abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.8 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 126. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu a na YouTube. Vypíchnuta jsou vylepšení v integrovaném poštovním klientu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:11 | Zajímavý článek

    Příspěvek Aukce domén – měsíc po spuštění na blogu CZ.NIC shrnuje první měsíc provozu Aukce domén .CZ. Aukcemi prošlo celkem 18 174 domén, z toho na 742 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. Nejdražší aukcí byla na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 11:11 | IT novinky

    Před 40 lety, 19. června 1984, Bob Scheifler představil první verzi okenního systému X (X Window System). Vycházela z okenního systému W (W Window System).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 11:00 | Nová verze

    Desktopové prostředí MATE bylo vydáno ve verzi 1.28. V gitových repozitářích je sice už od února, ale oznámení vydání se na webu objevilo s několikaměsíčním zpožděním (únorové datum zveřejnění je nepravdivé). Jde o první velké vydání od roku 2021. Uživatelsky nejvýznamnější pokrok je v podpoře Waylandu.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    19.6. 21:44 | Nová verze

    Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi 4.24.0 aplikace Datovka, tj. svobodné multiplatformní desktopové aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi. Přidány byly nové parametry do rozhraní příkazové řádky „export-msg“, „export-msgs“, „import-msg“ a „import-msgs“, které dovolují číst/zapisovat zprávy z/do databází. Veliký panel nástrojů byl nahrazen více nastavitelnými

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    19.6. 12:11 | Nová verze

    Mapnik (Wikipedie), tj. open source toolkit pro vykreslování map a vývoj mapových aplikací, byl vydán ve verzi 4.0.0. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    19.6. 10:44 | IT novinky

    Mozilla koupila firmu Anonym, tj. průkopníka v "digitální reklamě chránící soukromí".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    18.6. 19:11 | Nová verze

    Knihovna htmx (Wikipedie, GitHub), tj. knihovna rozšiřující HTML o nové atributy a umožňující vývoj dynamických webových aplikací, byla vydána ve verzi 2.0 (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Grafenové tranzistory

    16. 10. 2022 | Redakce | Různé | 4961×

    Poprvé zmapovali galaktické podsvětí z černých děr a neutronových hvězd. Prozkoumali „molekulu“ z atomů a ze světla. Nová Pangea se bude jmenovat Amasia. Přítomnost života na exoplanetách by mohl naznačovat i rajský plyn.

    Prozkoumali „molekulu“ z atomů a ze světla

    Laserový paprsek dokáže atomy polarizovat tak, že jsou na jedné straně nabité kladně a na druhé záporně. Podobný efekt má elektrické pole, přičemž laserový paprsek funguje také tak, že atomy vedle sebe polarizuje stejným způsobem (záporný náboj vpravo apod.). Tím se vedle sebe dostanou opačně nabité části atomů, přitahují se a mezi nimi se vytvoří speciální vazebný stav.

    Poprvé zmapovali galaktické podsvětí z černých děr a neutronových hvězd

    Na světě je první mapa mrtvých hvězd, jakýsi hřbitov kdysi velkých těles, která se mezitím zhroutila do černých děr a neutronových hvězd. Vědci popsali strukturu rozprostírající na trojnásobku výšky Mléčné dráhy; téměř třetina nebožtíků byla po smrti z Mléčné dráhy úplně vyvržena. Nejstarší neutronové hvězdy a černé díry vznikly v době, kdy byla Mléčná dráha mnohem mladší a měla jiný tvar.

    Otevřeli cestu pro využití grafenových tranzistorů

    K syntéze řetízků nanografenu, které jsou tlusté právě jeden atom a dva až tři nanometry široké, se většinou používá vakuum. Nicméně při přípravě nanotranzistorů na bázi řetízků nanografenu jsou řetízky vystaveny atmosféře, což vede k jejich nežádoucí oxidaci a degradaci jejich elektronických vlastností. Vědci navrhli dvoustupňovou metodu, která kombinuje řízenou oxidaci hran řetízků zabraňující nežádoucí oxidaci v atmosféře a následné působení atomárního vodíku. Žíháním vodíkem vede k odstranění oxidace hran, která vede k získaní požadovaných grafenových nanořetízků.

    Přítomnost života na exoplanetách by mohl naznačovat i rajský plyn

    Za molekulu, která by v atmosféře na Zemi podobných exoplanetách mohla naznačovat existenci života, pokládáme třeba kyslík nebo metan. Ne snad, že by tyto tzv. biosignatury samy o sobě cokoliv dokazovaly, ale znamenají a podezření a signál vyzývající k podrobnějšímu zkoumání. Podle nové studie se ale v roli biosignatury dosud prakticky nezkoumal oxid dusný N2O (rajský plyn), přitom ale patří do stejné skupiny.

    Krátce

    Nově vyvinutá látka působí jako psilocybin, ale bez halucinací. Psychedelické drogy se vedle svého rekreačního užívání v poslední době také opět intenzivně zkoumají z hlediska svého uplatnění při léčbě psychických poruch.

    Vysvětlili, jak speciální molekula chrání hlubokomořské organismy před vysokým tlakem. V reakci na rostoucí tlak síť molekul vody mění tvar, deformuje se a narušují se vodíkové vazby (můstky) mezi molekulami. V této podobě pak začne být problém i se základními biochemickými reakcemi.

    Prstence Neptunu pohledem Teleskopu Jamese Webba. Tři dekády uplynuly od chvíle, kdy jsme naposledy spatřili snímky těchto slabých prašných prstenců. Tohle je navíc poprvé, kdy jsme je spatřili v infračerveném záření…

    Pod ledem na jižním pólu Marsu má skutečně být kapalná voda. Vědci změřili tvar povrchu ledové čepičky na jižním pólu Marsu pomocí laserového výškoměru kosmické sondy. Díky tomu se podařilo identifikovat jemné vzory ve výšce čepičky.

    Nová Pangea se bude jmenovat Amasia. Za 200 až 300 milionů let dojde k uzavření Tichého oceánu a propojením Ameriky s Asií vznikne nový superkontinent Amasia (respektive česky snad Amasie).

    Vědci tvrdí, že konečně našli důkaz existence prvních hvězd. Při výbuchu jednoho typu supernovy by měl být do okolí rozmetán veškerý materiál, po hvězdě nezbude neutronová hvězda ani černá díra jako u supernov, které známe ze současného vesmíru.

    Kuličky z egejské doby bronzové sloužily asi k deskové hře. Na Santorini, Krétě, Kypru a dalších řeckých ostrovech byla postupně objevena řada kamenných kuliček trochu menších než golfové míčky. Jejich účel se vysvětloval různě…

    Domestikace psa mohla souviset i se stresovým hormonem kortizolem. Dvě mutace v genu pro receptor melanokortinu 2, který se podílí na produkci stresového hormonu kortizolu, mohly hrát roli při domestikaci psů, protože jim umožnily lépe komunikovat s lidmi.

    Rozklad vs. kolaps. Nyní tedy učiníme prvý krok k tomu, abychom pochopili rozdíl mezi společnostmi, které se pomalu rozkládají, a těmi, které rychle kolabují. Příklady společností prvého typu jsou byzantská a osmanská říše. (úryvek z knihy Joseph A. Tainter: Kolapsy složitých společností)

    Nové hory, nový hmyz. Vznik nových druhů jepic na Kavkaze probíhá společně se vznikem hor.

    Slovo hurikán znali už předkolumbovští obyvatelé střední Ameriky. V češtině můžeme dostat všechna tři příbuzná slova do jedné věty a říci, že hurikán Ian vyvolal uragán o síle orkánu.

    Babí léto přinese pravidelnou podzimní invazi slunéček. Při babím létě zavírají okna všichni ti, kdo nechtějí sdílet svůj pokoj během následujícího podzimu a zimy se stovkami hmyzu…

    COVID-19: ztráta čichu může zvyšovat riziko pozdější demence. Ztrátu nebo změnu čichu zmiňuje většina z těch, kdo prodělali COVID-19 jinak než bezpříznakově. Většině z nich se čich zase vrátí, ale celosvětově asi 15 milionů lidí uvádí, že problémy přetrvaly i po odeznění vlastního onemocnění.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.10.2022 13:59 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Grafenové tranzistory
    V Rusku již funguje rychlý sodíkem chlazený reaktor plně na MOX. BV-800 je prvním takovým reaktorem schopným dodávat standardně energii do sítě. V přípravě je celá série těchto reaktorů. V Číně pracují teporve na prototypech, v USA byl v roce 2019 vývoj zastaven bez úspěchu. Zdroj: aif.ru
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    18.10.2022 14:03 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Grafenové tranzistory
    https://aif.ru/society/science/sdelali_to_chto_ne_uspeli_v_sssr_v_rossii_zapushchen_vechnyy_yadernyy_reaktor
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    JiK avatar 19.10.2022 17:15 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Grafenové tranzistory
    a taky tam pry maji nejrychlejsi hodiny, nejvetsi mikrocip a nejvyssiho trpaslika. V rusku.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.