abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika

    28. 4. 2016 | Redakce | Různé | 1820×

    Stále se zkoumají další unikátní vlastnosti grafenu, nicméně údiv v nás vzbuzuje i chování obyčejné vody. Voda například dokáže vytvořit most mezi dvěma kádinkami. Postupuje vývoj kvantových počítačů. Rychlejší 3D tisk a dosud nejpřesnější testování Bellových nerovností.

    Společnost Nitemedia, vydavatel AbcLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz budeme přinášet pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

    První datová sběrnice pro kvantový počítač

    Na RMIT University sestavili nový, kvantový počítač, který je schopen směrovat informace z různých zdrojů. „Sběrnice“ dokáže přenést propletený kvantový bit (qubit), aniž by se přitom křehká informace nějak poškodila. Qubity jsou zde reprezentovány fotony.

    Čtvrt století Li-Ion baterií

    Něco málo o historii Li-Ion baterií. S lithiem v bateriích se začalo experimentovat už v roce 1912, proč samotné uvedení baterií na trh trvalo tak dlouho?

    Grafen k sobě přitahuje ionty

    Následkem této vlastnosti může grafen fungovat i jako článek generující elektrický proud. Navrhuje se využití grafenu v solárních článcích, kde by dokázal dodávat energii i za deště – protože dešťová voda není zdaleka čistá.

    Technologie CLIP zrychluje 3D tisk

    I v důsledku toho se 3D tisk stává mainstreamovou technologií. Zlevňují tiskárny pro koncové uživatele a firmy by se v souvislosti s 3D tiskem měly začít zabývat tím, jak technologie změní jejich dodavatelské řetězce.

    Pokračuje testování Bellových nerovností

    na Delftské univerzitě bylo provedeno zatím nejpřesnější testování Bellových nerovností. Jinak řečeno, Einsteinem a jeho kolegy navržený EPR experiment neukazuje na nedostatky kvantové fyziky, ta naopak v testu obstála. Při pozorování propojených částic opravdu dochází k „přenosu informace“ nekonečnou rychlostí. Nyní byly měřeny spiny provázaných elektronů na vzdálenost více než 1 kilometr.

    Voda tuneluje

    V prostředí miniaturních, od okolí izolovaných kanálků, bylo zaznamenáno tunelování molekul vody a delokalizace molekul, které se nacházejí „na více místech najednou“. Tyto vlastnosti vody mohou hrát roli v membránách živých organismů, na rozhraní hornin, ale mohli bychom ho snad i nějak využívat třeba v uhlíkových nanotrubičkách.

    Internet v letadlech

    Společnost Honeywell vyvinula technologii, která umožňuje používat vysokorychlostní internet i v letadlech .

    Na projektu se významně podíleli odborníci z brněnského centra firmy. Systém JetWave je určen pro letadla s připojením k síti Global Xpress (GX) společnosti Inmarsat.

    Ještě několik odkazů na starší články…

    Vodní most

    Pomocí elektrického napětí donutíme vodu, aby mezi dvěma kádinkami „tekla vzduchem“. Jak vidno, bizarní chování nevykazuje zdaleka jen kapalné hélium při teplotách blízkých absolutní nule. Jev byl znám již dříve, nicméně se na něj zapomnělo a nyní musel být objeven znovu Více?

    Elektrony v grafenu se chovají jako kapalina

    Srážejí se tak rychle, že je lze popisovat jako jediný celek. Chovají se jako relativistické objekty s téměř nulovou klidovou hmotností. Toto chování kromě elektrických vlastností přispívá také k tepelné vodivosti grafenu. A dokonce by se díky tomu prý na grafenu daly simulovat i černé díry. Více?

    Nejen myš

    Víte, jak přesně fungoval Xerox Alto, první počítač s myší? Měl hned řadu dnes běžných prvků, tehdy však šlo o novinky: menu, tlačítka, rolování, WYSIWYG editor. A to se přitom psal teprve rok 1975. Jak se zdá, vývoj počítačů mohl být mnohem rychlejší. Více?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.4.2016 15:57 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Z "První datová sběrnice pro kvantový počítač":
    kvantové stavy jsou s definice křehké, „nelze se na ně podívat“ (poznámka: jak se tedy poznalo, že informace se nepoškodila, když se na ni předtím nikdo nemohl podívat? :-))
    Tématu nerozumím natolik, abych odpověděl (tipl bych si, že to bude mít něco společného s nemožností naklonovat kvantový stav, abych mohl jeden bit přenést a na druhý se podívat), nicméně znamená ta poznámka, že autor zprávičky nerozumí tématu o nic víc?
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    28.4.2016 19:35 AAnt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    nicméně údiv v nás vzbuzuje i chování obyčejné vody. Voda například dokáže vytvořit most mezi dvěma kádinkami
    No, jsem zvědavý, kdy dojdou k tomu, že homeopatie je možná nebo dokonce že funguje.
    29.4.2016 08:23 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Homopatie funguje u sluníčkářů a fapplistů...
    29.4.2016 08:53 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Homeopatie funguje, nefungují jen homeopatické pilulky u nás prodávané (tedy fungují, ale jen jako zdroj příjmu výrobců) protože někdo v zákoně určil, že množství účinné látky musí být tak malé, aby nebylo měřitelné, pokud to chtějí prodávat, placebo efekt se postará o nějaké výsledky i tak.
    29.4.2016 10:28 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    toto ředění není určeno zákone, ale je to základ Homeopatie https://cs.wikipedia.org/wiki/Homeopatie
    28.4.2016 22:54 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Při pozorování propojených částic opravdu dochází k „přenosu informace“ nekonečnou rychlostí. Neee. K přenosu informace nedochází. Dochází akorát ke změně kvantového stavu.

    A k té homeopatii... ROFL. Zastánci se už opravdu chytají každého stébla. To, že veškeré výzkumy na téma homeopatie a teorie otisku ve vodě nebyly už nikdy potvrzeny, tudíž závěr původní studie je nanejvýše nepravděpodobný, se jaksi stále přehlíží. Tak šup šup, rychle uklohnit další spojení magična s poslednímy vědeckými poznatky. A to se děje nejen v homeoléčbě :(
    29.4.2016 00:39 AAnt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Už jen zbývá vědcům vysvětlit, jak tedy homeopatie funguje a proč umí léčit choroby, se kterými si vědecká medicína neumí poradit.
    Jendа avatar 29.4.2016 05:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    No, jsem zvědavý, kdy dojdou k tomu, že homeopatie je možná nebo dokonce že funguje.
    Až se podaří dlouhodobě reprodukovat srovnávací/blind studie, které budou ukazovat, že je lepší, než placebo. To ale vůbec nesouvisí s tím, jestli voda má nebo nemá nějaké vlastnosti, protože při ověřování účinnosti léků nás ty principy na pozadí zas až tak nezajímají (oběma směry -- stává se i to, že někdo objeví léčivý účinek nějaké látky, a není schopen vysvětlit, jak funguje, i to, že někdo vyrobí látku, o které popíše, proč má léčit, a pak se zjistí, že mu ušel nějaký důležitý jev, který účinky anuluje).
    Už jen zbývá vědcům vysvětlit, jak tedy homeopatie funguje
    A homeopatie funguje?
    29.4.2016 05:39 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Homeopatia funguje. Z ekonomického hľadiska je to druhý najúčinnejší spôsob zárobku, hneď po daniach a odvodoch.
    29.4.2016 12:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    A homeopatie funguje?
    Je to placebo. Takže ta otázka spíš je, do jaké míry funguje placebo / jak moc se dá placebo použít k léčení.
    Fluttershy, yay! avatar 29.4.2016 13:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Placebo v zásadě funguje líp než nic (duálně nocebo). Problémy jsou etického rázu – konkrétně homeopatie je scam.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.4.2016 09:13 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Při pozorování propojených částic opravdu dochází k „přenosu informace“ nekonečnou rychlostí. Neee. K přenosu informace nedochází. Dochází akorát ke změně kvantového stavu.
    ... a změnou kvantového stavu informace přenést nejde, abychom byli kompletní a Einstein mohl klidně spát. Tenhle blud píšou kde? Nemůžu to najít...
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    29.4.2016 10:24 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    To je na dlouhe povidani, hezky je to vysvetleno tady
    29.4.2016 15:21 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Díky, ale měl jsem na mysli ten blud o okamžitém přenosu informace :-)
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    29.4.2016 20:35 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Kvantová fyzika - ve skutečnosti jí nikdo vůbec nerozumí
    Tak kvantová teorie s ohledem změny stavu při pozorování je poměrně dobře vysvětlena zde.
    29.4.2016 20:39 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Ctrl+F a hledej v článku.
    1.5.2016 21:36 Anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Ten článek o Li-ion je jak referát žáka základní školy navíc tak 10 let starý. Ty parametry jsou dnes už "trošku" někde jinde.
    Bedňa avatar 1.5.2016 22:23 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Tieto poznámky od Anonyma by som bral veľmi vážne a navrhujem portál zavrieť, pretože jeho dvôkazy sú nevyvrátiľné a presné.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2016 22:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Elektrické články i kvantová fyzika
    Na tom článku je pozoruhodné, že je podepsaný
    tisková zpráva BatteryShop.cz
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.