abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 160 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Jak zrychlit nabíjení baterií

    9. 9. 2018 | Redakce | Různé | 1713×

    Posouváním molekul po grafenu lze měnit jejich magnetické vlastnosti. Drony a bezpečnost budov. Družicové technologie a stabilita mostů. 3D tisk aut. Byly na počátku života nukleové kyseliny, proteiny – nebo tuky?

    Řídíme vlastnosti molekul na povrchu uhlíku

    Zatímco dosud se k vybuzení změny elektronického stavu molekul včetně přepínání magnetických vlastností používaly vnější zdroje jako světlo, teplota, tlak nebo magnetické pole, čeští výzkumníci přišli s revoluční cestou, kdy využívají slabé nekovalentní interakce molekul s chemicky upraveným povrchem uhlíku. Ve struktuře grafenu byly některé atomy uhlíku nahrazeny atomy dusíku. Změnou polohy molekuly pak lze vratně přecházet z magnetického stavu na čistém grafenu do nemagnetického v oblastech dusíkových atomů. Najde tento princip využití i pro práci s daty?

    Rychlejší nabíjení Li-Ion baterií

    Současné anody Li-Ion baterií z grafitu mají ten problém, že při příliš rychlém nabíjení se zde z iontů lithia vytvářejí vlákna (dendrity), která mohou způsobit zkrat/vzplanutí/výbuch baterie. Anoda proto představuje úzké hrdlo, bez ohledu na vodivost samotného elektrolytu. Naopak skrz nově testovanou strukturu oxidu wolframu a niobu se ionty pohybují rychle, dokonce o několik řádů rychleji než grafitem (při stejném nabíjecím napětí) a bez rizika zkratu.

    Tukový život

    Nebo by znělo lépe „tučný“? Další teorie o životě před současnou koexistencí nukleových kyselin a proteinů. Kapičky lipidů a Oparinovy koacerváty. Lipidy mají též katalytické účinky jako enzymy a mohou se replikovat „jako celek“ v podobě autokatalytických sítí. Došlo k tomu na Zemi – nebo na Enceladu?

    Porézní materiál s tvarovou pamětí

    Krystaly absorbující oxid uhličitý by se mohly uplatnit v biomedicínském inženýrství. Efekt tvarové paměti dosud známe pouze u látek na bázi keramiky nebo kovových slitin, nyní byl prokázán také u kupodivu celkem složitých struktur běžných solí rozpouštěných v organických rozpouštědlech. Jak připravovat další materiály, které mohou podle potřeby vylučovat či absorbovat různé látky a vracet se do původního stavu?

    Krátce

    Auta vyráběná 3D tiskem. Kalifornský startup Hackrod se chystá revolucionalizovat výrobu. Speedster La Bandita je nyní realizován vrstvou po vrstvě v 3D tiskárně o velikosti garáže. Prototyp by měl být dokončen ještě letos.

    Už druhohorní brouci opylovali cykasy. Opylování podle nových poznatků vzniklo dlouho před tím, než se široce rozšířily kvetoucí rostliny a spolu s nimi i jejich opylovači.

    Drony hledají bezpečnostní rizika v konstrukci budov. Dron Elios byl nasazen například při kontrole konstrukce centrální stáčírny Plzeňského Prazdroje.

    Ketamin funguje jako opiát. Ketamin je anestetikum, relaxační droga i antidepresivum. Nový výzkum ale mění názory na to, jakými mechanismy tato látka v mozku interaguje.

    Průlom ve výzkumu exoplanet: Astrometrií zvážili Betu Pictoris b. Beta Pictoris b patří mezi nejslavnější exoplanety. Objevili ji před 10 lety na archivních snímcích a je to jedna z mála exoplanet, kterou po odstínění světla mateřské hvězdy vidíme přímo.

    Povolání budoucnosti: telechirurgie a 3D tisk módy. 40 % studentů v průzkumu uvedlo, že se připravují na práci, která ještě ani neexistuje.

    Tragickým pádům mostů lze předcházet. Družicový radar a pasivní odražeče vln: čeští specialisté otestovali systém monitoringu pohybu staveb.

    Řád a chaos v dynamických systémech. Entropie binárních posloupností. Sinajův kulečník. Abelovu cenu za matematiku získal v roce 2014 Jakov Sinaj. (úryvek z knihy: Michal Křížek a kol. Abelova cena)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.