abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    23.3.2011 10:08 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Díky za článek, slyšel jsem o tom ale zatim neměl čas hledat relevantní informace. Nápady pěkný ale doufám, že se to neprosadí. Příjde mi to dost těžkotonážní. Jsem sám, nebo to taky někomu připomíná runit od DJB? Ano oproti runitu to má daleko více možností. Runit tuším spoléhá na to že služba selže a opakovaně ji zkouší nahazovat čímž trošku "plýtvá" ale paměťová nenáročnost a jednoduchý princip si myslím hovoří proti systemd.
    23.3.2011 18:06 Jan Molič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Runit je fajn (mám na mysli Runit Gerry Papeho, to jest přepracováné původní daemontools od DJB). Teprve v praxi se ukazují nedostatky. Samozřejmě v porovnání s klasickým initem SysV u mne vítězí na celé čáře, ale z dnešního pohledu existují lepší inity (například OpenRC).

    Runit nemá žádný systém závislostí; ve stylu DJB dělá jen to, co má dělat - inicializaci systému. Vše se spouští paralelně naráz, a tak ho nelze použít pro nízkoúrovňovou inicializaci ve smyslu fsck disků, apod. Snažil jsem se sice svého času vytvořit jakousi nadstavbu, ale vnesl jsem do toho akorát složitost.

    Největším problémem, s nímž se člověk u daemontools/runitem setká, je vytuhnutí služby kvůli nefunkčnímu loggeru. Vzhledem k tomu, že služba může pomocí provázání svého stderroru logovat přímo do logger daemona, tak jeho nefunkčnost způsobí zatuhnutí služby. Jde o to, že rouru (stderr), do níž služba posílá hlášky, logger nečte a nakonec se roura zaplní - služba, tj. zapisovatel, vytuhne. Bohužel se stává, že nějaká služba produkuje málo hlášek na stderr, takže zaplnění roury může trvat klidně měsíc - a vy pak nechápete, proč to z ničeho nic přestalo jít... Logovací daemon přitom nenastartuje kvůli tak banální věci, jako třeba špatným právům cílového adresáře. Samozřejmě je možné sledovat funkční loggery skriptem, ale už je to zase nějaká složitost navíc.

    Filozofie DJB je skvělá, v praxi však plodí složitost. Nejjednodušší funkce totiž obvykle nestačí a je potřeba je dodat externě a nestandardně (což je ona složitost). Přesto DJB uznávám. Je sice extremista, ale všem ukázal, že atomizovaný Qmail je lepší než molochoidní Sendmail. Střední cestou mezi atomizací a molochem je pluginová architektura. Proto osobně dávám přednost Postfixu před Qmailem, OpenRC před Runitem. Je otázkou, zda systemd je moloch, či se poučil od DJB a činnosti separoval (alespoň interně).
    23.3.2011 19:55 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    vytuhnutí služby kvůli nefunkčnímu loggeru

    To mi povídejte. Dneska jsem aktualizoval Fedoru-16 a když yum nainstaloval první balíček, tak se zasekl. Tak jsem ho zabil a znovu. Ukázalo se, že se zablokoval v send(2) nad socketem /dev/logger. V tu ránu se nedalo přihlásit přes SSH, nešlo udělat su, dokonce systemctl (nástroj pro ovládání systemd) dokázal rsyslogd zabít až na po páté. rsyslogd mezi tím spal v pthread_cond_wait(), takže se neobtěžoval číst protokol.

    12.5.2011 07:22 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Díky za názor. Na OpenRC se podívám, nějak mne minul.
    23.3.2011 10:55 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Zajimalo by mne jak tato a podobne aplikace provadi nasledujici veci:

    1/ jak rozpoznaji pad procesu od ukonceni (kdyz nejsou rodicovsky proces)

    2/ odkud sbiraji informace o procesech mimo z /proc/PID/

    Je mozne tohle resit i ciste v userspace?
    rADOn avatar 23.3.2011 12:58 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    1/ Pad poznaji tak ze proces skonci. Ukonceni poznaji tak ze jsou pozadani aby proces ukoncili. sysv init to dela stejne.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    23.3.2011 14:53 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Ale co kdyz proces neni ukoncen radnou cestou ale spadne? Treba na nedostatek pameti. Jak vi, ze jej maji znovu startovat?
    23.3.2011 13:39 Karel Zak | blog: kzak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    1/ prave pouziva cgroups kde pokud je skupina prazna tak se zavola release_agent
       $ cat /sys/fs/cgroup/systemd/release_agent
       $ cat /sys/fs/cgroup/systemd/systemd-1/*.service/notify_on_release
    
    2/ /proc a /sys/fs/cgroup/systemd

    Prave cgroups umoznuje definovat cely strom procesu a systemd (a i admin systemu) ma pak pekny prehled o tom jake procesy jsou kde (v jake skupine).

    viz. treba
        $ systemctl status dbus.service
        $ systemd-cgls
    
    D.A.Tiger avatar 23.3.2011 15:23 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Vypadá to zajímavě.

    Nebylo by špatné, když už INIT systém řeší start služeb/demonu při startu systému, vložit do toho ještě funkčnost centrálního nastavení a startu aplikací při loginu. Osobně to řeším tak, že mám jednoduchou aplikaci, která se o to stará a přidávám do nastavení autostartu prostředí, která používám, pouze odkaz na tuto aplikaci. jenže to je taková z nouze cnost... :-(

    Je hezké že jsou procesy sledovány a v případě, že ztratí své rodičovské procesy, jsou automaticky ukončovány procesem init. Ale občas by se hodila přesně opačná vlastnost - při startu dané aplikace ji vyvázat (bez nutnosti využívání nějakých triků, třeba i s tím, že by bylo nutné zadat nový rodičovský proces... ). Některá prostředí to řeší alespoň tak, že na pozadí spustí samostatný proces, kterému jsou potom předávány požadavky na spuštění konkrétní aplikace a které jsou jejich rodičovskými procesy. Jenže ani to není úplně ideální...

    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    23.3.2011 16:32 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Vypadá to zajímavě.

    Nebylo by špatné, když už INIT systém řeší start služeb/demonu při startu systému, vložit do toho ještě funkčnost centrálního nastavení a startu aplikací při loginu.
    launchd to řeší, systemd se inspiroval u launchd => asi to systemd bude řešit taky (myslím, že jsem to i explicitně četl, ale nechci to teď hledat)
    vim ~/.emacs
    24.3.2011 11:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Systemd podporuje režimy --system a --user, přičemž ten druhý je míněn jako náhrada za dnešní správce uživatelských relací. V praxi tak bude na jednom počítači systemd s pid 0 i další uživatelské instance.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    24.3.2011 12:15 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    V praxi tak bude na jednom počítači systemd s pid 0

    init ma pid 1
    24.3.2011 13:21 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Jasně - pitomý překlep :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.3.2011 21:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Dík za zajímavý článek.
    24.3.2011 10:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Jedna věc mi není jasná. U toho spouštění služeb na požádání, jestli to dobře chápu, tak systemd vytvoří socket dopředu a službu spustí, až když se někdo chce na ten socket připojit. Odkud ale systemd ví, jak ten socket vytvořit - s jakými parametry (port, adresa, ...)?
    Třeba u takovýho http serveru je tohle záležitost konfigurace http deamona, ne?
    24.3.2011 12:36 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    systemd se to dozvi z .socket souboru, napr. pro dovecot:
    [Socket]
    #dovecot expects separate IPv4 and IPv6 sockets
    BindIPv6Only=ipv6-only
    ListenStream=0.0.0.0:143
    ListenStream=[::]:143
    ListenStream=0.0.0.0:993
    ListenStream=[::]:993
    
    daemon potom vubec port neotvira, pripravi ho systemd, nastavi procesu promenne prostredi LISTEN_PID a LISTEN_FDS a "posle" ho demonovi s exec-em.

    demony pak nekonfigurujes pres jejich vlastni konfigurak ale pres konfiguracni soubory initu. vyhoda?
    24.3.2011 13:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Systemd – vlastnosti a schopnosti
    Parametry jsou popsány v .socket jednotkách. Navíc, pokud konfigurujeme nastavení takto externě, nemusí se o to běžící proces nijak zajímat, protože ten pouze dostane už nastavený popisovač.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.