abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač má dalšího zákazníka

    31. 1. 2017 | Redakce | Různé | 2368×

    Umělá inteligence a poker. První stabilní polosyntetický organismus. Výročí: 25 let Internetu, alespoň v Praze. 50 let od tragédie Apolla 1. Jak bude probíhat vývoj hologramů, najdeme na bankovkách animace? Laser Bivoj.

    Jak počítače hrají poker

    Program poráží lidské hráče i v pokeru. Jde o variantu Heads-Up, No-Limit Texas Hold’em, která má být v tomto ohledu prý nejtěžší. Zasvěcenější komentář by přirozeně měl provést někdo, kdo poker hraje, nicméně: Program Liberatus spadá do těch „inteligentních“, podobně jako AlphaGo, který loni porazil lidského šampiona v Go. Je tu však rozdíl, Liberatus nehraje jenom „nejlepší tahy“, ale blufuje (zařazen aspekt náhodnosti?), klade léčky a zkoumá strategie soupeře (chce vědět, s kým hraje? zkoumá nejenom situaci, ale i jak vznikla?). Prý jde proto o dost univerzální přístup k teorii her a rozhodování na základě neúplné informace.

    Organismus s umělými bázemi DNA

    S umělými bázemi DNA se už experimentovalo, nyní se ale podařilo připravit organismus, kde je tato nově vložená informace stabilní – během dělení nevypadne, jak se to často děje. Výsledkem je, že autoři výzkumu si mohou ve své kategorii připsat prvenství: první stabilní polosyntetický organismus. Použita k tomu byla další moderní technologie, CRISPR. A k čemu může být bakterie s umělými bázemi DNA dobrá?

    4. zákazník pro kvantový počítač

    D-Wave 2000Q, nová verze kvantového počítače zase zdvojnásobuje počet qubitů. A nový systém si tentokrát hned po uvedení někdo objednal… K čemu nový zákazník bude kvantový počítač používat a v jakém působí oboru? Pokus o porovnání kvantového systému se současnými konkurenčními klasickými řešeními pro optimalizační procedury typu „žíhání“ (benchmarky se tomu asi tedy říkat nedá). Na kolik nejnovější kvantový počítač vyjde?

    Jak k nám dorazil Internet

    Blíží se kulaté výročí: čtvrt století Internetu v ČR. Jak fungovaly tehdejší síťové technologie a jaké byly tehdy k Internetu alternativy? Čím se jednotlivé sítě lišily technologicky? Co byl Bitnet, EARN, Fidonet, BBS… A co vlastně znamenalo připojit Československo k Internetu, propojení sítí nebo budování zcela nové infrastruktury?

    Solární článek dodávající energii i za tmy

    Nitrid uhlíku může v solárním článku fungovat jako konzerva pro zrovna nepotřebnou energii. Jeho energeticky bohatá modifikace pak dokáže vytvářet vodík, stačí přidat katalyzátor, přitom už ale nemusí vůbec svítit světlo. Mohlo by to přispět k vyrovnávání zátěže už v místě, a to navíc bez obřích ztrát? Nitrid uhlíku je zajímavý i z hlediska řady dalších technologií, existuje v několika verzích, jedna z nich by se mohla uplatnit rovněž jako polovodič.

    Výročí nejznámější kosmické havárie

    50 let od tragédie Apolla 1: Je možné, spíše pravděpodobné, že pokud by nebyly provedeny důležité změny a úpravy po smrti kosmonautů z Apolla 1, tak by se podobná nehoda stala někdy později, možná přímo během letu k Měsíci.

    Budoucnost hologramů

    Hologramy jsou jako každé jiné bezpečnostní odvětví neustálou bitvou mezi zabezpečením a narušiteli. Jaké nové technologie zde vstupují do hry? Častější budou animace: Když hologramem otáčíte pod ostrým světlem, panenka se může roztančit, pták může zamávat křídly apod. Hologramy se rovněž budou zmenšovat, vizuální efekt totiž fakticky nezávisí na tom, jak velká plocha je hologramem pokrytá, ty malé se ovšem obtížněji napodobují. Hologramy také nebudou primárně nalepovány, ale vytlačovány přímo do materiálu chráněného předmětu. Podrobnosti o popisovaných technologiích viz odkaz výše.

    Krátce

    Dalekohled VLT bude pátrat po planetách v systému Alfa Centauri. Loni byla objevena planeta Proxima b obíhající kolem hvězdy Proxima Centauri ze systému Alfa Centauri.

    Vědci na extra silném laseru Bivoj dělají první experiment. Čeští a britští vědci předčili konkurenční týmy z USA, Japonska a Francie, když jako první vyvinuli a loni otestovali laser s extra silným výkonem – 1 000 wattů.

    Mýty a fakta o dronech.

    Před 185 lety se narodil autor Alenky. (Proč vlastně zrovna tuhle knížku tak často cituje literatura ve vědě? Slavných literárních děl z té doby jistě je...)

    Pomsta bývá opravdu sladká. Pomsta nejenže zlepšuje náladu, ale také jsme přesvědčeni, že nám náladu zlepší. Takže...

    Vědci upřesnili dráhu planety Devět. Pro simulace bylo použito osm objektů Kuiperova pásu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.