abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:33 | Pozvánky

    Byl zveřejněn průběžně aktualizovaný program konference OpenAlt 2024 o otevřeném softwaru a datech, IT bezpečnosti, DIY a IoT. Konference proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu v prostorách FIT VUT v Brně. Vstup je zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Komunita

    Ubuntu oslavilo 20 let. První Ubuntu 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog bylo vydáno 20. října 2004.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.10. 04:44 | Nová verze

    Vizuální programovací jazyk MicroBlocks určený pro programování mikropočítačů jako micro:bit pomoci bloků byl vydán v nové verzi 2.0. MicroBlocks je inspirovaný Scratchem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 22:44 | IT novinky

    Mapy.cz zavádí placenou verzi Premium (𝕏). Cena předplatného bude zveřejněna v další verzi aplikace (𝕏). Aplikace i web budou dál fungovat zdarma. Mění se způsob ukládání offline map. Nově bude možné bezplatně uložit offline mapu pouze jednoho státu (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    18.10. 11:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 8.10 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Pravděpodobně poslední osmičková verze. V průběhu několika měsíců by měla vyjít verze 9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 04:22 | Pozvánky

    O víkendu 19. a 20. října lze na brněnském výstavišti v pavilonu A1 navštívit s jednou vstupenkou dvě akce: Maker Faire Brno, "festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí", a GameDev Connect, "akci určenou pro všechny současné a hlavně budoucí herní vývojáře, kteří touží proniknout do jednoho z nejúžasnějších průmyslů na světě".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 00:33 | Nová verze

    Asterisk (Wikipedie), svobodná softwarová implementace telefonní ústředny (PBX), byl vydán ve verzi 22.0.0. Přehled novinek v této nové major verzi v oznámení na webu a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Elektrony v grafenu mohou vytvářet zlomkové náboje

    7.7. | Redakce | Různé | 2030×

    V křemíkovém nebi končí další ostravský superpočítač. Temná hmota a primordiální černé díry se navzájem nevysvětlují. Astronomové se snaží vyřešit záhadu rentgenových dvojhvězd. Rotace vnitřního jádra Země se zpomalila.

    Elektrony v grafenu mohou vytvářet zlomkové náboje

    Ve velmi zvláštních stavech hmoty se elektrony mohou štěpit na zlomky a ty pak mají i podobně „zlomkovité“ elektrické náboje. Tento jev je mimořádně vzácný, a pokud se jej podaří usměrnit a ovládat, mohl by příslušný exotický elektrický stav pomoci při konstrukci kvantových počítačů odolných proti poruchám.

    Falzifikovatelnost není žádná posvátná kráva

    Richard Feynman jednou poznamenal: „Filozofové říkají hodně o tom, co je pro vědu absolutně nezbytné, a zatím to všechno je spíše naivní a možná chybné.“ Feynman hovořil kromě jiných také o Popperovi. Většina fyziků, podobně jako Feynman, obvykle nefilozofuje, jedině snad pokud se snaží filozofii použít k tomu, aby ukázali, že teorie někoho jiného je chybná. (úryvek z knihy Leonard Susskind: Kosmická krajina. Strunová teorie a iluze inteligentního plánu)

    V křemíkovém nebi končí další ostravský superpočítač

    Český superpočítač Salomon definitivně opouští datový sál IT4Innovations národního superpočítačového centra, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. V době spuštění obsadil 40. příčku mezi pětistovkou nejvýkonnějších superpočítačů světa a za dobu provozu na něm bylo spuštěno více než 8,7 miliónů výpočetních úloh. Tyto úlohy spotřebovaly celkem 1 024 miliónů jádrohodin výpočetního času.

    Krátce

    Objevili první účinnou farmakologickou léčbu spánkové apnoe. Nová studie prokázala potenciál tirzepatidu, léku na diabetes 2. typu, jako první účinné farmakoterapie obstrukční spánkové apnoe Lék by měl pomáhat jak na respirační, tak i na související metabolické (zejména kardiometabolické) komplikace.

    Žádný ekologický kolaps. Na Velikonočním ostrově to mohlo být jinak. Nová studie příběh o ekocidě zpochybňuje a tvrdí, že počet obyvatel Rapa Nui nikdy nedosáhl neudržitelné úrovně. Naopak, osadníci našli způsob, jak se vyrovnat se závažnými omezeními ostrova.

    Rotace vnitřního jádra Země se zpomalila. Vědci prokázali, že vnitřní jádro Země ve vztahu k povrchu planety couvá – zpomaluje.

    Temná hmota a primordiální černé díry se navzájem nevysvětlují. Pokud by temná hmota byla tvořena černými dírami, měli bychom je být schopni detekovat v našem kosmickém okolí.

    Psát rukou je pro učení lepší, potvrdil další výzkum. Propojení při psaní rukou je mnohem komplexnější, což má vliv pro tvorbu paměti a kódování nových informací. Takže kdo si zapisuje poznámky rukou, příslušné informace se přitom snáz naučí.

    Mechanismus z Antikythéry byl vyladěn na lunární rok. Jak souvisí sofistikované antické počítadlo a gravitační vlny? Mechanismus z Antikyhéry je populárním archeologických artefaktem, však se s ním zapletl i Indiana Jones :-).

    Nová vakcína zpomalí nebo zastaví rakovinu u psů. Na Yaleově univerzitě vyvinuli vakcínu, která může zpomalit nebo zastavit vznik některých druhů rakoviny u psů. V budoucnu by mohla být použita i k léčbě lidí.

    Aplikace PredictONCO umí napovědět, jak léčit onkologická onemocnění. PredictONCO je webová stránka s funkcemi, které umožňují číst genetické informace v nádoru a doporučit, jaká léčba by na něj mohla fungovat.

    Astronomové se snaží vyřešit záhadu rentgenových dvojhvězd. Rentgenové dvojhvězdy jsou zajímavé systémy složené ze dvou nebeských těles: normální hvězdy a kompaktního mrtvého objektu, tedy černé díry nebo neutronové hvězdy, která nasává materiál ze svého hvězdného společníka.

    Ubývají obratlovci opravdu rapidně? Chyba může být v metodě výpočtu. Všichni vědí, že mnoho populací rychle klesá, ale ekologové jsou si zároveň vědomí existence mnoha populací, které v posledních desetiletích rostou.

    Nová generace DNA testů pro široké spektrum využití. Ještě poměrně nedávno se věřilo, že hlavní funkcí DNA a RNA je uchovávání a přenos genetické informace. Nyní je však jasné, že nukleové kyseliny toho zvládnou mnohem víc.

    PGP: Vědci vyvíjejí porézní skleněnou plastelínu. Díky svým průsvitným vlastnostem je materiál ideální pro tvorbu stínidel, která zajišťují rozptyl světla. Materiál má vynikající izolační vlastnosti a lze jej použít pro tepelnou i akustickou izolaci.

    Unikátní český výzkum ukázal, co trápilo písaře ve starověkém Egyptě. Odborníci zjistili častější výskyt degenerativních změn v určitých oblastech na kostrách písařů ve srovnání s muži, kteří se věnovali jiným povoláním. Jednalo se především o artrózu čelistního kloubu…

    Čeští vědci objevili hnědého trpaslíka, který byl ještě nedávno exoplanetou. Exoplaneta / hnědý trpaslík BD-14 3065b má na svůj věk nečekaně velký poloměr, který naznačuje, že v ní dochází ke spalování deutéria. Jde o proces, který dělá z exoplanet hnědé trpaslíky.

    Archeologové datovali monoxyly do doby Keltů. Archeologové uvažovali o třech obdobích, v nichž jsou monoxyly doloženy. Nejpravděpodobnější se jevila mladší doba kamenná, a to i vzhledem k teorii o opracování kmenů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.