

    Az dodelam skolu, rad bych se do vyvoje nejake jednodussi Qt4 aplikace pustil.

    Premyslel jsem hodne o programu, ktery by ze zacatku umel konvertovat ikony tak, aby sly pouzit minimalne v GNOME a KDE zaroven.

    Predpokladam, ze to bude nejlepsi resit pomoci symlinku a Qt nebude jeste treba.

    Pak bych to mohl rozsrit pomoci Qt rozsirit o frontend, ktery by umel ty ikonova tematka nacitat, zobrazovat a umoznil by jejich upravu v gui (vyber ikon).

    Myslim, ze by to nemuselo byt zas tak tezke pro zacatek. Muzete doporucit nejakou dobrou literaturu o Qt na webu? Pochopitelne si muzu neco vygooglit, a taky to udelam, ale doporuceni je doporuceni.

    Mozna by se hodil i nekdo, kdo by byl ochoten obcas pres jabber poradit. Ale zatim to nespecha. Za tyden mam statnice, a pak asi v Praze zacnu hledat job. Pak se uvidi.

    Byl by o takovy program zajem? Ja bych rekl, ze docela jo. Minimalne o ten konvertor.

    Jo, a abych nezapomnel, dekuji za preklad.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Milan Lajtoš avatar 4.6.2008 19:30 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    Hmmm.. Nemá tento problém riešiť náhodou toto..?
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    belisarivs avatar 4.6.2008 20:35 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    A resi?
    IRC is just multiplayer notepad.
    Milan Lajtoš avatar 6.6.2008 19:31 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    Zatiaľ asi ešte nie.. ;)
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    belisarivs avatar 4.6.2008 17:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    Jo, doc balik ke Qt mam nainstalovany.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.6.2008 08:40 metyl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 107 (20. 4. 2008)
    no ja sa uz nemozem dockat, noveho copy dialogu v KDE4 ktory ma podporovat enqueue copy/move operacie. Vyvojari krusaderu maju tiez enqueue operacie prve v TODO liste (a za predpokladu ze ich bude mat KDE4 (ma ich ze ????) ich slubili dokodovat) tak dufam ze sa konecne dockame...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.