abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 142 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Bakterie pohánějí roboty

    25. 6. 2016 | Redakce | Různé | 2008×

    Sériová výroba a 3D tisk. Dá se penězi „z fondů“ zařídit, aby akademici více zakládali komerční firmy? Samořízená auta, vývoj kurzu bitcoinu, superpočítače. Nesouvislé úvahy o umělé inteligenci a svobodné vůli.

    Společnost Nitemedia, vydavatel AbcLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz přinášíme pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

    Elektrické pole plus inteligence bakterií

    Hezká technologie: Jistá bakterie má za běžných podmínek v prostředí záporně nabitý povrch, takže ji můžeme řídit pomocí vnějšího pole. A za těchto podmínek by bakterie mohly i přímo pohánět robota. K čemu je taková technologie dobrá, proč nelze robota řídit vnějším polem přímo? Bakterie se totiž pomocí bičíků umí pohybovat ve viskózních gelech a vyhýbat překážkám, určíme jí globální směr, ale detaily se už pokusí vyřešit sama. Uvažované aplikace – doprava látek či transport kmenových buněk na místo určení v živých organismech. (K přepravovanému předmětu by se mohlo lepit více bakterií, i když otázka je, jak by pak svůj pohyb koordinovaly.)

    Filipika proti svobodné vůli

    Trochu mimo obvyklá zde odkazovaná témata: Jak to vypadá se svobodnou vůlí, když se podrobněji zaměříme na procesy probíhající v lidském mozku? „Pár okamžiků předtím, než si uvědomíte, co chcete udělat jako další krok – v čase, během něhož vám subjektivně připadá, že máte naprostou svobodu zachovat se, jak vám libo – máte už ten další krok od svého mozku určen. Následně si to „rozhodnutí“ uvědomíte a jste přesvědčeni, že ho právě vytváříte,“ uvádí autor polemické knihy na toto téma. (Nabízí se otázka: Vyplývá z toho něco pro vývoj umělé inteligence? Snažíme se třeba kopírovat, jak problém zpracováváme my sami, jenže to může být právě jen iluze…)

    Je na trhu místo pro 3D tisk na formu?

    Zahájen byl crowfoundingový projekt, který vybírá prostředky pro realizaci 3D tisku na formu. Vše má být realizováno pomocí open-source technologií včetně hardwaru. Nová technologie by měla být vhodná pro malé série o desítkách až stovkách kusů, kdy je běžný 3D tisk s malým průměrem trysky příliš pomalý.

    Ovládání počítačů hlasem

    Výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně získali podporu Technologické agentury ČR pro ovládání počítače hlasem. Výsledky výzkumu se ihned přenášejí do konkrétních produktů, dnes takto fungují např. vyhledávání ve slovnících, hlasové informační systémy nebo dolování bezpečnostních informací z řeči.

    Gravitační vlny potvrzeny

    Podruhé se podařilo zachytit gravitační vlny.

    Úvahy o kurzu bitcoinu

    Na dvouleté maximum (750 dolarů) vystoupala cena bitcoinu. Samozřejmě se v této souvislosti různě spekuluje o příčinách, britské referendum, cena zlata, ochrana měny před tištěním peněz ze strany centrálních bank (je tedy bitcoin dnes už spíše konzervativní než spekulativní/rizikovou investicí?).

    Superpočítačům dominuje Čína

    V žebříčku superpočítačů Top500 nově vede čínský Sunway TaihuLight s výkonem 93 petaflopů za vteřinu. Také druhý počítač je čínský, na třetím místě je Titan Ministerstva energetiky USA. Ostravský superpočítač Salomon v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations zaujímá 55. místo. Podrobnosti. (Mimochodem se v této souvislosti uvádí, že Čína se v superpočítačích již dokáže obejít i bez procesorů západních firem.)

    Všichni chtějí samořízená auta

    Systém pod podporu řízení aut na bázi umělé inteligence chce vyvinout také Toyota. V této souvislosti se jako problém zmiňuje stárnutí populace, speciálně v Japonsku/pro japonské firmy, ale i jinde ve vyspělém světě. Koncept individuálního vlastnictví aut se možná přežije, samořízená auta se budou sdílet jako služba.

    Vysoké školy mají problémy se zakládáním start-upů

    Za jeden z problémů české vědy se považuje nedostatečná vazba mezi akademickou sférou a komerčními firmami. V rámci vysokých škol vzniká málo start-upů (spin-off firem). Technologická agentura ČR chce zřídit nový fond speciálně určený pro tuto oblast – peníze se nemají rozpustit v administrativě institucí, ale opravdu být vyhrazeny na zakládání start-upů. Samozřejmě v této souvislosti vznikají otázky: proč rizikový kapitál nepochází z komerční sféry, lze zakládání (úspěšných) firem zařídit prostě tak, že se nasypou („evropské“) peníze…?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 28.6.2016 14:39 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Bakterie pohánějí roboty
    Co se tyka toho 3D tisku forem, tak pomerne dobre videt, ze si nekdo neudelal domaci ulohu. Uz 2 roky jsem vcelku nerad program managerem tohoto programu, a krome naseho interniho vyvoje uz existuje i rada komercnich reseni, napriklad polyjet system od Stratasysu. Je to tak daleko, ze jsou dokonce samostatne casti vystavnich hal na plastarskych veletrzich, kde je vzdy rada dodavatelu reseni prave tohoto problemu. Nemyslim, ze to nejaky crowdfunding dozene.

    A z interniho pohledu vidim, ze je to vse taky dost limitovane...a casto je levnejsi a rychlejsi mit klasickou prototypovou formu z hliniku, vyrobenou strojarskymi technologiemi...je to zabehly ekosystem, a casto je ta prototypka hotova za 2-3 dny, v dobe, kdy si jeste s nejakym 3D tiskarem dohadujete, jak si presne budete menit 3D data vasi konstrukce. :-)

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.